Wat is het
Het is een
Thermalright HR-03 GT. Een variant van de
Thermalright HR-03 aangepast voor de hitte productie en bevestiging van de 8800GT.
HR-03 PLUS’ mounting mechanism is not compatibly aligned with the mounting holes on the 8800GT so installation is not possible. As for HR-03 Rev. A, technically it can be installed on the 8800 GT but because the PWN IC on the back of the card is not covered by the HR-03 Rev. A, plus the fact that the heat generated by the new 8800 GT far surpasses the 7000-series, we would strongly recommend our new HR-03 GT.
(correctie en quote na terecht gewezen te zijn op mijn fout door F for Fragging)
Reden van aanschaf
Na lang uit gekeken te hebben naar een
8700GT (wat de officieuze naam is van de nu 8800GT) als upgrade voor mijn Asus
7600GS 512MB was daar
in november eindelijk de 8800GT.
Uit diverse tests met de eerste exemplaren van de 8800GT, bleek dat de G92 onder load een heethoofd en een herriemaker is. Omdat ik liever een stille computer heb dan een met herrie, en het ook nog kouder kan dan standaard, graag!
Na lang zoeken kwam ik op een Zalman
VF1000 LED in combinatie met een Zalman
ZM-RHS88 of op de Thermalright
HR-03 GT. Maar omdat ik niet een aparte oplossing wil voor het koelen van mijn geheugen en/of volt regulators bleef de HR-03 GT over, omdat hier acht koel blokjes voor het geheugen en de voltage regulators bij zitten.
Toen ik op 26 november een computer voor mijn broertje en zusje mocht samenstellen die ze voor Sinterklaas zouden krijgen, bleef voor mij hetzelfde budget over als wat ik te besteden had voor hun computer: € 250,-. Ik heb dus meteen een redelijke computer voor dat budget in onderdelen samengesteld en bij dezelfde order bij de
Electronica Gigant mijn
Asus 8800GT 512MB voor de prijs van € 206,28 toegevoegd. Omdat ik een gewild merk (Asus) op een ongelukkige tijd (net voor Sinterklaas en vlak na het uitkomen van de GT) besteld had, zat ik met een wachttijd van minstens 2 weken.
Toen op 5 januari, bijna 6 weken na het plaatsen en betalen van de order, mijn 8800GT binnenkwam was ik zeer blij. Gelukkig had ik in de tussentijd bij
Freezing Hardware op 9 december, 1 dag na het uitkomen van de Thermalright HR-03 GT in Nederland, een boel ventilatoren, koelpasta’s en natuurlijk de HR-03 GT besteld. De destijds enige HR-03 GT aanbieder bood hem aan voor € 49,90. Ondanks de vermeldde wachttijd van tien dagen, had ik alle koeling binnen 4 dagen in huis.
Verpakking
Meteen na het tekenen voor het pakje de doos opengemaakt waar alle koeling inzat.
Onderin vond ik een bruine rechthoekige doos met daarop gedrukt ‘
Thermalright, Inc’.
In de doos tref je aan:
• de HR-03 GT aan de linkerkant verpakt in schuim
• een in vieren gevouwen A4 met daarop de installatie handleiding
• een wit doosje met hierin de mounting bracket, fan clipjes, koelpasta, heatsinks en schroefjes
• en last but not least: een Thermalright, Inc. sticker.
Fanmod?
Omdat ik van koud houd en er in verband met de hitteproductie van de G92 geadviseerd wordt een fan op de HR-03 GT te plaatsen ging ik
aan de slag.
Hier zitten 2
Zalman ZM-F2 met sluitertjes vast op een frame van Meccano die precies met 5 metalen vinnen van de HR-03 GT aan de klem zit. Regelen kan met mijn Zalman
ZM-MFC1 Plus (Zwart) waar ze op een aansluiting kunnen met een splitter en ze dus even snel draaien.
Helaas ging dit verhaal niet door. Waarom? Nou, mijn moederbord, een Asus M2V waar ik mijn 8800GT op drukte, kon hem niet aan! Zelfs na een BIOS update en een zwaardere voeding, loshalen van PCI kaarten vertikte mijn 8800GT beeld te willen geven. Hier paste het frame van de Meccano met de ventilatoren op de HR-03 GT precies onder mijn Zalman
CNPS9500 AM2. Na een dag zoeken heb ik op 6 januari een
Asus M3A bij de
Norrod besteld voor € 85,50.
Deze kwam op donderdag 10 januari binnen en, na een back-up van al mijn data gemaakt te hebben, ben ik aan de slag gegaan met het inbouwen van mijn moederbord in mijn kast.
Installatie
Omdat ik op 5 januari mijn Asus 8800GT eindelijk binnen kreeg, heb ik ’s middags meteen de standaard koeling met de Company of Heroes opdruk vervangen door mijn Thermalright HR-03 GT.
Ik heb de handleiding op het meegeleverde A4-tje gebruikt, en tegelijk op de computer
de online installatie handleiding van Thermalright gebruikt.
Deze is met plaatjes en werkt zeer makkelijk als je het niet van het A4-tje af kan halen wat je moet doen. (het meegeleverde A4-tje kan je ook
als pdf downloaden van de site)
Het losschroeven van de standaard koeling is makkelijk, je draait de 12 schroeven met een kruiskop los, draait de kaart om en tilt voorzichtig de standaard koeling er zo af. Als je de standaard koeling niet heel veel heen en weer bewogen hebt zitten alle standaard geheugen koelplakkertjes en de koelpasta op de GPU nog op zijn plaats en veeg je dit allemaal zeer makkelijk schoon met een schone zakdoek, waarna je alles grondig schoonmaakt met schoonmaak alcohol.
Als alles op het PCB (Printed Circuit Board) schoongemaakt is haal je de plakkertjes van de meegeleverde heatsinks en plak je deze op aan de hand van de meegeleverde handleiding.

Door meteen na het opplakken de heatsinks goed aan te drukken en de kaart tegen te houden zorg je er voor dat de heatsinks zeker plakken.
Helaas vielen in mijn geval de heatsinks op de voltage regulators aan de rechterkant van de grafische kaart er af bij de: 'Kan-ik-de-GT-aan-de-heatsink-omhoog-tillen'-test.
Hiervan heb ik de standaard plakkertjes voorzichtig verwijderd met een platkop schroevendraaier en vervolgens schoongemaakt en vastgeplakt met behulp van Zalman Thermal Adhesive. (zie ook mijn review over deze Adhesive)
Als alle heatsinks vastzitten is het enige dat nog moet het 429 gram zware aluminium blok aan de grafische kaart vast schroeven. |  |
Zo makkelijk het verwijderen van de standaard koeling gaat, zo moeilijk gaat het vastmaken van de Thermalright HR-03 GT. Het is zaak dat je koelpasta op de base van de HR-03 GT aanbrengt en op de GPU. Hiervoor heb ik
Arctic Silver 5 gebruikt, omdat ik hier nog wat van overhad van mijn CPU en het beter koelt dan standaard meegeleverde koelpasta. Vervolgens moet je door de ‘Cross-shaped backplate’ de vier meegeleverde schroeven steken, zodat het laagst gelegen gedeelte zich tussen de koppen en niet het aandraai gedeelte van de schroeven bevindt. Hierop leg je vervolgens de rubberen ringetjes waarop de meegeleverde ‘Cross-shaped Cushion Pad’ plakt. Dit moet door de vier gaten rond de GPU geschoven worden alvorens het koelblok vast te maken.
Er zijn 2 manieren om de HR-03 GT vast te maken aan je grafische kaart:
 |  |
Vanaf de zijkant (op z'n kop) in je kast gezien
hoe de HR-03 GT vast zit. | Twee keer een HR-03 GT |
- Type 1: er omheen, dat alleen het gedeelte wat je GPU raakt onder je kaart zit en de rest er boven
- Type 2: er onder, dat het volledige koelblok onder je grafische kaart hangt in je kast
Ik koos voor de eerste, omdat ik eronder een
Creative X-Fi Extreme Gamer heb zitten die ik niet wil/kan verplaatsen. Ook komt het beter uit omdat dan de ventilator op m'n processorkoeling de warmte afzuigt.
Het gedeelte met de ‘Cross-shaped backplate’ en de schroefjes komt dusdanig klem te zitten tussen het koelblok en de grafische kaart dat alleen de 2 schroeven die niet onder het koelblok zitten met de hand aangedraaid kunnen worden. Ook moet je er bij het opzetten van het koelblok er op letten dat de schroefjes er niet uitvallen of regel een tweede paar handen om het koelblok op z’n kop vast te houden dat jij alles er tussen schuift.
Het op zijn kant houden van de 8800GT en het zijwaarts plaatsen van de HR-03 GT is dusdanig onmogelijk dat ik het na drie keer proberen heb opgegeven. Telkens ging er een schroefje uit, of gleed ik vol met de base van het koelblok over de koelpasta heen dat het kleine beetje wat er op zat er af was of deels miste.
Toch heb ik na tig keer voorzichtig proberen het koelblok op zijn plek gekregen en de ‘Mounting bracket’ kunnen plaatsen en de twee schroefjes, die niet onder het koelblok zaten, aan kunnen draaien. Die tussen het blok en de kaart heb ik met een rondbek tang aangedraaid. Draai dit
niet te strak aan, Anders trek je je kaart krom!!
Vervolgens mijn frame met Meccano er op gezet en gepoogd dit in mijn kast te krijgen. Dit paste helaas niet omdat hier mijn PCI-E 16x slot direct onder mijn northbridge en vlak onder mijn processorkoeler zit. Op mijn Asus M2V zat hiertussen nog een PCI-E 1x slot wat nu op mijn Asus M3A direct onder mijn PCI-E 16x slot zit. Dus heb ik de kaart met frame weer uit mijn kast gehaald, een fan los gehaald en die vast geprobeerd te zetten met de meegeleverde fanclips. Na vele malen proberen de juiste gaten te vinden waar deze in geklemd moet worden, heb ik mijn broertje maar even laten kijken. Die had binnen 5 minuten mijn fan vastzitten, wel verkeerd om in eerste instantie, maar dat was zo verholpen.
Nu zit er helaas maar één ventilator op mijn Thermalright HR-03 GT, die ook maar net past onder mijn processorkoeler. De vinnen van mijn Zalman CNPS9500 AM2 drukken op het frame van mijn Zalman ZM-F2. Inmiddels heb ik een Thermalright
Ultra-120 eXtreme met een
Scythe Ultra Kaze-DFS123812l-2000 die de lucht wegzuigt vanaf het koelblok afzuigt en naar boven blaast.
Temperaturen
Aangezien ik eerst mijn 8800GT nooit met de originele koeling heb kunnen testen weet ik niet of de temperatuur met de Zalman Thermal Adhesive en de Thermalright HR-03 GT veel lager of maar een beetje lager is dan met de standaard koeling. Verderop mijn eigen resultaten met de stockkoeler.
De temperaturen die ik heb gemeten met de HR-03 GT geïnstalleerd:
Idle:
GPU temperatuur: 38°C - 41°C
Heatsink temperatuur: 35,5°C - 36,5°C
Load:
GPU temperatuur: 47°C - 58°C
Heatsink temperatuur: 54°C - 55°C
Inmiddels heb ik tijdelijk een Asus EN8800GT met de glaciator koeling in m'n bezit gehad om sli te testen en natuurlijk de temperaturen als vergelijkingsmateriaal te noteren. Temperaturen idle zijn genomen na een uur op het bureaublad, internetten en chatten. Temperaturen full load zijn genomen na een uur Folding@Home GPU-client, met alle ventilatoren op de grafische kaarten op de hoogste snelheid.
| HR-03 GT | Glaciator | HR-03 GT (OC) | Glaciator (OC) |
Snelheden (C/S/M) | 600/1500/900 | 600/1500/900 | 720/1890/972 | 675/1687/972 |
Idle | 39°C | 49°C | 40°C | 52°C |
Full load | 49°C | 73°C | 51°C | 75°C |
Verder is het zo dat de 8800GT met de HR-03 GT er op met een 19% overklok stabiel draaide en de standaardkoeler bij een overklok hoger dan 11% instabiel werd.
De beloofde temperaturen van Thermalright
Belasting | Koeler | Temperatuur | Load OC | Glaciator |   75°C | Load | Glaciator |   73°C | Idle OC | Glaciator |   52°C | Load OC | HR-03 GT |   51°C | Load | HR-03 GT |   49°C | Idle | Glaciator |   49°C | Idle OC | HR-03 GT |   40°C | Idle | HR-03 GT |   39°C |
De behaalde temperaturen
Zoals aan de Thermalright grafiek te zien is komt de HR-03 GT niet helemaal z'n belofte waar qua temperaturen. Dit kan ook komen door het feit dat ik niet een fan direct op het koelblok heb liggen maar hem geduct heb via m'n processorkoeler. Wel is de temperatuur onder volledige belasting terug gegaan van 75 naar 52 graden wat geen misselijke prestatie is.
Geluidsproductie
Hier kunnen we kort over zijn. Heb je er geen fan op (wat mogelijk is, maar kans op schade door oververhitting vergroot) dan is die 0,0 db. Heb je er net als ik een Zalman ZM-F2 op, dan is die op volle snelheid niet heel erg hoog, maar valt wel te horen met al mijn andere ventilatoren laag. Op de helft van de snelheid, waar hij normaal op staat, komt hij niet boven de rest van de ventilatoren uit.
Inmiddels heb ik er een 120mm 'op', de lucht wordt wel afgezogen maar de fan zit niet direct op het koelblok. Ik ga binnenkort een fanduct maken zodat de lucht beter door het koelblok heen gezogen wordt dan nu, de maximum temperatuur onder load met een 20% overklok is nu 58°C.
SLI en temperaturen
Inmiddels heb ik van een
medetweaker een Gainward Bliss 8800GT 512MB inclusief Thermalright HR-03 GT over kunnen nemen. Ik heb de HR-03 GT nog wel zelf moeten monteren, in verband met demontage voor verzending.
De koeler heb ik op dezelfde manier bevestigd aan de 8800GT als aan de eerste 8800GT. Het verwonderlijke was dat deze backplate een stuk aangenamer werkte dan mijn versie. Hier schroefde ik de schroeven in zodat ik niet nog twee mensen extra nodig had om de schroeven en koeler op z'n plaats te houden tijdens het vastschroeven van de koeler. Vandaar dat ik mijn beoordeling naar voldoende heb aangepast, aangezien ik waarschijnlijk een 'early adopter' was van een eerder model.
De temperaturen in een SLI-setup zijn - onder volledige belasting op dezelfde snelheden en met een 120mm fan direct op de heatsink richting de kaart blazend - niet veel anders dan met 1 kaart. De Gainward (onderste kaart) wordt onder en zonder belasting zo'n 2 tot 5 graden warmer, maar zit nog steeds zo'n 20 graden onder de temperaturen van de standaardkoeler. Zie voor een foto van de setup de vierde foto onderaan deze review.
Changelog
- 2 maart 2008: Mocht je een 92mm fan te klein vinden of te veel herrie maken dan is het ook mogelijk om er een 120mm fan op te plaatsen volgens de Thermalright site.
- 15 maart 2008: Afgelopen week heb ik een andere CPU-koeler gemonteerd waardoor ik nu twee maal een Scythe Ultra Kaze-DFS123812l-1000 in een push-pull op de CPU-koeling heb. Omdat deze op maximaal 1000rpm draaien zijn de temperaturen van de HR-03 GT wel iets omhoog gegaan. Ook heb ik voor de gein even idle (bureaublad) passief gedraaid. De GPU temperatuur schoot omhoog in tien minuten van 39°C naar 53°C. Dit is zeer acceptabel, maar niet aan te raden als je gaat gamen!
Verder heb ik even een paar spelfouten er uit gehaald en mouse-overs toegevoegd bij de afbeeldingen, er komt met de review van mijn nieuwe kast ook hier een foto er bij hoe de koeling gemonteerd zit met de push-pull configuratie.
- 28 juli 2008: Foutjes er uit gehaald. Linkcheck. Foto van Twee keer HR-03 GT toegevoegd. Leesvriendelijkheid verbeterd. Fanopstelling veranderd. 'Kan-ik-de-GT-aan-de-heatsink-omhoog-tillen'-test afbeelding toegevoegd in de review.
- 2 september 2008: Conclusie toegevoegd, lange links ingekort, changelog veranderd, enters verminderd, min- en pluspunten verwijderd, afbeelding van de doos waarin de koeler geleverd wordt veranderd.
- 8 oktober 2008: Afbeelding van m'n eigen SLI-setup toegevoegd. Stukje over SLI-setup en koelprestaties.
- 25 oktober 2008: Temperatuurgrafiek met eigen behaalde resultaten toegevoegd mocht een tabel niet jou ding zijn.
Een groot koelblok met een goede koelcapaciteit die ook nog ruimte geeft om over te klokken. Verder past er een 120mm fan op en is de koeler compatible met de Radeon HD 3xxx-serie en behoud je de mogelijkheid om Crossfire of Sli te draaien. De heatsinks voor het geheugen blijven niet altijd plakken, maar dat kan ook toeval zijn. Tevens is de ietwat lastige montage en de prijs van nu net geen 40 euro deze koeler zijn geld gewoon waard.
Reden van schrijven
Mijn tweede review over een product waar ik, na een moeilijke installatie, zeer tevreden over ben.
Gebruikte bronnen:
Google