Inleiding
Ik had een nieuw moederbordje nodig dat aan een aantal belangrijke eisen moest voldoen:
- mATX formaat ivm de kast die ik al had
- S775, Core 2 Duo/Quad support ivm mijn E6300
- Overclockbaar
- Dingetjes als PCI-e x16, DDR2 dual channel, genoeg SATA poorten, passief gekoeld, etc
Er bleven op dat moment 2 kandidaten over: de Gigabyte GA-G33M-DS2R en de Asus P5K-VM, beide uitgerust met de Intel G33 chipset. Uiteindelijk is het de Gigabyte geworden, omdat deze enkele kleine voordelen had tov de Asus:
- Asus mist eenPS/2 muis aansluiting
- Gigabyte kan Crossfire draaien, Asus niet
- Gigabyte was iets goedkoper, bovendien beter leverbaar
Specificaties
Dit bordje heeft een mooie feautereset. Een opsomming van de belangrijkste specs:
- Intel G33 chipset, met geintegreerde video: Intel GMA 3100
- Support voor FSB tot 1333 MHz
- DDR2-snelheden tot 1066 MHz
- Ondersteuning voor 65 en 45 nm Dual- & Quadcores (dus ook Wolfdale/Yorkfield)
- 1 x PCI-e x16 en 1 x x4 (open-ended), met mogelijkheid om Crossfire te draaien
- 2 x PCI
- 6 SATA-II connectors met Intel Matrix RAID, 1 PATA connector
- Klein, standaard spul als Realtek geluid, Gbit, FireWire, etc
Verder krijg je bij het bord nog wat kabels: SATA kabels, PATA kabel, FDD kabel, SATA-eSATA bracket.
Layout
De layout van het bordje is niet al te gecompliceerd, eigenlijk vrij standaard. Ik had dan ook geen moeite het bordje te installeren. Enige nadeeltjes: de casefan-header en de CMOS clear jumper zijn, mede door de door mij gebruikte
cpu-koeler ietwat lastig bereikbaar. Dit is uiteraard prima overkomelijk, want daar hoef je niet elke dag aan te zitten.
Prestaties
De prestaties van het bord zijn prima. Benchmarks tonen aan dat het bordje net zo snel is als borden met de grote broer van de chipset, de P35, aan boord.
De geïntegreerde video van de G33, Intel's GMA 3100, daarentegen, presteert niet al te best. Tuurlijk, van een GMA moet je niet al teveel verwachten. Als je dat dus niet doet is er prima mee te leven: 2D is geen probleem, en wat oudere 3D spellen zijn ook nog wel te spelen. Maar games van de laatste jaren zijn simpelweg onspeelbaar op dit geval.
Dit is natuurlijk compleet gerechtvaardigd; als je alleen Office/Internet/e-mail gebruikt hoef je geen geld uit te geven aan een losse kaart, en als je wilt gamen zit de GMA je niet in de weg.
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Gewoon 'Intel' goed. Nog nooit heb ik last gehad van vastlopers, vage BSOD's, of wat voor ellende ook. Wat dat betreft heeft Intel het goed voor elkaar de laatste jaren.
Overclockbaarheid
Dit bord is niet te missen als het gaat om het overclocken van een Intel Core 2 op een mATX bord.
Allereerst de opties in het BIOS; je kunt er gewoon veel instellen, ongekend voor een mATX bord:
- Multiplier
- DDR2 voltage: 1,8 - 2,2 V, stapjes van 0,1 V
- Geheugen dividers
- PCI-e snelheid
- Geheugen timings
Genoeg om mee te spelen dus.
Gelukkig kan het niet alleen ingesteld worden, maar wil de chipset ook daadwerkelijk overclocken! Mijn E6300 heb ik tot 7 * 470 = 3290 MHz gekregen!
Validation
Hoger dan een FSB van 470 MHz wil vooralsnog niet lukken; of dit komt door een FSB wall van de chipset of van cpu kan ik niet zeggen.
Wel is er iemand die met dit bordje en een Wolfdale cpu een FSB van
580 MHz heeft bereikt
Update 25/2/08:
Intussen is de E6300 vervangen door een Xeon X3210 (Quadcore, 8 * 266 = 2133 MHz). De maximale FSB hiervan is 480 MHz. Blijkbaar is de chipset dus niet de limiet, maar willen de processors (of in ieder geval de E6300) gewoon niet verder.
Compatibiliteit
Gewoon in orde; ik heb geen problemen gehad met drivers die misten, software die niet werkte of hardware die incompatible bleek.
Ondersteuning door de fabrikant
Hier heb ik nog niet erg veel ervaring mee, maar er komen regelmatig nieuwe BIOSsen uit. Ik heb gelezen dat iemand om support voor de halve multipliers van zijn E8500 vroeg, en dat binnen een week een nieuw BIOS uitkwam met de gewenste functie. Wat mij betreft dus goed!
Prijs
De prijs is gewoon goed. Niet goedkoop, niet bijzonder duur. Gemiddeld in zijn klasse.
Ik ben heel blij met dit feature-rijke bordje, dat bovendien goed overclockt. Daarbij kan hij door zijn 4 DDR2-sloten, compatibiliteit met Wolfdale/Yorkfield en Crossfire-ondersteuning nog wel even mee. Dat alles voor een prima prijs maakt mij helemaal gelukkig