Reden van aanschaf
Enkele maanden geleden had ik de
OCZ Vertex 3 aangeschaft. Deze heeft de plaats ingenomen van m'n oude traditionele HDD. Echt een wereld van verschil, zonder twijfel de beste aankoop/upgrade ooit!
Op 26 juni heb ik een nieuwe laptop besteld, namelijk de Dell Inspiron 15R Special Edition. Door mijn goede ervaring met SSD's heb ik zonder twijfel besloten om ook m'n nieuwe laptop te laten beschikken over een SSD. Mijn keuze is voor deze SSD is gevallen op de
Samsung 830 vanwege de zeer lage prijs. €89 euro op datum van aanschaf, terwijl de rest van de 120/128GB SSD's zo'n €100 á €120 euro kosten. Ook hebben de vele positieve reviews en benchmarks natuurlijk meegewogen in mijn keuze.
Specificaties
Hieronder de
specificaties van de Samsung 830 128GB, volgens de fabrikant.
Merk : Samsung
Productserie: 830 series
Grootte: 128GB
SSD-controller Samsung: S4LJ204X01
Sata type: SATA 600
Leessnelheid: 520MB/s
Schrijfsnelheid: 320MB/s
Verpakking
Zoals de Vertex 3, kwam ook de Samsung 830 in een kleine verpakking.
Deze verpakking bevatte:
- 2,5" SSD 830 Series (100 x 69,85 x 7mm)
- Samsung software & manual CD
- Quick User Manual (In het Engels en een tweetal Chinese/Koreaanse talen)
De SSD zelf was vastgezet in een plastic houder, zo'n een die je vaak tegen komt bij speelgoed (voor kinderen dan hé!) Gelukkig was dit wel van stevig plastic, zodat de kans op beschadiging van de SSD minimaal is.
Toch miste ik wel een ding in de verpakking, namelijk een 3,5" naar 2,5" bracket. Deze kreeg ik wel bij mijn Vertex 3. De bracket krijg je wel bij het desktop pakket, alleen is deze enkele euro's duurder (+- €5)
Installatie
Omdat ik de laptop nog niet binnen had op 't moment van schrijven, heb ik de SSD getest in mijn Gaming-rig. Vanzelfsprekend ging de installatie verder soepel. Doordat elke HDD-bay in mijn
case beschikt over de correcte gaten om een SSD in the installeren had ik het bracket gelukkig niet nodig.
Prestaties
Na de correcte instellingen in de BIOS heb ik de SSD uitvoerig getest. Gelijk heb ik mijn Vertex 3 getest om de resultaten te vergelijken. Beide SSD's zijn aangesloten op de SATA3 met de intel-controller d.m.v. dezelfde kabels. Dit vooral om enige verschillen uit te sluiten.
Let wel op: De Vertex 3 is de bootdrive en staat 80GB aan data op. De 830 is geformateerd en dus compleet leeg.
Gebruikte software:
AS SSD Benchmark. Versie: 1.6.4237.30508
Benchmark
Copy-Benchmark
Compression-Benchmark
OCZ Vertex 3 120GB
Volgens mij is het vrij duidelijk. De Samsung 830 wint het vrij makkelijk. Ook ben ik zelf niet erg te spreken over de Sandforce-controller van de Vertex 3, en alle andere OCZ SSD's. De betrouwbaarheid hiervan is een stuk lager. Vaak als ik een tijdje mijn computer aan laat staan, blijkt dat deze een BSOD heeft wanneer ik terug kom!
Al met al ben ik zeer blij met mijn Samsung 830 en raad deze zeker aan!