Logitech Cordless Desktop MX3200 Laser Review
Bij mijn nieuwe PC hoort natuurlijk ook een muis/toetsenbord setje. Vroeger bespaarde ik hier op maar omdat ik nu veel achter de PC zit voor m'n werk vond ik het belangrijk om een goede muis/toetsenbord combinatie aan te schaffen. Na de MX3200 ongeveer een maand in gebruik te hebben gehad vond ik het tijd voor een review
Features
Het toetsenbord wordt in een mooi verpakte doos geleverd en je kan ook meteen het setje zien. In de verpakking zit dus het toetsenbord en de muis, een CD met drivers erop, een RF ontvanger + USB verlengkabel en een handleiding.
Pluspunten
- Vormgeving
- Sneltoetsen
- Ergonomie
- Verbinding
Minpunten
- Touch sensitive zoom functie
- Batterijen
Features
Op de muis zitten veel knoppen. Normaal gesproken zegt me dat niet zoveel omdat ik daar meestal geen gebruik van maak. Echter, op deze muis, zitten twee knoppen waarmee ik nu al niet meer zonder kan. Aan de linkerkant zit voor je duim een 'vooruit' en 'achteruit' knop. Met deze knop kan je in Windows Verkenner en in je internet browser erg makkelijk naar de vorige of volgende pagina. Ik zit veel op het web en voor mij is deze knop meer dan handig.
De scrollknop kan ook naar links en naar rechts bewegen maar dat gebruik ik niet. Ook zit er een zoomfunctie en zoekfunctie links van de linkermuisknop op, maar ook deze gebruik ik niet. Met de zoomfunctie kan je overigens inzoomen in bijvoorbeeld Photoshop en je kan het lettertype in browsers vergroten of verkleinen.
Het toetsenbord heeft een handig display waarop je de tijd en datum kunt zien, ik heb zelf geen horloge en als het bureaublad niet zichtbaar is vind ik het wel handig om alsnog de tijd de kunnen zien. Onder het display zit een rij van 11 audio sneltoetsen. Deze gebruik ik vooral voor Winamp om naar het volgende nummer te gaan of om de muziek op pauze te zetten.
Aan de linkerkant van het toetsenbord zitten ook nog 5 sneltoetsen en een slider voor 'Dynamic search & zoom'. Deze slidebar is in potentie erg handig. Je kunt ermee inzoomen in Photoshopk. Echter, het systeem werkt met touch sensitive. Je krijgt dus geen fijne feedback als je de er met je vinger overheen gaat. Ik had een ouderwetse scrollknop makkelijker gevonden. Onder de slidebar zit nog een knop '100%' waarmee je je document snel op 100% grootte kunt bekijken in Photoshop. Helaas is ook deze knop touch sensitive.
Rechtsonder, tenslotte, zitten nog 3 knoppen voor Skype waarmee je makkelijk een gesprek kan beginnen, aannemen of afsluiten.
Installatie
De installatie van de driver ging makkelijk onder Windows Vista Home Premium. Maar ook zonder driver werkt het toetsenbord prima. Als je de driver wel installeert krijg je informatie over de batterij status en kun je sneltoetsen toekennen
Omdat het toetsenbord via een USB verbinding werkt, werkt het toetsenbord niet altijd in de BIOS bij mij, dat is wel een minpunt te noemen. Gelukkig heb ik nog een oud PS/2 toetsenbord liggen.
Ergonomie
De muis ligt enorm fijn in de hand! Echt een heerlijk ding. Hij is vrij hoog en de vorm van je hand past er precies in, maar ik heb ook geen enorme grote of enorm kleine handen. Zoals gezegd, de 'vooruit' en 'achteruit' knoppen zijn erg fijn en zitten op de juiste plaats om goed met je duim te kunnen bedienen. Het feit dat er geen draad aan de muis zit geeft je meer vrijheid. De vertraging die het schijnt op te leveren merk ik simpelweg niét.
Het toetsenbord is ook een fijn apparaatje. De toetsen drukken fijn en makkelijk in. In no-time was ik gewend aan het toetsenbord.
De bovenste rij toetsen 'F1 t/m Pause|Break' heeft een andere aanslag. Deze toets vergt iets meer kracht maar is absoluut niet storend. Op de één of andere manier past dat wel bij die toetsen.
Ik werk meerdere uren per dag met de combinatie en ik krijg geen last van mijn schouders.
Prestaties
De muis doet het erg goed, al is de batterij wel wat snel leeg. De standaard meegeleverde batterijen zijn bij mij na een maand al bijna leeg. Ik had gehoopt er toch wel minimaal 2 maand mee te kunnen doen.
De precisie van de muis is volgens mij ook prima, al heb je mij nog nooit over de precisie van een muis horen klagen. Ik merk simpelweg het verschil tussen 1000DPI en 2000DPI niet. Het is een lasermuis dus ik ga er vanuit dat het goed zit.
Het toetsenbord presteert ook prima, hiervan gaat de batterij ook langer mee ondanks dat er een display op zit. Wel moeten er vier batterijen in, tegenover twee in de muis. Verder doet het toetsenbord vooral wat het moet doen, op een fijne manier typen!
De verbinding tussen de muis/toetsenbord en de ontvanger is prima. Ik heb nog geen enkele storing gehad, al staat de ontvanger maar op een halve meter afstand.
Tot slot
De prijs van, momenteel, 70 euro is best netjes. Je krijgt er wel een muis én toetsenbord voor die bij mij aan alle eisen voldoen. De apparaten zien er ook leuk uit, zeer modern! Ik vermoed dat ik met dit setje wel een paar jaar vooruit kan!