Asus V2-M2A690G Review

17 januari 2008, laatste update op 17 januari 2008, 1.542 views Rapporteer

Featurset
De Asus V2-M2A690G, heeft vele mogelijkheden en is gebaseerd op de AMD 690G chip.
De kast is een plaatje om te zien (maar dat is uiteraard smaak) en is reeds voorzien van een kaartlezer en een HDMI kaart. Deze barebone is overigens het zelfde als de Asus V3-M2A690G, alleen de kast is anders, ook hiervan is een review te vinden in pricewatch
Prestaties
De prestaties had ik hoger ingeschat, dit komt door de beperkte mogelijkheid van het geheugen gebruik, zie hieronder.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik heb voor deze barebone 4 GB geheugen gekocht KVR800D2N5K2//2G x 2 van Kingston.
Bij meer dan 2 GB doet de PC niet meer wat je er van mag verwachten, het beeld wordt vaag en streperig. Na flink zoeken op het forum van Asus, de site van Asus is overigens erg traag, blijkt dat meer gebruikers van dit moederbord problemen met het geheugenhebben . Als eerste de bios geupdate naar de laatste versie, daarin zou de geheugen comptabiliteit verbeterd zijn. Dit heeft echter niet geholpen. De meningen over de oorzaak verschillen maar de meest gehoorde oorzaak is dat de southbridge chip de AMD 690 niet berekend is op 8GB.
Vooralsnog blijft voor mij de betrouwbaarheid op slecht staan zolang er geen...

Pluspunten

• Stil en compact
  • Goede bouwkwaliteit

Minpunten

• Ondanks BIOS-update niet meer dan 2 GB geheugen kunnen gebruiken.
  • Zeer matige ondersteuning van Asus.
  • De mogelijkheden zijn niet allemaal te benutten.
  • Onbetrouwbaar.
  • Geen waar voor je geld.

2 van 5 sterren (Slecht)
Featurset

Prestaties

Stabiliteit en betrouwbaarheid

Vooralsnog blijft voor mij de betrouwbaarheid op slecht staan zolang er geen oplossing is voor dit probleem.

Bouwkwaliteit en afwerking
De kast met daarin het Asus moederbord type V-M2A690G/DP ziet er verzorgt uit zonder scherpe randen, de bekabeling is netjes gebundeld. De zijpanelen en het front zijn eenvoudig los te nemen. Dit alles is goed voor elkaar. Waar ik minder over te spreken ben is de handleiding. Deze is zeer summier te noemen, de handleiding geeft de hoognodige informatie over het plaatsen van de basis componenten. Een omschrijving van het moederbord ontbreekt.
Dit zal je zelf moeten downloaden van de Asus website.

De barebone wordt geleverd met de volgende extra’s;
Beknopte handleiding
Cd-rom met drivers
Cd-rom met software
Cd-rom met recover software
1 SATA kabel

Vormgeving
De vormgeving ziet er erg mooi uit, maar ja dat is smaak.

Inbouwmogelijkheden
De processor is redelijk makkelijk te plaatsen en goed bereikbaar, aan het zijpaneel zit een ventilatiekanaal gemonteerd om de warme lucht gelijk buiten de kast te krijgen.

De ventilator draait erg langzaam bij de eerste keer opstarten, dit is te verhelpen door in de bios de ventilator op PWR te zetten in plaats van DC. Voor het regelen van het toerental is een tool meegeleverd.

Het moederbord heeft 4 geheugenbanken, 2x geel 2x zwart. De maximale capaciteit van 8 GB, de locatie van de geheugen banken is echter wat lastig deze bevinden zich onder de kabelbundel die uit de voeding komt en na het installeren van de drives is het nog lastiger om bij de laatste 2 geheugenbanken te komen. Op zich zelf niet zo erg als alles naar behoren werkt, MAAR er bovenstaande positieve punten ten spijt is de opgegeven geheugen ruimte van 8 GB veel te ruim opgegeven.

Op het moederbord bevinden zich 4 SATA aansluitingen, het is mij dan ook een raadsel waarom er maar 1 SATA voedingskabel vanaf de voeding komt.
Als je van alle 4 de aansluitingen gebruik wil maken, zoals ik, dan heb je dus 3 extra verloop voedingssnoeren en 3 SATA aansluitsnoeren nodig.

Cardreader en HDMI kaart is al ingebouwd.

Geluidsproductie
Is laag te noemen.

Prijs
De vele mogelijkheden in aanmerking genomen zou de prijs als zeer goed genoemd kunnen worden, echter tot op heden kan deze barebone niet volledig gebruik maken van deze mogelijkheden, daarom de prijs als voldoende aangemerkt.

UPDATE:
17-1-2008

Helaas, ik heb de onderdelen er weer uitgehaald en de barebone terug gestuurd. Met deze barebone ben je de klos als je er meer dan 2 GB in zet.
Op de site van Asus stond een nieuwe BIOS, wat de compabiliteit van sommig geheugen zou moeten verbeteren. Dus niet, na de update deed ook de firewire aansluiting het niet meer en gaf de BIOS aan dat het geheugen single channel is, ja duhhhh. Een verslechtering dus, wat er niet bijstond was dat in tegenstelling tot de vorige BIOS versies, deze versie 1603, niet meer te downgraden is.

Op het Asus forum staan heel veel klachten over deze barebone in combinatie met meer geheugen dan 2 GB. Als rede wordt o.a. de chipset opgegeven.
Dat kan speculatie zijn maar het is wel een feit dat Asus heel erg lauw, zeg maar niet reageerd op de vele meldingen.

Ikzelf heb een service request ingediend over het geheugen probleem, duidelijk uitgelegd wat het probleem is, waaronder ook de klacht over de firewire.
Krijg je een mail terug dat windows XP maar max. 3 GB aankan, maar ja dat wist ik al maar ik kom zelfs niet tot 3 GB.

Beoordeling van algemene beoordeling, featureset, prestatie, stabiliteit en prijs naar beneden bijgesteld.

Heb jij ook een Asus V2-M2A690G?

Leuke review, zou het best interessant vinden als er een oplossing komt voor het geheugen probleem

[Reactie gewijzigd door ArchNemeziz op 22 juli 2024 14:01]

Ik heb dezelfde kast en ondervind geen problemen met beeld en dat soort zaken heb er 2 modules inzitten van Kingston Valueram DDR2 667 2 x 2 GB en 4000 AM2 processor. Leuke barbone en de kast is zeer geschikt als HTPC. Tevens ook wat oudere games in 1024x768 op te spelen zoals Far Cry en Serious Sam 2 met de onboard videokaart.
Update;

Helaas, ik heb de onderdelen er weer uitgehaald en de barebone terug gestuurd.
Met deze barebone ben je de klos als je er meer dan 2 GB in zet.

Nog een vraagje aan Mikkel1980; welke BIOS versie gebruik je en welke slots voor je geheugen. Ik heb in ieder geval van alles geprobeerd, maar de pc wil alleen maar draaien met 2 GB.

Mijn advies voordat je een barebone koopt, kijk eerst eens op de verschillende Forums
Je ziet dan vanzelf waar de sterke en zwakke kanten zitten, maar maak daarna je keuze.
_Dune_ Moderator OeB @17 januari 2008 20:08
Het is ook grote onzin dat Windows XP 32-bit maar 3GB geheugen aan kan. Windows XP 32-bit kan tot maximaal 4GB adresseren, alleen wordt het hogere geheugen gebruikt voor hardware die in het systeem zit b.v. extra PCI/PCI-e kaarten. Over het algemeen heb je 3,2GB tot 3,5GB tot je beschikking afhankelijk hoeveel hardware er in het systeem is gestoken.

Deze Asus medewerker spreekt dus onzin, mogelijk dat de persoon niet eens weet waar hij/zij het over heeft, anders geef je niet een dergelijk antwoord terug.
Ik heb deze barebone en gebruik hem als server...met windows home server erop...ook zit er maar 1GB geheugen in en een Sempron 1100 en ik moet zeggen draait als een tierelier....
In de handleiding staat duidelijk aangegeven dat het moederbord geen DIMM's met geheugenchips van 128 MB ondersteund en, ondanks er in de Qualified Vendors List één 2 GB DIMM staat vermeld, ook niet meer dan 4 GB in het totaal.

Over het meer dan 2 GB geheugen probleem kan ik niet meepraten daar ik zelf 2 x 1 GB toepas. Daar in de QVL een 2 GB DIMM staat vermeld, mag men verwachten dat het moederbord met twee van deze 2048 MB DDR2/800 [ELPIDA E1108AB-8E-E(ECC)] DIMM's in Dual channel mode (indien de DIMM's in de twee gele of de twee zwarte slots zijn geplaats, twee 2 GB DIMM's in slot 1 en 3 of slot 2 en 4 zal niet functioneren omdat in dit geval 4 GB in één channel is geplaatst) naar behoren zal functioneren.

Overigens ben ik verbaasd dat ruudvr S-ATA DVD RAM/ROM's schijnbaar zonder problemen toepast. Volgens de helpdesk van ASUS wordt namelijk alleen IDE CD/DVD drives ondersteund en geen S-ATA. In de handleiding wordt ook alleen de IDE drive als voorbeeld genomen.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 22 juli 2024 14:01]

Inmiddels uitgeprobeerd met 4 GB geheugen (na update van BIOS tot versie 0601) en draaiende met AMD Athlon X2 BE-2400. Geen enkel probleem! Een ander detail is dat de BIOS settings, en daarmee ook het moederbord, na de BIOS update schijnbaar een hogere rating voor het geheugen ondersteund, in de settings is nameijk een 1000 MHz setting voor de DDR2 te vinden.

Overigens mijn eigen review van deze barebone met alle gebruikte onderdelen is in de maak!