Deze CPU cooler heb ik woensdag 6 juni binnengekregen. Deze zit nu in mijn nieuwe build.
Behuizing/airflow
De kast voor mijn build is een simpele Cooler Master Elite 311. Deze heeft 1 stock fan aan de achterzijde:
RearL 120 x 25 mm fan x 1, 1200 rpm, 17 dBA;
Voeding is de Cooler Master GX-Lite 600W. Met 86% efficiency vond ik het een fijn koopje voor de prijs.
Ook zit er een Sapphire AMD/ATI HD 6850 in op stocksnelheid.
Bij het monteren op mijn 1155 socket GA-P67A-D3-B3 moederbord moest ik héél hard drukken voordat de pootjes vast kwamen te zitten. Ik was bang dat ik het bord zou breken!
Het fijne is dat je nog steeds makkelijk bij de RAM sloten kan, zonder de cooler er eerst uit te halen.
Toen de cooler eindelijk vastzat was het niet ingewikkeld, hij werkte direct en deed het goed op 3.3Ghz waar de i5-2500k standaard op zit. Maar ik was van plan mijn CPU te overclocken, dus natuurlijk wordt je CPU warmer.
Koelvermogen
Voor maximale snelheid en koelvermogen teste ik de cooler met de RealTemp optie "Sensor test". Deze optie laadt Prime95 in en zet de CPU op full load voor een minuut of 4. Hierna wordt de load in stappen verlaagd voor "cool down" resultaten.
Hierboven: Alle getallen in graden Celsius waarbij TJMax = 95.
Ook SpeedFan is redelijk consistent met de resultaten onder full load.
Hij staat nu vast op mijn Core i5-2500k @ 4.2Ghz 1.044V OC.
Kamertemperatuur: +/- 20°C
Idle temperatuur: 38-42°C (best wel hoog)
Full load temperatuur: 63°C
Gemeten met RealTemp 3.70.
Bij full load draait hij op 2626 RPM (426 RPM boven maximale RPM) en maakt hij heel veel lawaai! Ik had niet verwacht dat dit kleine coolertje zo veel lawaai zou maken. Maar op de
officiële Cooler Master site staat al:
Fan Noise Level (dB-A) 17 - 30 dBA.
En 30 dB is voor binnen de officiële limit van 2200 RPM... 2600RPM zou misschien wel 40 - 45 dB kunnen zijn.
Bewonderenswaardig: je kan er een 2
e fan op vastzetten voor extra luchtcirculatie.
Bottomline: Slechte keus voor een OC/stille build!
PS.
Hier heb je een goede review met een aantal vergelijkingstabellen. De conclusie is een beetje te positief, maar alsnog...