€ 37,50 bij bol Plaza

Sandisk Ultra 32GB SDHC UHS-I 30MB/s Review

djunicron
12 juni 2012, laatste update op 12 juni 2012, 6.870 views Rapporteer

Sandisk Ultra 32GB SDHC UHS-I 30MB/s

Inleiding
Nadat mijn Canon 1000D de geest had gegeven, heb ik een 60D gehaald als upgrade.
Omdat mijn sloot aan 8GB kaartjes betekende dat ik iedere 260 plaatjes (RAW) een kaartje moest wisselen, heb ik besloten te kijken naar nieuwe grotere kaartjes. De eerste die ik heb gekocht was deze Sandisk 32GB SDHC UHS 1 class 10.
Mijn ervaring met 5 stuks Sandisk 8GB kaartjes (ultra I en II) class 2-8 was altijd goed, ze waren namelijk sneller dan op de kaart stond (~20mb/s ipv de geadverteerde 15mb/s). En dat in tegenstelling tot veel andere kaartjes.
De testen:
Hoe zit dat met deze nieuwe, extra snelle kaart is dan ook de vraag. Hiertoe heb ik drie testen uitgevoerd:
-Canon 60D burst mode verzadigingstest
-CrystalMark 3...

Pluspunten

• Goedkoop, minder dan €1.00/GB
  • Grootste maat SDHC
  • Inderdaad snel genoeg voor 1080p 25fps (van 5,5MB/s)

Minpunten

• Haalt bij mij de 30MB/s niet.

Inleiding

De testen:

-Canon 60D burst mode verzadigingstest
-CrystalMark 3 (portable) icm een Sandisk MobileMate SD+ USB2.0 reader onder win 7 x64 op een X58 Asuss P6T.
-Filmen met de 60D door de 18-135mm IS, 1920x1080 25fps. (5.5MB/s)

Voor alle testen heb ik de kaart eens onder Windows en in de camera geformateert. Het leverde geen verschillen op in de testen.

Een simpel rekensommetje leert ons dat de Canon Digic4 chip in de 60D, 50D (en dual chip in de 7D) 128MB cache heeft en deze 128mb per 3 seconden vol heeft. Oftwel een 60D waarmee ik testte gooit 41MB/s de kant van het kaartje op, als de buffer tenminste werkelijk zo snel naar het kaartje kan schrijven als de digic4 naar de buffer schrijft.

Kaartje in de 60D gezet, scene gekozen die 22.4MB Raw files oplevert, en high speed burst ingedrukt. (1/1000, ISO3200, F/4.5, MF)

Resultaten
Stopwatch in beeld gelegd natuurlijk, foto's tot de burst rate ermee ophoud en dan nog 1 exta wanneer mogelijk. Met deze kaart, zoals normaal, houd de burst er na 16 foto's mee op. (3.46 sec op de teller wat inclusief mijn reactiefout bij het afdrukken van beide toestellen is) Het duurde vervolgens 38.98 sec voordat de buffer weer leeg was geschreven naar de kaart sinds het nemen van de eerste foto. Dus grofweg 34 seconden zijn nodig na de 17e foto om de 128mb buffer weg te schrijven. Dit betekend dat de Sandisk 32GB UHS-1 die op 30mb/s verkocht wordt met classe 10, dus niet z'n 10MB haalt, maar slechts 3,5MB/s wegschrijft.

Hiermee verliest de 32GB versie het van de 8GB Ultra II series die 15mb/s moeten doen. Deze kaartjes schrijven namelijk in 30 seconden na het eerste frame de foto's weg, wat ze op 4,5MB/s waardeerd.

Het filmen in 1920x1080 bij 25fps ging de kaar goed af. Zoals gebruikelijk leverde de Canon z'n 5.5MB/s video. De video gaf in v-dub ieder frame goed weer, deze kaart is dus geschikt voor video in deze camera en zal dus in de 550D, 600D probleemloos werken. Of de kwaliteit van de 5D Mk3 bijgehouden wordt betwijfel ik ten zeerste, maar ik heb dit niet getest.

Crystalmark 3 liet zien dat de 32GB UHS-1 kaart niet beter was dan de oudere Ultra I en II series van Sandisk. De resultaten zijn in mijn cardreader identiek! Met 20MB sequential read en 11MB sequential write wordt de class 10 wél waargemaakt, iets wat je uit de camera testen niet zou vermoeden. De kleine writes zakken naar tussen de 0.9 en 1.8 MB/s, met reads rond de 3MB/s.

Maken deze tegenvallende resultaten de 32GB UHS-1 SDHC kaarten van Sandisk een slecht product? Nee, naar mijn mening niet. De class 10 snelheid wordt behaald in een SDHC reader op USB2, en camera met Digic 4 van Canon kan er redelijk vlot op schrijven. Het is toch wel een uitachteruitgang in snelheid ten opzichte van de class 4 15MB/s Ultra II kaartjes, maar het is niet heel dramatisch.

Je krijgt aan de andere kant een water en x-ray proof kaartje ervoor terug van grote opslagcapaciteit (30198MB) voor een kleine prijs van onder de 1,00€/MB. Dit is alleen dus géén aanrader icm snellere camera's zoals de 5D mk3.
Nu was dat te verwachten, gezien Sandisk zelf nog 2 modellen boven deze maakt, namelijk de Extreme en de Extreme Pro met respectief 45MB/s en 95MB/s waarden op de verpakking. Om dat te kunnen behalen zal je echter naar USB3 over moeten met bijbehorende reader, anders zal Crystalmark je waarschijnlijk een max van 28MB/s laten zien.

Het is ondanks dit feit wel jammer dat de kaart de beloofde 30MB/s totaal niet waarmaakt in mijn testen. Waar de oudere kaartjes 15-25% sneller waren dan geadverteerd, blijft deze nieuwe kaart bij mij 30% achter op de snelheid op de verpakking.

Volgende kaart in mijn test zal de Samsung 32GB essential worden, welke rond dezelfde prijs zit als deze Sandisk. Binnenkort meer dus!

Heb jij ook een Sandisk Ultra 32GB SDHC UHS-I 30MB/s?

Leuke review
Paar kleine puntjes: de 7d kan natuurlijk helemaal geen SD aan ;) en van de 5d's kan alleen de nieuwe markIII SD aan.
Verder misschien handig om duidelijker erbij te zetten wanneer je de leessnelheid en wanneer je de schrijfsnelheid precies beoordeeld, in je conclusies raak ik daar een beetje in de war. En het is een klein beetje de vraag of de USB 2.0 je snelheid beperkt bij het overzetten, theoretisch ligt dat op 60MB/s maar ik haal dat zelf ook bij lange na niet.
Verder leuk gedaan. Leest fijn weg en je hebt plaatjes _/-\o_ (maar méér is beter!)

[Reactie gewijzigd door rockhopper op 22 juli 2024 13:29]

Bedankt voor de feedback.

Beetje dom inderdaad, SD in een 7D willen stoppen, ik heb het in de tekst aangepast.

Voor de volledigheid, mijn moederbord haalt met z'n USB2.0 maximaal 35MB/s (lezen) op een USB3.0 case met een SSD erin. (die 230mb/s leest intern, sequential reads gaat het hier over natuurlijk). Deze set op USB3.0 haalt trouwens wél behoorlijke snelheden. (110MB/s geloof ik, werkpc, dus niet goed kunnen testen.)

Het snelste wat ik heb gelezen met de cardreader is 26MB/s, wat met een Ultra III pro 16GB kaartje was van Sandisk (niet van mij). Deze kaart kostte dan ook anno 2011 iets van €180. Die kaart was overigens op 35MB/s gelabeld.

De theoretische snelheid van USB ligt dus inderdaad hoger dan wat ik er in werkelijkheid uit haal.

Meer plaatjes is misschien leuk, maar ook wel saai bij een product als deze. Zal even kijken of ik de blister nog heb liggen.
Het kan zijn dat je host device UHS-I moet ondersteunen om de maximum snelheid te behalen :) Veel apparaten doen dit niet.
Inderdaad, de camera én Sandisk reader ondersteunen het niet. Maar zover ik het begreep, was UHS vooral een nieuwe snelheidsstandaard, die in tegenstelling tot "SDHC classes" niet in enkele maar in 100MB/s uitgedrukt werd.

Zo zou UHS-1 107MB/sec betekenen, en UHS-2 >200MB/s. Hogere snelheden zijn nog niet aan de orde.

Nu snap ik ook wel dat Sandisk "UHS-I compatible" bedoelt met 30MB/s.
Er staat ook helemaal geen U1 logo op het kaartje, alleen een "1" achter SDHC.

Ondanks dat, 30MB/s is ook al overdreven helaas. Als het nou 24~28MB/s was (read heb ik het alleen maar over nog!) dan had het nog de USB2.0 limiet kunnen zijn.

De 60D is ook inmiddels al uit 2010, daarmee had ik inderdaad niet verwacht dat het een gigantisch verschil zou maken. Maar trager dan de voorgaande generaties is toch jammer.

Wellicht de 45MB/s variant toch ook eens aanschaffen.
Heb toevallig net via ibood aktie 2 Sandisk Extreme UHS-1 45MB/s kaartjes gekocht. Blijft altijd afwachten wat die in de praktijk doen. Zouden maximaal 45 MB/s moeten zijn. Was na jouw review toch benieuwd en even in laptop gestoken (DELL XPS17 interne sd poort), daar haal ik 8.3 MB/s mee met paar grotere bestanden (totaal 870 MB). Heb indruk dat maximale snelheid met interne poort niet gaat lukken. Voor mij was belangrijkste dat merk goed bekend staat (met zoveel foto's en video die erop kan), capaciteit heel groot is, snelheid op papier heel goed is en je niet hoeft te wachten op vakantiegeld voor prijs (3 tientjes per stuk).
Inderdaad jammer dat ik deze actie gemist heb.

Maar ik las ook op het forum dat deze kaartjes niet super snel waren en ook de geadverteerde snelheden niet waar maakten. (zie het 5D mkIII topic en het nieuwe spulletjes topic in fotografie)

Ik denk dat als ik bij andere merken niet vind wat ik zoek kwa snelheid, ik deze versie ook eens ga kopen / testen.
Ik heb hier dezelfde ervaring met een Extreme Pro kaartje met 95 MB/sec. als opgegeven snelheid (lezen uiteraard).

In het notebook haalt deze niet meer dan zo'n 24 MB/sec.

Ik heb echter de indruk dat mijn notebook niet gebruik maakt van het UHS-1 gebeuren maar intern aan een USB 2.0 hub hangt. Dit is voor mij geen probleem overigens.

In mijn D7000 krijg ik wel de door de Nikon opgegeven burstsnelheden voor elkaar, alhoewel de geadverteerde snelheden uitgaan van een uitgeschakelde distortion-camerasetting, en ruisonderdrukking bij hoge ISO waarden.

Zet je deze aan (werkt voor JPG alleen) dan zakt het maximale aantal in een burst enorm. Het flushen gaat gelukkig wel weer razendsnel.

Nu beperkt ik de camera tot een max. burst van 8 stuks, RAW 14 bits - geen compressie + JPG Large. Binnen enkele tellen weer ready.

Ik zit hier op m'n werk anders zou ik het ff proberen voor een wat preciezere meting.

[Reactie gewijzigd door GreenFrog op 22 juli 2024 13:29]