Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 10

- Reviews

Bekijk alle reviews

Crucial m4 CT128M4SSD2 128GB Review

+2
de echte flush 17 oktober 2012, laatste update op 24 oktober 2012, 6.993 views

Crucial m4 CT128M4SSD2 128GB

Pluspunten

  • sneller aanvoelen van de pc
  • prijs onder ¤1/GB

Minpunten

  • geen ?

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Compatibiliteit Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 4
https://secure.tweakers.net/ext/f/dcfPwiQ8fzlroEK7mfzLWHtc/full.jpg?nohitcount=1
Hier wil ik een korte review schrijven over mijn eerste SSD en de bevindingen.

Situatie
HP dc5800 microtower
SATAII - intel Q33 chipset
Core 2 E8400 @3GHz (OC niet mogelijk)
8GB DDR2 800MHz RAM
250GB HDD voor OS

update
Door het missen van AHCI op de hp, heb ik men pc omgebouwd in een DELL, deze heeft wel de mogelijkheid AHCI in te schakelen in de bios:
Dell optiplex 755
SATAII - intel Q35 chipset
Core 2 E8400 @ 3GHz (ook hier geen OC mogelijk)
8GB DDR2 800MHz RAM
/update

Ik heb de SSD z'n ¤126 betaalt, wat neer komt op net iets minder dan een euro per GB. Op dit moment had ik gewacht (Natuurlijk is hierna de prijs ingezakt ;) )

https://secure.tweakers.net/ext/f/FgVraYOmaN6aQ0yVkxZQjTVP/full.jpg?nohitcount=1
Het eerste wat opviel was het kleine doosje maar vooral het gewicht. Op het doosjes staat ook nergens wat de opgegeven lees/schrijf snelheden zijn.
De SSD wordt vrij kaal geleverd, enkel een blaadje met een installatie handleiding (laptop), 3Y limited waranty. en de SSD zelf. Geen schroefjes ofzo die je wel eens bij harde schijven tegenkomt. Echt om direct in je laptop te installeren...
https://secure.tweakers.net/ext/f/xxgW2o5UQTh9NUG0XnWqyPTl/full.jpg?nohitcount=1

Eerste foto van de SSD na het uitpakken:
https://secure.tweakers.net/ext/f/b3JwiD6OZSVFZY5z1uCxeOwd/full.jpg?nohitcount=1
De SSD was al van de meest recente firmware voorzien :)

https://secure.tweakers.net/ext/f/0dnXRx9IAsOZAolASsrFkdqe/full.jpg?nohitcount=1
Foto van de installatie in de desktop:
https://secure.tweakers.net/ext/f/XMHyooRuHO0Dk4UR3GusGcjF/full.jpg?nohitcount=1
In de kast zitten maar twee 3,5" HDD bays en deze zijn ingenomen door harde schijven. De SSD heb ik geïnstalleerd in het vrije 5,25" DVD Station. Natuurlijk met een rap gevouwen aluminium bracket.

Het installeren van Windows 7 x64 ging zeer vlot. Op een kleine 15min had ik het bureaublad voor me (installatie vanaf USB). Hierna de gewone applicaties geïnstalleerd waarna er z'n 35GB in gebruik is.

uitgevoerde tweaks:
- Indexing uitgeschakeld:
- Defragmentatie op de SSD uitgeschakeld (automatisch)
- TRIM enabled? (jep)
- Prefetch uitgeschakeld
- System restore uitgeschakeld

Extra tweaks uitgevoerd met SSD-fresh:
- Timestamp disabled (acces times voor files worden niet meer bijgehouden)
- Defragmentation of boot files (niet veel zin met een SSD)
- Name creation (voor comptabiliteit met oudere 16bit-DOS applicaties)
Na deze extra tweaks geen problemen ondervonden

https://secure.tweakers.net/ext/f/Q2YqhJ3SJIG8rHbTCyw38a8h/full.jpg?nohitcount=1
Voor de installatie had ik nog wat testjes uitgevoerd met de originele harde schijf. Hierna de SSD geïnstalleerd en begonnen met de installatie.

De eerste verwachting was dus dat de SSD nog steeds een goede verbetering zou zijn, ondanks de SATA-II en het ontbreken van AHCI.

De eerste benchmark:
https://secure.tweakers.net/ext/f/Rl0DSFDCL08dWtUujkVOuW0f/full.png?nohitcount=1
De Seq en 512K resultaten lagen binnen mijn verwachtingen (Sata-II + chipset). Maar vooral de 4K QD32 had ik beter verwacht zeker na het vergelijken met andere reviews. Dit verschil is volgens mij te verklaren door het ontbreken van de AHCI mode.

AS SSD benchmark:
https://secure.tweakers.net/ext/f/miMzIU7ArgEQEnTabGqd7LZt/full.png?nohitcount=1


Restart timer

Oude toestand met HDD:
https://secure.tweakers.net/ext/f/PgeX2Rt0Hx9L5VyExUVqNXer/full.png?nohitcount=1

Nieuwe toestand met SSD:
https://secure.tweakers.net/ext/f/8CnQoVB714ZsIhyKJt1poYNW/full.png?nohitcount=1

De opstart-tijd is merkelijk beter, ook moet ik na het opstarten wat minder lang wachten voor hij reageert (al is dit nog een beetje aanwezig).

Hierna heb ik de opstart tijden van Photoshop x64 vergeleken:
Opstarten Photoshop x64 HDD: 21,10 seconde
Opstarten Photoshop x64 SSD: 4,40 seconde
Opstarten Photoshop x64 RAMDISK:: 2:04 seconde

Het gaat hier niet echt over een review van RAMdisk maar ter vergelijking de resultaten van Crystaldiskmark van de RAMdisk:
https://secure.tweakers.net/ext/f/nKh2G4bmVFMUhMeRjBTRFWhD/full.png?nohitcount=1
(Kan veel sneller, maar men beestje is niet meer van de jongste ;) )
Deze resultaten zijn enorm tegenover de SSD, maar de opstarttijd verbeterd niet in dezelfde verhouding. (al vermoed ik dat er ook processorkracht ontbreekt, bij zware belasting van de ramdisk gaat de cpu gemakkelijk naar 60%)

Dankzij de SSD starten de meeste applicaties sneller op. Al is het verschil daar niet zo groot, omdat deze applicaties meestal niet zoveel moeten laden als photoshop en hierdoor al redelijk snel opstarten. Enkel bij VMware workstation is het verschil zo goed als nihil, hier heb ik niet direct een reden voor.

Update met AHCI
Crystaldisk mark:
http://tweakers.net/ext/f/otTfCIMNJP42YaXQ2FaaDTEH/full.png
Met AHCI zijn de prestaties nog iets dichter bij de limiet gekomen. Maar vooral de 4K QD32 prestaties zijn veel beter. Al moet ik zeggen dat ik in de praktijk niet echt verschil merk sinds ik AHCI aan heb staan.

Atto disk benchmark:
https://secure.tweakers.net/ext/f/6dojw3BytadL5pJHfuOawWZi/full.png?nohitcount=1

HDtune read benchmark:
https://secure.tweakers.net/ext/f/WffbgXlSzGilLJlxIyr70xdJ/full.png?nohitcount=1

HDtune random access:
https://secure.tweakers.net/ext/f/my85JsCXAlROUxYTy8KEfpFH/full.png?nohitcount=1

~[/update]

https://secure.tweakers.net/ext/f/xMqYcu6oXhbr1VFgP8z9AH91/full.jpg?nohitcount=1
(updated 17-10-2012)
Toen mij pc idle stond te draaien (was er niet op aan het werk) is de spanning weggevallen. Toen ik de pc terug nodig had, wou ik hem aanzetten maar hij deed het niet meer: "Sata drive 0 not found" na drie pogingen dacht ik dat de SSD dood was, dus heb hem eruit gehaald en via een USB-sata omvormer (van een externe harde schijf) aan een andere pc gehangen. Weer niks... na een 10tal minuten,werd opeens auto-play geopend. snel de firefox profile folder gekopieerd (zit niet in een de back-up) en de SSD terug in de pc geplaatst. Hij deed het weer alsof er niks gebeurd was...

Omdat ik wou weten wat er aan de hand was, even contact opgenomen met crucial:

Thank you for contacting Crucial. Uncontrolled power loss can cause the SSD to dismount and enter a "locked" state in an attempt to protect your data. We have a power cycle which allows the firmware to essentially reset the drive and restore operation, and a less thorough version would have been performed while you had that SSD connected as you describe.

Ordinarily, the process will take approximately one hour. We recommend you perform this procedure on a desktop computer because it allows you to only connect the SATA power connection, which improves the odds of the power cycle being successful. However, a USB enclosure with an external power source will also work. Apple and Windows desktop users follow the same steps.

1. Once you have the drive connected and sitting idle, simply power on the computer and wait for 20 minutes. We recommend that you don't use the computer during this process.

2. Power the computer down and disconnect the drive for 30 seconds.

3. Repeat steps 1 and 2 at least one more time.

4. Reconnect the drive normally, and boot the computer to your operating system.

5. If the latest firmware has not been updated to your drive, do so. Go to http://www.crucial.com/support/firmware.aspx for our firmware updates.

A laptop computer will also work, but you’ll have connect the drive and navigate to the systems BIOS menu. (Please refer to your system manufacture’s documentation on how to access the BIOS.) Allowing the drive to sit in the BIOS will improve the odds that the power cycle will work. For laptops, we don’t recommended using a USB enclosure powered via USB. In addition, Apple users must hold the Option key while they power on the system (with the SSD installed). This will boot the Mac to the Startup Manager screen. The Startup Manager screen works like the BIOS screen on a laptop, in that it gives the drive power without any data throughput.

1. Laptop users will need to be in the BIOS menu, or Mac Startup Manager as stated above. The computer will need to stay powered for 20 minutes. We recommend you don’t use the laptop during this process.

2. Power the computer down and disconnect the drive for 30 seconds.

3. Repeat steps 1 and 2 one more time.

4. Reconnect the drive normally, and boot the computer to your operating system.

5. If the latest firmware is has not been updated to your drive, do so. Go to http://www.crucial.com/support/firmware.aspx for our firmware updates.

Dat er een "lock state" inzit voor data protectie vind ik al goed, maar het probleem blijft eerder dat de data in de cache verloren is. Kijk voor meer informatie zeker eens in Mux's topic:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1515131
Ik heb in ieder geval de bovenstaande stappen uitgevoerd, maar geen verschil gemerkt.

https://secure.tweakers.net/ext/f/65avyuoIfLdcKlsESXf4KEgJ/full.jpg?nohitcount=1
De SSD is een goede verbetering, zelf voor een wat oudere pc die geen AHCI of Sata-III heeft. Over het algemeen reageert de PC net iets sneller. Al denk ik dat alleen veeleisende desktop gebruikers het echt merken.
Personen in mijn omgeving hebben het wow gevoel veel minder, vooral dan omdat de desktop maar éénmaal per dag aan en uitgeschakeld wordt en ze niet met zware applicaties werken (meestal enkel Office en Internet). Het verschil tussen 2 en 5 seconden opstarten van bv. Word is niet zo merkbaar als bij Photoshop.

Aangezien SSDs betaalbaarder worden zit deze ook al eens in een nieuwe pc. Ik heb altijd het gevoel dat het "wow-effect" dat ik verwachte beter tot zijn recht komt op nieuwe hardware. Ik weet niet of dit hoofdzakelijk komt door het missen van een sata 3 interface of gewoon omdat de CPU, chipset, RAM al wat verouderd zijn.

Voor een laptop zou ik een SSD al sneller aanraden. Omdat deze meestal al tragere storage hebben en meerdere keren aan en uit gezet worden. Het verschil is bij een laptop (5400rpm harde schijf) echt beter merkbaar (zie hieronder). Ook wordt er nog gewonnen aan batterijduur en geluidsproductie.

Extra tests ter onderbouwing:
- Opstarten MS word HDD 7200rpm desktop (oude situatie):
0.7017 seconde
0.6548 seconde
0.7485 seconde
- Opstarten MS Word SSD (nieuwe situatie):
0.3557 seconde
0.3736 seconde
0.3848 seconde
- Opstarten MS Word SSD laptop 5400rpm disk:
4.6195 seconde (ja MS Word was al eens opgestart, maar blijkbaar duurde 2 keer hier nog steeds iets langer)
2.2103 seconde
2.6993 seconde

Overzicht (gemiddelde)
https://secure.tweakers.net/ext/f/OOadOeEnhq0iSRIPM1dlP1wI/full.png?nohitcount=1
De snelheidswinst tussen SSD en 7200rpm is in deze grafiek nog steeds zeer groot, maar niet zo merkbaar in de praktijk, in vergelijking met een laptop harde schijf is het verschil wel groter én toch lichtjes merkbaar in de praktijk.
(is niet mijn laptop, anders had ik daar een Samsung 830 voor gekocht ter vergelijking ;) )

De keuze tussen 64 of 128GB? Ik ben geen gamer, dus boordevol grote spellen staat de SSD niet. Aangezien ik nu 35,8GB van de SSD in gebruik heb had ik zelf met een 64GB model nog wat speelruimte. Uiteindelijk heb ik voor de 128GB versie gekozen uit zekerheid en de nettere prestaties.

~[changelog]
25-08-2012: conclusie onderbouwd met wat testen.
25-08-2012: photoshop startup RAMDISK
25-08-2012: tweaks uitgevoerd na aanschaf SSD, tweaks extra uitgevoerd met SSD fresh
17-10-2012: gedrag na een stroom uitval, SSD snelheidsgevoel bij nieuwe hardware.
24-10-2012: extra benchmarks toegevoegd (Atto disk mark en HDtune)
~[/changelog]

Heb jij ook een Crucial m4 CT128M4SSD2 128GB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (12)

Wijzig sortering
Het mooie van deze review is dat het meer over het gevoel gaat wat een ssd geeft dan over de ssd in cijfertjes :)

Dit is voor veel mensen belangrijker dan die laatste MB/s uit het systeem persen.
fijn dat er ook een userfeel review eropstaat.

heb er 3 sterren voor gegeven omdat tja: kijk naar de andere reviews en je snapt het wel.
Het was ook niet echt de bedoeling een uitgebreide review te schrijven. En niet zozeer vast te pinnen op de cijfers maar op de praktijk (Cijfers vind je genoeg terug). Om zo aan te zetten na te denken over de aankoop ;) Al is het nog steeds moeilijk om echt een idee te krijgen zonder het zelf te proberen. Vandaar ook dat ik enkele doorsnee gebruikers (4) om hun mening heb gevraagd, en daar deze conclusie uit gevormd.

Leuk dat je de gegeven score verdedigt. Maar 3 sterren lijkt me een mooie score :)

[Reactie gewijzigd door de echte flush op 11 juni 2012 19:30]

Goede review, kort maar krachtig laat ik het zeggen. Heb zelf deze ook besteld voor mijn aankomende custom pc die ik ga bouwen alleen heb ik en i7 3770k, GeForce GTX 670 en 8GB RAM, een editing/gaming pc laten we zeggen.
4 sterren :)
SSD werkt gewoon top. Ik had laatst een oude Dell laptop met een T2300 en 1 Gb met W7. Opstarten ging keurig binnen 20 sec kaal en met drivers/antivirus rond 25 sec. Prima toch. Toch blijf ik zeggen dat Intel SSD veel sneller nog zijn want ik had laatst een die haalde rond de 350 Mb lezen. Dat was echt snel. Deze schijf heb ik laatst ook in een pctje gebouwd die iets nieuwer was en je merkt toch echt de snelheid wist en zeker met de AMD X6 met 6 Gb. Geen geratel maar gewoon 20 sec opstarten ipv 120 sec met de trage hdd.
Ahci mag wel aan, ik haal hier halve prestaties met AHCI uit
Mooie, duidelijke review, had daarintegen ietsje uitgebreider gemogen met bijv. plaatjes van wat er allemaal meegeleverd werd+verwerking van de SSD, voor de rest niks op aan te merken :)

Maar hoezo "omwille van de prijs de M4 gekozen" ??
de Samsung 830 128 gig, is nu nog geen 100 euro, dus daarmee was je goedkoper uit geweest.
U vraagt wij draaien (of soms toch ;) )

De M4 was direct leverbaar in de pc zaak waar ik normaal ga. En ik betaal liever een paar tientjes meer (¤16 t.o.v. de concurrentie) dan elders goedkoper te bestellen en slechte service te krijgen als je die nodig hebt :)

[Reactie gewijzigd door de echte flush op 22 juni 2012 13:53]

Heb 2x de 256GB variant van de crucials. Mijn PC start zo snel, dat ie al klaar is voordat mijn USB controller wakker is geworden. Gevolg: mijn login prompt staat klaar, maar ik kan 5 seconden lang niets tikken ;-) Daarna instant desktop. Als je een beetje veeleisende gebruiker bent, veranderen die dingen je leven.
Voeg een atto en een HD tune benchmark toe, werk met kopjes ([h1][/h1] en [h2][/h2])
en je krijgt van mij de volle vijf sterren.
Als je deze ssd op een sataII poort gebruikt gebruik niet het volledige potentieel. Ik heb sinds kort een tweedehands intel ssd in mijn laptop, en dat is idd een verschil van 2 werelden. Apparaat zit binnen 7 seconden na het op de knop drukken in windows, erg handig voor schoolgebruik :)
Op een kleine 15min had ik het bureaublad voor me (installatie vanaf USB).
Als ik jou was zou ik een snellere usb stick kopen, ik haal 14:21 op een reguliere hdd. ;)
Zat vorige week ook met het probleem dat deze schijf ineens niet meer zichtbaar was, heb het met jouw toegevoegde uitleg de schijf weer werkende gekregen. Stabiliteit en betrouwbaarheid das jammer genoeg niet erg denderend.. Bij mij werkt het in ieder geval wel en kan weer genieten van een sneller systeem.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*