Ik was op zoek naar een NAS die eventueel meer kon dan alleen Storage. Na enig zoekwerk kwam ik deze ND Pro tegen van Freecom.
Na enig twijfel heb ik deze aangeschaft en heb 'm nu een week in bedrijf.
Uiterlijk
Het eerst wat mij opviel bij het openen van de doos, is het strakke uiterlijk van het apparaat: een degelijke alluminium omhulsel met een zwarte voor en achterkant. Wanneer je het apparaat aanzet, die je ook nog helblauwe lichten uit verschillende knoppen.
Het apparaat in gebruik
Na het bekijken van het apparaat, ben ik natuurlijk snel gaan gebruiken.
Ik heb de NAS direct op mijn ADSL-modem aangesloten en kon 'm direct benaderen, aangezien het apparaat een IP adres kreeg via de DHCP van het modem. Het admin-panel wat ik daarna bekeek, is niet op alle punten even logisch in elkaar gezet, maar na een tijdje ben je er aan gewend.
De geluidsproductie is ook erg laag. Af en toe hoor je 'm aanspinnen bij het benaderen van de schijf. De kleine fan maakt iets meer geluid wanneer deze aan moet, maar zodra het koel genoeg is, gaat deze weer uit...
USB poorten
Het apparaat heeft aan de voorkant 2 USB 2.0 poorten welke gebruikt kunnen worden als extra storage (USB-stick) of als printerserver door een printer aan te sluiten. Ik heb als eerste een onbekend-merk USB stick aangesloten. Deze werd direct herkend en kon deze direct beschrijven.
Overige features
Naast de 500GB en de 2 USB-poorten bevat de ND Pro ook andere features zoals een webserver en een FTP-server etc.
De webserver draait op dit moment alleen PHP4 en een database is ook nog niet voorhanden. Dit is helaas ook nog niet te installeren, maar wellicht wel in de toekomst door een firmware update. Wat betreft een firmware update: deze heb ik al moeten installeren om het apparaat goed te laten functioneren. Ja, dit is dus een slecht punt. Door een bug in de firmware werden bestanden die je opsloeg op het apparaat via een Samba-share soort van corrupt, waardoor code (PHP) niet meer goed werkt. Gelukkig is dit wel verholpen door een update (beta!!!) van de firmware.
Ook SSH toegang behoort tot de features. Helaas kan je maar bar weinig uitvoeren, vind ik. Commando's als
scp &
ssh zijn niet aanwezig. Theoretisch zou je je software kunnen updaten/installeren via
ipkg, maar dat werkt nog niet in deze firmware. Het blijft dus bij de basis als
cp, mv, vi, whoami, mount
Ik ben tevreden over het apparaat, maar had er toch meer van verwacht. Gelukkig zijn er mensen (niet Freecom) die onofficiele support bieden (
http://www.openfsg.com), want van Freecom hoef je het niet te verwachten.
Sommige features zijn ook nog een beetje buggy, maar dat zijn vooral features voor de wat PRO-gebruikers. Gelukkig zijn deze te verhelpen door de firmware updates die af en te verschijnen.
Update (21-01-2008)
Een paar dagen geleden heeft Freecom de sourcecode vrijgegeven, zodat de community de software kan aanpassen waardoor het installeren van extra packages nader bij komt...
Update (01-02-2008)
Een paar dagen geleden is er een "optware bootstrap script" vrijgekomen (door community gebouwd), waardoor het nu mogelijk is om via ipkg andere packages te installeren.
Zodoende heb ik gister OpenSSH geinstalleerd, waardoor ik nu wel het
scp commando kan gebruiken.
Packages als apache2, php5 en MySQL zijn nog niet aanwezig, maar er schijnt aan gewerkt te worden.
Omdat er nu wel packages geinstalleerd kunnen worden, heb ik mijn review licht gewijzigd en de Features als 'goed' beoordeeld, evenals de algemene beoordeling.
Update (24-02-2008)
Ik heb "Stabiliteit & betrouwbaarheid" hoger gewaardeerd. Mijn ND Pro draait nu zo'n 2 maanden zonder problemen 24x7. Tevens vind ik het vermelden waard dat er steeds meer packages beschikbaar worden gesteld, zodat o.a. PHP5 & MySQL ook aanwezig zijn! In verband met tijdgebrek heb ik PHP5 nog niet geinstalleerd.
Tevens is er nu ook een Stable firmware beschikbaar gekomen: versie 4.4.2. Freecom blijft dus wel sleutelen aan de drive!
Update (25-02-2008)
Na een vraag van Wishjuh112 (zie reacties) heb ik de schrijfsnelheid van de ND Pro getest.
Eerst een beeld van mijn huidige opstelling: ik heb mijn PC (Vista x64 SP1) gekoppeld aan mijn modem/router (Speedtouch 780WL) en mijn ND Pro is ook gekoppeld aan mijn modem. Het is een 100Mbit netwerk.
Nu heb ik via Windows Verkenner/Explorer een file van ongeveer 250MB gekopieerd naar een netwerkschijf (de ND Pro). De gemiddelde schrijfsnelheid die Vista aangaf was 6,3MB/sec met uitschieters richting de 7MB/sec.
Wanneer ik dezelfde file weer van mijn ND Pro naar een map in Vista kopieer, haal ik zelfs 10+MB/sec. Wat mij betreft zeker geen slechte snelheden.