Voordat ik begin: dit is mijn eerste review hier, dus please be gentle

Opmerkingen en vragen zijn van harte welkom, dan zal ik proberen de review te verbeteren.
Op tweakers is er trouwens een leuk topic over deze tablet, zie hier:
Dit is een erg aktief topic, er zijn zelfs tweakers aanwezig die custom roms voor deze tablets maken. Kijk er dus eens rond op je gemak!
Intro
De tablet is eigenlijk van mijn vrouw. Ik was zelf op zoek naar een mooie high-end tablet, zoals de transformer prime van Asus. Ik heb nu besloten nog maar even te wachten op de Asus Infinity, in verband met de hoge resolutie van die tablet. Door al mijn gezoek en geouwehoer over mooie android tablets was mijn vrouw ook wel geïnteresseerd geraakt, en wilde zij eigenlijk ook wel een tablet. Nu zijn haar eisen wat lager, vooral wat casual gamen (angry birds, wordfeud, rumble) en surfen. Daarom kwamen we uit op een budget tablet. Zoals het een echte tweaker betaamd heb ik eerst maar eens wat vooronderzoek gedaan. Er staan hier op tweakers erg goede gebruikers reviews, oa van de Jarvik tablets, en ik heb een aantal tips van mijn zwager gekregen, hij heeft een Archos Android tablet. Nu waren daar nogal wat zorgen over de bouwkwaliteit, vooral van het scherm. Die is dus toch maar afgevallen. Eigenlijk kwam ik per toeval een advertentie tegen van de "Qware Tablet Pro 3 Slim Line 9.7 inch tablet" bij de Intertoys, voor 199 euro. Ik ben dus meteen eens gaan kijken, en de tablet viel me in de winkel meteen enorm mee. Gelijk maar gekocht dus!
Identieke tablets
Nu wordt deze tablet ook onder veel andere namen verkocht. Soms met wat kleine aanpassingen in hardware en software. Tablets die volgens mij min of meer identiek zijn zijn o.a. de MOMO11 bird, de Yarvik GoTab 467, en Cherry heeft ook een identiek model. Ook verkopen ze bij het Kruidvat volgens mij nu een zelfde tablet onder een andere naam, voor slechts 169 euro zelfs. Tweakers.net heeft een mooie review van de Yarvik GoTab 467, zie hier:
http://tweakers.net/revie...en-dubbeltje-geboren.html. De tablet komt er niet zo goed vanaf, maar er zijn wel een aantal kleine verschillen tussen de Yarvik en de Qware, die voor het eindoordeel volgens mij wel veel uitmaken. Ik kom hier straks nog wel even op terug.
Uitpakken
[img=620]UENXw8yz[/img]
OK, laten we eerst maar eens kijken naar wat er allemaal in de doos zit. Je ziet op de foto een oplader, een micro-usb naar usb verloopje, de handleiding en een setje oordopjes. Niks bijzonders dus, maar alles wat je nodig hebt is aanwezig.
de specs
[img=620]URnGrxw1[/img]
[img=620]ZM2juFXo[/img]
Ok, nu de tablet zelf. Ik vind dat je voor minder dan 200 euro toch wel heel erg veel waar voor je geld krijgt. Natuurlijk, je kunt het niet vergelijken met een high-end tablet als de transformer, maar uiteindelijk kun je er vrijwel hetzelfde mee, alleen moet je soms iets langer wachten

. Hier wat belangrijke specs:
- CPU: ARM Cortex A8 op 1,2 GHz, MALI-400 GPU (Allwinner A10 SoC)
- 1GB DDR3 geheugen, 8 GB opslag
- IPS LCD panel, Schermdiagonaal 9,7", resolutie 1024x768, capacitief scherm met multitouch
- Front en rear camera, rear is 2 megapixel
- Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
- knoppen: powerknop, volume rocker en back knop
- Poorten: Micro SD slot, video uit met Mini-HDMI, 2x micro USB 2.0
- Accucapaciteit Wattuur 39Wh
- Gewicht 632g
- Google Android 4.0 ICS (Ice Cream Sandwich)
Ik zal even de puntjes hierboven aflopen, en er wat meer over vertellen. De CPU is dus een ARM A8 op 1.5 GHz, met een ingebouwde GPU (GPU = Graphics Processing Unit, de chip die de beelden op het scherm tovert). De CPU is wel meteen duidelijk het zwakste punt van de tablet. Eigenlijk werkt het allemaal nog best acceptabel, alleen browsen is behoorlijk storend traag. Da's niet best natuurlijk, want daar koop je zo'n tablet natuurlijk wel een beetje voor. MAAR, dit ligt zeker voor een groot deel aan de standaard browser van Android ICS. Ik heb ook Dolphin HD en Opera geprobeerd, en vooral met Opera werkt de tablet wel zeer goed. Surfen gaat dan echt veel sneller dan met de standaard browser, en eigenlijk gewoon goed. Koop je deze tablet, dan zou ik je adviseren om meteen als eerste Opera te installeren, een must have! De grafische chip is wel snel zat, alle animaties lopen vloeiend, en games als angry birds lopen prima, zonder enige hapering. Ook het afspelen van video werkt echt uitstekend, volledige 1080p films speelt hij dankzij de hardware acceleratie vloeiend af. Ik heb bv de bekende "bird scene" geprobeerd, en die werkt zonder enige hapering. Voor dit geld echt een prestatie.
Het geheugen is met 1GB gewoon groot genoeg op dit moment, we hebben alle apps en games die mijn vrouw wilde erop staan, en nog zat ruimte over. Ik heb dus ook nog niets naar SD hoeven te verplaatsen. De interne storage is 8 GB, niet enorm veel, maar voor ons genoeg. Wat muziek en een paar afleveringen van tv series gaat makkelijk. En je kunt er natuurlijk gewoon een micro SD kaartje in stoppen als het te weinig is. Geen probleem dus.
Dan het scherm. 9.7 inch dus, met een 4:3 beeldverhouding. Dat werkt prima op een tablet vind ik. De resolutie is 1024x768. De horizontale resolutie is dus iets lager dan 720p (1280×720), maar 720p series zijn toch wel goed te kijken op dit scherm. 1080p speel ik ook gewoon af, ik heb geen zin om de boel te transcoden, en hardware matig trekt hij het makkelijk. Ik kan het zelf niet vergelijken met andere tablets (die heb ik niet), maar met browsen is de resolutie best ok, het browst in ieder geval veel lekkerder dan op mijn telefoon (HTC Desire). Het scherm heeft een IPS panel, dat betekent dat de kijkhoeken redelijk zijn. De tweakers Yarvik GoTab 467 review klaagt nogal dat de helderheid van het scherm niet hoog genoeg is, en dat dit ook invloed heeft op de kijkhoek. Het zal best waar zijn vergeleken met andere tablets, maar ik heb er geen last van moet ik zeggen. Nu heb ik de tablet nog niet buiten in de zon gebruikt, maar binnen werkt het in ieder geval prima. Ons bankstel staat naast een raam op het zuiden, en dan werkt surfen nog steeds gewoon goed op de maximale helderheid. Ik kijk ook vaak nog even een aflevering van een serie in bed, waarbij de tablet schuin op mijn opgetrokken benen ligt. Werkt prima. Het is trouwens een spiegelend scherm, sommige mensen hebben daar erg veel last van, ik zelf ben hier op de een of andere manier immuun voor, het stoort mij niet. Dit kun je in de winkel het best even zelf uitproberen, misschien heb je er wel last van.
De camera heb ik eigenlijk niet veel getest, je koopt een tablet toch niet om foto's mee te maken. De front camera is trouwens wel handig, zo kun je met Skype bijvoorbeeld videobellen. Ik heb bv gebeld van de tablet naar mijn laptop, werkt prima, zowel beeld als geluid.
Dan de wifi. In het forum topic klagen er een aantal mensen dat het bereik van de wifi vrij slecht is. Waarschijnlijk is dit een exemplarisch probleem, ik heb er geen last van, het bereik is vergelijkbaar met dat van mijn telefoon. We hebben thuis 50 mbit down en 5 mbit up internet van Ziggo. Ik heb even een testje gedaan met speedtest.net, vlak achter elkaar met mijn laptop (over wifi) en met de tablet (ook over wifi), zodat we kunnen vergelijken. Met de laptop haal ik: ping 13 ms, down 41.4 mbit, up 4.7 mbit. Met de tablet is dat ping 24 ms, down 18.0 mbit, up 5.1 mbit. De ping tijd is dus wat langer, maar nog wel acceptabel. Upload is zelfs iets beter, en download is wel echt een stukje minder. Maar 18 mbit is nog wel genoeg om te surfen en video te streamen, etc.
De tablet heeft 3 knoppen: aan/uit bovenaan, links boven een "back" toets (gebruik ik nooit), en een volume knop (een zogenaamde rocker: harder en zachter in een langgerekte knop). Bij de Yarvik zitten de volume knoppen blijkbaar verkeerd om, bij deze qware tablet is dat niet zo, het werkt gewoon normaal. Alle connectors zitten aan de bovenkant, van links naar rechts: 3.5 mm koptelefoon jack plug, micro USB 2.0 OTG (On The Go, zie
http://en.wikipedia.org/wiki/USB_On-The-Go) , micro SD slot, micro USB 2.0 host port, mini HDMI, en dan de power connector om hem op te laden.
Met de twee USB poorten kun je de tablet zowel als host als slave gebruiken: Als je de tablet aansluit op een PC wordt de tablet automatisch gezien als een disk drive, je kunt er dan bestanden heen kopiëren, etc. De tablet is dan de "slave". Andersom kun je ook bv een USB stick, externe harde schijf of toetsenbord op de tablet aanluiten, dan werkt de tablet juist als host. Je kunt de tablet aan de tv hangen via de hdmi poort, en hem als mediacenter gebruiken, zelfs 1080p speelt hij moeiteloos af, inclusief de moelijke "bird scene". Een hdmi kabel of verloopstukje is trouwens niet meegeleverd! Die moet je dus nog los ergens kopen (dealextreme bijvoorbeeld).
bouwkwaliteit
Het gewicht is met 637 gram niet bijzonder hoog of laag (het zit tussen de ipad 2 en 3 in). De tablet ligt op zich lekker in de hand, de bezels (randen om het scherm) zijn breed genoeg om hem goed vast te houden zonder dat je op het touchscreen aan het drukken bent. Als je lang aan het surfen bent wordt het op een gegeven moment toch wat zwaar vind ik, maar dat is persoonlijk. De tablet is dus niet zwaarder dan andere tablets. De bouwkwaliteit is verder prima vind ik, hij vervormd niet, het scherm is niet in te drukken of iets dergelijks, en er piept of kraakt niets. De achterkant is zilverkleurig. Ik ben er nog steeds niet uit of dit nu echt aluminium is, of toch gewoon plastic. Een goed teken in ieder geval, het voelt zeker niet goedkoop aan

. Dit in tegenstelling tot de veel duurdere Samsung tablets trouwens
Je kunt de tablet opladen met de meegeleverde oplader, maar ook gewoon via USB. Het opladen duurt zelfs met de oplader wel erg lang, ik doe het altijd 's nachts. Je doet wel lang met een acculading, we zetten de tablet vaak niet eens uit, zelfs niet 's nachts, en hij houdt het dan met redelijk normaal gebruik (vooral 's avonds) toch zeker wel een week uit.
De software
Tenslotte de software, zeker net zo belangrijk als de hardware natuurlijk! De tablet draait op Google's Android 4.0, ook wel ICS of Ice Cream Sandwich genoemd. Dit is toch wel erg mooi hoor. Het ziet er fantastisch uit, alle animaties lopen ook vloeiend. Ik ben zelf android 2.x gewend van mijn telefoon, en ICS is toch wel een flinke stap vooruit. Sterker nog, ik vind persoonlijk dat je vanaf ICS helemaal geen rare extra schillen van de makers meer nodig hebt (HTC's Sense, Samsungs Touchwiz, etc). Ik vind ICS standaard zelfs mooier en beter werken dan de schillen van de fabrikanten. Zeker beter dan die Samsung zooi

. Het goede nieuws is dus dat deze tablet met een vrijwel standaard ICS installatie komt. Geen bloatware verder.
In de software is er een zeer belangrijk verschil met de Yarvik GoTab 467. De Tweakers.net review noemt daar als grootste nadeel dat de google apps en de market (nu google play) daar niet op staan. Op deze Qware tablet staat dat wel. Je hebt dus gewoon gmail, google maps, etc. Ook de normale google play store staat er gewoon op, je kunt dus alle apps en games gewoon uit de market downloaden. Dit is zeker voor de minder ervaren gebruikers die niet willen hacken/rooten/tweaken een enorm voordeel. Als je wel een echte tweaker bent valt er wel veel te spelen. De tablets hebben standaard root toegang, en er zijn ook custom roms te krijgen, zie
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1502767. Er is bv ook gewoon CM9 te krijgen.
Op onze tablet staat bv angry birds en angry birds space, consumentenbond app, buienradar HD, chrome beta, Opera, Telegraaf app, Facebook, marktplaats, mx player, telebankieren, nu.nl app, Skype, Sudoku, Wordfeud, youtube, etc. Werkt allemaal. Als je graag video's en films kijkt is de mx player een aanrader voor deze tablet. Deze player speelt zo ongeveer alles af, en heeft hardware acceleratie, waardoor dus zelfs 1080p films vloeiend afgespeeld worden.
Verschillen met de Yarvik tablet
Hier nog even de verschillen met de Yarvik tablet op een rij:
- Volume knoppen werken wel normaal
- Geen bloatware
- Google apps staan erop
- Google market / play store staat erop, dus gewoon normaal apps installeren
Dit is met wat hackwerk op de Yarvik natuurkijk ook goed te krijgen (met een illegale? versie van de google apps), maar op de Qware werkt het allemaal out-of-the-box. De Qware is dus wat meer girlfriend-proof :-)
Benchmarks
Voor de liefhebbers nog even wat benchmarks, roep maar als je graag een andere benchmark zou willen zien.
CaffeineMark 3.0
Sieve: 2199 (98)
Loop: 10024 (2017)
Logic: 10324 (0)
String: 4045 (185)
Float: 8970 (185)
Method: 3848 (166650)
Overall Score:
Yarvik haalt in de tweakers.net review 6441, de Samsung galaxy tab 10.0 haalt 7009.
Het is duidelijk dat de CPU in de Qware niet super snel is, een galaxy tab is ongeveer 25% sneller.
GL Benchmark 2.1.4
Hoger is beter in deze test.
Egypt standard: 23 FPS (Yarvik: ook 23, Galaxy tab 10.0: 22)
PRO standard: 43 FPS (Yarvik: ook 43, Galaxy tab 10.0: 31)
Egypt offscreen: 21 (Yarvik: 18, Galaxy tab 10.1: 25)
PRO offscreen: 46 (Yarvik: 36, Galaxy tab 10.1: 42)
Met de grafische test doet de Qware het wel erg goed, even snel als de Yarvik, alleen offscreen is de Qware een stuk sneller dan de Yarvik. Geen idee waarom... In veel gevallen is de GPU van de Qware dus sneller dan de Galaxy tab 10.1 van Samsung. De offscreen tests zijn eerlijker, omdat de resolutie dan gelijkgetrokken wordt voor alle tablets.
AnTuTu
CPU: 792
GPU: 1210
RAM: 398
I/O: 461
Total: 2861 (Yarvik: 2645, Galaxy tab 10.1: 4617)
Op de een of andere manier is de Qware 8% sneller dan de Yarvik, maar echt heel veel trager dan de high-end tablets.
AnTuTu opslaggeheugen lezen:11.6 MB/s (Yarvik: 50.0 ???, galaxy tab 10.1: 17.7)
AnTuTu opslaggeheugen schrijven:9.5 MB/s (Yarvik: 9.5, galaxy tab 10.1: 9.2)
Bij de tweakers.net test van de Yarvik lijkt iets fout te zijn gegaan bij de lees test, 50 MB/s lijkt wel erg onrealistisch, dat is sneller dan een transformer prime. Gelukkig maakt de Tweakers revier daar zelf ook een opmerking over

I/O is in ieder geval bij de Qware grofweg vergelijkbaar met de Galaxy tab 10.1.
keyboard
[img=620]TbJ5eUEQ[/img]
Tenslotte hebben we nog een extra accessoire gekocht: een sleeve met keyboard. We kwamen deze sleeve tegen bij de Bart Smit, voor 25 euro geloof ik. Op zich wel grappig dat de tablet zelf bij de Intertoys vandaan komt, maar de sleeve/keyboard juist bij de grootste concurrent

. Het is de "10 inch Deluxe etui incl keyboard for Tomtec untimate 10 tablet". De sleeve zelf is van (nep?) leer. Hij bestaat uit twee helften. In de bovenste helft kun je de tablet schuiven, en in de onderste helft zit het toetsenbord geïntegreerd. De tablet past er goed in, je slaat ook een flapje om zodat hij goed blijft zitten. Het gat voor de rear camera zit op de verkeerde plek voor dit tablet, maar die gebruiken we toch niet. De aansluitingen zijn wel goed toegankelijk. Aan het toetsenbord zit een kableltje met een gewone USB plug. Die past niet direct in de tablet, dus je moet het verloopje gebruiken. Dit is meegeleverd met de tablet. Je kunt de kabel + verloopje wel in de sleeve stoppen als je hem dicht doet. Het toetsenbord tikt nog best aardig, en er zitten zelfs 3 LEDs op (voor caps lock en dergelijke). Je kunt de sleeve ook schuin neerzetten met een flapje dat je uitvouwd en met een drukkertje aan de achterkant vastklikt. De tablet staat dan stabiel, en is bijvoorbeeld op een tafel als "laptop" te gebruiken. Op schoot werkt dit niet echt. We gebruiken het toetsenbord nog niet veel, maar het is wel handig op vakantie bijvoorbeeld, als je een wat langer maitlje aan het schrijven bent. En je kunt de tablet dan ook mooi veilig mee nemen. De sleeve ziet er ook mooi en luxe uit.
Je kunt deze tablet natuurlijk niet vergelijken met een high-end tablet als de ipad3 of de transformer prime van Asus. Vooral de processor is langzamer, en het scherm is wat minder mooi: lagere resolutie, wat kleinere kijkhoek en wat minder helder. Maar toch, je kunt op deze tablet eigenlijk alles: browsen, gamen, mailen, muziek luisteren, films kijken, etc. Ook heb je het mooie Ice Cream Sandwich OS er standaard op staan, inclusief de Google apps zoals gmail, Google maps, youtube, en natuurlijk de Android market. Een transformer prime kost rond de 600 euro, en deze tablet minder dan 200. Precies een factor 3 goedkoper dus

Als je je bewust bent van de beperkingen is dit
voor deze lage prijs een prima tablet!