Sony Xperia U Zwart Review

Anoniem: 17896
31 mei 2012, laatste update op 1 juni 2012, 7.750 views

Sony Xperia U Zwart

Een kleine week in m'n bezit en ik ben erg enthousiast vanwege de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. M'n vorige smartphone was een ZTE Blade en omdat die toch wat traag werd en de batterij het alsmaar minder lang uithield, keek ik uit naar een nieuwe. Ik hou niet zo van een grote telefoon in m'n zak, dus zocht naar eentje van ongeveer dezelfde grootte als de ZTE en deze is op dat gebied zowat identiek met z'n 3,5" scherm. Dat scherm ziet er wel veel beter uit dan ik gewoon was - meteen een prima eerste indruk. Volle kleuren en diep contrast. Had een beperkt budget maar wilde graag een dualcore processor zodat ik er voor een tijdje goed mee zit, en deze is verdomd snel - op m'n ouwe smartphone was bijvoorbeeld de Facebook app niet...

Pluspunten

• prijs/kwaliteit
  • dualcore processor
  • mooi scherm

Minpunten

• geen microsd slot
  • LED-balkje is niet uit te schakelen
  • accu is niet beter dan gemiddeld

Had een beperkt budget maar wilde graag een dualcore processor zodat ik er voor een tijdje goed mee zit, en deze is verdomd snel - op m'n ouwe smartphone was bijvoorbeeld de Facebook app niet vooruit te branden, hier zip ik er vliegensvlug doorheen - heerlijk. Wifi is overigens erg stabiel - hij vindt meteen z'n access point en verbindt zich ermee in een wip.

Sony heeft een bewerkte Android 2.3.7 versie erop gezet. Ze beloven een optionele upgrade naar ICS, maar de huidige versie is al snel, handig en mooi vormgegeven. Sony heeft een beetje gesleuteld aan de Android versie - zo is het bijvoorbeeld eenvoudig om verschillende icoontjes in een foldertje te slepen om plaats uit te sparen op je scherm. De telefoon heeft 512MB RAM werkgeheugen, en dat zou krap zijn voor ICS, dus wellicht hou je het best gewoon op 2.3.7.

Enkele benchmarks:

GLBenchmark 2.1.4 Egypt - standard : 36 fps
GLBenchmark 2.1.4 Pro - standard : 47 fps
Caffeinemark 1.2.4 : 7651

Het apparaat voelt heel solide aan, met een degelijke bouwkwaliteit.

De fotocamera schiet behoorlijke plaatjes. Zal weeral met de ZTE vergelijken, en de foto's zien er op de Sony véél beter uit, al waren die van de ZTE dan ook crappy. Zoals zoveel gsm camera's heeft hij het wat moeilijk in slechte lichtomstandigheden. Al bij al een aardig bruikbare fotocamera. Er zit trouwens een fysieke knop op het toestel om vanuit slaapstand meteen naar de camera te gaan - duurt maar een seconde of zo, handig.

Nadelen:

- Er is geen slot voorzien voor microsd. Dat is meteen het grootste nadeel. Je moet het dus doen met de 4GB ingebouwd geheugen. Voorlopig is dat plenty voor me - hoef geen video's en muziek op m'n telefoon hebben staan - maar is absoluut iets waarmee je rekening moet houden. Er zit overigens eigenlijk 8GB geheugen in: met 4GB gereserveerd als opslag voor de telefoon waar je niet aan kan raken, en dan die 4GB er apart nog bovenop, die gezien wordt als een soort ingebouwd geheugenkaartje voor dataopslag.

- Het balkje met de gekleurde LEDs aan de onderkant van het apparaat wordt gebruikt als verkoopsargument. Ik vind het echter maar vervelend en zou het graag willen uitschakelen, maar dat lijkt niet te kunnen. Misschien valt dit later nog aan te passen. En misschien zijn sommige mensen er net dol op.

- De accu is okee, maar er kan zeker niet gesproken worden van een bijzonder lange duur. Bij weinig gebruik kom je een tweetal dagen toe - al is een dagelijkse oplaadbeurt realistischer - maar na 4 uurtjes intens gamen zit hij er al zowat doorheen. Misschien verwachtte ik er gewoon teveel van. De games zijn die 4 uurtjes wel waard, trouwens :) Alles draait erop als een tiet. Volledig opladen duurt ongeveer twee uur met de bijgeleverde charger.

- Er staat al wat software op voorgeïnstalleerd, en die is niet altijd te verwijderen. Niet bijzonder veel, dus niet meteen een probleem.

Ik betaalde 200 euro in een Belgische telefoonshop en ben héél tevreden! Dat was zowat het budget dat ik uitgetrokken had voor een nieuwe smartphone, maar verwachtte niet dat ik zo'n goed apparaat ervoor zou kunnen oppikken - dacht dat een dualcore niet mogelijk zou zijn. Voelt haast als diefstal ;)

Hij wordt geleverd met een screenprotector, eenvoudige oortjes, een gekleurd kapje om de telefoon eventueel een ander kleurtje te geven, en een charger voor stroomnet en usb. Geen enkele handleiding in de doos.

Heb jij ook een Sony Xperia U Zwart?

Anoniem: 17896 30 mei 2012 17:01
Gekocht bij The Phone House vorige week donderdag.
Oké, bedankt.

Jammer dat The Phone House er in Nederland 219 euro voor vraagd..
Raar dat die in Nederland zoveel duurder is. Gemiddeld zo'n 50 euro denk ik. Hier in België is die te verkrijgen voor nog geen eens 200 euro inclusief een cadeau bij sommige retailers (in de vorm van een hoesje etc bij Vandenborre)
Super telefoon! Mijn vriendin heeft m gekocht nadat ze haar ChaCha in het water had laten vallen. Ik heb de Optimus 2x van LG, deze doet niet onder! Scherm is wel klein en kan in mijn ogen niet zo fel. Hij is best dik in verhouding tot een SGS2 bijvoorbeeld maar houdt daardoor eindelijk eens fatsoenlijk vast. LED bar is wel gaaf, maar echt ontzettend fel in het donker. Voor 220 euro het beste toestel voor die prijs! Zonder meer!

Belkwaliteit, accuduur en 3g/H internetperformance is dik in orde!
Hij heeft dus echt 4gb vrij out of the box, en niet zoals bij veel andere toestellen met zogenaamd 16GB intern, en dan maar 13GB bruikbaar?
Wat ik overal lees is dat het 8gb totaal is. 2gb voor android etc, 2gb voor apps en 4gb vrij te gebruiken. Die 2gb voor apps weet ik niet zeker, maar er zit in ieder geval 8gb totaal in (bron: http://www.phonearena.com/phones/Sony-Xperia-U_id6966
Ik heb de telefoon nu ook 2 dagen en kan hierbij dus die 2GB, die vrij is voor apps bij te installeren, bevestigen. Voorlopig nog zeer tevreden over het toestel.
Goede review, een beetje aan de korte kant, maar je bespreekt alle dingen waar ik in geïnteresseerd was!

Ps. Bij welke winkel heb je hem gekocht voor 200 euro, als ik vragen mag?
die 20 euro doet het hem echt voor jou?
Leuk dat er over dit toestel ook eens een review komt! Alleen wat kort, een relatief groot deel van je review zijn de nadelen die ook rechtsonder staan?
Anoniem: 17896 @electrom30 mei 2012 23:22
Ik ben maar kort gehouden, ja. Heb het over de dingen gehad die voor mij belangrijk zijn - een tweede review laat ik over aan mensen die meer technisch verstand hebben van smartphones :)

Die nadelen rechtsonder komen toch steeds neer op een samenvatting van bemerkingen in een review?
Echt een leuk toestel, nette prijs, goede specs en lekker compact. Doodzonde dat er maar 4gb geheugen in zit.

In combinatie met wat publiciteit en meer geheugen zou dit echt een groot succesnummer kunnen zijn, nu is het een gevalletje net niet, terwijl ze met dat ontbrekende flashgeheugen misschien 10 euro besparen 8)7.
Korte review maar wel duidelijk. Eind deze week ga ik een uitgebreide review plaatsen over de Xperia P, de grote broer van uw GSM. De U is voor die prijs best goed in vergelijking met de concurrentie. De perfecte GSM voor een bedrag van 200 euro.

Misschien kun je enkele afbeeldingen van de camera en benchmarks plaatsen. Dan zou het een stuk beter uitzien.
Anoniem: 17896 1 juni 2012 19:57
Paar benchmarks eraan toegevoegd.
Mijn vriendin heeft het toestel ook sinds vandaag en heb meteen even Antutu benchmark gedaan omdat die hier nog mist.
Het toestel haalt 5236 benchmarks dus dat is zeker niet slecht, mijn Lg optimus 2x heeft als score 4962.