Een kleine week in m'n bezit en ik ben erg enthousiast vanwege de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
M'n vorige smartphone was een ZTE Blade en omdat die toch wat traag werd en de batterij het alsmaar minder lang uithield, keek ik uit naar een nieuwe. Ik hou niet zo van een grote telefoon in m'n zak, dus zocht naar eentje van ongeveer dezelfde grootte als de ZTE en deze is op dat gebied zowat identiek met z'n 3,5" scherm. Dat scherm ziet er wel veel beter uit dan ik gewoon was - meteen een prima eerste indruk. Volle kleuren en diep contrast.
Had een beperkt budget maar wilde graag een dualcore processor zodat ik er voor een tijdje goed mee zit, en deze is verdomd snel - op m'n ouwe smartphone was bijvoorbeeld de Facebook app niet vooruit te branden, hier zip ik er vliegensvlug doorheen - heerlijk. Wifi is overigens erg stabiel - hij vindt meteen z'n access point en verbindt zich ermee in een wip.
Sony heeft een bewerkte Android 2.3.7 versie erop gezet. Ze beloven een optionele upgrade naar ICS, maar de huidige versie is al snel, handig en mooi vormgegeven. Sony heeft een beetje gesleuteld aan de Android versie - zo is het bijvoorbeeld eenvoudig om verschillende icoontjes in een foldertje te slepen om plaats uit te sparen op je scherm. De telefoon heeft 512MB RAM werkgeheugen, en dat zou krap zijn voor ICS, dus wellicht hou je het best gewoon op 2.3.7.
Enkele benchmarks:
GLBenchmark 2.1.4 Egypt - standard : 36 fps
GLBenchmark 2.1.4 Pro - standard : 47 fps
Caffeinemark 1.2.4 : 7651
Het apparaat voelt heel solide aan, met een degelijke bouwkwaliteit.
De fotocamera schiet behoorlijke plaatjes. Zal weeral met de ZTE vergelijken, en de foto's zien er op de Sony véél beter uit, al waren die van de ZTE dan ook crappy. Zoals zoveel gsm camera's heeft hij het wat moeilijk in slechte lichtomstandigheden. Al bij al een aardig bruikbare fotocamera. Er zit trouwens een fysieke knop op het toestel om vanuit slaapstand meteen naar de camera te gaan - duurt maar een seconde of zo, handig.
Nadelen:
- Er is geen slot voorzien voor microsd. Dat is meteen het grootste nadeel. Je moet het dus doen met de 4GB ingebouwd geheugen. Voorlopig is dat plenty voor me - hoef geen video's en muziek op m'n telefoon hebben staan - maar is absoluut iets waarmee je rekening moet houden. Er zit overigens eigenlijk 8GB geheugen in: met 4GB gereserveerd als opslag voor de telefoon waar je niet aan kan raken, en dan die 4GB er apart nog bovenop, die gezien wordt als een soort ingebouwd geheugenkaartje voor dataopslag.
- Het balkje met de gekleurde LEDs aan de onderkant van het apparaat wordt gebruikt als verkoopsargument. Ik vind het echter maar vervelend en zou het graag willen uitschakelen, maar dat lijkt niet te kunnen. Misschien valt dit later nog aan te passen. En misschien zijn sommige mensen er net dol op.
- De accu is okee, maar er kan zeker niet gesproken worden van een bijzonder lange duur. Bij weinig gebruik kom je een tweetal dagen toe - al is een dagelijkse oplaadbeurt realistischer - maar na 4 uurtjes intens gamen zit hij er al zowat doorheen. Misschien verwachtte ik er gewoon teveel van. De games zijn die 4 uurtjes wel waard, trouwens

Alles draait erop als een tiet. Volledig opladen duurt ongeveer twee uur met de bijgeleverde charger.
- Er staat al wat software op voorgeïnstalleerd, en die is niet altijd te verwijderen. Niet bijzonder veel, dus niet meteen een probleem.
Ik betaalde 200 euro in een Belgische telefoonshop en ben héél tevreden! Dat was zowat het budget dat ik uitgetrokken had voor een nieuwe smartphone, maar verwachtte niet dat ik zo'n goed apparaat ervoor zou kunnen oppikken - dacht dat een dualcore niet mogelijk zou zijn. Voelt haast als diefstal
Hij wordt geleverd met een screenprotector, eenvoudige oortjes, een gekleurd kapje om de telefoon eventueel een ander kleurtje te geven, en een charger voor stroomnet en usb. Geen enkele handleiding in de doos.