** Update in overclocking **
** Update in overclocking part 2 **
Inleiding:
Na een aantal jaar met tevredenheid te hebben gewerkt op een XP-M 2500+ @ 4200+ werd het tijd voor wat nieuws. Belangrijkste eis:
Stilte. Ik had waterkoeling, maar dat maakte nog steeds veel geluid (pompje en totaal 8 fans) en op den duur wil ik de PC in de woonkamer neerzetten en dan wil ik gewoon geen herrie. Zodoende kwam ik uit op een E8400. Al snel bleek dat deze cpu nog niet eens leverbaar was, dus koos ik bewust voor de allergoedkoopste core2duo, dat werd dus de E2140 als tussenoplossing. Voor nog geen € 60,- een veel snellere cpu dan wat ik nu had. Standaard geleverd met boxed koeler, maar die ligt nu nog netjes in de doos. Nogmaals, stilte was vereiste nummer 1, maar aangezien ik het niet kan laten om alles op standaard te houden, heb ik bewust componenten gekozen die sterk genoeg zijn om er nog wat extra's uit te halen, maar ook stil zijn.
De rest van de relevante hardware:- Gigabyte P35C-DS3R
- Crucial Ballistix Tracer PC6400 4x1Gb
- ThermalRight Ultra 120 + Nexus 120mm
- MSI ATi RX1550 256Mb DDR (passief) (tot de 8800GT er weer is)
- Acer AL2051w
- Antec Sonata Designer 500
Prestaties:
Wat kan ik er over zeggen, cpu presteert op standaard snelheden prima. Perfecte prijs/[restatieverhouding. Benchmarks heb ik op stock snelheid niet eens geprobeerd. Maar die cijfers staan vast wel op internet.
Featureset:
Simpel, 1 cpu en 1 koeler. Koeler ziet er mooi uit, maar is achtergebleven in de doos.
Stabiliteit & betrouwbaarheid:
Op stock snelheden doet hij het goed. Temperatuur was 16 graden idle ofzo. Ik kan het me bijna niet voorstellen, maar het klopte wel. Op dit moment is dat 20 graden, maar daar komen we zo op.
Overklokbaarheid:
Nu wordt het interessant. Uiteraard wilde ik de cpu even aan de tand voelen. Ik las helaas op verschillende reviewsites dat de E2160 een veel betere keus zou zijn voor een tientje meer, vanwege de mp van 9. Ik moet het met 8 doen. De E2140 zou ook geen hoge fsb aankunnen. Goed, we gaan het proberen.
FSB overclocking:
Mp op 6 gezet en de snelheden opgevoerd. Dit ging makkelijker dan ik had verwacht en uiteindelijk tot een stabiele fsb van 430 gekomen! 100% Orthos stabiel. 435 boot wel, maar is helaas niet stabiel. Dit resultaat is toch uitstekend te noemen!
MP overclocking:
Verder met de mp. Deze op 8 gezet en gaan proberen met een fsb van 380 en dan steeds stapjes omhoog. Dit proces wilde ik voortzetten tot een max van 1.5v en daarmee ben ik tot 8x400 gekomen, 100% Orthos stabiel. Het resultaat is dus een 100% overclock!
Ik heb ook al geboot op 8x405 en wPrime en Sandra benches gedraaid, maar deze setup bleek niet stabiel op 1.5v in Orthos. Ik weet zeker dat er nog iets meer inzit, maar dan moet ik de cpu nog meer juice geven en ik vind het op dit moment wel genoeg. Misschien later.
** update **
Ik ben toch weer bezig geweest om er meer mhz'jes uit te halen. Dit is wel gelukt, helaas niet Orthos stabiel (Ik ben niet hoger gegaan dan 1.55v) maar goed genoeg om benches uit te voeren. Een extra foto toegevoegd met een Sisoft CPU Arithmetic benchmark.
Validatie van 8x420 =
3360Mhz!
** update 2 **
Wederom weer wat voltjes toegevoegd puur om te testen wat de limiet is van deze cpu. Met 1.6v op dit cpu'tje ben ik tot een maximale OC gekomen van 428x8=3424Mhz.

Stabiel in Windows, SuperPi Mod lukt ook nog, maar elke andere test klapt eruit. Met een fsb van 429 komt hij niet voorbij de post.
Linkje naar een screenshot:
Validatie van 8x428 =
3424Mhz
Een overclock van
114% !!
Warmteproductie:
Deze is echt zeer laag te noemen, maar ik moet wel een compliment geven aan de ThermalRight, wat een goede koeler!
Ik kan op 1.2v 6x400 draaien. Dat is 0.1250v lager dan het standaard voltage. Temps stressed 32 graden! Idle zelfs maar 16 graden.
Voor 8x400 heb ik wel 1.5v nodig, maar stressed wordt de cpu dan 50 graden. Hier ben ik eveneens dik tevreden mee. Idle worden de cores niet warmer dan 21 graden.
Prijs:
Zoals eerder gezegd, voor een zeer lage prijs krijg je een cpu wat stiekem een duveltje in een doosje is. Met minder volt kun je stabiel 2400mhz draaien (misschien nog wel sneller, maar dat heb ik niet meer getest) en met wat meer juice is een 100% overclock goed te realiseren. Ik ben dan ook extreem tevreden met dit resultaat en ik twijfel of ik nu nog wel binnenkort de overstap moet gaan maken naar een E8400. De benchmarks laten zien dat ik nu vrijwel net zo hoog en soms hoger scoor dan een E8400.
Ik geef dan ook nog wel complimenten aan het moederbord en de koeler, want die combinatie is toch uiterst goed te noemen.