Een aantal van jullie zal bij het zien van deze review wel denken: ‘’Maar de Lumia 900 komt toch pas rond juni op de markt?’’, en dat klopt. De volgende gedachte die een aantal van jullie zal hebben is mogelijk: ‘’Een geïmporteerde Lumia 900 LTE uit de Verenigde staten zeker (AT&T)?’’, en nee dat klopt niet. Ik was erg enthousiast toen ik dit buitenkansje kreeg om een Nokia Lumia 900 prototype te mogen testen. Het gaat hier om de EU versie die naar verwachting in juni van dit jaar in de Nederlandse schappen ligt. Vooropgesteld moet worden dat mijn bevindingen zijn gedaan op basis van een prototype. De meesten van jullie zullen begrijpen dat dit dus geen retail-apparaat is en dat er dus nog wat software en/of hardware fouten kunnen voorkomen in het toestel. Met deze kennis heb ik even goed kunnen spelen en uitproberen met de Lumia 900.
Deze Windows Phone ervaring is niet geheel nieuw, eerder testte ik de
Nokia Lumia 800 al. Ik maak dan ook met enige regelmaat vergelijkingen met de Lumia 800. Vraag hierbij is natuurlijk ook wat zijn de verschillen tussen de 800 en de 900? Gaat het alleen om het scherm of meer? Lees verder zou ik zeggen!
Inhoud van deze review:
- Display
- Windows Phone 7
- Prestaties
- Tot slot

In de onderstaande opsomming tref je een rij met kenmerkende features van de Nokia Lumia 900. Het is een greep van de totale specificatiereeks. Voor meer specs
klik hier.
- 4,3 inch AMOLED display, Nokia Clearback, geen pentile, maar RGB
- 1,4 GHz singlecore processor Qualcomm APQ8055
- 512 MB werkgeheugen
- 16 GB intern opslaggeheugen
- 8 MegaPixel, 3264x2448 pixels, Carl Zeiss lens, dubbele LED-flitser
- Windows Phone 7.5 Mango
- Micro SIM-kaart
Als ik naar dit spectrum van specificaties kijk mis ik toch wat dingetjes voor een telefoon die op dit moment de markt gaat betreden. Waar is bijvoorbeeld HDMI? Waarom 720p display en geen 1080p camera? En waar is NFC? Of mensen NFC werkelijk zullen missen vind ik lastig te zeggen. Mijn Xperia S heeft wel NFC, maar tot op heden heb ik naast mijn SmartTags niet echt veel kunnen doen met NFC, mogelijk mede doordat zo weinig anderen NFC op hun toestel hebben of er (nog niet) echt functionele toepassingen zijn ‘in het dagelijkse leven’.
In mijn vorige reviews maakte ik iedere keer een beschrijving en een foto van de verpakking plus inhoud. Dit prototype van de Nokia Lumia 900 werd zonder retailverpakking bij mij aangeleverd. Een eigen foto met de verpakking blijf ik jullie dus nog schuldig. Wat de inhoud van het retailpakket wordt kan ik weet ik wel en zal daar dus een opsomming van geven.
- Nokia Lumia 900
- Nokia micro-USB lader AC-16U
- Nokia datakabel CA-190CD
- Nokia Stereo Headset WH-902
- SIM–houder opener
Wat mij opviel is dat er voor de Nokia Lumia 900 een soortgelijke case beschikbaar is als bij de Lumia 800. Echter wordt deze wel bij de Lumia 800 geleverd (wat ik positief vind), maar zoals je kunt zien in de hier boven genoemde opsomming, bij de Lumia 900 niet. Ook opvallend is een opener voor het micro-sim slot. Dit is voor het eerst dat Nokia een dergelijke opener meelevert, de opener lijkt op die van de Apple telefoons. De Andere meegeleverde accessoires lijken me redelijk voor zich spreken, daarom geen extra foto’s daarvan

Je zult niet de eerste zijn die beweert dat de Nokia Lumia 900 een opgerekte Nokia Lumia 800 is.
Hieronder zal ik het ontwerp van de Lumia 900 beschrijven, hopelijk kan ik dan laten zien dat er overeenkomsten, maar ook zeker verschillen zijn wat betreft het design van de twee eerder genoemde toestellen. De 900 mag da