alle punten op een rijtje
Stabiliteit: de meegeleverde programma's lopen zelden vast. Ik heb het wel een paar keer meegemaakt, maar dat lag aan een configuratiefout van mezelf. Het besturingssysteem zelf (de kernel) is echter nog nooit vastgelopen. Daarom: zeer goed.
Functionaliteit: voor de meeste gebruikers bevat Ubuntu alles wat je nodig hebt. Alles valt meestal ook tot in de puntjes in te stellen. En als dat nog niet genoeg is heb je de eventuele mogelijkheid om zelf de programmacode aan te passen voor jezelf. Het enige minpuntje aan de functionaliteit is het feit dat een aantal gespecialiseerde programma's minder goed (of niet goed) werken onder Ubuntu, omdat ze voor andere besturingssystemen ontwikkeld worden. Wine (een soort van Windows-emulator) of software zoals Virtualbox (Windows in een virtual machine) kunnen soms soelaas bieden, maar door dat minpuntje kan ik de functionaliteit niet "zeer goed" toekennen; maar wel: goed.
Prestaties en systeemeisen: ik hoef me niet te ergeren. Ubuntu draait als een zonnetje. Ubuntu is geen superlichte linux-distributie, maar licht genoeg om perfect en heel erg snel te draaien op een mid-range computer (hieronder versta ik een single core, ~300MB ram computer) Daarom: zeer goed.
Gebruiksvriendelijkheid: Ik zou 10/10 willen geven, omdat alles in principe vanzelf lijkt te werken. Randapparatuur wordt automatisch herkend en geconfigureerd bij het inpluggen en de meeste systeemtaken zijn gemakkelijk te configureren. Ook is praktisch alles volledig in het Nederlands indien je dat wil. Maar! Het feit dat Ubuntu minder populair is bij de grote hardware- en softwarefabrikanten zorgt ervoor dat bepaalde hardware moeilijk (of soms niet) te configureren is onder Ubuntu. En de installatie van bepaalde linux-software (indien de programma's niet te installeren zijn via de bijgevoegde pakketbeheerder) is ook niet zo simpel. Het hardware-probleem vermindert omdat fabrikanten meer oog krijgen voor Linux, en het software-probleem wordt hard aan gewerkt. Hopelijk kan ik de volgende versie wel "zeer goed" toekennen, maar voorlopig: goed.
Installatiegemak: Bij de meeste computers is het een kwestie van de "Desktop cd" in de computer te steken, opstarten vanaf cd, en even wachten totdat je de "live omgeving" voor je krijgt. Je kan dan Ubuntu al een beetje uittesten en kijken of al je hardware automatisch herkend wordt. Eventjes dubbelklikken op het "Installeer"-icoontje start een grafisch installatieprogramma met enkele eenvoudige stappen. Maar wanneer mensen een dualboot-installatie of dergelijke in moeten richten moeten ze de schijf fatsoenlijk partitioneren, en dat is voor sommigen een probleem. De installatietool kan wel de Windows-partitie verkleinen en zichzelf ernaast installeren, dus voor de meeste gebruikers is het heel simpel. Andere mensen lopen tegen hardwareproblemen aan, bijvoorbeeld bij bepaalde hardware raid-configuraties. Daarom geen "zeer goed", maar wel zeker: goed.
Ondersteuning door fabrikant: Ondersteuning kunnen we vanuit twee punten bekijken. Je hebt "ondersteuning voor problemen/vragen over Ubuntu van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu", maar dat is in principe enkel interessant voor zakelijke gebruikers en bedrijven, en daar heb ik geen ervaring mee. Anderzijds kan je voor hulp altijd terecht bij de 'community'. Moderator-van-het-Nederlandse-forum zijnde, kan ik
http://forum.ubuntu-nl.org zeer hard aanraden wanneer je vragen of problemen hebt! Een vriendelijke en hulpvaardige community staat je te woord, dag en nacht! De oplossingen die je krijgt vanuit de community zijn echter niet àltijd even correct, daarom: goed.
Prijs: Behoeft dit een uitleg? Gratis kan moeilijk overtroffen worden, hoewel het altijd leuk zou zijn om geld te krijgen om een product te gebruiken, maar ik denk dat dat wel een heel verkeerd signaal zou geven over het product

sommige mensen weten niet waarom Ubuntu gratis is, en denken dat er een addertje onder het gras zit, omdat zij de filosofie (open source) achter Linux niet begrijpen, maar die mensen moeten in gedachten houden dat Linux niet van een commercieel bedrijf komt (uitzonderingen daargelaten wanneer bepaalde bedrijven linuxdistributies ontwikkelen en er 'ondersteuning' voor verkopen, e.d.) - anyway - gratis = zeer goed.
positieve punten
Meer dan tevreden. Het kost niets en het werkt perfect! Grafische effecten zoals Vista, maar dan zonder veel ramgeheugen of processorkracht te eisen. Mooi!
Maar nog belangrijker:
het WERKT gewoon. Bijna alles werkt vanzelf en extra software installeren is meestal een kwestie van aanvinken wat je wilt. Ubuntu download en installeert de gevraagde software dan
automatisch!
En
plug-en-play! Niet te geloven. Printer insteken en je kan meteen printen, zonder extra drivers te hoeven installeren. Hetzelfde met een fotocamera. De foto's kan je meteen van de camera halen met één van de bijgeleverde programma's.
Duizenden programma's worden ter installatie aangeboden,
allemaal gratis!
Zelfs een groot aantal
Windows-spelletjes draaien perfect bij mij (al de spelletjes die ik graag speel). Ik heb helemaal geen enkele reden meer om een dualboot in te richten. Het is een understatement om te zeggen dat Ubuntu aan mijn eisen voldoet. Het gaat mijn verwachtingen voor een doorsnee besturingssysteem te boven.
Ik ben nu al vele jaren Ubuntu-gebruiker, maar
elke nieuwe versie van Ubuntu verrast me nog steeds!
Op de screenshot die ik heb bijgevoegd zie je mijn Ubuntu (Kubuntu) 7.10 desktop, na 1 uur 'tweaken'. Ik ben er heel tevreden van.
negatieve punten
Er zijn wat mij betreft twee nadelen aan Ubuntu, en dat is allemaal verbonden aan het feit dat Ubuntu (nog?!) niet populair/bekend genoeg is:
Sommige hardware werkt niet perfect met Ubuntu, of werkt pas goed enkele maanden nadat de hardware op de markt is.
Dit komt doordat de hardwarefabrikant enkel drivers voor Windows ontwikkelt; Linux (Ubuntu) moet zelf drivers ontwikkelen!! Gelukkig is dit in orde voor praktisch alle hardware.
Ik zie momenteel (op het Ubuntu-NL forum) alleen problemen bij de minder populaire wifi-adapters. De rest van de hardware is bijna nooit een probleem.
Sommige gespecialiseerde software is niet voorhanden op Ubuntu, of moet via emulatie-software (zoals Wine) gedraaid worden. De beschikbare alternatieven zijn niet altijd voor iedereen geschikt.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan Photoshop (Gimp of Krita zijn alternatieven, maar niet voor iedereen) of Final Cut Pro (Cinelerra is een alternatief, maar is moeilijk in gebruik; er zijn ook wel dure commerciële pakketten beschikbaar, maar enkel de héél dure pakketten zijn beschikbaar voor Linux, omdat die gebruikt worden door filmstudio's in Hollywood).