Antec Sonata Sonata III 500 Review

Eelco de V
21 december 2007, laatste update op 21 december 2007, 2.164 views

Antec Sonata Sonata III 500

Bouwkwaliteit en afwerking
Het is een zware stevige kast, waarbij zowel de binnenkant als de buitenkant zijn goed afgewerkt.
Het deurtje aan de voorkant van de kast kan door het gebruikte scharnier verder openklappen dan 180 graden, maar helaas voelt het wat goedkoop aan door het gebruikte plastic in zowel het deurtje als het scharnier.
Wat mij erg aansprak was het stoffilter wat standaard in de voorkant van de kast is verwerkt. Dit is via de onderkant van de kast te bereiken als het schoongemaakt dient te worden. Na twee maanden zat er bij mij al een aardige laag stof op, wat anders door de kast was gegaan. Als de kast op de grond staat is het filter alleen te bereiken via de onderkant, waardoor de kast opgetild of gekanteld moet worden. Handiger was het geweest als het filter bijvoorbeeld via de voorkant van de kast te bereiken was via een tweede deurtje aan onderkant van de voorkant van de kast.
Een gemiste kans is dat het stoffilter slechts op één plek is gebruikt, via de casefan gaatjes aan de achterkant van de kast, via de koeler van de voeding en via de gaatjes onderaan de achterkant van de kast.

Pluspunten

• Strakke vormgeving
  • Meegeleverde casefan
  • Stoffilter
  • eSata aansluiting op de voorkant
  • Makkelijk om componenten in te bouwen

Minpunten

• 'Deurtje' voorkant voelt goedkoop aan
  • Prijs is vrij hoog
  • Er komt nog steeds dtof de kast binnen
  • Gewicht

Bouwkwaliteit en afwerking

Bij het deurtje aan de voorkant van de kast is een opening vrijgelaten tussen het deurtje en de kast zodat het deurtje makkelijk open te maken is. Hierdoor komt er alsnog stof binnen, omdat ook de openingen om met je vingers de cd-rom bays te bereiken op deze manier voor het stof toegankelijk is, dit loopt door naar de binnenkant van de kast.

Het slot op de voorkant van de kast stelt weinig voor de. De scharnieren van het deurtje zijn van plastic en zijn waarschijnlijk met een flinke ruk wel van de kast te verwijderen ook als het deurtje op slot is. De hardware aan de voorkant is vervolgens makkelijk te verwijderen. Ook het slot zelf blijkt aan de achterkant gewoon plastic te gebruiken om indringers buiten te houden.

Het deurtje houdt de dvd-drives en diskette stations mooi uit het zicht, maar vanwege de geboden beveiliging van het slot hebben ze de aanknop ook achter het deurtje geplaatst, waardoor je het alsnog steeds dagelijks moet openen. Persoonlijk had ik liever gezien dat het slot achterwegen was gelaten en dat de aanknop/resetknop direct bereikbaar was gebleven via de voorkant.

Het frontpanel is netjes afgewerkt en beschikt over 2 USB 2 poorten, audio in/uit, een eSata poort en twee blauwe leds (HD/Power). Jammer dat er geen kapjes zijn meegeleverd om de ongebruikte poorten af te sluiten, nu komt er stof in als het ongebruikt is.

Dat klinkt allemaal erg negatief, maar over het algemeen ben ik erg tevreden met de bouwkwaliteit en afwerking van de kast.

Waar ik verder erg over te spreken ben is de eSata poort op het frontpanel van de kast, ik vind de eSata een logische aansluiting voor externe SATA schijven en ik ben daarom positief over deze aansluitingsmogelijkheid.

Inbouwmogelijkheden / Installatiegemak
De inbouwmogelijkheden die in de kast beschikbaar zijn zijn goed bereikbaar en gebruiksvriendelijk om de hardware te installeren. Het voelt alsof er goed is nagedacht over de inbouwmogelijkheden van de kast.

Bij één dvd-drive pasten de bijgeleverde schroefjes niet, waardoor ik speciale schroefjes moest zoeken om de drive op de drive rails te monteren. Maar misschien waren de schroefgaten en posities op de drive niet volgens de standaard (als er al een standaard voor bestaat).

Bij het installeren van mijn harde schijven merkte ik dat er weinig ruimte was tussen de aansluitingen van de harde schijven en het side panel als je de harde schijven monteert met de aansluitingen naar buiten gericht. Bij gebruik van SATA kabels zonder haakse connector is dit eigenlijk te krap.

De kast biedt verder te weinig mogelijkheden om je kabels netjes weg te werken.

Koelingsmogelijkheden
Er is een casefan meegeleverd en er kan nog een tweede casefan worden gemonteerd (als je niet een te lange videokaart hebt). Dit lijkt mij voldoende voor dit type kast.

Vormgeving
Strakke lijnen afgewisseld met enkele ronde details en afgeronde randen.

Of je dit mooi vind is natuurlijk persoonlijk, ik vind het een mooie kast met niet te veel details of drukke vormen.

Modbaarheid
Dit lijkt me niet het type kast om extreem te gaan modden, omdat er al een kant en klaar design wordt geleverd.

Kwaliteit van voeding
Tot nu toe geen problemen, voltages zijn stabiel, ook bij een recent (semi)high-end systeem. Verder blijft de voeding aardig stil.

De fan monitor aansluiting van de voeding die in de handleiding wordt genoemd was bij mij trouwens niet aanwezig.

Prijs
Ik vind de prijs redelijk.

De kast heeft niet alle de mogelijkheden die de duurdere kasten hebben, zoals uitschuifbare moederbord tray en standaard een 30cm fan in het side panel etc. Verder had de kast nog net een stukje beter afgewerkt kunnen zijn dan het nu is. Maar voor de prijs van de kast is het redelijk, zeker omdat er een goede voeding bij wordt geleverd.

Wat me verder opviel
Na het uitpakken van de kast uit de doos bleek dat de schroefjes die worden meegeleverd op een onbereikbare plek achter de harde schijf bays geplaatst waren, of daar tijdens het transport terecht gekomen was. Enkel het kapot maken van het kartonnen doosje was mogelijk om de schroefjes te bevrijden.

Heb jij ook een Antec Sonata Sonata III 500?

Mooi revieuw :) Ik wilde hem ook kopen maar bij mij toch de antec ninehundred geworden. Met de 900 hoef je geen stofzuiger in huis te hebben.

Gr,
guidio
GOeie review, ik heb deze kast zelf net 2 weken in bezit en ik ben er zeer tevreden mee.
Alleen wat ik wel raar vindt:
Bij mij zat dat doosje daar ook achter, maar ik moest gewoon even 3 van die uitschuifbare 3.5" bays eruit halen en ik kon dat er vatsoenlijk uithalen, dus hoe dat dan bij jou zat :|
Bij mij zat hij in het hoekje, dus onder de bays, dus ook nogal moeilijk eruit te halen... Ik heb de randjes van het doosje een beetje gebogen en tussen het metaal uit kunnen trekken..
Same here. Oftewel, Antec zal het doosje daar wel met opzet neer hebben gezet zodat het niet kan schuiven. Ik heb het doosje gewoon even wat verbogen en eruit getrokken.

@hieronder:
Als je geen SLI of Crossfire gaat doen met nog meer energieslurpende dingen is de voeding gewoon meer dan goed genoeg.
Anoniem: 244090 4 januari 2008 17:03
De voeding die wordt bijgeleverd... Is dat een beetje kwaliteit?
Anoniem: 201981 4 januari 2008 17:07
een antec Earthwatts 500 :)

zit wel goed dus ;).