TDK 3 Speaker Boombox (Zwart) Review

JDL15
19 mei 2012, laatste update op 20 mei 2012, 6.646 views

TDK 3 Speaker Boombox (Zwart)

Ik schrijf deze review omdat ik tot op heden nog vrij weinig reviews heb kunnen ontdekken en jullie de kans wil geven wat nader kennis te maken met deze speaker. Dit is mijn eerste Tweaker-review dus aan- of opmerkingen zijn natuurlijk welkom! Allereerst even de specs rechtstreeks van TDK: TECHNICAL SPECIFICATIONS: Speakers: Two 6-inch coaxial drivers plus subwoofer Inputs: USB (iPod/iPhone with included 30 pin cable) 3.5mm audio jack RCA + 6.35 mm aux. audio jack for instrument and mix AM/FM with 5 presets Power Output: 35 Watts RMS. Power Source: 12 ‘D’ batteries (not included) AC power supply FEATURES & BENEFITS: High-excursion dedicated 6-inch subwoofer provides deep, accurate bass Two powerful 6-inch coaxial...

Pluspunten

• Slick design
  • Tot in detail afgewerkt
  • Roomfilling, (kraak)helder en warm geluid
  • Software loopt ontzettend vloeiend
  • Amplifier voor instrumenten
  • Radio (AM/FM)

Minpunten

• Prijs (tenzij je een goede aanbieding weet te vinden)
  • Geleverd met een ontzettend grote bug (wel te verhelpen via firmware update)
  • Geen remote control
  • Geen bluetooth mogelijkheden
  • Ondersteunt geen android devices (docking)
  • 12D batterijen nodig om hem mee te nemen

Allereerst even de specs rechtstreeks van TDK:

TECHNICAL SPECIFICATIONS:
Speakers: Two 6-inch coaxial drivers plus subwoofer
Inputs: USB (iPod/iPhone with included 30 pin cable)
3.5mm audio jack
RCA + 6.35 mm aux. audio jack
for instrument and mix
AM/FM with 5 presets
Power Output: 35 Watts RMS.
Power Source: 12 ‘D’ batteries (not included)
AC power supply

FEATURES & BENEFITS:
High-excursion dedicated 6-inch subwoofer provides
deep, accurate bass
Two powerful 6-inch coaxial drivers deliver clear vocals
and crisp highs
Play your iPod/iPhone music while charging using the USB
to 30 pin Apple cable
Using the rotary dial and front facing screen, play and
control music directly from storage devices including USB
flash and external hard drives
Padded aluminum handle provides protection and
premium feel
Input options let you connect most audio devices and mix
two audio sources

TDK Life on Record
UNIT DIMENSIONS (LWH):
150 x 600 x 395 mm
INCLUDES:
Boombox, AC power supply, and USB to 30 pin Apple
cable, 3.5mm cable

Ik heb de speaker voor 349 euro inclusief verzendkosten weten aan te schaffen. Ik heb hiervoor wel 3 weken lang de pricewatch in de gaten gehouden omdat ik hem alleen voor een goede prijs wilde meenemen. Er zat ook nog een Ipod nano 8GB (silver/ black) inbegrepen, die je met een bijgevoegd formulier binnen 2 weken gratis krijgt thuisbezorgd. Dat is een mooie bijkomstigheid.

Allereerst merkte ik dat TDK kosten noch moeite heeft bespaard om de TDK speaker degelijk in te pakken, opdat er ook geen enkel krasje op kan komen. Dit is natuurlijk erg begrijpelijk, want je koopt IMHO dit product allereerst voor het design. Laat ik daar maar mee beginnen:

Design:
Ik zag de speaker in Luxemburg stad in een winkel staan en werd er direct verliefd op. De retro jaren '80 look en en de mooie kunstlederen handlebar maken het gewoon compleet. Je moet er van houden, of je houdt er niet van.. Wat wel vast staat is dat je niet om deze speaker heen komt, zelfs als hij uit staat. Hij is erg groot (150 x 600 x 395 mm) en springt bij iedereen direct in het oog. Hij fungeert bij mij tevens als meubilair en ik moet zeggen dat ik tot op heden veel complimenten over de speaker heb ontvangen. De 2 displays zijn ietwat klein maar sluiten aan bij het design: eenvoudig, 2 kleurig en strak (piano lak, acryl en metaal). De verlichte toetsen zijn in dezelfde kleur gegoten zodat alles uniform blijft en deze mix geeft voor mij de perfecte retro-futuristische look. Ik kan het helaas niet anders omschrijven, je moet hem eigenlijk gewoon eens zien!

Bouw/ Afwerking:
De bouw van de speaker is log. Het is een enorm bakbeest dat ook ontzettend veel weegt (12 KG excl. batterijen, bijna 14 KG incl. batterijen). Dit maakt de speaker in mijn ogen compleet ongeschikt om mee te nemen naar het strand of iets dergelijks. Daarnaast neem je een speaker van deze prijsklasse niet mee naar de straat of op strand, daar zou hij ook snel beschadigen omdat hij snel om kan vallen, want hij is nogal hoog. Hij kan dan makkelijk bij een stoot naar voren of naar achteren vallen. De afwerking is subliem te noemen, knoppen die een echt retro feeling geven als je ze draait met een sublieme "klik."

Aansluitmogelijkheden:
Ik zocht eigenlijk een speaker/ dockingstation voor een Android telefoon met voldoende andere aansluitmogelijkheden. Met name de telefoon en USB-aansluitmogelijkheid was voor mij belangrijk. Helaas is er voor Android liefhebbers weinig op de markt. De meeste dockingstations zijn helaas gebaseerd op Apple producten. Je hebt dan ook meestal de mogelijkheid om je Apple product er letterlijk op te klikken, deze waren voor mij allen niet geschikt. Het erin klikken is een leuke gimmick, maar je zult dan alsnog altijd naar je telefoon toe moeten lopen om te wisselen tussen bepaalde nummers. Voor Android blijft er weinig over. Er zijn nogal een aantal Philips Android docks maar die vind ik niet om aan te zien. Daarnaast hebben Teufel en Samsung dit jaar 2 nieuwe speakers op de markt gezet, maar beide nogal aan de prijzige kant en beide hebben een focus op Bluetooth, waar ik (nog) niet zo over te spreken ben.

De TDK speaker biedt gelukkig de mogelijkheid om via de 3.5mm plug elke telefoon/ mp3-speler aan te sluiten. Helaas zie je dan niet de titels scrollen over het display. Dit zou wel het geval zijn (helaas) als je een Apple product aansluit via USB (géén Android). Dit loopt via een standaard Apple USB-kabel. Daarnaast kun je een externe harde schijf of USB (tot 32 GB) eraan koppelen om wél via het schermpje eenvoudig door je collectie te bladeren. Dit loopt ontzettend vloeiend en snel. Ik heb ook even mijn TV via een rood en wit tulpje aangesloten en dat loopt ook vlekkeloos. Van de ene kant vind ik het ook weer jammer dat de speaker niet over een Bluetooth-aansluitmogelijkheid beschikt. Het is natuurlijk erg handig om draadloos je muziek van je telefoon af te spelen, maar van de andere kant heb ik talrijke negatieve ervaringen hiermee gehad. Muziek klinkt slecht via bluetooth, je levert dan ontzettend veel in op kwaliteit. Geluiden klinken door de regel veel scheller,minder warm en er ontstaat vaker ruis; daarnaast is het op hoog volume al helemaal niet om aan te horen.

Geluidskwaliteit:

Bij deze speaker zou ik natuurlijk veel kunnen vergeven qua aansluitmogelijkheden omdat het design voor mij veel goed maakt, maar als het geluid niet goed zou zijn dan was het onvergeeflijk. Gelukkig ben ik hier ontzettend over te spreken, zelfs als lichte audiofiel. Het geluid kan makkelijk een grote huiskamer van 100m2 vullen, zelfs als deze vol staat met mensen (zoals bijvoorbeeld op een feestje). Je hoeft je geen zorgen te maken dat deze speaker geen hoog volume weet te produceren, want hij blaast letterlijk tot in de woonkamer van de buren van een paar deuren verderop. De volumeknop blaast zelfs naar stand 11 van de 10. Via de ingebouwde equalizer kun je merkbaar tweaken met betrekking tot hoge en lage tonen, zodat je, afhankelijk van het genre, de juiste instellingen kunt vinden. Ik heb al heel wat vergelijkend warenonderzoek gedaan en ik moet zeggen dat ik deze toch echt een stuk krachtiger vind klinken (let op: ook geen vervorming van geluid bij hoog volume) dan de Bose airplay serie, JBL on air, Sony XA700 en nog een Logitec setje waar ik de naam even niet van weet. Ik heb ze stuk voor stuk getest (in de winkel of bij vrienden thuis).

Helaas hoorde ik bij het (1e keer) aansluiten van mijn USB-stick bijna bij elk nummer licht gekraak, dat erg storend werd. Het was alsof één van de tweaters opgeblazen was. Ik schrok natuurlijk ontzettend en dacht dat ik met een defecte (DOA) unit te maken had. Na wat speurwerk op internet las ik dat dit euvel te verhelpen zou zijn middels een firmware update. En waarempel, het gekraak was weg. Geen opgeblazen box geluid meer. Dit is eigenlijk wel een aandachtspuntje om de later gefabriceerde units toch standaard van te voorzien. Dit is ook bijna niet te vinden op internet en kan veel mensen de speaker doen retourneren.

Conclusie:
Al met al ben ik erg blij met deze boombox. Hij doet wat hij moet doen en levert sublieme geluidskwaliteit! Het strakke design levert bijna altijd complimenten op en i.c.m. het geluid maakt het altijd een onderwerp tijdens bezoekjes, etentjes, etc. De firmware update fixte een belangrijk issue en liet me weer compleet genieten van deze machtig krachtige speaker!

Heb jij ook een TDK 3 Speaker Boombox (Zwart)?

Hey hallo,

Bedankt voor je reactie!

Ik heb hem vandaag even in de achtertuin gezet en ik moet je inderdaad bekennen dat het geluid heel anders klinkt dan binnenshuis! Ik heb met de treble gespeeld en het geluid klinkt een stuk voller als je deze buiten open zet, dus wat dat betreft zit er inderdaad verschil. Als de treble laag staat dan klinkt het geluid wat verder weg, want er natuurlijk geen weerkaatsing. Het "volle en aanwezige" geluid lijkt dan een stuk minder. Maar als deze open staat klinkt het geluid nog steeds erg aanwezig en warm!

Je hebt uiteraard gelijk dat de speaker geen stoffilter of raster kent en dus hooguit op een zomerse middag in de achtertuin te gebruiken is.

Je kunt beperkt met de equalizer spelen, te weten Bass en Treble. Die kan van -10 tot 10 gaan (alleen werkt het niet met cijfers maar met een soort zandloper die groter en kleiner wordt).

Ik zal je opmerkingen vanavond of morgen nog ff verwerken in de review. Helaas krijg ik mijn foto's niet geupload. Misschien een tip hiervoor?

Oh en er zit niks van een dock in, hij laadt wel iPod's etc. op maar je kunt hem nergens inklikken, je hangt ze aan een kabeltje ernaast. Je kunt hem wel bovenop neerleggen waar een soort plateau aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door JDL15 op 25 juli 2024 19:55]

Uploaden naar Tweakers mag je pas als je genoeg karmapunten hebt en als je het geactiveerd hebt. Volgens mij kun je wel foto's linken die je bijvoorbeeld naar Photobucket hebt geüpload.

Kleine tip nog verder: Probeer het verhaal in wat meer alinea's op te delen. Dat leest wat makkelijker. Je doet het in ieder geval al beter dan dat ik gemiddeld zie ;P

Bedankt nog voor jouw antwoord, en graag gedaan :3
Leuke review. Jammer dat je niet een oudere boombox hebt om hem mee te vergelijken.

Ik spaar namelijk enigszins zelf boomboxes, maar ik vind het heel moeilijk om in te schatten of die nieuwere modernere (Die moderne Lasonic, deze) de moeite waard zijn om te bezitten. Over zowel de Lasonic als deze hoor ik namelijk hele gemengde berichten over hun geluidskwaliteit, en vooral ook de equalizer omdat die niet handmatig ingesteld zou kunnen worden. Is dat op de TDK het geval?

Waar ik ook weinig over hoor, en misschien ook een tip voor jouw review: Hoe klinkt de boombox buiten? Uit mijn ervaring klinkt een boombox heel anders op straat dan binnenshuis. Vooral trebleweergave is een probleem buiten.

Verder kan ik helemaal begrijpen dat dit niet een radio is voor buitenshuis. Niet alleen vanwege z'n prijs, maar ook vanwege gebrek van een stoffilter en een raster (tegen het per ongeluk aanschoppen). Gewicht valt echter mee voor een boombox van deze grote waar 12 D batterijen ingaan kan ik je vertellen :3

Nogmaals, leuke review. Heeft mijn interesse ;3

Edit: Wat ik niet helemaal begrijp: Zit er nou een dock in voor de iPod, of hang je hem met een draaitje aan de boombox?

[Reactie gewijzigd door ElektroNeko op 25 juli 2024 19:55]

mooie eerste review proficiat
was makkelijk te lezen ;)
Dit ding is zo shiny! Damn kan het niet aan. :9~

ps- heb je nog het adresje waar ik hem ook voor 350 kan scoren?

[Reactie gewijzigd door Sharpe. op 25 juli 2024 19:55]

Hij is idd pure eyecandy... Ben er nog steeds ontzettend blij mee!

Ik zou zeggen houd Redcoon in de gaten.. Ik weet dat ik op 2 verschillende zondagen de prijs van 350 zag en maandag was hij weer gestegen naar 550.

Hoop voor je dat ze dat nog steeds doen, ze zeiden tegen mij toen dat ze bepaalde items wel eens voor een dag in prijs lieten zakken (wrs. voor pricewatch-sites)..

Succes!
Anoniem: 501902 @JDL1514 februari 2013 17:28
Goeiedag,

Ik ben van plan om misschien ook deze docking station te kopen (tdk 3 speaker boombox), maar op welke site van redcoon hebt u hem gekocht voor 350 euro?
Ik vindt hem namelijk niet.
Waar kan ik hem kopen voor minder dan 500 euro?

Bedankt
Mooie review!

Ik ga hem zelf ook zeker halen, alleen 500 euro vind ik wat aan de prijzige kant.. Nu is die gezakt naar 425 maar toen ik jouw reactie zag van 350 + een ipod nano toen schrok ik wel even.

Heeft u lang moeten wachten op deze actie? en komt deze alleen voor op zondagen?

Mvg
Dankjewel!

Ik heb eigenlijk niet lang moeten wachten op deze actie. Ik heb de pricewatch goed in de gaten gehouden en tevens andere vergelijkingssites. Ik zie nu dat hij idd voor 425€ op Redcoon wordt aangeboden. Nu weet ik dat de prijs de laatste tijd niet onder de 500€ uitkomt en denk ik dat die actie van 350€ niet meer snel zal terugkeren. Ik adviseer je ook eens op marktplaats te kijken want laatst had een vriendin van me hem daar nieuw gekocht voor nog minder dan dat ik ervoor betaalde.

Succes, je zult absoluut geen spijt krijgen van je aankoop!
Geweldig:)

Hey heel erg bedankt!
Ik had nog een vraagje haha, Heb jij hem wel eens vol gestopt met 12 d cell batterijen?

Zoja wat was je ervaring hiermee, was het geluid zachter en gingen ze snel op?

Groetjes
Batterijen gingen redelijk lang mee, ik durf je helaas geen schatting te geven met hoe lang ze mee gingen..

Voor mijn gevoel wel erg lang. Ik kan ook niet zeggen of ze sneller leeg gingen op het moment dat ik het volume harder zette.

Het is gewoon heel moeilijk een reële inschatting te maken hoe lang ze mee gaan als je hem vaak uit zet, dan weer aan, dan weer stand by laat staan, etc..

Ervaring was iig prima, alleen ontzettend duur (tenzij je oplaadbare aanschaft ) maar dat is een dure aanschaf in een keer.
Hey ik wou even laten weten dat ik er zojuist ook 1 heb aangeschaft!
240 euro, met garantie! :) God i love marktplaats.

Groeten
Heel goed gedaan, dat is het voordeel van Marktplaats.

Hoe bevalt hij?
Top, hij bevalt me echt super!