Een tijd terug mijn oude PC'tje (AMD 3500+, 1 zielig oud GB-tje ram (zn broertjes zijn overleden), K9-VGM-V moederboard, en een 7900GTX videokaart - ugh.) vervangen door iets dat mij wat makkelijker zou laten gamen, programmeren, video bewerken en muziek maken.
Ik heb hierbij natuurlijk geen enorm budget dus ik ben lang bezig geweest alles af te wegen. Uit eindelijk dit mooie bordje besteld, ik ben er erg blij mee. Ik draai er nu ongeveer een maandje op.
Er was echter 1 probleem, wellicht dat andere het ook hebben - bij het opstarten van het moederboard, voor de 1ste keer, de grootste angst van elke ICT-er. Geen "BLIEP"! Geen geslaagde POST. Maar ook geen foutmelding! Erg vervelend. Na een tijdje kwam ik er achter dat rechts onderin het scherm, de "98" niet stond voor een versie, maar een test-adres achtig iets. Bij het opstarten veranderd die van B3 naar 65 naar 2F enzovoorts. Uiteindeiljk komt hij bij 99, en dan is hij klaar met de post, en werkt alles.
Na een paar keer opnieuw aan / uitzetten van de PC kom je toch door de post heen, op een of andere wazige manier. Uiteindelijk was de oplossing door via de handige BOOT setup interface (mét cursor) de BIOS te updaten. Verder geen problemen meer gehad! Setup scherm is overigens heel mooi. Met cursor, mooie knopjes, bios-flash mogelijkekheid, overclock instellingen voor videokaart geheugen en CPU, stroomsparende instellingen en nog veel meer leuke tweakjes.
Ik draai met een hexacore AMD Black Edition op 3,8GHz , een mooie Scythe Mugen2-RevB koeler (die maar net paste), 4x 8GB Ripjaw geheugen, een mooie Radeon HD7850, een lekker SSD'tje voor mn Windows 7 / Ubuntu en 3 2TB schijfjes voor alle troep.
S-ata controller on-board werkt super, games laden supersnel, en bijna alle games draaien übersnel. (Tenzij ik de MSLA op 16x zet, dat vind mn videokaartje niet zo leuk.. Maar ach, DiRT3 op z'n mooiste, MLSA op 8x, 2 spelers - constant 60fps. Helemaal goed!
Een leuke feature op het moederboard is de turbo-usb. Geen idee of het mn USB stick sloopt, maar een USB2.0 stick op de 3.0 kaart is wel degelijk sneller (i/o van 30mb/s - 60mb/s).
Er zit ook een turbo-oplaad functie op! iPhone 4S van 2% naar 100% in LETTERLIJK 25 minuten. Ik kon mn ogen niet geloven! Nu hopen dat de batterij straks niet ontploft.
Heerlijke setup moet ik zeggen! Ook voor de overclockers is dit een leuk bordje. Hij staat bij mij op auto-overclock. Indien nodig, clockt ie m omhoog

CPU 700Mhz zetten is leuk trouwens

In combinatie met mn (prachtige) kast en koelers, is dit een superstil, super koel en supercool bordje. Ga ik nog jaren van plezier aan beleven! Voor de prijs en features is dit zeker een aanrader. De Extreme4, is net iets nieuwe maar naar mijn idee niet heel veel beter. Voor dat prijsverschil ben ik dus ook voor de Extreme3 gegaan.
Fototjes volgen nog!