Na een jaar gebruik
Ik heb de One S nu bijna een jaar in gebruik; nog altijd met veel plezier en gebruiksgemak. De One S is nog steeds verkrijgbaar en met een zachte prijs is het een zeer aantrekkelijke telefoon in het goedkopere middensegment. Daarom hier een paar opmerkingen voor degene die er nu over denkt de One S aan te schaffen.
- Processor en snelheid: De soc in de One S is nog steeds een acceptabele soc voor vandaag de dag. Natuurlijk zijn er nu quadcore Snapdragons (S4 Pro en 600/800), maar de dual core Krait wordt ook in veel nieuwere telefoons (zoals de Lumia 920 en de BlackBerry Z10) en zelfs in sommige Windows RT tablets gebruikt. Qua snelheid is er dus niets op aan te merken. De telefoon heeft inmiddels ook Android 4.1, dus met Project Butter voor een soepele interface. Opvallend genoeg heb ik nu wel af en toe last van hick-ups in het gebruik, maar dat kan ook komen doordat het geheugen aan App-opslag aardig vol begint te raken.
- Geheugen: De telefoon heeft 16GB opslag, waarvan 6,07GB voor App-opslag beschikbaar is. Daarvan is bij mij nu 5,25GB in gebruik. Ik heb 101 apps geïnstalleerd (inclusief voorgeinstalleerde en niet te verwijderen apps) die 854MB gebruiken; 4,41GB is gevuld met 'Overig' (misschien de updates van apps oid?). Dit kan dus wel een knelpunt worden. Er is 9,93GB opslag beschikbaar, waarvan ik nu 5,16GB heb gebruikt. Daarvan bestaat de grootste hap uit Foto's en Video's (2,47GB). Ik neem erg veel foto's met de One S...
- Design en Duurzaamheid: Ik vind de One S nog steeds één van de mooiste telefoons. De vloeiende lijnen voelen ook goed in de hand. De telefoon heeft na een jaar gebruik (zonder hoesje) verrassend weinig schade opgelopen. Een onzachte aanraking met een stoeptegel heeft voor een paar kleine braampjes in het metaal gezorgd, maar verder geen schade toegebracht. Er zitten twee minieme krasjes op het scherm en het Beats audio logo is bijna weggevaagd. Niet slecht als ik het aantal beeldschermbarsten in mijn omgeving tel...
- Scherm: Tweakers rekent een telefoon nu al af als het een 1280x720 scherm heeft en de One S heeft slechts 960x540 pixels en dan ook nog in PenTile. Voor een high end telefoon kan dit dus niet meer, maar de One S is verkrijgbaar tegen een vergelijkbare prijs als de HTC One SV en die heeft maar 800x480 pixels op hetzelfde formaat scherm.
Al met al denk ik dat de prijsbewuste koper een goede slag kan slaan met de One S. In dezelfde prijscategorie of iets daaronder zitten andere toestellen van vorig jaar zoals de Xperia S en de Galaxy SII (zelfs van het jaar daarvoor...). Die vergelijking is dus interessant om te maken als je nu naar de One S kijkt. Ik heb vorig jaar ook met deze telefoons vergeleken en heb daar zeker geen spijt van. Nu zou dat ook niet anders zijn. Daarbij speelt design, kwaliteit van de camera en nog steeds up-to-date processor een belangrijke rol. Denk wel na over het geheugen dat je nodig hebt; 16GB is voor mij OK, maar ik heb gebruik de telefoon niet veel voor muziek. Voor wie een groter scherm met hogere resolutie wil is de
HTC One X 32GB nu niet veel duurder geprijsd.
Ik gebruik deze telefoon in ieder geval met gemak nog een jaar zonder het gevoel te hebben hopeloos achter te lopen. Als je daar wel bang voor bent kun je beter terecht bij de gloednieuwe
HTC One.
Oorspronkelijke Review:
Ik heb de One S sinds donderdagavond 26 april 2012, dus bij aanvang is dit vooral een eerste indruk. Desondanks heb ik al een aardige indruk van het apparaat en geef hieronder mijn bevindingen weer. Ik zal de review na wat langer gebruik aanvullen.
Iets over mijn 'smartphone-achtergrond'. Mijn vorige telefoon was de Desire Z (referentie voor dagelijks gebruik), daarvoor een Nokia E-71 (referentie voor degelijkheid), Blackberry (negatieve referentie voor Bugs), Nokia N70 (referentie voor traag internet) en een Samsung SGH-600 (zo oud dat het eigenlijk geen referentie meer is...).
Mijn redenen om voor de One S te kiezen waren vooral de nieuwe processor (krachtig, maar zuinig), design, formaat (kleiner dan One X en ook kleiner dan Xperia S), de camera met goede kwaliteit en mooie features en de prijs. Ik heb vooral vergeleken met de One X (scherm, processor), Xperia S (camera) en heb ook nog de Nokia Lumia 800/900 overwogen. De laatste viel af doordat sommige voor mijn belangrijke apps nog niet beschikbaar zijn voor WP (o.a. ING+ABN, The Economist en zo nog wat meer). Ook in technisch oogpunt zijn de specs wat minder, hoewel de Lumia 800 wel heel erg vloeiend draait.
Ik zal in mijn beoordeling de onderdelen van de score aanhouden, behalve het algemene oordeel. Dat zet ik onderaan...
Features
Het toestel is gewoon compleet, zeker voor mijn behoeften. Ik gebruik de smartphone om mijn agenda, mail en contacten altijd bij me te hebben. Daarnaast voor social snaps (zie straks bij camera) of foto's van whiteboards met aantekeningen. Wat web-browsen, bankzaken bij de hand, toegang tot printed media. Dat lukt allemaal prima met de One S.
Of zoiets als Beats Audio een feature is met meerwaarde vind ik moeilijk te zeggen. Ik luister weinig muziek met de smartphone, dus voor mij is het niet super-belangrijk. Verschillende reviews hebben uiteenlopende meningen: van marketing gimmick tot werkelijk beter geluid. Een review die ik las gaf de One S in ieder geval zeer hoge scores voor geluidskwaliteit.
Wat in vergelijking met andere toestellen mist is:
- NFC: er zijn echter nog maar weinig toepassingen hiervoor.
- Micro-SD: het geheugen is niet uitbreidbaar. Wel krijg je 23GB gratis Dropbox.
Scherm
Er wordt veel geschreven over het scherm. Hierbij mijn beleving van het scherm op de One S, in vergelijking met het scherm op de Desire Z (mijn vorige telefoon):
- De gloed over het scherm valt heel erg mee (bij witte vlakken zie ik geen groene waas o.i.d.). Geen verschil op dit punt.
- Contrast: is veel hoger op de One S. Zwart is dieper en daardoor hoeft de verlichting niet zo hoog. Het is veel rustiger voor mijn ogen.
- De zichtbaarheid in vol daglicht is heel erg goed. Gisteren met de zon er recht op kon ik alles nog prima lezen. Veel beter dan de Desire Z.
- Scherpte: Hier zie ik wel de minpunten van PenTile: contrastrijke randjes houden altijd een beetje onscherpte en kleurverschuiving. Dit speelt vooral bij witte letters op een zwarte achtergrond. Minder bij zwarte letters op een witte achtergrond. Het is helemaal geen issue bij het bekijken van foto's. Bij het invoeren van tekst op de keyboard lichten de letters groen op. Dit geeft een onrustig effect in combinatie met de kleurverschuiving. Iets minder dan Desire Z.
- Resolutie: komt op 256dpi, in vergelijking met de 252dpi op de Desire Z. Hier zit dus weinig verschil.
- Vlekkerigheid: Het valt me op dat het scherm op de One S minder gevoelig is voor vette vingers. Ook vegen ze er weer makkelijker af. Nieuwe coating misschien?
Al met al is het dus een heel redelijk scherm. Ik kan me wel voorstellen dat schermen op een toestel als de Sony Xperia S (zelfde maat, 1280x720 resolutie, IPS) hoger scoort dan dit scherm. Ik heb de drie toestellen kort naast elkaar gehad (One S, One X, Xperia S) en op het eerste gezicht is het ook geen verschil tussen hemel en aarde. Hoe belangrijk dit is zal iedereen voor zichzelf moeten uitmaken, ook in verhouding tot andere aspecten van het toestel
Bereik
Het bereik is goed; iets beter dan met mijn Desire Z. Helaas heb ik de pech in een zeer solide betonnen huis te wonen en is het netwerksignaal hier gewoon erg zwak. Desondanks kan ik goed bellen met de One S en klinkt het geluid ook helderder dan met mijn vorige telefoon.
Accu
Ik heb het toestel nog maar een paar dagen, dus de accu is nog niet helemaal ingewerkt. Gisteren de eerste volle dag bijna 14 uur volgehouden met veel gebruik (apps installeren, hardlopen met Endomondo, veel internet) en toen was er nog ongeveer 6% over.
Vandaag is ie 12 uur en 40 minuten van de lader af (wifi+3G aan, sycnhroniseren aan, webbrowsen, mailen, Ebuddy XMS en whatsapp, wat dingen instellen; met nog 35%. Dat extrapoleert door tot ongeveer 20 uur. Bij de Desire Z heb ik dit nooit echt gemeten, maar daar was een soortgelijke limiet.
EDIT 30-04:
Gisteren de eerste dag met normaal gebruik en ingewerkte accu. Om 9:00 uur van de lader gehaald en 's avonds om 23:00 uur was er nog 50% accu over. Met dit toestel kom je comfortabel de dag door en hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over droogvallen voor het eind van de dag.
Gebruiksgemak
Android ICS en Sense 4.0; er is op het web al veel over geschreven. De meeste reviews zijn positief over de combinatie en ik ben het daar wel mee eens. Veel zaken werken net wat handiger dan in de oudere Sense op de Desire Z. De Unlock-screen met directe toegang tot toepassingen is handig, het inrichten van homescreens gaat nu echt veel eenvoudiger en de 'system tray' onderin kun je nu zelf indelen. Ook een minpuntje: ik heb nog geen link gevonden naar de instellingen om bijv. snel te wisselen van geluidsmodus. Het moet haast wel dat het mogelijk is, maar ik heb het nog niet gevonden...
EDIT: 30-04:
Het laatste punt inmiddels al gevonden. Wel kom ik erachter dat er geen week-view is in de agenda: alleen maand of dag. Geen ramp, wel een beetje raar, want de Desire Z had dat wel. EDIT: is inmiddels opgelost. De week-view is toe te voegen via het menu van de agenda app. Dank aan wouter143.
Design
Dit is echt een van de mooiste designs die ik in lange tijd heb gezien. Ik heb de grijze variant (i.v.m. de problemen met de zwarte variant), een daar zit een verloop van kleur in. Het design is ingetogen op het minimalistische af, maar het is erg mooi.
Het toestel is licht en toch degelijk; de vormen en materialen voelen prettig aan. Ik vind dat de knopjes (twee fysiek, drie touch onder het scherm) goed werken: niet te stroef en niet te slap.
Het formaat is voor mij wel wennen. Eenhandig gebruik is lastiger dan met de Desire Z. En dat doe ik wel veel op de fiets of lopend. De ON-button zit op zich wel goed bij rechtshandig gebruik (wijsvinger), maar met een hand komt mijn duim dan op de Volume-rocker wanneer ik het toestel aanzet. Vervolgens moet ik het toestel iets in mijn hand verschuiven om te unlocken. Het is jammer dat er geen oogje is om een polsbandje aan te koppelen; dat zou een veiliger gevoel kunnen geven.
Bouwkwaliteit
Over het algemeen erg goed. De vormen passen meestal goed op elkaar. Toch zit er op mijn toestel op een plek een voelbaar randje: de onderste afdekking sluit net niet helemaal goed aan op de unibody. Dat is nog niet eens een milimeter, maar ik voel het wel. En dat is jammer, want op zo'n strak design doet het afbreuk aan de beleving. Ik twijfel nog of ik hem hiervoor terug ga brengen (ter relativering: mijn vrouw zegt dat ik gek ben dat ik hierover in zit...). Bij de Desire Z was dit overigens nog erger, kennelijk leert HTC wel.
De Tweakers-review is erg kritisch op de duurzaamheid van de zwarte versie. En terecht: de problemen met de toplaag zijn tegenstrijdig met de claims van de fabrikant. Om deze reden heb ik uiteindelijk gekozen voor de grijze versie. Deze is gemaakt van Anodized Aluminum, wat ook sterker is dan normaal aluminium. Dit materiaal is in ieder geval erg degelijk: het komt over als zeer krasvast. Ook is het materiaal niet erg bevattelijk voor vette vingers: het blijft behoorlijk smetvrij.
Vergeleken met de One X heeft dit toestel (in ieder geval de grijze versie) een streepje voor. De kunststof van de One X veegt en krast erg snel, van wat ik heb gezien aan de modellen in de winkel. De grijze One S blijft volgens mij lang mooi.
EDIT: 30/04:
Ik houd de One S nu enkele dagen zonder hoesje in mijn broekzak of jaszak. Tot nu toe geen enkele indicatie dat dit problemen op zou leveren. Let op: dit geldt voor de grijze variant.
EDIT: 12/08:
Na enkele maanden is het toestel nog steeds helemaal gaaf. Ik heb het toestel normaal gesproken in jas- of broekzak (uiteraard niet met sleutels erbij) en het toestel is ook al enkele keren gevallen (niet op heel harde ondergronden). Desondanks geen krassen op body of scherm. Zeer goed!
Stabiliteit en Betrouwbaarheid
Het apparaat is snel: alles loopt echt heel vloeiend. Een uitzondering is Opera Mini, maar ik vermoed dat het comprimeren op de Opera servers en/of de internetverbinding daar een rol spelen. Ik snap de Tweakers review op dit punt ook niet zo goed. Er worden kritische kanttekeningen geplaatst bij bepaalde scores (zouden hoger moeten zijn) en er wordt gesuggereerd dat andere toestellen op korte termijn hogere snelheden zullen bereiken. Ondertussen is dit wel één van de snelste, zoniet dé snelste, smartphone van het moment. Een mooie prestatie voor een toestel dat niet in de top-range zit.
Tot nu toe nul bugs/haperingen/vastlopers meegemaakt. Bij de Desire Z gebeurde dat wel af en toe, waarschijnlijk door het geringere werkgeheugen.
EDIT: 03/05:
Toch een kleine bug ontdekt. Het koppelen van de telefoon aan mijn Parrot Carkit loopt minder soepel dan in het geval van de Desire Z. Of dit nu ligt aan de telefoon of de carkit is mij niet helemaal duidelijk. Het is echt een heel oude carkit (model uit 2005), dus mogelijk heeft het daarmee te maken. Ik moet verschillende keren pushen om de carkit te verbinden, terwijl natuurlijk de bedoeling is dat het automatisch gaat: Bluetooth aan, auto instappen, automatisch verbinden. Soms werkt het ook zo, maar vaak niet... Ikke niet begrijp.
Update 09/05:
Het Bluetooth issue is nog niet opgelost. Ik begrijp van andere tweakers op het forum dat het bij hun(zelfde carkit CK3100) wel gewoon werkt. Ik heb verschillende keren contact gehad met HTC en die kunnen me ook niet verder helpen. Hun tip is om het toestel om te ruilen voor een nieuw exemplaar (mogelijk een hardware issue, want het werkt wel alleen de verbinding komt niet automatisch tot stand).
Vooralsnog laat ik de score intact, want het is waarschijnlijk een geïsoleerd issue. Mocht het bij het nieuwe exemplaar ook zo zijn, dan zal ik de score aanpassen.
EDIT 13-05:
Zucht... Ik heb op aanraden van HTC de firmware van de CK3100 geüpdate. Helaas is het issue hiermee ook niet verholpen. Dat kan ook wel kloppen, want die update is van augustus 2011 (dus voor One S en Android 4.0)
Ik ben al in de winkel langsgeweest; volgende week ga ik daar weer naartoe om met de eigenaar te praten over omruilen van het toestel voor een nieuw exemplaar.
Tevens heb ik Parrot gemaild of er mogelijk een nieuwe firmware aankomt. Ben benieuwd...
EDIT 20-06:
Het bluetooth probleem is nog steeds niet opgelost. De winkel doet moeilijk over omruilen en verwijst naar HTC, HTC verwijst weer naar de winkel. Vreselijk irritant! Heb bij HTC afwisselend heel behulpzame en heel botte mensen gesproken. Het zou kunnen liggen aan de software op hetzij de Parrot, hetzij de telefoon en dat is dus afwachten op een update van Parrot. Volgens de website van Parrot staat de One S nu ook bij compatible telefoons voor de CK3100. Het zou echter ook kunnen liggen aan de hardware, bijvoorbeeld slechte contacten met Bluetooth antenne. Dit laatste zou samen kunnen hangen met het slecht aansluitende klepje aan de onderkant. Daarvoor ga ik naar een instore repair center en hopen dat het dan opgelost is.
Ondertussen werkt dit nog niet en dat merk ik elke dag weer wanneer ik in de auto stap.
Ik raad mensen met een CK3100 die veel onderweg gebruik maken van de hansfree af om dit toestel te kopen zolang dit nog niet is opgelost. Om deze reden heb ik de score van het toestel aangepast. De score voor stabiliteit en betrouwbaarheid met één ster verlaagd en daarmee ook de algemene score.
EDIT: 10/08:
Inmiddels een nieuwe auto gekocht met ingebouwde Carkit. Dit werkt probleemloos. Het probleem ligt dus kennelijk aan de combinatie One S en CK3100. Dat maakt echter niet uit; het zou gewoon moeten werken. Voor mij is het probleem nu gelukkig verleden tijd. Omdat de fout niet alleen bij de One S ligt heb ik de totaalscore weer verhoogd naar 5 sterren (stabiliteit en betrouwbaarheid blijft op 4).
Opnamekwaliteit
Ik vind de opnamekwaliteit behoorlijk goed. De review stelt dat de opnamekwaliteit buiten achterblijft bij de besten in de klas: teveel verzadiging en minder details. Gelukkig kan dit worden ingesteld door de gebruiker. Ik heb twee foto’s geüpload van hetzelfde onderwerp met andere instellingen: standaard (A-modus) en aangepast (Verzadiging -1, Scherpte -1).
Met de standaardinstellingen
[img=620]SzRB8R8r[/img]
Met Verzadiging -1 en Scherpte -1. De kleuren zijn wat meer gedempt en realistisch en er is minder schaduwruis. Toch is er voor de standaardfoto ook wat te zeggen: die is weliswaar iets te verzadigd, maar wel lekker punchy voor een kleine afdruk of delen op het web.
[img=620]8VsWwXI4[/img]
De opnames binnen en met minder licht zijn ook erg goed. Weinig ruis (vooral kleurruis blijft onder controle) en de kleuren blijven realistisch. Zeker voldoende voor een upload naar Facebook o.i.d. Voor mij was dit een belangrijk onderdeel van de keuze voor de One S: op feestjes, etentjes etc. wil ik redelijke plaatjes kunnen schieten zonder een systeemcamera mee te moeten nemen.
De features van de camera zijn echt goed. De camera is snel. Niet alleen voor een smartphone, maar zeker ook in vergelijking met dedicated camera’s. De 4fps burst-mode is super: houd de knop ingedrukt en hij blijft schieten. Super!
EDIT: 30-04:
Foto's toegevoegd (hopelijk nu goed)
Ook de mate van controle op de beelden is goed: Contrast, Scherpte, Verzadiging, Exposure, ISO, Witbalans: het kan allemaal naar smaak worden aangepast. Daarnaast zijn er talloze filters die je direct op beelden kunt toepassen voor een snel effect.
Prijs
De losse prijs is €469; ik moest €89 bijbetalen bij een tweejarig abonnement (T-Mobile Smart Plus 300). Dat is iets duurder dan de Xperia S of de Galaxy SII die gratis waren bij hetzelfde abonnement. Maar de prestaties, design en bouwkwaliteit van de One S lijken me beter dan de andere twee. Gezien de concurrentie zal het waarschijnlijk niet lang duren voor de prijs gaat dalen.
Algemene Beoordeling
De Tweakers review geeft het toestel 4 sterren. En eigenlijk vind ik dat een beetje gek, want ze schrijven: 'Als de One X er niet was geweest, zou de One S in veel opzichten de allerbeste Android-smartphone van dit moment zijn". Het is dus echt een heel goed toestel.
Ik ben erg tevreden met het toestel: het is mooi, het werkt soepel en het geheel lijkt erg duurzaam gemaakt. Er zijn enkele minpunten, waarvan voor mij het scherm de belangrijkste is. Daarnaast is de opslagruimte beperkt en kan die niet in het toestel worden uitgebreid. De Dropbox integratie verzekert echter dat er voldoende ruimte is.
Ik zou het toestel een score van 4,5 willen geven, maar die mogelijkheid is er niet. In tegenstelling tot Tweakers rond ik de score echter naar boven af. Dit is mogelijk alleen al te verklaren door het feit dat ik de grijze versie heb getest en Tweakers de zwarte.