Deze cpu koeler gekocht vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Ik heb ruime ervaring met het inbouwen c.q. samenstellen van pc's, maar moet erbij vermelden dat dit de
eerste keer is dat ik niet gebruik maak van de
stock-cooler en dus een andere koeler installeer.
Hoewel ik alle tijd heb genomen om me goed voor te bereiden en de installatiehandleiding verschillende keren goed heb doorgenomen alvorens te beginnen, ben ik toch flink de mist in gegaan en heb sommige onderdelen onherstelbaar beschadigd.
Het bijgeleverde tubetje koelpasta moet over de 4 heatpipes verdeeld worden waar deze met de cpu contact maken.
FOUT 1: Ik was nog bezig met het aanbrengen van de pasta op de 2e heatpipe toen de tube al leeg was!!

Blijkbaar had ik iets te veel aangebracht. Je moet dus echt een flinterdun reepje aanbrengen.
Dit opgelost door wat overtollige pasta eraf te halen en heb toen met een andere tube die ik toevallig nog had de rest gedaan.
Conform de handleiding de schroeven van de plastic spacers (
voor socket 1155/1156)
voor 90% vastgedraaid.
FOUT 2: Maar hoe weet je nu wanneer je op 90% zit?? Dat kun je dus niet weten. Is echt natte vingerwerk dus. Nadat ik het koelblok eropgezet had, wilde ik de resteerde 10% nog aandraaien, maar wat bleek.. ik kon maar doordraaien en doordraaien! Achteraf was mijn inschatting van 90%
misschien 40%
Het hele gebeuren van vastdraaien is heel tricky, want stel dat de tere cpu scheurt, dat wil je natuurlijk niet met je dure i7 cpu
FOUT 3: Tot overmaat van ramp brak uiteindelijk de ene schroef van het bracket waarmee je het koelblok vastschroefd op de mountingclips. Het busje waarin de schroef zat was ook los.
Tenslotte alles maar losgehaald en wat bleek: 2 van de 4 plastic spacers waren helemaal vervormd en waren een stukje korter geworden hierdoor. Veel te ver vastgedraaid dus
Omdat de cpu-koeler nu dus niet meer normaal te monteren was heb ik met een boormachine het andere schroefgat en busje er ook maar uitgeboord en heb maar bouten van mezelf gebruikt om het koelblok vast te zetten op de mountingclips, die nu met de vervormde plastic spacers op het moederbord zitten.
Nadat ik de pc aangezet had bleek de cpu temperatuur in de bios toch gewoon goed te zijn. Blijkbaar was het contact tussen heatpipes en cpu voldoende. Dit enkele dagen goed gemonitord en dit draait na ruim 1 maand nog steeds goed.
Nadat ik middels de mail contact heb opgenomen met Arctic (met het verzoek om nieuwe plastic spacers en schroeven), werd ik verzocht om foto's van faktuur en de kapotte plastic spacers, schroef en busje te maken en die per omgaande mail te retourneren.
Aldus gedaan, maar nu bleek dat ik
niet meer met arctic kon mailen omdat ze mijn ip adres blijkbaar
geblokkeerd hadden, want al mijn mails konden niet meer bezorgd worden. Hier word je niet vrolijk van. Uiteindelijk heb ik dit opgelost door vanaf een andere locatie met een andere pc deze gegevens weer te mailen en ik kreeg toen de boodschap dat ze een nieuw setje gingen sturen van schroeven en clips etc. Na enkele weken nog steeds niets ontvangen daarom weer deze contactpersoon bij Arctic benaderd. Het zou nu echt onderweg zijn werd gemaild.
Echter nu zijn we 6 weken verder en heb inmiddels nog verschillende keren gemeld dat ik niets ontvangen heb. echter zonder resultaat. Bellen met Arctic kan niet en mailen gaat niet vanaf mijn huisadres (emails rejected!)
Kortom, de
aftersales van Arctic zijn ronduit slecht!
De koeler is behoorlijk fors en paste maar net in mijn Coolermaster Elite 330 behuizing. Ik moest zelfs de casefan die op de zijkant zat eraf halen.
Het moreel van dit verhaal: een cpu-koeler van derden monteren is dus niet zo heel simpel.
Ik bouw al sinds de negentiger jaren zelf pc's voor mezelf en anderen, maar dit is een lastig klusje!
Van gemaakte fouten heb ik weer geleerd, maar voor mij geen Arctic producten meer
Ik weet nu (achteraf) precies hoe ik
dit exacte model cpu koeler moet monteren, maar een ander model zal weer erg oppassen zijn.
Wees dus gewaarschuwd. Voor de ervaren overklok-tweaker is dit wellicht een lachtertje, maar ik wou dit toch even delen met medetweakers.