Ter inleiding
Mijn keuze viel op deze processor omdat ik op zoek was naar een processor van rond de 100 euro. Voor dat bedrag laat je deze X2, met zonder multiplierlock, niet liggen, vind ik. Omdat ik enkel Linux draai, heb ik geen dure hardware nodig. In de middenklasse is AMD, vanwege de gunstige prijs/prestatieverhouding en de goedkope moederborden volgens mij nog steeds de beste keuze.
Prestaties
Als ik kijk naar waar ik mijn computer doorgaans voor gebruik, zou ik ook met een eenvoudige Sempron toegekund hebben. Linux maakt efficiënt gebruik van rekenkracht, dus voor tekstverwerken en internetten zijn de prestaties wel zéér ruim voldoende. Omdat ik echter af en toe een spel speel dat de nodige rekenkracht vereist, Civilization IV, besloot ik toch iets meer geld te investeren en viel mijn keuze op deze processor. Ik kan niet anders opmerken dan dat de chip ook tegen deze zware taak meer dan opgewassen is.
Featureset
Behalve dat alle features die je van een moderne processor mag verwachten, aanwezig zijn, vallen twee dingen in het bijzonder op: de afwezigheid van een multiplierlock en de 1MB L2-cache. De eerste stelt je in staat om de processor zonder veel moeite over te klokken. Natuurlijk is dit een "unique sellingpoint", als je enigzins je weg weet te vinden in het BIOS laat je deze cpu, die maar een paar euro duurder is dan de normale 5000+, niet liggen. Het is wel jammer dat AMD niet gekozen heeft voor 2MB L2-cache. Dit zou de prestaties wat verhoogd hebben, lijkt me. Op zich is het geen rare keuze, aangezien deze processor gewoon een die-shrink op 65nm van de gewone 5000+ op 90nm is.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Hoewel ik de processor heb overgeklokt tot 3Ghz, zijn me geen problemen met de stabiliteit opgevallen. Reviewers her en der op internet hebben overigens dezelfde ervaring.
Overklokbaarheid
De processor draait bij mij standaard op 1.35 volt, op dat voltage kan ik hem makkelijk op 3Ghz laten lopen. Let wel: dat is op een MSI K9N Neo V2 van 48 euro. 3.2 Ghz moet vast ook mogelijk zijn, lees ik in diverse reviews, maar zover ben ik nog niet gegaan, eerst kijken of de cpu ook op langere termijn stabiel blijft functioneren. In diezelfde reviews kun je lezen dat de top van deze processor zo rond de 3,4Ghz ligt.
Warmteproductie
Ik gebruik een Scythe Ninja koeler in mijn Antec P180B behuizing. Ik heb de fan die op de "koeltoren" hoort niet gemonteerd. Desondanks wordt de processor onder full load maar een graad of 40. Indien er belangstelling voor bestaat, maak ik graag een foto als bewijs

. Pas bij een voltageverhoging en een klokfrequentie van boven 3,1Ghz schijnt de processor, niet verwonderlijk overigens, echt serieus warmer te worden. Kortom: dik in orde.