TP-Link TL-SG1008D-8-Port Gigabit Desktop Switch Review
25 april 2012, laatste update op 27 april 2012, 5.990 views
Rapporteer
Als eerste zou ik graag even willen melden dat dit mijn eerste review is, en zou graag eventuele feedback willen ontvangen.
Voorwoord
Vanwegen het beginnen met streamen van o.a. full HD films, wouden we graag ons netwerk upgraden van 100mbit naar gigabit.
Na onderzoek, hadden we 2 gigabit switches nodig. Hierbij gebruik ik een in mijn eigen kamer, en een bij de router. Aangezien de router 100mbit poorten heeft, besloten we om alle netwerk kabels aan de nieuwe switch te koppelen, en vervolgens een kabel te trekken van de router naar de switch.
Pluspunten
- Plug & Play
- Snelheid
- Scherpe prijs
- Jumbo-Frames
- Eco Modes
Minpunten
- Geen 'layout' voor de montage schroeven
Voorwoord
De oude situatie was als volgt. In mijn eigen kamer had ik een 19" 24 poorts 100mbit switch. Deze was aan de router gekoppelt d.m.v. een crosslink kabel. De rest van de netwerkapparatuur in ons huishouden was direct verbonden met de router.
Inhoud van de doos
Toen de switches binnen kwamen, zaten de dozen in een plastic folie verpakt. De switches zelf zitten in een soort van kartonnen behuizing in de doos. Het verpakkingsmateriaal is niet bepaald zacht, maar wel massief. Hierdoor zit de switch zo stevig verpakt, dat het onmogelijk is om heen en weer te kunnen schuiven in de doos. Wel is hierbij ook meteen gezegd dat de switch, d.m.v. de stevige verpakking, kwetsbaarder is voor eventuele val partijen. Veder ligt de switch op de adapter + een aantal handleidingen.
Plug & Play
Nadat ik de switches uitgepakt had, heb ik direct alle kabels overgezet en de switch aangezet om te kijken wat er gebeurde. De switch pakte alles automatisch op, en werkte meteen. Ook de crosslink kabel tussen de switch bij de router, en de switch in mijn kamer kon gewoon blijven liggen en werd meteen herkent.
Snelheid
Vergeleken met mijn vorige switch, is deze zeer snel. Het identificeren van het netwerk is binnen no-time gedaan, mijn oude switch deed hier een aantal seconden over. De daadwerkelijke snelheid heb ik nog niet kunnen testen, zodra er een 2e PC in het netwerk hangt met een SSD ga ik kijken wat de snelheid is van SSD -> netwerk -> SSD.
Eco Modes
Wat ook op deze switch aanwezig is, is de eco modes. Volgens de handleiding zet de switch inactieve poorten uit, en kan hiermee het stroom verbruik met 80% verminderen. Wat ook in de handleiding staat, is dat de switch automatisch de afstand berekent tussen de switch en het netwerk apparaat. Hierdoor verstuurt de switch de pulsen met een minder hoge voltage wat ook stroom zou moeten besparen. Volgens de handleiding bespaart de switch:
0 - 10 meter 20%
10 - 50 meter ~10%
50 - 100 meter ~5%
Bouw kwaliteit
Ik vind persoonlijk de bouwkwaliteit van deze switch erg goed. Hij voelt zeer stevig aan en alles zit ook goed vast. De afwerking van deze switch is erg netjes gedaan.
Wat wel vervelend is, is dat de switch erg licht is. Hierdoor word de switch weg getrokken als er een kabel aan hangt.
Om dit tegen te gaan, kan de switch worden opgehangen, deze punten zijn goed bevestigt. Probleem hierbij is alleen dat er geen 'layout' word meegeleverd waarmee berekend zou kunnen worden waar de schroeven zouden moeten komen. Het is dus een beetje gek*t om de 2 schroeven goed op hun plek te krijgen.
Betrouwbarheid
In 1 a 2 maanden tijd, heb ik 1x gehad dat ik geen verbinding kon maken met de router. Dit lag niet aan de router, en ook niet aan m'n PC. Nadat ik de switches uit gezet hebt (stekker uit 't stopcontact) en na het werken er weer terug in gedaan had, werkte ze gewoon weer zoals ze horen.
Veder heb ik nooit problemen gehad met de switch, en ben er ook zeer tevreden mee.
Ik zou deze switch zeker aanbevelen. Vooral vanwege de prijs / kwaliteit verhouding.
Het aantal poorten, gecombineerd met de snelheid, kwaliteit en de prijs, maakt dit voor mij een top switch voor thuis gebruik.
Het streamen van full HD films van PC naar media speler gaat zonder problemen.