ASUS GTX 560
Mijn eerste review op Tweakers.net
Inleiding
Omdat ik vaak gebruik maak van review's op deze site, heb ik besloten dat het voor mij ook is tijd was om er een te schrijven. Ter vervanging van mijn kapotte videokaart een GT230, had ik een GT220 in mijn computer zitten. Deze kaart werkte goed maar was zodanig verouderd dat ik een upgrade nodig had aangezien ik nog wel kan genieten van zwaar grafische spellen. Sinds kort ben ik in het bezit van een GTX 560 van ASUS en deze kaart bevalt me super. Tot mijn verbazing was er over deze versie videokaart nog geen review geschreven dus zag mijn kans.
Verpakking & installatie
De kaart zit verpakt in een stijlvolle doos. In deze doos zit, zoals gebruikelijk, de driver cd, mini HDMI>HDMI adapter, DVI>VGA adapter en natuurlijk de kaart zelf die netjes verpakt zit in een anti-statische zak. Wat mij toch altijd weer verbaast is de grootte van de kaarten tegenwoordig. Vooral omdat dit een enkele fans uitvoering is, had ik hem kleiner verwacht. Toch meet de kaart zich een lengte van 238mm. Dit paste helaas niet in mijn oude kast, dus moest ik daar ook iets vervangends voor aanschaffen. Na lang zoeken ben ik toen toch gegaan voor de Cooler Master 690II Advanced. Omdat dit toch wel een veelgebruikte kast is wil ik even kwijt dat de kaart hier met gemak inpast.
Er is genoeg ruimte tussen de HDD bays en de kaart zelf. Al met al was de installatie een fluitje van een cent. Kwestie van op het moederbord plaatsen en aansluiten. Het enige nadeel wat ik heb gevonden is dat de PCI-E aansluitingen bovenop de kaart moeten en niet zoals veel gezien aan het einde van de kaart. Dit zorgt ervoor dat de zijpaneel tegen de PCI-E aansluitingen aankomt. Hoewel dit nog niet voor schade heeft gezorgd geeft het toch niet zo'n fijn gevoel.
Met zijn mini-HDMI en 2x DVI aansluitingen waarvan 1 vga compatible, is het geen enkel probleem om mijn 2 Apple Cinama monitoren aan te sluiten. Althans dat dacht ik. Toen ik mijn schermen wou aansluiten oogde ik mijn eerste probleem. De DVI aansluitingen zitten te dicht op elkaar. Nou weet ik niet of dat aan de kaart ligt of dat Apple te grootte aansluitingen gebruikt, maar hier moest een oplossing voor komen. Normaal zou je dit opolossen door een DVI naar HDMI adapter te kopen. Maar aangezien deze kaart alleen mini-HDMI ondersteund moet hier nog een extra adapter tussen, een HDMI naar mini HDMI adapter. Dit oogt wat onnozel en alsof het ieder moment los kan schieten maar tot op de dag van vandaag is die blijven zitten.
Dit alles zorgde toch wel voor een wat stroef begin maar dat veranderde toen ik eenmaal aan de slag kon met deze kaart. Allereerst natuurlijk de nieuwste driver installeren, maar toen ik mijn eerste game speelde met alles op het hoogst, waarvan ik eerst met alles op het laagst moest spelen, kreeg ik een een glimlach van oor tot oor.
De Kaart
De volgende aansluitingen zijn te vinden op de kaart:
1 x HDMI ( 1.4a )
2 x DVI-I Uitgang waarvan 1 x met HDCP en1 x Dual Link
Standaard draait de kaart op 910mhz. Met MSI afterburner is dit nog op te krikken naar 1200mhz.
Verder heeft ASUS bij deze versie een zogenaamde Super Alloy Power toegevoegd. Hierbij beweren ze dat de kaart een 15% "Performance Boost" krijgt, gemiddeld 35 graden celcius koeler is en hij 2.5 keer zolang meegaat. Tot nu toe kan ik alleen de eerste twee bevestigen.
Prestaties
Om je even mee te nemen in mijn situatie, een upgrade van een GT220 naar een GTX 560 is een wereld van verschil! Ik kon games zoals battlefield 3 met gemak op de hoogste instellingen spelen. Ook heb ik de kaart met de Heaven benchmark getest. hierbij stonden alle instellingen op het hoogst en had ik een gemiddelde van 23FPS. Nou vind ik dat voor een kaart die nog onder de €150 euro ligt een zeer goede prestatie. (als alle instellingen op Reëel staan, behaalde ik een score van makkelijk 45FPS.)
Na even snel met wat programma's te meten komt de kaart bij zware games niet boven de 60 graden Celsius uit. Nou is mijn kast misschien wel over de top gekoeld en beloofd ASUS dat deze versie 35 graden Celsius koeler moet zijn(wat me nogal sterk leek.) maar is dit toch een prima resultaat.
Game | Low (FPS) 1680*1050 | High (FPS) 1680*1050 | Very High (FPS) 1680*1050 | Ultra (FPS) 1680*1050 |
---|
Prestaties lage graphics 3DMark 11, zonder overklokken:
Prestaties hoge graphics 3DMark 11, zonder overklokken:
Prestaties hoge graphics 3DMark 11, Met overklokken:
Kaart is alleen overklocked door MSI Afterburner
Na een lange twijfel heb ik er dan toch goed aan gedaan om een upgrade uit te voeren. En heb ik er helemaal goed aan gedaan om deze kaart als upgrade te gebruiken. Niet alleen kan ik nu de games op de kwaliteit spelen waarop ze bedoeld zijn, ook ben ik voorlopig wel klaar om de aankomende games te kunnen spelen. Wat dan toch de reden is dat ik voor de goedkopere GTX560 ben gegaan is omdat het verschil zich niet goed genoeg weerspiegelde in de hogere prijs naar mijn mening.
Changelog: Spellingsfouten, zinsverbetering, Afmetingen kloppen nu,
11-09-2012 - Fotos toegevoegd