GoPro HD Hero Motorsports Grijs Review

Kars
23 april 2012, laatste update op 23 april 2012, 1.915 views

GoPro HD Hero Motorsports Grijs

Sinds enkele weken ben ik in het bezit van een GoPro Hero HD, welke ik heb aangeschaft i.c.m. het Motorsports Pack. De reden van de aankoop was dat ik toch wel veel dingen op film wil vastleggen (motorrijden, snowboarden, mountainbiken), maar ook (zelf) vanuit een mooie hoek wil kunnen filmen. Algemeen: De GoPro had mijn voorkeur t.o.v. andere 'sport cams' omdat deze waterdicht is en beschikt over een 170 graden fish-eye lens. Hierdoor is filmen in de regen of opnemen onder een lastige hoek mogelijk. Daarnaast is de camera bestand tegen een stootje. Features Standaard wordt de camera (voorzien van 5MP sensor en 1080P opnamemogelijkheid) geleverd met een waterdichte behuizing, 3 quick-lock plakkertjes en de nodige...

Pluspunten

• Bevestigingsmogelijkheden
  • Kwaliteit opnames
  • Waterdicht
  • Stootvast

Minpunten

• Geluid opnames
  • Aan de grote kant

Algemeen:
Hierdoor is filmen in de regen of opnemen onder een lastige hoek mogelijk.
Daarnaast is de camera bestand tegen een stootje.

Features
Standaard wordt de camera (voorzien van 5MP sensor en 1080P opnamemogelijkheid) geleverd met een waterdichte behuizing, 3 quick-lock plakkertjes en de nodige kabeltjes, de Motorsport pack heeft ook een grote zuignap (getest tot 300km/u) en 2 extra plakkers.

De beelden worden opgeslagen op een SDHC kaart, welke minimaal class4 moet zijn.
Ik gebruik zelf een16GB class10 kaart van Kingston, welke perfect werkt.

Opnamekwaliteit
Zoals gezegd, de camera kan opnemen in Full-HD 1080p kwaliteit. Dat doet 'ie met 30 fps (of 25 in PAL).
Op 720P kan er opgenomen worden in 60 fps (50 fps PAL).
Dit geeft dit mooi beeld en i.c.m. de fish-eye lens maakt het geheel alles heel ruimtelijk.
Ook op de motor (linkje, wel door de editor heengehaald) is het beeld stabiel en heeft de camera weinig last van 'rolling shutter'.

De 5MP camera geeft mooie beelden, hoewel deze bij minder licht toch gauw wazig worden en er ruis zichtbaar wordt. In heldere condities is het goed (zie foto).

Beeldweergave
Aangezien de camera geen LCD scherm heeft waarop de beelden te zien zijn, gaat deze vlieger niet op.
Er is echter wel een LCD Backpack verkrijgbaar, welke op de GoPro kan worden geklikt (op de GoPro-bus).

Gebruiksgemak
Door de afmetingen (25x35x20mm zonder case) is de camera ietwat lomp, vooral op de helm met de case erom heen is het best een gevaarte (t.o.v. andere action cams).
De knoppen zitten iets verzonken en zijn goed bereikbaar, maar vragen enige overtuiging bij het indrukken.
Dit is tijdens een activiteit soms wat lastig, maar even goed drukken en je weet zeker dat 'ie aan staat.

Doordat er een klein lcd'tje aan de voorkant zit met beperkte digits, is het even wennen met de verschillende opnamestanden. Heb je het keuzemenu onder de knie, dan gaat dit vrij makkelijk.

De verschillende mounts zitten met een schuif-klik systeem aan elkaar, waardoor je makkelijk de camera van de ene positie op de andere zet. In de praktijk gaat dit best goed. Ook hier zit alles stevig op z'n plaats, wat betekend dat enige kracht nodig is, maar na enige gewenning klik je de camera er met 1 hand in of uit.

Design & Bouwkwaliteit
De camera is 'rugged', dus stevig en zo voelt hij ook aan. De afwerking is netjes, de componenten en mounts voelen degelijk aan, ook al zijn ze van plastic.
Het design is nogal lomp, maar ik denk dat hier ook weer de kwaliteit in zit.

Stabiliteit & Betrouwbaarheid
De camera neemt mooie beelden op, zelfs in trillende situaties. Tijdens opnemen heb ik nog geen problemen gehad m.b.t. niet opnemen of schokkend beeld.
De case blijkt ook waterdicht, aangezien de filmpjes van de vijver ook aardig zijn gelukt :)

Prijs
Aangezien de Hero 2 ook uit is, is de prijs van de Hero HD aardig gedaald.
Desondanks is het zeker niet de goedkoopste action cam, maar absoluut één van de betere.

Video's:
Vijver footage
Motor testrit
Beide video's zijn bewerkt in Cyberlink PowerDirector.

Heb jij ook een GoPro HD Hero Motorsports Grijs?

Hoe erg is de windruis bij hoge snelheden op de motor?

Qua geluid bedoel ik dan bij het later terugkijken

[Reactie gewijzigd door Billiebier op 26 juli 2024 11:26]

Als de camera vol in de wind hangt, dan is er behoorlijk wat windruis.
Heb je de mogelijkheid om de camera achter een ruitje te plaatsen, dan valt het mee en is het geluid redelijk goed.