Ik was al een tijdje op zoek naar het ideale bordje om het moederbord in mijn nas (een
A330IOn van Asrock) te vervangen. In eerste instantie lang getwijfeld over de
E35M1-I Deluxe. Lang genoeg voor deze E45M1-I Deluxe om op de markt te komen.
Dit bordje voldeed aan al mijn eisen voor mijn ideale nas:
- minstens 4 sata aansluitingen (dit bord heeft 5)
- e-sata aansluitmogelijkheid voor backups
- usb3 aansluitmogelijkheid voor backups
- beetje energiezuinig
- leuke performance
- processor on board
Daarnaast beschikt het over wifi en bluetooth. Overcompleet dus wat mij betreft.
In de paar maanden dat hij nu draait heb ik nog geen haperingen kunnen constateren. Het koelelement wordt flink warm. Mijn vermoeden is dat dat komt doordat hij als always on machine toch een beetje als slaafje gebruikt wordt. De transmission daemon staat altijd aan en dat zorgt ervoor dat er altijd wel interactie is met het filesystem. Aangezien dat een software raid is, wordt de processor ook belast. De helft van de dag worden er kinder dvds vanaf gestreamd, daarnaast kijken pa en ma nog wel eens een filmpje.
Het systeem boot van een CF kaartje dat via een sata-CF adapter aangesloten is op de vijfde sata poort. De andere vier poorten zijn aangesloten op de hotswappable drivebays van de kast. In drie van die bays zit een Samsung Spinpoint F4EG van 2TB in een raidz configuratie. De laatste drivebay wordt gebruikt om af en toe een backup te kunnen maken. Eigenlijk maakt dat de e-sata en usb3 eis weer overbodig.
Kortom: als de prijzen van harde schijven weer dalen naar het niveau van augustus 2011 dan schaf ik zeker nog zo'n bordje aan om eenzelfde setup te maken voor een offsite backup.