Panasonic Viera TX-P42GT30 Review

16 april 2012, laatste update op 16 april 2012, 2.803 views Rapporteer

Ik heb deze TV aangekocht ter vervanging van de Samsung UE40D6530, deze voldeed niet aan mijn wensen. Ik heb laatstgenoemde een half jaar in gebruik gehad, maar de stotter stoorde me te zeer, vooral bij gaming. Hiervoor is een LED tv geen ideale keuze.
Daarom koos ik deze keer voor een Plasma-scherm. Panasonic is bekend voor zijn meer dan degelijke plasma technologie. Neoplasma gebruiken ze sinds enkele jaren. Deze biedt dunnere plasmaschermen en een lager verbruik dan de traditionele plasmaschermen. Maar goed, het verbruik is nog altijd het grootste minpunt natuurlijk.
Deze TV staat hoog aangeschreven in veel lijsten en reviews, en ik vond hem bij CoolBlue aan een zeer degelijke prijs.
De TV werd zoals afgesproken de volgende dag al...

Pluspunten

• Brede waaier aan instellingen
  • Mooi contrast en kleurweergave
  • Brede kijkhoek

Minpunten

• 3d-bril niet inbegrepen
  • DLNA streaming valt tegen
  • Viera hub
  • Geluid

De TV werd zoals afgesproken de volgende dag al afgeleverd. Deze had een redelijk indrukwekkend grote doos t.o.v. die van de Samsung tv.
Nu goed, uitgepakt en geïnstalleerd ben ik gaan testen.
Ik heb hem enkel op analoge kabel aangesloten, mijn PS3 en wou ik hem ook gebruiken om films en series te streamen van op mijn PC via het DLNA van de TV.
Hier kwam ik echter terug van een koude douche. t.o.v. de Samsung UE40d6530 viel dit aspect bij de Panasonic zeer magertjes uit. Hij ondersteunt films maar tot bepaalde resoluties, waardoor HD films bekijken al niet tot de mogelijkheden behoort. De resolutie wordt gewoon ge-downgrade waardoor de film er lang niet zo schoon uitziet. Ook ondertitels neemt de TV er niet bij. De Samsung streamde haarscherp en ondersteunde wel ondertitels. Ook het Viera menu is niet zo mooi, uitgebreid en overzichtelijk als de Smart hub van Samsung.
Dan maar terug alles via mijn PS3 streamen.

Het beeld van de Panasonic bevalt me dan weer wel. Het is natuurlijk een tikkeltje minder scherp dan dat van een LED, maar hij levert betere prestaties bij fast motion. Amper merk ik iets van judder (stotteringen) bij snel bewegend beeld. En dit is dan ook nog extra te beperken via de 24p smooth optie. Dit kan de bewegingen soms een beetje minder naturel doen overkomen. Dus deze instelling is voor ieder persoonlijk. Ik ben zelf nog af en toe aan't switchen.
Qua overige beeld-instellingen heeft de tv natuurlijk een deel verschillende standaardpresets, die je naar voorkeur kan aanpassen. ik heb me een beetje gebaseerd op de meest optimale die op internet te vinden zijn. Hier heb ik mits lichte aanpassingen mijn gading in gevonden en heb ik dan ook verder niet meer aangeraakt.
Ik switch zowat tussen twee verschillende presets afhankelijk van wat voor film ik kijk of game ik speel.
Hij heeft ook het certificaat van THX, waardoor de tv ook een eigen THX preset biedt. Maar de echte meerwaarde bij films heb ik er nog niet van ontdekt

Het 3D-aspect heb ik nog niet kunnen testen, er zijn standaard geen brillen bijgeleverd en heb er nog geen aangekocht. Maar deze TV zou een van de beste 3D beelden leveren, dus dit zal wel dik in orde zijn.

Qua geluid kan ik niet veel zeggen, ik heb er de Panasonic SC-HTB15 soundbar aanhangen, die trouwens perfect samenwerkt met de tv.
Maar wat ik wel heb gehoord van het geluid van de TV klinkt het niet al te denderend. Een surround setje of soundbar is dus aangeraden.

Al bij al ben ik enorm tevreden, Mij was het vooral te doen om het vloeiender beeld dat Panasonic's plasmaschermen leveren, en hier ben ik tevreden over. Wat heb je aan een haarscherp stilstaand beeld op een LED scherm wanneer het stottert zodra het iets te snel voortbeweegt?
Het enige echt jammere is de teleurstellende DLNA ondersteuning.

Heb jij ook een Panasonic Viera TX-P42GT30?

Via DLNA afspelen van video gaat inderdaad niet zomaar bij een Panasonic.
Toch kan het op zich wel hoor, je moet alleen de juiste DLNA Server hebben
en/of het juiste video formaat.

Het probleem is dat de Panasonic TV's niet alle containers goed aan kunnen,
en ook wat de server moet goed overweg kunnen met wat de Panasonic TV
als 'ondersteunde formaten' terugmeldt.

Ik heb een aantal DLNA servers geprobeerd en het werkt best wel met
sommige formaten. MKV dat werkt niet zomaar. .TS files kunnen wel werken.
Maar dat moet dan wel weer die DLNA server aan kunnen.
Standaard Windows Media Player (en de DLNA server daarvan) werkt niet echt goed...
Ik heb zelf ook precies deze samsung en een andere plasma naast elkaar gehad, maar met een beetje spelen met de settings zou juist de samsung uitstrekend moeten zijn voor spelletjes en totaal geen haperingen of niets moeten vertonen. Misschien heb je gewoon een defecte samsung gehad of een paar opties teveel aan of uit gezet. Game modus op de samsung schermen doet namelijk ook wonderen.
@kh65. Inderdaad, bij Samsung ging het met een simpel servertje als Serviio perfect, ondersteunde nagenoeg alle containers en nam de ondertiteling er zelf bij waarna je ze zelfs nog kon vertragen of versnellen. De Panasonic ondersteunt naar mijn mening weinig containers, en als het kan streamen is het enkel nuttig voor SD kwaliteit, HD films hebben sowieso een te hoge resolutie, waardoor de TV deze gewoon downgrade naar een ondersteunde resolutie.

@Sleep0rz. Uiteraard, ik heb enkele maanden gepruld met de instellingen, en had het ongeveer naar mijn zin gekregen. Maar toch stoorde het me nog net iets te fel. De MotionFlow bij Samsung vind'k al zoiets raar. Hoe 'vloeiender' ge't instelt hoe minder vloeiend het oogt =) Ik had het dan de aangepaste instelling gekozen met Wazigheidsvorm 8 en trilvermindering 1. Dit gaf voor mij het meest vloeiende beeld. Maar game mode aan of uit merkte ik maar zeer lichte verbetering bij games. Het deed wel wat af, dat wel maar voor te zeggen wow niet, naar mijn mening.
Of ik ben gewoon te moeilijk tevreden ^^

Maar als ik ook de reviews vergelijk tussen de Samsung en deze Panasonic, kwam deze er ook wel beter uit, qua beeld, prestaties, 3D.. werkelijk alles eigenlijk. De uitgebreide reviews met benchmarks op hdtvtest.co.uk vond ik zeer leerrijk hieromtrent.
De Samsung was een zeer goede tv, maar deze in vergelijking vind ik uitstekend, op het DLNA na dus =)
Ik had na het verkopen van mijn samsung en de aankoop van deze Pana nog 50 euro over, dus heb er gelukkig niks op moeten inschieten.