Update na ruim 4 maanden gebruik: nog steeds even snel en stabiel ! Geen enkele spijt van deze aanschaf.
Een minder punt blijft de accuduur, maar dit levert bij gebruik in de bewoonde wereld of een auto als oplaadpunt geen probleem op. De automatische accu spaarstand rekt de accuduur voor gebruik van de essentiële functie (bellen) bovendien effectief. Voor een survival wel een oplader met een ingebouwde accu of zonnecellen meenemen (of een eenvoudig "alleen bellen en sms-en toestel" meenemen).
Een ander minder punt is dat de mogelijkheid om het toestel aan persoonlijke voorkeuren aan te passen naar mijn mening wel wat beperkt is. Hierin verschilt de Lumia 800 overigens niet van (de meeste van zijn concurrenten met een ander OS.
Hieronder mijn eerste beoordeling.
Ik ben gebruiker van het eerste uur (en zelfs daarvoor in de bète fase als legal counsel in NL van Sendo International Limited, de eerste r&d partner van MS) van het Windows Mobile OS. Enkele jaren geleden ben ik op andere OS overgestapt i.v.m. het ontelbare aantal bugs en andere ergernissen. In die jaren heb ik (o.a.) een Motorola met Linux OS (uitstekend en stabiel OS maar helaas geen succes) en een SE (P1i) met Symbian OS (ook niet slecht) gebruikt.
Na goede verhalen over MS WM 6.5 heb ik ruim twee jaar geleden de gok weer gewaagd en achtereenvolgens een Samsung Omnia Qwerty en (6 maanden later) een HTC TD2 met hetzelfde OS aangeschaft. De conclusie: wat een trage krengen.
Ik stond op het punt MS voor mobile af te schrijven en op een iPhone over te stappen toen de Lumia werd aangekondigd en heb me op grond van de specs en het prachtige uiterlijk nog 1 keer laten overhalen en een Lumia 800 genomen.
Wat blijkt: het kan dus wel! Een prachtig apparaat en een stabiel en snel OS, fijn beeldscherm, wordt niet met de dag trager, reageert goed, fijne en snelle camera, etc., etc.
Wel even door de wat ondoorzichtige Zune software heenbijten, maar dat went.
Wellicht (nu in ieder geval nog) minder geschikt voor wie heel veel apps wil (het aanbod is beperkter dan voor IOS en Android), maar zeker voor zakelijk gebruik een aanrader.
Bovendien een stuk exclusiever dan een iPhone