HP Omni 27-1000ed Review

29 maart 2012, laatste update op 17 november 2015, 1.547 views Rapporteer

Inleiding Deze review is geschreven nadat ik deze pc heb gewonnen met een actie van tweakers.net. Ik gebruik de pc nu voor ongeveer een week. Design en bouwkwaliteit Het eerste wat opvalt als je de HP Omni 27 ziet is de enorme glasplaat. Het scherm is 27 inch, maar de glasplaat loopt bijna helemaal tot de rand door. Dit zorgt voor een zwarte glimmende rand van ongeveer 2 cm rondom het scherm. Onder het scherm zit een plastic rand met kleine gaatjes die over de hele breedte doorloopt. Hierachter zitten de speakers bevestigd. De pc staat op een zwaar metalen voetstuk. Het voetstuk is een heel stuk dieper dan de rest van de pc. Dit is nodig om de pc te stabiliseren ook als het scherm naar achteren gekanteld is. Dit kan tot een...

Pluspunten

• Design
  • Beeldkwaliteit
  • Geluidskwaliteit

Minpunten

• Ontbreken Blu-rayspeler
  • Aansluitingen lastig bereikbaar
  • Geen videokaart

Inleiding

Design en bouwkwaliteit

De pc staat op een zwaar metalen voetstuk. Het voetstuk is een heel stuk dieper dan de rest van de pc. Dit is nodig om de pc te stabiliseren ook als het scherm naar achteren gekanteld is. Dit kan tot een hoek van 25°. Voor mij is dit een overbodige optie, vanwege het grote scherm heb ik hem graag wat verder van me af staan, dan is het niet meer nodig om het scherm te kantelen. Verder loopt aan de bovenkant en aan de zijkanten een grijze plastic strook, in dezelfde kleur als de poten en voetstuk. Dit steekt ongeveer 2 mm buiten het glas uit, en ziet er erg goed uit. De achterkant is van hard zwart plastic.

De bouwkwaliteit over het algemeen is goed te noemen. Alles past goed in elkaar en rammelt of kraakt niet als je er op drukt en dergelijke. Op één punt na, dat is boven de DVD-speler. De DVD-speler sluit totaal niet aan bij de rest van de achterplaat, en laat een hele dikke kier zien. Dit is ronduit slordig, en ik begrijp niet hoe het door de kwaliteitscontrole is gekomen.

[img=620]eiHfxSt8[/img]

Beeld en geluid

27 inch is behoorlijk groot, zeker omdat ik gewend ben om op een laptop te werken. Het went wel erg snel, en nu vind ik het erg fijn werken.

Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080. Dat is voldoende voor een scherm met dit formaat, maar het houdt niet over. Het is prettig om het scherm op ongeveer een meter afstand van je ogen te houden. Wanneer dit dichter bij is zie je de individuele pixels, en dat kijkt niet prettig. De beeldkwaliteit is goed te noemen, een film kijken op dit scherm is een genot. Het beeld is mooi helder, maar heeft door de glimmende glasplaat wel snel last van weerspiegelingen.

Het scherm is geen touchscreen. Dat vind ik geen gemis. Vanwege de grootte van het scherm zou je je armen te ver moeten strekken om op deze manier comfortabel te kunnen werken.

Ook de geluidskwaliteit is prima in orde. Er wordt gebruik gemaakt van Beats audio. Ik verbaasde me over het mooie geluid wat uit de interne speakers komt. Het heeft een mooie diepe klank.

Featureset

Aan de linkerkant van het scherm zitten een 6-in-1 geheugenkaartlezer, 2 USB 3.0 poorten en 3.5 mm koptelefoon en microfoonaansluitingen. Helaas heb ik verder geen apparaten die over USB 3.0 beschikken, dus de snelheid heb ik niet kunnen testen.

Aan de rechterkant zijn een DVD-speler, HDMI-poort en knoppen waarmee je tussen de verschillende schermmodi kunt switchen te vinden.

Op de achterkant zitten nog eens 4 USB (2.0) poorten, een poort voor de netwerkkabel, een poort voor de stroomkabel, een aansluiting voor stereo luidsprekers, en een aansluiting voor een subwoofer. Ook is er nog een USB-poort voor de ontvanger van de toetsenbord en muis. Deze is mooi weggewerkt achter een klepje.

Verder is aan de voorkant nog een HD webcam te vinden.

Een nadeel is de slechte bereikbaarheid van de connecties. van de voorkant is niet te zien waar de connecties zitten. Je zal dus op de tast kabels moeten inpluggen of helemaal over het bureau moeten hangen.

Toetsenbord en muis

De Omni wordt standaard geleverd met een draadloze toetsenbord en muis. Deze werken beide met dezelfde ontvanger die mooi weg te werken is.

Het toetsenbord is erg dun en staat onder een kleine hoek. Helaas zitten er geen uitklapbare pootjes onder om zelf te bepalen hoe schuin je het wil hebben. Het toetsenbord is uitgerust met Chiclet-toetsen die ik fijn vind typen. Opvallend is de B-toets. In plaats van een gewone hoofdletter B is er het logo van beats audio te vinden. In combinatie met de fn-toets is hiermee beats audio in en uit te schakelen. Waarom je dat zou willen is mij een raadsel, met beats aan klinkt het geluid vele malen mooier. Op de bovenste rij met f-toetsen zijn meerdere multimediatoetsen te vinden, om de f-toetsen zelf te gebruiken zul je ze samen met de fn-toets in moeten drukken.
Een duidelijk nadeel van het toetsenbord is het feit dat het niet over lampjes beschikt. Nu kan je niet gemakkelijk zien of bijvoorbeeld de caps lock aanstaat. Wanbeer je deze toets indrukt is het een paar seconden op de monitor te zien, maar daarna niet meer.

De muis die meegeleverd is, is behoorlijk groot en hoekig. Ik vind hem niet heel prettig in de hand liggen, maar het is nou ook weer niet zo erg dat ik er last van krijg als ik hem langer gebruik. De muis beschikt slechts over 2 knoppen en een scrollwheel. Een paar enkele knoppen erbij zou wel prettig geweest zijn.

Prestaties

De computer beschikt niet over de allernieuwste hardware, toch is er heel goed mee te werken. Dingen als browsen en office gebruiken gaan moeiteloos, en ook een Full HD film bekijken met nog wat programma's op de achtergrond is geen enkel probleem. Dit alles doet hij in alle stilte, de ventilator is slechts zachtjes te horen, ook als er veel van het systeem gevraagd wordt. Het mag echt een multimedia pc genoemd worden.

Gaming is helaas een ander verhaal. Door het gebrek aan een grafische kaart zijn nieuwe spellen niet fatsoenlijk te spelen. Er is wel een mogelijkheid om met de HDMI-poort een Playstation of Xbox aan te sluiten, zodat op het scherm gespeeld kan worden.

Mobiliteit

Deze computer is niet bedoeld om regelmatig vervoerd te worden. Met een gewicht van ongeveer 15 kg en het grote formaat is het lastig om hem op te tillen en te verplaatsen. Ook de voedingsadapter die erbij zit is behoorlijk groot, en niet ontworpen om verplaatst te worden. Wel is het prettig dat de pc snel aan te sluiten is; er hoeft alleen een stroomkabel aangesloten te worden.

Prijs

Het is lastig te bepalen of de prijs van deze computer goed is, aangezien er (nog) nog niet veel andere 27 inch All-in-one pc's zijn. De enige andere 27 inch Windows All-in-one pc is de Aus Eee Top, die is duurder dan de HP, maar biedt daarvoor ook betere prestaties. Verder is er de 27" iMac. Daarmee is hij wel heel erg concurrerend geprijsd, de iMac heeft namelijk een vanafprijs die 350 euro hoger ligt. Daarvoor biedt deze wel betere prestaties, onder andere een snellere processor en een hogere schermresolutie.

De HP Omni 27 is een echte eyecatcher. Dankzij het mooie design en het ontbreken van een pc-kast is het ideaal voor in de woonkamer. Het bezit over een groot en goed scherm wat ideaal is voor het kijken van films. Helaas komt deze computer voor zware werkzaamheden zoals games rekenkracht tekort, maar voor de meeste bezigheden werkt alles lekker vlot.

Heb jij ook een HP Omni 27-1000ed?

Is deze prijs niet absurd hoog, leg je 1300 euro neer, heb je een all-in-one zonder grafische kaart...? Nu kan je beginnen over doelgroep en alles, maar dit is toch gewoon van de zotte?! Je betaald voor de behuizing? Voor 400 euro heb je een pc met dezelfde specs in elkaar geflansd in een andere behuizing...?
Let er wel op dat dit dus achter in een 27 inch scherm zit. Of het dan alsnog lukt weet ik niet, maar kan het mij nauwelijks voorstellen.
ja, een iMac, die is vast en zeker goedkoper :s (voor het 27 inch model betaal je daar trouwens 1649 euro maar je krijgt er inderdaad betere specificaties voor terug.)

Die 400 euro is wel erg optimistisch hoor! Vergeet bv. de licentie voor win 7 niet e.d. (ook al 90 euro) ! Het scherm is op zijn minimum toch ook al 200 euro waard dus eerlijk gezegd, vind ik het nog niet zo'n gekke prijs...
kan je nog beter een 21" iMac halen, zelfde resolutie dus het beeld is nog scherper ook