Inleiding
Ik heb 08-11-2007 voor 109 euro een Intel DP35DP gekocht als vervanger van mijn Asus P5B Deluxe. Reden hiervoor is dat mijn Asus bord behoorlijk brak begint te worden en omdat ik toch een keer naar wat beters wil. De upgrade plannen die ik nu heb zijn een Intel Bonetail icm een E8400 in Q1 2008 als de penryn beschikbaar is. Dit moederbord icm een E6400 gaan dan naar een testpc. Ik ga er nu wat snelheid betreft op achteruit, omdat m'n E6400 altijd op 3.2GHz heeft gelopen maar dit moederbord biedt geen overclock mogelijkheden. Dit is echter niet relevant, aangezien dit moederbord toch een tussenstap is en later naar een testpc gaat.
Testopstelling
Ik gebruik het systeem met een E6400, 2GB Corsair PC6400 CL4 geheugen, een Nvidia 7300GT en een WD Raptor 150GB. Ik heb het onboard geluid en de onboard netwerkkaart uitgeschakeld, aangezien ik hiervoor een Creative Soundblaster Live heb en een Intel Pro1000PT desktop adapter. Het geluid van onboard chips vind ik meestal toch niet zo fijn klinken.
Featureset
Het moederbord is gebouwd om Intel's eigen P35 chipset in combinatie met de ICH9R southbridge. Het moederbord is legacy-free, wat wil zeggen dat er geen PS/2 aansluitingen zijn, evenmin zijn er een paralelle poort en een seriele poort aanwezig. Via headers op het moederbord kan er wel een seriele poort worden aangesloten. Ik heb de featureset als "goed" beoordeeld, aangezien er geen mogelijkheid is voor SLI/crossfire, geen dual Gigabit, geen FireWire800, en geen shitload aan cd's. Het ontbreken van deze opties is voor mij juist de reden geweest om dit bord te nemen, maar anderen zouden deze opties kunnen missen.
- Expansion slots: 1 PCI-e X16, 3 PCI-e X1, 3 PCI 32bit
- SATA: 6 SATA 3Gbit aansluitingen, waarvan 1 eSATA (inclusief bracket); mogelijkheid tot RAID0, 1, 5 en 10
- PATA: 1 IDE interface, ATA-66/100
- USB: 6 USB2.0 aansluitingen achterop het moederbord en 6 poorten die via 3 USB headers op het moederbord kunnen worden aangesloten.
- Firewire: 1 1394a poort op het backpanel, 1 header aansluiting
- Ethernet: 1 10/100/1000Mbit/sec poort via een Intel 82566DC chip
- Audio: 8 kanaals geluid via de Intel 82801IR chip, met een IDT STAC9271 audio codec
Design en layout
De layout van het bord is prima. Het bord zelf ziet er degelijk, robuust en betrouwbaar uit in een mooie donkerblauwe kleur zonder al te veel fancy troep. De processor socket (LGA775) is mooi vrijstaand, waardoor ook grote koelers er goed op passen. De connectors voor ATX en AUX zijn logisch geplaatst en zitten de rest niet in de weg. De chipsets zijn passief gekoeld met een fors aluminium blok voor de P35 chip en een klein heatsinkje voor de ICH9R. Deze chips worden nauwelijks warm bji normaal gebruik en enige airflow. Het PCI-e x1 slot wordt onbruikbaar met een beetje videokaart. Als de videokaart een fors model is, komen de clips van de geheugenbanken iets in het nauw, maar het wil nog wel. Er zijn verder genoeg aansluitingen op het moederbord aanwezig: 6xSATA, 1xIDE, 3xUSB, 1x firewire, 1xserieel, 1xCIR, 4x fan, 1x FP audio. De reset jumper voor het BIOS is ook goed te bereiken.
Edit: De northbridge en vooral de southbridge worden nu toch wel heel warm, dit is me eerder dus niet opgevallen. Indien je weinig airflow in je kast hebt en een warme omgevingstemperatuur, crasht het bord. Goede koeling is een must, dus mischien is het handig om de southbridge-koeler te modden met een fannetje oid.
Prestaties
Het moederbord presteert goed. Ik heb het bord nog maar net, het draait Linux en alles draait net zo vlot als voorheen met een Asus P5B Deluxe.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik ben voor dit Intel bord gegaan omdat ik nog geen Intel borden ben tegengekomen die niet 100% stabiel waren. M'n vorige P5B Deluxe had soms wat kuren, waaronder het nooit onthouden van BIOS settings, vastlopen in het BIOS en soms andere vreemde verschijnselen. Ik hoop dat dit bord het lang volhoudt en geen problemen geeft. Onder volle belasting geeft het bord geen krimp en alles draait tot nu toe heerlijk betrouwbaar.
Edit: Ik heb het bord nu een week of wat en na het toevoegen van een 2e schijf (ik moest even een aantal schijfjes shredden alvorens ze te verkopen) bleef het systeem om de paar uur crashen. De northbridge was aardig warm en de southbridge was zo warm dat je er je vingers niet aan kon houden. Ik heb dit tijdelijk opgelost door m'n CPU-fan op z'n max te zetten en een bureauventilator voor de kast te zetten, waarna het probleem weg was en het systeem weer stabiel werd. Uiteindelijk de ventilator weer weggehaald en kast dicht; tot nu toe nog geen problemen, maar de chips blijven behoorlijk aan de warme kant.
BIOS
Het BIOS van deze plank is enigszinds beperkt. Het is niet mogelijk om ook maar iets te overklokken, aangezien de opties voor het opschroeven van FSB, voltage en aanpassen van timings gewoon niet beschikbaar zijn. Dit laatste is jammer, aangezien m'n geheugen CL4 ondersteund, maar het bord CL5 pakt. Het BIOS is verder mooi ingedeeld en aangeven van bootvolgorde, instellen van CPU opties als VT, Xd en multi-core is een eitje.
Overklokbaarheid
Ik heb bij overklokbaarheid geen mening gegeven, aangezien er geen overklokmogelijkheden aanwezig zijn in het BIOS.
Compatibiliteit
Hier scoort het bord ook zeer goed. De meeste borden zullen onder Windows wel volledig ondersteund worden, maar bij Linux is dat niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig heeft Intel een goede naam als het op ondersteuning voor Linux aankomt, en dit bord is geen uitzondering. Netwerk, audio, USB, PCI-e, EIST en alles werkt allemaal prima, out-of-the-box en stabiel zonder installeren van driverss (Kubuntu Gutsy 7.10).
Ondersteuning door fabrikant
Hier ook een zeer goed, aangezien Intel regelmatig (1 a 2 keer per maand) een update uitbrengt voor zijn moederborden. Op de website van Intel worden alle benodigde drivers en software aangeboden en de website is goed bereikbaar. De documentatie is dik in orde, met een Quickstart-guide en CD's in de doos en uitgebreide PDF's met specificaties en dergelijke op de website.
Prijs
Wederom zeer goed. Ik heb zelf 109 euro voor het moederbord betaald, aangezien ik de plank last-minute nog bij een bestelling heb gevoegd. De pricewatch-prijs van dit bord ligt echter rond de 95 euro, en dat vind ik zelf spotgoedkoop voor een bord met een P35 chipset met ICH9R en een redelijke featureset.
Update
Ik heb tijdens het inbouwen van dit bord problemen gehad met de videokaart, een 8600GT. Aangezien ik dacht dat de videokaart kapot was, heb ik deze vervangen door een 7300GT. Na een week of 2 is het moederbord er mee gekapt en geeft het geen beeld meer met zowel de 8600GT als de 7300GT als een gewone PCI-kaart. Het moederbord bleek achteraf DOA, aangezien de 8600GT nog prima werkt in een ander bord. Ik heb het bord nu opgestuurd en gevraagd om een ander bord, namelijk een Gigabyte GA-P35-DS3, waarvan ik binnenkort ook een review zal publiceren.