Logitech Z506 Review

Anoniem: 452190
22 maart 2012, laatste update op 16 oktober 2012, 7.854 views

Logitech Z506

Waar alles in deze speakerset om draait is de lage prijs. Dit is een speakerset voor mensen die eerder krap bij kas zitten zoals scholieren/studenten of als extra geluidsinstallatie bij een computer.
Beschrijving

Pluspunten

• Budgetvriendelijk
  • Prijs-kwaliteitverhouding!
  • Heldere weergave

Minpunten

• Minder accurate bas

Beschrijving
Voor nauwelijks 60 euro krijg je een front speaker die je op je laptopscherm/tv-scherm kan bevestigen met een handige clip, twee speakers die je ernaast plaatst (bij voorkeur op in een symmetrische opstelling met telkens evenveel afstand tot je oren), twee speakers die je links en rechts van je kan zetten voor het surround effect en last but not least een bass. De bass vormt de kern van je systeem waar je de andere kabels in kan pluggen, vanuit de bas vertrekt dan een mini jack die je eenvoudig in de headphone-out van je pc plugt.

Ruimte
De kabels van de speakers die je naast je kan zetten zijn eerder aan de korte kant evenals de mini jack kabel die naar je pc leidt waardoor ik de z506 eerder zou aanraden voor kamer- en kotgebruik. Tot ruimtes rond de 10 vierkante meter al kan ik me door de kracht van de speakers wel inbeelden dat ook grotere woonruimtes goed gevuld geraken.

Surround! Surround?
Als je de Z-506 op je pc aansluit zal dit setje geen surroundsound produceren in de klassieke zin (tenzij je pc 5.1 uitgangen heeft). Het gaat eerder om een uitgebreide stereo-ervaring. Bij échte surround zullen de 5 speakers allemaal iets anders spelen (tegenover bij stereo heb je enkel een links en rechts geluidskanaal). Met andere woorden, je linkse kanaal wordt nu gewoon twee keer afgespeeld op de twee linkse speakers (en de helft van je front) en idem dito voor je rechtse kanaal. Deze ontdubbeling zorgt zeker (tenminste als je in het midden tussen de speakers zit) voor een veel vollere klank maar heeft niets met échte surround te maken.

De bas
Voor de doelgroep van deze speakers (studenten) kan de kwaliteit van de bas het product maken of kraken. Het volume en de kracht van de bas is in de meeste opzichten voldoende voor de gewonere muzieksmaken en voor mensen die ervan houden feestjes te houden op hun eigen kamer.
Waar de bas eerder dient om de gewone speakers aan te vullen met het 'vulsel' van de diepe klanken (bij pop,rock,klassieke muziek) volstaan ze zeker. Maar bij de zwaardere muziekstijlen zoals D 'n B en dubstep vind ik de bas niet helemaal accuraat. Soms hoor je eerder een luid zwaar constant gezoem ipv het gebruikelijke wobwobwob geluid van dubstep. Bij sommige (niet erg veel, maar ze bestaan) D 'n B nummers valt de bas weg omdat ze het subwoofer niveau niet meer ondersteunt.

De speakers
Hoewel de speakers héél erg 'crappy' en goedkoop klinken als je er je oor vlak tegenlegt (wat je natuurlijk nooit doet wanneer je muziek luistert) klinkt het geheel toch zeer helder, vooral stemmen komen goed uit. Als je de bas helemaal uitzet wat natuurlijk ook niet de bedoeling is merk je dat de speakertjes vooral uitblinken in het helder en accuraat weergeven van de hoge tonen, alles wat mid en bas is heeft de ondersteuning van de bas nodig, zonder klinkt de set nog goedkoper dan een transistorradiootje.

BESLUIT
Ik kan besluiten dat de kwaliteit van de z506 meer dan behoorlijk is. Gezien hij maar 60euro kost is dit product qua prijs-kwaliteit dan ook een topper. Ik raad dit product aan aan mensen die een volle totale geluidservaring willen, aan mensen die temidden van het muzikaal geweld willen zitten zoals dat voor die prijs normaal gezien enkel mogelijk is met een hoofdtelefoon. Aan mensen die films hun budgetfilmervaring naar een hoger niveau willen tillen (in combinatie met een goedkope projector vormt dit een zeer aanvaardbare homecinema kwaliteit), aan mensen die ervan houden plaatjes te draaien voor hun vrienden in kleinere ruimtes. Zij die hieraan voldoen: loop als de weerlicht naar de dichtstbijzijnde muziekwinkel! Mensen die over voldoende geld beschikken of uitgesproken audiofiel zijn, kunnen beter nog wat doorsparen voor iets van hogere kwaliteit.

Heb jij ook een Logitech Z506?

Tel je dubstep mee in je oordeel voor de "muziek" weergave? ;)
Ja, zoals vermeld vind ik de bas iets te zwak en niet accuraat genoeg om dit soort
werk aan te kunnen. Als je slechts af en toe een dubstepnummer laat passeren gaat dit zeker niet storen (al is het nooit leuk de limieten van je geluidsinstallatie te horen). Maar als dit je favoriete genre is heb je toch iets meer bas nodig naar mijn bescheiden mening :)
Je kunt dubstep muziek vinden of niet, maar het test de bass wel redelijk goed, dus dat weegt dan ook mee in je score voor muziekweergave, of niet?
Op zich een mooie review, maar zoals altijd is het erg fijn als er een aantal foto's worden meegeleverd. Dat verduidelijkt namelijk je verhaal!
Anoniem: 452190 @eXtink22 maart 2012 14:51
Bij deze bijgevoegd :-)
Zeer goede review :) Heb hem zelf hier staat sinds een maandje of 2. Erg goede verbetering tegen over mijn vorige Trust SP-2420 :')
Anoniem: 452190 22 maart 2012 15:08
Bij de score voor muziekweergave heb ik puur naar de kwaliteit van de geluidsweergave gekeken en inderdaad in de subwooferregionen schiet de bas een (licht storend) beetje tekort.
Als ik puur kijk naar de muziekervaring had ik wellicht ook 4 sterren kunnen geven omdat deze gebreken in het totaalpakket nogal meevallen, de ervaring is beter dan de optelsom van de afzonderlijke factoren (laat ik het zo zeggen) :-)
Mensen die over voldoende geld beschikken of uitgesproken audiofiel zijn, kunnen beter nog wat doorsparen voor de bose companion serie.
Ik weet niet of ik moet huilen of lachen. Echte audiofielen gaan echt niet voor een Bose Companion setje aangezien daar belachelijk filters voor worden gebruikt, waar je vermoeide oren van krijgt, om vervolgens de hoofdprijs ervoor te vragen.

Met alle respect, maar laat het advies geven over wat wel of niet goed is over aan mensen met meer verstand. (En daar reken ik mijzelf overigens niet bij)

[Reactie gewijzigd door n0elite op 27 juli 2024 05:44]

Anoniem: 452190 @n0elite22 maart 2012 14:50
Ik ben inderdaad geen kenner en ik kan dit niet staven met technische details (filters zouden niet goed zijn zoals je zegt) maar ik vond de Bose Companion -niet technisch bekeken- zéér goed klinken (ik heb hem twee weken op proef gehad). Als je echt audiofiel bent kies je natuurlijk voor een studio monitorsysteem in de duurdere categorie maar dan heb je het toch al gauw over een paar duizend euro. Vanuit consumentenstandpunt meen ik dus dat de Bose Companion een zeer goede geluidsweergave geeft voor PC gebaseerd geluid. Wat extra uitleg over de technische details zou ik daarentegen altijd graag aanhoren (hoewel dat hier waarschijnlijk niet on-topic is) :-)
ugh, als het geen echte 5.1 surround is zoals je zegt,
waarom heeft het beestje dan 6kanaals ingang en 5 verschillende outputs?

o, ik zie het al, waarschijnlijk ligt dat aan het feit dat je hem met laptop/ipod aansluiting getest hebt (3.5 jack dus), en niet met een toestel dat daadwerkelijk de juiste outputs heeft..
Anoniem: 452190 8 mei 2012 22:15
Het is wel degelijk 2.1 geluid en geen 5.1 surround. Geen idee waar jij de 6kanaals ingang ziet.
Bij de input zie ik:
Tulp aansluiting voor stereo
3x jack aansluiting voor 5.1

Deze set kan dus wel degelijk surround weergeven.
Ik heb hem ook sinds vandaag, hij kan idd wel 5.1 weergeven. Er zitten 2 setjes kabels bij. Als je beide setjes aansluit heb je 5.1 geluid. Maar dat gaat op een laptop niet lukken idd.
Anoniem: 452190 25 mei 2012 00:09
Okay srry, jullie hebben gelijk. Srry voor de misinformatie, daar heeft niemand wat aan.
Je kunt dit in je review nog even aanpassen - het viel mij zojuist ook op.