Scythe Big Shuriken 2 Rev. B Review

ingmaronline
2 april 2012, laatste update op 2 april 2012, 14.034 views

Scythe Big Shuriken 2 Rev. B

Deze Scythe Big Shuriken Rev. B moest de kleinere Scythe Shuriken Rev. B van mij vervangen, in de hoop op betere resulaten. Hij moet mijn AMD A8-3870 koel houden in de Silverstone SG05B. Hij zit op een Asrock A75M-ITX. Levering Je ontvangt de Big Shuriken Rev. B in een klein en vol bedrukt doosje. De koeler zelf past er maar net in, maar hij komt er punt gaaf uit, samen met alle brackets / schroefjes en de gebruiksaanwijzing. De ventilator zit er al op. De gebruiksaanwijzing die ik bij mijn Big Shuriken Rev. B aantrof was die van een Mugen 3. Maar sinds de manier van installeren hetzelfde blijft, en ik vroeger ook weer niet zo hard op mijn achterhoofd ben...

Pluspunten

• Stil
  • Makkelijk te plaatsen
  • Goede prestaties
  • Groot

Minpunten

• Maximale geluidsproductie
  • Groot

Levering

De gebruiksaanwijzing die ik bij mijn Big Shuriken Rev. B aantrof was die van een Mugen 3. Maar sinds de manier van installeren hetzelfde blijft, en ik vroeger ook weer niet zo hard op mijn achterhoofd ben gevallen, kon ik hem natuurlijk wel installeren.

Installeren

Het vergt wat meer werk dan bij (bv.) een stock FM1-cooler of de Shuriken Rev. B, beide maken gebruik van simpele klipjes.

Als eerst moet je op het moederbord het plastic bracket verwijderen, en dit kan geheel zonder gereedschap. Hierna bevestig je 2 plaatjes aan de onderkant van je nieuwe koeler, de kant die op je processor komt, en deze twee plaatjes vallen dan op de schroeven van de bijgeleverde bracket die dan door je moederbord heen steekt.

Voordat ik met koelpasta bezig ben gegaan heb ik eerst de installatie even droog uitgevoerd, en gezien dat vrij simpel ging, gelijk voor het 'eggie' gedaan. Dit heb ik gedaan met MX-4.

Vreemd feit, op de onderkant van mijn koeler zat géén plastic folie, wat je normaal altijd wel vindt onder nieuwe koelers. Maar goed, kan je die tenminste ook niet vergeten..

Na installatie zie je dat tussen het RAM geheugen en de koeler zelf niet veel, maar genoeg, ruimte zit. En heb ik er dus goed aangedaan geen RAM geheugen te kopen met een enorme heatsink erboven.

Uiterlijk

Mijn nieuwe Big Shuriken is net een slagje groter dan mijn vorige Shuriken. De Big heeft een fan van 120mm doorsnee en de Shuriken slechts 100mm doorsnee. Ook heeft hij 2 heatpipes meer dan de Shuriken en is het oppervlak aan lamellen dan ook een stuk groter.

Wel heeft de Shuriken, bij de voet, nog een groot blok zitten, dit heeft de Big Shuriken dan weer niet.

Koelvermogen

Na installatie is te zien dat de Big Shuriken 2 Rev. B bijna heel mijn moederbord bedekt. Dit is geen probleem maar houd er wel rekening mee met je RAM / 4 pin kabel, die kan je beter van te voren plaatsen.

Normaliter is de fan van de Big Shuriken zo geplaatst dat hij op het moederbord zelf blaast, zodat hij ook die onderdelen koel kan houden. Ik voel daar echter niet zoveel voor en heb de fan omgedraaid. De front fan in mijn kast houdt de overige componenten wel fris en ik wil die warme lucht natuurlijk zo snel mogelijk uit mijn kast hebben.

In ieder geval. De fan is via een 4 pins PWM aansluiting aangesloten op mijn moederbord. Hier heb ik hem de laagst mogelijke snelheid gegeven en een target temperatuur van 45 graden celcius.

Nu ik dit stukje aan het typen ben, en het systeem alweer een tijdje onbelast is, geeft Open Hardware Monitor aan dat mijn CPU 26,5 graden is en het systeem 27,0 graden celsius, bij een snelheid van ongeveer 1100 RPM.

Tijdens gamen, of welke andere vorm van belasting van de APU dan ook, loopt de temperatuur rustig op omhoog. ( Anders dan bij de Shuriken, die schoot sneller omhoog ) Tijdens een potje League of Legends of Call of Duty 4 - Modern Warfare komt de temperatuur niet boven de 50 graden uit, maar dit nog steeds bij een RPM van 1100.

Om een of andere reden geeft mijn moederbord het signaal om harder te gaan draaien niet door bij 45 graden, zoals ik mijn moederbord heb ingesteld, maar bij 55 graden. Dit heb ik ondervonden tijdens het testen met OCCT. Heb ik echter het programma Asrock eXtreme Tuner aan, dan doet hij dit wel op 45 graden. Maar dan krijgt Open Hardware monitor in ene weer signalen door van fans die niet zijn aangesloten en die wel 65.000 RPM draaien ( geen grapje )

Geluidsproductie

De reden dat ik in heb gesteld dat de fan van de Big Shuriken altijd zo langzaam mogelijk moet draaien is omdat ik niet wil dat hij boven het geluid van de case fan ( 800 RPM, Scythe Slipstream ) of de iets luidere onder belasting PSU fan. Tevens heb ik de PSU zo geinstalleerd dat hij koude lucht van boven aanzuigt en niet de warme lucht van onder, direct boven de CPU fan.

De CPU fan zelf is op deze manier lekker stil, maar aangezien mijn kamer heel stil is, is mijn pc niet geruisloos. Er zijn mensen die met mijn kast ( Silverstone SG05B ) de PSU het werk van de CPU fan laten doen en hem ( soort van ) passief te maken. Dit doe ik niet gezien mijn APU, de A8- 3870, 100W trekt en je AMD processoren nou eenmaal niet boven de 60 graden moet laten uitkomen.

Verder op het geluid. Als ik in mijn BIOS instel dat hij op het hardst moet gaan draaien, ongeveer 2200 RPM, dan is de fan duidelijk hoorbaar. Ook als ik met OCCT de APU aan het stressen ben en de CPU fan 'slaat aan' dan is dit hoorbaar. Maar aangezien dit niet eens gebeurt tijdens het gamen, en je dan toch geluid aan hebt, doet dit er in mijn ogen niet toe.

Modbaarheid

Nu valt er natuurlijk niet heel veel te modden aan een CPU koeler. Hoogstens doe je dit als hij net even niet past en je een lamel even wat afvijlt. Maar modden aan het koelblok zelf ( Lamellen, heatpipes etc. ) lijkt mij niet erg voor de hand liggend.

De ventilator veranderen doet meestal al wonderen. Dit heb ik echter niet gedaan omdat ik nog content ben met de bijgeleverde, en de fans die ik hier nog heb liggen ( 1900 RPM Scythe Slipstreams ) nou niet de stilste zijn. En dat is wel een doel voor mij.

Ter afronding

Er zijn natuurlijk heel veel CPU koelers, maar door mijn kast was ik gelimiteerd tot een bepaalde hoogte maat. En van degene die je dan nog hebt is dit zeker niet de goedkoopste, maar gezien de prestaties - zowel temperatuur als geluid - vind ik die prijs gegrond.

En om terug te komen op de Shuriken Rev.B. Die is naar mijn mening meer geschikt voor processors met een lagere TDP.

Opmerkingen, of wat anders, dump ze maar..

Heb jij ook een Scythe Big Shuriken 2 Rev. B?

Wat bedoel je precies met 2 keer groot bij de positieve en negatieve eigenschappen?
Dat het formaat in grote kasten mooi is en dat het in kleine kasten een te grote koeler is? :o
Positief: Het koelblok is groot, en kan dus sneller / makkelijker warmte kwijt.
Negatief: Het koelblok is groot, en kan dus icm hoog RAM geheugen, niet geplaatst worden.
Bij mij zat er wel een plastic laagje over het koel oppervlak en zat de ventilator er ook niet opgemonterd. Heb jij wel een gloed nieuwe gehad? Of misschien is hij al een keer gemonteerd geweest?
Dat vroeg ik mij ook af. Al heb ik hem gewoon gekocht uit de webshop van Azerty. Hij zal wel niet 2e hands zijn, maar misschien wel eerder opengemaakt..
Ik twijfelde of ik deze fan wil kopen. Mijn fan op mijn I3-540 geeft een storend geluid. Wellicht dat deze fan dat oplost. Ik zal is kijken of het geheugen + andere parts niet in de weg zitten.
Bedankt voor de handige info!
Als je twijfelt gewoon even contact opnemen met Azerty. Erg vriendelijk zijn ze en de klant staat centraal :)
Graag gedaan. Voor de rest maakt mij het niet veel uit, het is niet zo dat Azerty een product met gebruikers sporen heeft gestuurd. Succes!
Je schrijft dat je de koeler hebt ongedraaid. Dus losmaken, omdraaien en weer vastmaken? Kan dat ook na montage?

Verder heb ik een vraag, hoeveel RPM draait-ie normaal gesproken?

[Reactie gewijzigd door Jol65 op 24 juli 2024 00:09]

Ik heb de fan inderdaad omgedraaid en dat kan gewoon als je hem hebt gemonteerd. De fan zit toch alleen maar vast met twee clipjes.

Ik heb geen idee wat voor snelheid hij normaal draait, ik heb er tegenwoordig een andere fan op zitten. Maar dit zal ook afhangen van de instellingen van je moederbord..
Ik heb hem ook geprobeerd om te draaien, maar dan lopen de bladen tegen de koelvinnen aan. Hoe heb jij dat opgelost? Ik heb er vier schroeven in gedraaid als afstandhouders. Alleen passen de metalen clipjes dan niet meer zo goed (de gaatjes waar ze in moeten zijn nu gevuld met de schroeven).
Dat probleem ken ik. Na een tijdje begon bij mij ook de fan te hangen en tegen de koelvinnen aan de draaien op lage snelheden.

Mijn oplossing: een nieuwe fan er op gezet ;) De Noctua NF12 PWM in dit geval
Heb ik ook gedaan, de Nexus Real Silent die ook nog eens beter koelt. Zie mijn review die ik zo ga maken. PWN heeft geen zin hoor, op 1000 toeren koelt-ie voldoende. Het geheel wordt wel hoger met een standaard fan van 2,5 cm.
Of PWM geen zin heeft is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt bereiken. De fan die ik gebruik heeft een groot bereik, van zowel een erg laag RPM als erg hoog. Dus met Speedfan heb ik een mooi schema wat mij tijdens normaal werken een onhoorbaar systeem geeft en tijdens gamen een koel systeem geeft.
Das toevallig. Ik heb ook die NF12 PWM gehaald, maar ook een NF-S12A als casefan (of andersom, weet niet meer hoe ik ze erin heb gezet).
Met Speedfan kan ik niet de fan aansturen die op de CPU aansluiting zit (Asus Rampage Extreme III), alleen als ze op andere fan aansluitingen zitten.
Speedfan ziet die andere aansluiting wel als CPU fans, maar na beetje proberen was ik er achter welke fan bij welke naam hoorde.

Superstil en toch koel.
Heey Ingmar! Bedankt voor deze review, erg nuttig, aangezien ik bezig ben met een media pc (Asus F1A75-M mobo; AMD A4-3400; in een Antec Fusion Remote) waarbij ik in eerste instantie de Shuriken Rev. B wilde inbouwen tot ik zijn grote broer tegen kwam! Erg mooi dat jij het vergelijk van deze twee in de praktijk hebt. Vereiste voor de htpc is natuurlijk zo stil mogelijk. Is vanuit dat oogpunt de 'Big' uitvoering beter, en dus aan te bevelen boven de 'normale' Shuriken Rev. B? Alvast bedankt voor je antwoord, dan ga ik bestellen ;)
Uiteraard. De 120 mm fan op de Big Shuriken maakt, naar mijn mening, minder geluid dan die van de 100 mm van de Shuriken.

Plus, vind je de fan op de Big Shuriken alsnog te luid. Kan je er makkelijker een andere ( PWM ) fan voor vinden. Dat heb je niet zo snel bij die 100 mm.

En de koeler in zijn geheel is gewoon groter, en heeft meer heatpipes, dus dan kan hij zijn warmte ook makkelijker ( minder RPM ) kwijt. Moet je dus wel rekening mee houden met je RAM, zoals je op de foto hierboven ziet.

Nu had de Shuriken bij mij natuurlijk wel meer watt om koel te houden en zou hij het dus wel wat makkelijker krijgen met jouw dual core. Maar voor die €8,- verschil..

Succes er mee!
Een PWN fan is niet nodig - vaak zijn die niet zo stil als die met een vaste snelheid. Rond de 1.000 toeren is prima, hoor je niet.
Inderdaad! En qua prijsverschil is de keuze snel gemaakt, nogmaals hartstikke bedankt, zeer nuttige review, ik ga nog even checken of ik niet in de knup kom met mijn geheugen modules, zo niet, dan bestellen ;)

Hoop geen domme vraag, maar de standaard fan die erop zit is toch ook een PWM fan?
De snelheid wordt toch ook door een controle signaal geregeld?
Standaard fan is inderdaad een PWM fan, die gaat dus op een 4 pin header op je moederbord ;)
Sorry, maar 65.000 RPM bedoel je? of RPH ;)
Dan moet ik je meedelen dat je een foutje hebt gemaakt in het overnemen, of het aflezen, of het is een fout in het systeem. Want het is echt onmogelijk.
Gezien je geen fout hebt gemaakt in het aflezen (65.444 RPM) moet het wel een fout zijn in het systeem, maar ik kan je garanderen dat jij nog nooit een fan gezien/gehad hebt die 65.444RPM haalt ;)

Verder nette review!
Je raadt dus deze boven de Shuriken aan?

Dan denk ik dat ik deze ook maar ga bestellen.
RPM, zoals Open Hardware Monitor mijn zegt. Maar nee, niet dat ik daar in geloof natuurlijk :P

Ik raad de Big Shuriken inderdaad aan boven de 'normale' Shuriken. Maar het is natuurlijk allemaal afhankelijk van wat je zelf wilt koelen ( ik dus een 100 watt APU )
Anoniem: 411710 9 juli 2012 17:19
Zit de koelpasta er al bij als je hem koopt?
Hallo Onlireeks,

Ja er zit al pasta op als je het nieuw koopt.

Deze pasta gebruik ik zelf echter niet.