Sennheiser HD 515 (Zwart) Review

28 november 2007, laatste update op 13 november 2008, 7.504 views Rapporteer

Ik heb deze koptelefoon betrekkelijk goedkoop kunnen aanschaffen met rentepunten van de Postbank.
De geluidskwaliteit is echt fantastisch. Zeer goede basweergave, eigenlijk is het precies wat je van een Sennheiser mag verwachten: een brede geluidsweergave en zelfs op hoge volumes blijft het geluid helder.
Een minder puntje vind ik het feit dat de hele buitenwereld mee kan genieten van mijn muziek. De oorschelpen laten namelijk ontzettend veel geluid door via de zijkanten. Zelfs op half volume kan ik teksten verstaan als ik de koptelefoon afzet.

Pluspunten

• Sublieme geluidsweergave voor z'n prijs
  • Zeer goede prijs/prestatie-verhouding

Minpunten

• Oorschelpen laten veel geluid door naar buitenwereld
  • Lange plug wanneer gebruikt als 3,5mm jack

De kabel is altijd een hekelpunt geweest bij mij. Koptelefoons sneuvelden binnen een half jaar, voornamelijk door kabelbreuken(de ene oorschelp viel bijvoorbeeld uit). Deze kabel is echter een heel stuk steviger en las ik op de verpakking, zelfs vervangbaar.
Jammer vind ik dan wel dat de plug origineel een 6,3mm plug is(normale jack) en met een bijgeleverd opzetstukje naar een mini-jack (3,5mm) om te zetten is. Gevolg is dus dat je zo'n lange plug hebt, omdat je van een grote aansluiting naar een kleine gaat. Andersom zou dus beter zijn geweest, aangezien ik de grote plug nauwelijks gebruik.
Anderzijds is de koptelefoon eigenlijk voor high-end doeleinden bedoeld, zoals studio-opnames e.d. Aangezien daar 6,3mm jackpluggen veel meer gebruikt worden snap ik de keus van Sennheiser om het op deze manier te doen enigszins.

Heb jij ook een Sennheiser HD 515 (Zwart)?

Matige review.

"Sublieme geluidskwaliteit" bestaat niet, al helemaal niet van een "middenmoot" koptelefoon als de HD515. Zelfs de mid-end HD650 van honderden euro's meer levert nog geen sublieme geluidskwaliteit :)
Maar goed, geluid is persoonlijk en valt niet over te twisten zullen we maar zeggen.

Daarnaast had je beter een gesloten koptelefoon kunnen kopen als je geen geluidslekkage had willen hebben. Valt meer onder de noemer 'onvoldoende voorbereiding' dan 'kritiekpunt' in mijn ogen.
Er zijn maar een paar koptelefoons duurder dan een HD650. wil je me beweren dat dat ding dan Mid-end is? Sennheiser heeft niet eens een duurdere meer, de enigen waren de Orpheus modellen!

En ja, Stax is er nog, en ja, die Beyer kan soms iets duurder uitvallen, maar dit is echt wel een High-End, een 650.

515 is mid-end, ben ik met je eens. Low-end is alles onder de 50, en zo goedkoop is deze nog net niet. Toch zal het, desondanks, een leuk ding zijn.

Open koptelefoons zijn de norm nou eenmaal voor goed geluid, en niet iedereen weet dat het erg hinderlijk zal zijn. En het is vervelend, het lekt, dat wil niemand, dus is het een kiritekpunt.

Wel merk ik dat de poster niet echt verstand van geluid heeft, maar dat terzijde.
Goed, ik overdreef iets over de HD650, maar je zal ongetwijfeld weten dat er nog een klasse koptelefoons boven de HD650 gepositioneerd is - Grado GS100, AKG K1000 en vele modellen die niet meer gemaakt worden.
"Sublieme geluidskwaliteit" bestaat niet, al helemaal niet van een "middenmoot" koptelefoon .."

Wat een klinklare onzin. Als er iets subjectief is dan is het de geluids ervaring van die speakers/koptelefoons etc. teweeg brengen.
Sublieme geluidskwaliteit voor de prijs van de koptelefoon. Dus prijs/prestatie is uitstekend! :)
Je hebt enigszins wel gelijk. Waar ik eigenlijk op doel is het feit dat je voor 60 euro gewoon een heel goede koptelefoon in huis haalt voor zo'n prijs.
Ik vond de 515 echt een erg slechte koptelefoon en kan zich totaal niet meten met zijn grotere broertjes de 555 en 595.
En over die HD650, ik persoonlijk vind hem high-end. 515 vind ik dan weer erg low-end ;)
ik moet nick gelijk geven : ik heb een hd 500 en nu een HD 595 en het verschil is heel groot.
Voor studio opnames gebruik je geen HD515, omdat hij juist open is en daardoor teveel geluid lekt.
Ik heb deze koptelefoon (2 stuks) een aantal weken geleden besteld.. maar azerty blijft maar vertellen dat de levertijd onbekend is.

Hopelijk schieten ze een beetje op en kan ik mijn ervaring ook delen.
Waarom beoordeel je de bouwkwaliteit als net voldoende? Is ie kapot gegaan, of voelt ie flimsy aan?

[edit:]
Oorschelpen laten veel geluid door naar buitenwereld

Het is dan ook een open koptelefoon he. Dat hoort zo bij een open koptelefoon afaik. Je kunt het geen nadeel noemen omdat je dit gewoon had kunnen verwachten als je op voorhand de specificaties van het ding had bekeken.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 26 juli 2024 20:26]