Over hoe deze router presteert met stock firmware kan ik niks vertellen - het enige waarvoor ik die gebruikt heb is om de OpenWrt-image te flashen

. Ik had oorspronkelijk twee van deze routers ingeslagen (kwamen langs voor een prikje op iBood) omdat er genoeg mensen in mijn omgeving zijn die regelmatig hulp/aankoopadvies nodig hebben over computerspul. Ik installeer ze met OpenWrt.
Eisen
Zoals bij mijn andere routers is 100% OpenWrt-ondersteuning ook hier een vereiste. Dit is niet alleen een persoonlijke voorkeur, het garandeert ook een langere levensduur - waar de fabrikant na een paar jaar stopt met updates (ook als er beveilingingsproblemen opduiken) kan je met OpenWrt gewoon de laatste versie erop zetten.
Ondersteuning door OpenWrt
De huidige versie van de TL-WR841N (7.2) wordt nog niet volledig ondersteund in de stabiele versie van OpenWrt (10.03.1 op dit moment). De
ontwikkelversie (Attitude Adjustment) biedt evenwel volledige ondersteuning voor de 7.2-revisie. De installatie en configuratie van OpenWrt is voldoende gedocumenteerd (onder andere op de wiki van het project zelf) dus ik licht die niet toe.
Hardware
Dit model is gebaseerd op een (zoveelste) Atheros ar71xx SoC. Het voordeel: het is een beproefd systeem - Atheros 802.11n hardware is een populaire keuze voor draadloze hardware (zowel clients als APs). De processor draait op 400 MHz, de switch biedt 5 100 Mbps-poorten en je hebt één 802.11n 2,4 GHz chip tot je beschikking.
Bereik en prestaties
Het bereik is zondermeer goed te noemen. In de woning waar ie werd geïnstalleerd (gemonteerd tegen een buitenmuur (binnen weliswaar) op het gelijkvloers) is er op de eerste verdieping en op zolder nog steeds een stabiel signaal (iwconfig rapporteert 40/70). De Windows-PC van de bewoners ging 'van twee naar vijf streepjes' ~[sic]. Snelheden en de verbinding zijn stabiel. Het huis is al wat ouder, de plafonds zijn volgens mij niet van gewapend beton.
Inloggen (zowel via SSH als over de webinterface) gaat vlot - merkelijk vlotter dan de Asus WL-500W die ze daarvoor hadden). Ter vergelijking: de WL-500W draaide op een Broadcom SoC die op 266 MHz tikte. Beide routers hebben wel evenveel RAM (32 MB).
Ik heb bij het onderdeeltje 'Ondersteuning' 'Geen mening' aangevinkt aangezien ik van TP-Link ook geen support verwacht, tenzij dat ding de geest geeft of de hardware op de een of andere manier kuren begint te vertonen die niet aan OpenWrt te wijten zijn. Over de prijs kan ik kort zijn: een high-end router koop je voor 100 €, hier heb je voor ongeveer 20 € een echte prijsvechter die weliswaar geen gigabit Ethernet biedt, maar wel 300N draadloos - en dat is wat veel mensen meer zullen nodig hebben dan een upgrade van hun LAN.
WAN to LAN doorvoer
Voor mensen die zich afvragen wat deze router aankan heeft TP-Link een
handig tabelletje online gezet.
Attitude Adjustment
Met de 12.09-release van OpenWrt werden de firmwares getrimd, waardoor er toch plaats was voor pakketten zoals bv. tc en er een gastnetwerk kon worden opgezet.