Apple MacBook Pro 13" 2.3GHz (voorjaar 2011) Review

29 februari 2012, laatste update op 29 februari 2012, 2.928 views Rapporteer

Ik heb deze laptop halverwege 2011 overgenomen van een andere vriendelijke tweaker! dus ik heb nu iets meer als een half jaar ervaring met mijn MacBook. De specificaties Reden voor aanschaf Ik ben na de zomervakantie begonnen met een nieuwe studie, ik had mij voorgenomen een bijpassende laptop te kopen. Na 2 weken les, bleek dat wij alleen maar met Mac OSX zouden werken. voor de compatibiliteit v.d. software heb ik daarom ook een MacBook gekocht. Voor de aanschaf van dit macbook had ik geen ervaring (meer) met apple, ik heb ooit op een SE30 leren werken, maar nadien altijd met windows gewerkt, ik had wel de laatste...

Pluspunten

• Accuduur
  • Bouwkwaliteit
  • van alle gemakken voorzien

Minpunten

• Voor elk soort beelschermaansluiting een adapter nodig
  • Rand van laptop kan vervelend zijn met typen.

De specificaties

Reden voor aanschaf

Voor de aanschaf van dit macbook had ik geen ervaring (meer) met apple, ik heb ooit op een SE30 leren werken, maar nadien altijd met windows gewerkt, ik had wel de laatste 3 maand Mac OSX in vmware draaien.

Featureset
Ik heb 5 sterren gegeven voor de featureset, omdat ik simpelweg niks mis! Alles wat je maar kan wensen is aanwezig.

Prestatie
(4 sterren) De prestatie heeft van mij 4 sterren gekregen, de laptop is supersnel, en loopt nooit vast!
Echter, meerdere programma's van adobe openen vind de laptop vaak niet fijn, hier wordt hij ontzettend traag van. De oorzaak hiervan is dat het ramgeheugen dan volloopt. als je dit eenmaal weet kan je dat voorkomen, maar een uitbreiding naar 8GB zal geen luxe zijn.

Beeldkwaliteit
Het paneel wat in deze laptop zit is geweldig, ook de mogelijkheid om de helderheid makkelijk met f1 en de f2 toets aan te passen is er handig en bij mij veel gebruikt. Het enige nadeel is dat de optie om er geen glossie scherm op te zetten zo duur is, een glossie scherm is af en toe met daglicht zeer vervelend.

Bouwkwaliteit en robuustheid
Hier heb ik niks op aan te merken, simpelweg omdat ik nog nooit een laptop in handen heb gehad welke zo solide aan voelt. de compleet alu behuizing is echt geweldig. vandaar ook 5 sterren.

Ergonomie
De laptop werkt erg prettig, onder allerlei soorten houdingen. Echter heeft de ergonomie maar 4 sterren gekregen, omdat het randje van de laptop toch heel vervelend kan zijn. dit had wel iets ronder mogen lopen. Dit probleem doet zich voornamelijk voort als je de laptop relatief hoog hebt staan.

Warmte en geluidsproductie
Elke laptop maakt geluid, ze moeten allemaal gekoeld worden. Apple heeft de balans tussen temperatuur en geluidsproductie prima gevonden. helaas is het wel zo dat die hard begint te blazen met het afspelen van HD video voor een langere tijd. Ook de temperatuur loopt dan op. echter het geluid van de ventilator stoort mij dan, want het geluid van de laptop moet dan zo hard dat de luidsprekers het er moeilijk mee krijgen. daarom ook maar 4 sterren.

Mobiliteit en accuduur
Accuduur is heel simpel 5 sterren. gewoon 8 uur lang werken zonder problemen.
De mobiliteit is wat minder, het meenemen van de laptop is geen probleem, maar deze aansluiten op iemands TV is dan lastig, aangezien de laptop geen normale HDMI, DVI of VGA aansluiting heeft, je moet dan altijd verloopstukjes mee gaan zeulen.

Prijs
De prijs van deze laptop is aan de dure kant. daarom ook maar 3 sterren. echter ben ik wel van mening dat je voor een stuk echte kwaliteit toch wel wat meer mag betalen.

Vragen of opmerkingen zijn altijd welkom! deze zullen beantwoord worden.

Edit:
Opgelet!
Tweakers toont onder "specificaties en afbeeldingen" foto's van een 15 inch model, deze heeft naast het toetsenbord luidsprekers, dat heeft de 13 inch niet, ook mist de 13 inch de microfoon aansluiting. Daarom heb ik zelf wat foto's gemaakt

Heb jij ook een Apple MacBook Pro 13" 2.3GHz (voorjaar 2011)?

Allereerst: Goede review, je hebt er je best op gedaan.
Je bent duidelijk, je vertelt wat je moet vertellen en je legt uit waarom je voor een bepaald aantal sterren hebt gekozen.

Toch is je review een beetje onder de maat voor 'een echte tweaker' ;)
Zoals je al schreef: je was net wakker toen je de review schreef (dat is af te raden, geloof me, ik spreek uit ervaring :p ) maar toch..

Je had in ieder geval beter iets uitvoeriger kunnen zijn over je drijfveren voor de beoordeling. Zeker als je bij algemene beoordeling 5 sterren (!) geeft!
Iedereen weet: dat vergt uitleg!
Vaak wordt er bij het schrijven van een review inderdaad veel aandacht besteed aan de uitleg over hoeveel sterren je voor bepaalde onderwerpen hebt gegeven. Toch blijft het zo dat je review onvolledig is als je alleen dat doet. Probeer wat algemene informatie erbij te schrijven. Het kan niet zo zijn dat alles wat je weet van deze laptop alleen plus- en minpunten zijn. Uiteraard ook gewoon wat weetjes, handigheden en andere dingen (die overigens vaak niet snel inbegrepen zullen zijn bij een korte uitleg over je waardering voor bijvoorbeeld de featureset)

Nu belicht ik vooral de negatieve kant van je review, wat je als kritiek kunt beschouwen.
Maar onthoud in ieder geval, van kritiek kun je leren. Ik bedoel het niet rot, het is bedoeld als tip. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen ;)

Ontzettend goed van je dat je even die EDIT eronder hebt gezet, waarin je vertelt dat de foto's afwijken van de realiteit, en dat je daarom zelf maar een aantal foto's hebt gemaakt! Dat werkt altijd goed, zeker nu!

Je krijgt nu 2 sterren, maar als je iets preciezer bent, en probeert een beetje meer op je taalgebruik (taalfoutjes) te letten, krijg je gemakkelijk 3 sterren. De inhoud van je review is dan ook absoluut niet slecht, maar het is minstens onvolledig te noemen.
Allereerst bedankt voor deze reactie, hier heb ik echt wat aan;)

Echter heb ik op jou reacties toch 2 puntjes van kritiek.
Natuurlijk blijft een review persoonlijk, alle plus en minpunten die ik gemeld het, zijn mijn persoonlijke ervaring. Natuurlijk kun je de prijs van deze laptop bijvoorbeeld als minpunt zien, maar dat is erg persoonlijk door o.a: Budget, opties etc.
Misschien op sommige punten wel. maar ik wil het juist alleen over de hardware houden. In 1 van de bovenstaande reacties vraagd inderdaad iemand of ik de DVD speler/brander mis, deze zit er wel in. Dit is deels mijn fout, en deels van de desbetreffende tweaker, hij had ook beter door de specs kunnen kijken.

Ik had namelijk geen zin om een review te schrijven over de voordelen van OSX tegenover Windows. Het is maar net hoe je de laptop wilt gebruiken. Windows installeren is namelijk ook geen probleem. En Mac OSx kan ook op een windows pc zoals in mijn review wel te lezen is.

Verder zijn dit soort reacties meer dan welkom. Zo kan ik inderdaad mijn keuzes eens van een ander opzicht bekijken. En de mening van anderen is inderdaad belangrijk voor eventuele kopers, maar ook voor een volgende review van wat anders.
Bedankt ;)

Op het eerste punt snap ik niet wat je bedoelt. Ik bedoelde te zeggen dat je van een onderwerp vaak beter meer kunt zeggen dan dat je alleen plus- en minpunten opnoemt. Uiteraard is het persoonlijk, en spelen er voor iedereen andere dingen mee!

Ik snap uiteraard dat het geen zin heeft om dingen dubbel te schrijven, maar je had je ervaring (persoonlijk, zoals je schrijft) met de laptop bijvoorbeeld nog op kunnen schrijven. Je had nog kunnen vertellen hoe je de processor vond, hoe snel processen uitgevoerd kunnen worden, misschien een paar benchmarks?!
Snap je wat ik bedoel?

Mooi dat je open staat voor tips ;)
Dat is 'het goede soort tweakers' :D
Punt 1 had ik verkeerd geïnterpreteerd, ik snap je standpunt nu, en begrijp je volledig.

In punt 2 heb je ook gelijk, maar in de specs staat dat het een i5 2,3 ghz is. Voor de dingen die ik er mee die is dat voldoende, ik heb in mijn review ook aangegeven dat het ramgeheugen vaak de bottleneck is. Benchmarks zijn niet echt te vergelijken.. of zijn er benchmarks die OS onafhankelijk zijn?

Dank u voor uw complimenten, ik voel me vereerd :)

[Reactie gewijzigd door Silasje op 25 juli 2024 19:46]

mis je de cd/dvd speler/brander niet?
Die zit erin, dat is een gewone sleuf aan de rechterkant van het notebook
Volgens mij is het Featureset ipv Futureset

[Reactie gewijzigd door marnix11 op 25 juli 2024 19:46]

De featureset is futureproof! ;)
Jij weet het helemaal niet beter :)
Ik heb het aangepast, dat krijg je als je net wakker bent en een review schrijft.
8 GB werkgeheugen is echt een aanrader, kost je een euro of 40 en scheelt af en toe een hele hoop.

Deze heb ik in mijn MacBook Pro (najaar 2011, 2.4ghz) gezet, totaal geen problemen mee gehad en de installatie kan niet makkelijker (handleiding op support.apple.com).
Ik zit het ook te overwegen, alleen zit ik momenteel krap bij kas.
Hele mooie foto's door die licht inval
Waar een opgeruimt bureau wel niet goed voor is :D
Sharp edges ??? The fix is here:

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 25 juli 2024 19:46]

Die had ik ooit al gezien, voordat ik deze laptop had.

Vind het leuk om mensen te zien die alles helemaal perfect willen maken, maar in mijn ogen is dit gewoon een onderdeel van het design. Tijdens lessen etc. ben ik meer bezig met het touchpad, dan stoort dit niet. Een half uur achter elkaar typen gaat ook nog wel.

Als ik hele verslagen in elkaar moet kloppen, dan doe ik dat liever met een extern toetsenbord en muis. ook omdat mijn houding dan beter t.o.v. het beeldscherm.

Om nou met de dremel de randen minder scherp te maken vind ik wel erg zonde, op de bijbehorende afbeeldingen zie je de polish over de het geheel er niet mooier op wordt. dan heb je een veel lichter glimmend randje, nee dank u.

Toch leuk dat je dit erbij zet! :)
Goeie maar wel redelijk beknopte review.

ik zou toch nooit een macbook aanschaffen. ^^
Tip: een prijs is niet duur of goedkoop maar hoog of laag;)

[Reactie gewijzigd door bozotheclown op 25 juli 2024 19:46]

Dank je, zal in mijn volgende review toegepast worden