Belkin Draadloze N1 Router Review

notsonewbie
24 april 2009, laatste update op 1 april 2010, 6.797 views

Belkin Draadloze N1 Router

Update april 2010: nog steeds de nr 1 wifi router alhier, still going strong ! Deze router is een 'budget aankoop keuze' geweest, voor mij dan. Het is een apart ding in de zin van genoemde en gebruikte verbindingsnelheden voor zowel bekabeld (100 mbit) als wifi (300 mbit) connectivity. Ik gebruik de router, en dat was mede keuze bepalende, als: access point only ! En dat werkt als een speer kan ik melden. Ik doe dit omdat ik belkin, mimo en n1 wilde. Echter daar mijn adsl modem al routert en de andere 2 pc's via 100 mbit kabels op een switch zitten, is de router functie niet nodig vooralsnog. Ook de lange zoektocht en vergelijken tussen webshops, vragen gesteld per email en dan de vraag of die op vista home premium 64 bit netwerk...

Pluspunten

• update 2009 Met mimo, 20+40 mhz op de router EN de usb wifi sticks, kan ik schok-loos de race / demolition derby game flatout2 draadloos via wifi spelen.
  • Makkelijk op te zetten of te veranderen naar accesspoint only, werkt met cd wizzard OOK onder mijn vista 64. Verbinding kan wel degelijk 300 Mbit uit laten lezen op de laptop, maar dan alleen beveiligd via mac filter.

Minpunten

• Ik heb hem nu een halve dag, hij wordt behoorlijk warm.
  • Onduidelijk wat de button achterop precies doet, iets met toekomstige firmware maar duidelijk is belkin hier niet in of over.
  • Er zit geen aan/uit knop op, die mijn asus wel had, en welke ik gebruikte om stroomkosten te besparen. Nu moet de voeding dus telkens los, houd ie dan wel de settings vast en zo ja hoe lang...
  • Update 2009 ivm bovenstaande:
  • Het apparaat is continue, gebruikt of niet, heel warm, maar al met al nooit problemen.
  • De firmware update voor de onbestemde knop is er nooit gekomen vooralsnog.
  • Als het apparaat een dag of 5 zonder stroom zit, zijn de settings er gewoon nog.

Update april 2010: nog steeds de nr 1 wifi router alhier, still going strong !

Deze router is een 'budget aankoop keuze' geweest, voor mij dan.

Ik gebruik de router, en dat was mede keuze bepalende, als: access point only !

Ook de lange zoektocht en vergelijken tussen webshops, vragen gesteld per email en dan de vraag of die op vista home premium 64 bit netwerk zijn dienst kon doen bleek ondanks uiteenlopende antwoorden (veelal : niet) WEL te werken, een pak van mijn hart.
Dit betreft de router/access point, of het ook voor de tevens aangeschafte belkin N1 usb wifi 'kaart' opgaat weet ik niet want die heb ik toevallig op de enige laptop hier, en die werkt met XP home sp2.

Snelheid: men merkt op dat de router geen 300 mbit zal halen, wel fysiek, maar niet kwa data doorvoer. Echter ik zie dat toch echt staan in de laptop als verbindingssnelheid.
Gebruik je beveiliging zoals ska en aes, dan valt ie wel terug naar 130, maar met alles 'open' en dan filteren op MAC adressering, het gaat en dat is het vreemde, sneller dan 100 mbit die de poorten aankunnen, dat is echter weer niet relevant als je de router zou gebruiken met bijv. 2 of 3 N1 wifi NIC's.
Ik heb dus afstands/snelheids 'ruimte' zat, een 100 mbit bekabeld netwerkje, en ook deze router is 100 mbit kwa poorten/kabels, maar wifi kan hij op 130 a 270 tot wel 300 mbit... Meer dan ik nodig heb dus.

In deze review: 'Betrouwbaar en stabiel' vul ik nog niet in, ik heb hem net.
Installeren met de cd, in windows vista home premium 64 bit, lukte in 1 keer.

WLAN-bereik : ik zit diagonaal, gegokt, 10 meter verder en een verdieping hoger dan begane grond, de router staat op de grond tegen een muur bij de voorpui, terwijl ik boven zit met de usb antenne op ongeveer 10% van het midden van het huis, ook met een muur tussen usb antenne en router 'zichtveld'. Lijkt mij dus prima. Of zoals belkin software zelf meld: uitstekende verbinding.

Ook het ietwat listig lijkende 'omzetten' naar accespoint viel me erg mee.
IP nummer in de browser, settingsmenu, IP nummer aanpassen ivm mijn reeds aanwezige netwerk range, aanvinken "accesspoint gebruik" (zoiets dan) opslaan, uit zetten, kabel van modempoort (in de n1 router) in naar een vrije poort op de 10/100 8 poorts switch, opstarten en voila. 1 maal verloor ik connectie, ik raakt een button achterop de router aan, zie negatieve eigenschappen onder deze tekst.

Ik werk nu constant met 130 mbit in de taakbalk weergegeven connectie snelheid, dit komt vanwege de veiligste opties welke ik instelde (wpa2, aes, mac, wachtwoord e.d.) en allen met het 'simpele' 20 mhz ipv de mogelijke 40 mhz optie hetgeen voor mij onnodig lijkt.
(Want de 300 mbit haalde ik met een voor mij nieuwe optie: 20 EN 40 mhz mimo, i.p.v. alleen de standaard 20 mhz. )

Het eerste gevoel is dus erg goed.
En de ervaring, komende van een asus accesspoint op max. 11 mbit die meestal maar 30 a 40% connectie had met mijn pcmcia kaartje, langzaam netwerk en remote viewende werken dus, wat een verademing op 130 a 300 mbit ! :-) In de praktijk wellicht dus in mijn bekabelde netwerk gewoon 100 mbit cq 3 mbit internet, maar dat vind ik snel zat.

O.a. de pdf manual is hier te vinden:

Update 14 januari 2008; inmiddels staat het apparaat op 20 plus 40 mhz te werken, op 2 kanalen. De verbinding is uitstekend en de volle 300 Mbps is bijna continue een feit mEt wpa2 encryptie.

Update 28-10-2009 Werkt nog als een speer. Geen vervanger in gedachten nog!

Heb jij ook een Belkin Draadloze N1 Router?

Nette review,

Wat bij mijn N1 router van Dlink opviel was dat de straling/afstand veel groter was. Meer dan een G/B routertje. Daar ook zo?
Hosttech, dank je wel voor het compliment.

Ik heb de afstand nog niet anders gehad dan voorheen met mijn asus 11 mbit accesspoint omdat ik de laptop op een mini bureau heb staan bij het raam waar ik graag werk. Echter die haalde kwa ontvangst antenne icoontje 2, soms 3 puntjes van de 4 (die had er geen 5) Deze haalt er 5 en soms 4 (ik zag 3 andere wifi's in de lijst, dus interferentie is zeer goed mogelijk en ik zit dus op die alleen 20 mhz)

Nu had die asus wl-300 dacht ik dat het was, gEEn zichtbare antenne die je kon 'richten', deze belkin n1 heeft er drie \ ! / :-)
________________[][][][][]____________

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 10:33]

Lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel.
Klopt, was het eerst afvragen, nu door de update aldaar is het duidelijk, wel warm, maar niet kapot daardoor na al die tijd.