Panasonic Lumix DMC-TZ3EG Zilver Review

Ippenwarf
15 oktober 2007, laatste update op 15 oktober 2007, 2.782 views

Panasonic Lumix DMC-TZ3EG Zilver

De Panasonic DMC-TZ3 is een camera met veel mogelijkheden. Hij hoort in de range „Traveler”, hetgeen betekent dat je er op reis, vacantie, gemakkelijk mee kunt fotograferen. Dat gaat ook heel goed in de stand normal picture.
Het anti-bewegingsmechanisme werkt perfect.
De optische zoom is fantastisch (10x).
Het menu voor de diverse standaardinstellingen geeft wel heel erg veel mogelijkheden, maar je weet nooit wat het resultaat zal zijn. Bij de stand food bijvoorbeeld heb je geen idee welke omstandigheden de camera verwacht. Is het de vleesvitrine bij de slager, de groentekraam op de markt, de lunch op een zonnig terras of het diner bij kaarslicht ? Daarom gebruik ik liever de normale instelling en bepaal zelf naar gelang van de locatie de iso-waarde.
Kort na de aankoop van de DMC-TZ3 was ik een dagje uit fietsen met een vriend. Mijn foto's waren levenloos, doods, paarsblauw van kleur en die van mijn vriend (met een Canon Powershot) waren levendig en zonnig. We hebben beiden onder dezelfde omstandigheden foto's gemaakt - beiden met de instelling Automatische Witbalans, steeds met het teleurstellende resultaat voor de Panasonic; vlakke, doodse foto's.
Toestel met een cd met voorbeeldfoto's teruggestuurd...

Pluspunten

• Fantastische 10x zoom
  • Anti-trilfunctie

Minpunten

• Afsluitklepjes voor de lens lijken zeer kwetsbaar. Je steekt dit toestel niet zomaar eventjes in je broekzak. Er moet wel een tasje om.
  • Paarsblauwe kleurweergave bij Automatische Witbalans.

Het anti-bewegingsmechanisme werkt perfect.
De optische zoom is fantastisch (10x).

Toestel met een cd met voorbeeldfoto's teruggestuurd naar de webwinkel. Gratis reparatie bij de serviceafdeling van Panasonic in Leiden: Lensmechanisme vervangen. Het lijkt er iets beter van geworden te zijn, maar nog steeds zijn de foto's niet echt mooi. De beste resultaten krijg ik nu bij instelling AWB + levendig. Maar dan is het eigenlijk net iets te levendig, gras een tikkeltje te groen. Als je geen AWB gebruikt, maar bijv. Zonnig + standard is het resultaat goed. Maar het kan toch niet de bedoeling van een „Traveler” zijn om steeds andere instellingen te gebruiken. Gewoon AWB + standard zou goed moeten zijn. Dat is het niet.

De voorbeeldfoto's van vóór de vervanging van het lensmechanisme zijn twee aan twee gemaakt met de instelling Automatische Witbalans + Colour Mode Standard: Bruine turf (met DMC-TZ3 grijs, met Canon wel bruin en bosjes groen) en sluis (met DMC-TZ3 doods, met Canon zonnig).

Heb jij ook een Panasonic Lumix DMC-TZ3EG Zilver?

Volgens mij heb je een heel slecht exemplaar, niet representatief voor de TZ-range.
Anoniem: 168623 8 november 2007 22:40
niet mee eens, is voor dit geld en 10x zoom een fantastische camera. Ik had niet voor een reparatie gegaan maar een nieuwe gevraagd. Indien niet mogelijk geld terug.
Breekbrood heeft gelijk; ik heb een slecht exemplaar.
Ook Painchiller heeft gelijk. Ik had de camera al na ruim twee weken (op 12 augustus 2007) teruggestuurd met het verzoek om een ander exemplaar te leveren of me terug te betalen. Camera4all/Digitalplanet koos ervoor om het euvel te doen verhelpen. Zie mijn review.
Ook na de reparatie ben ik niet enthousiast geworden over de foto's die de DMC-TZ3 maakt. Vooral gelaatskleuren van personen zijn nog steeds zeer onnatuurlijk paarsbruin en foto's buiten zijn meestal vlak, doods en blauwachtig. Ik had me erbij neergelegd en bleef ontevreden.
Na veertien dagen in juni 2008 in [zonnig Zuid-Frankrijk kwam ik thuis met zulke absoluut zonloze foto's dat ik toch weer kwaad werd.
Op 8 juli 2008 heb ik de camera, weer met een cd met voorbeeldfoto's, opnieuw opgestuurd naar Camera4all. Ik heb verwezen naar mijn verzoek van ruim twee weken na aankoop; ander exemplaar of geld terug. Tot en met vandaag, 22 juli, heb ik van hen niets gehoord.

[Reactie gewijzigd door Ippenwarf op 22 juli 2024 18:12]