Samsung Galaxy S WiFi 5.0 8GB Wit Review

Blueflame_Core
19 februari 2012, laatste update op 19 februari 2012, 4.071 views

Samsung Galaxy S WiFi 5.0 8GB Wit

Reden van schrijven: De hoofdreden om deze review te schrijven over de Samsung Galaxy S Wifi 5.0 (hierna SG 5.0) is dat ik zelf weinig tot geen uitgebreide Nederlandse reviews kon vinden. Desondanks het APParaatje ® (want dat is het eigenlijk) toch maar aangeschaft. Ook wil ik nog even opmerken dat dit mijn eerst (of tweede) review is, dus mocht ik iets zijn vergeten dan hoor ik het graag. Reden van aanschaf: Aangezien je tegenwoordig bijna wordt doodgegooid met apps, en deze dus steeds leuker, beter en interessanter worden, ging ook ik op zoek naar een tablet. Een iPad/Galaxy Tab was me eigenlijk te groot en te duur. Ik wil het makkelijk kunnen meenemen, liefst in jas -of broekzak. iPod Touch kwam het eerste in me op, maar al...

Pluspunten

• Uitbreidbaar geheugen
  • Groot 5" Touchscreen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding
  • Veel gratis apps beschikbaar

Minpunten

• Geen hoesje en Nederlandse handleiding meegeleverd

Reden van schrijven:

Reden van aanschaf:

Aangezien je tegenwoordig bijna wordt doodgegooid met apps, en deze dus steeds leuker, beter en interessanter worden, ging ook ik op zoek naar een tablet. Een iPad/Galaxy Tab was me eigenlijk te groot en te duur. Ik wil het makkelijk kunnen meenemen, liefst in jas -of broekzak. iPod Touch kwam het eerste in me op, maar al snel zat ik te kijken bij Samsung of ze hier ook al een alternatief op hadden bedacht. Jawel, de SG 5.0! Het perfecte APParaatje ® voor mij, en voor een ieder die op zoek is naar een tablet die niet te klein en niet te groot is. Ik verwacht de vraag: "Waarom koop je niet gewoon een smartphone?" - Omdat ik al een telefoon heb om te bellen en te sms'en. Daarnaast wil ik ook geen duur abonnement :).

In de doos..

..zit een lader, usb kabel, oplader, in-ear oordopjes met afstandsbediening/mic in het snoer om gesprekken aan te nemen en natuurlijk de SG 5.0 zelf. Samsung had er wat mij betreft wel een hoesje bij mogen leveren, want voor 5" is er niet heel veel te vinden op het moment.

Featureset - Uitbreidbaarheid - Veelzijdigheid

Ik heb een – zeer goed – gegeven vanwege het volgende:

- i.t.t. de iPod Touch kun je de SG 5.0 wél uitbreiden met een microSD kaartje tot maar liefst 32gb. Standaard wordt die geleverd met 8gb intern geheugen, dit is voorlopig voldoende voor apps en muziek.
- Het 5” display is een mooie grootte en ongeveer 1/3 groter dan de iPod Touch.
- De frontcamera is leuk voor beeldbellen en de 3.2 megapixel backcamera maakt redelijk goede foto's en video's. Op YouTube zag ik dat de SG 5.0 betere foto's maakt dan de iPod, maar de iPod daarentegen weer beter is in de video-opnames (zie link onderaan en oordeel zelf).

Apps en Android Market

De Android Market ziet er goed en overzichtelijk uit. Omdat ik hier erg weinig over kon vinden (Apps op de SG 5.0) zal ik hier iets meer aandacht aan besteden.
Populaire Apps zoals Wordfeud, Skype, Angry Birds, Google Sky Map, enz. enz.. zijn allemaal beschikbaar en gratis. De enige app die ik ben tegengekomen die niet beschikbaar was, is WhatsApp. Het toestel schijnt niet compatibel te zijn. Misschien dat er op Google wel iets te vinden is waardoor het wel mogelijk is, maar hier heb ik mij nog niet in verdiept. Wil je apps kopen dan heb je een creditcard nodig.

Schermindeling

Nog een voordeel is dat je je bureaublad kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je favoriete apps en widgets plaatsen. Dit schijnt bij de iPod Touch niet te kunnen. Je kunt 12 pictogrammen per bureaublad plaatsen en volgens mij kun je tot wel 9 bureaubladen aanmaken. Mocht je dit niet willen dan is alles te vinden in "Applicaties".

Bovenin het bureaublad is er standaard een Google zoekbalk. Onderaan vind je de pictogrammen Muziek, Video's, Browser en Applicaties. Dit is verder niet aan te passen.

Snelheid

De SG 5.0 beschikt over een 1GHz processor en is in de meeste gevallen even snel als de iPod Touch (zie ook hiervoor de review op YouTube), goed te doen dus.

Beeld- en geluidskwaliteit

Het 5” WVGA TFT LCD scherm is super scherp. De helderheid is naar wens aan te passen. Filmpjes en foto's zijn prima te bekijken.

Het geluid is ook goed. Er zitten 2 stereo speakers op de achterkant en het volume kan goed worden opgeschroefd, waarna het geluid nog steeds helder is. Met goede oordopjes is het waarschijnlijk nog beter, alleen heb ik deze op het moment van schrijven niet tot mijn beschikking. Ook zit er een equalizer in het muziekprogramma dat beschikt over voorgeprogrammeerde presets, maar je kunt hem ook handmatig instellen. (Deze mogelijkheid schijnt bij de iPod Touch ook te ontbreken)

Bouwkwaliteit, afwerking en ergonomie

Ik heb hier een – goed – voor gegeven. Hij voelt stevig en solide aan. Gister heb ik hem per ongeluk laten vallen op een laminaat vloer, dit heeft die in alle opzichten overleefd gelukkig.
Verder zitten de knoppen op een logische plek, ligt die lekker in de hand en is die ook erg gebruiksvriendelijk. Je hebt eigenlijk geen handleiding nodig. Dit moet ik nog wel even als minpunt noemen overigens, want er was noch een papieren noch een digitale Nederlandse handleiding meegeleverd. Ik moest deze downloaden van portablegear.nl, want zelfs op de site van Samsung (Nederland) zelf kon ik hem niet vinden, sterker nog het hele apparaat is hier niet eens te vinden.

Mobiliteit/Accuduur

Aangezien er bijna overal wel WiFi beschikbaar is heb je genoeg mogelijkheden om mobiel te zijn met dit apparaat. Daarnaast beschikt de SG 5.0 ook nog over GPS en Bluetooth.

Hoe de GPS functie werkt i.c.m. navigatie heb ik ook even getest. Standaard zit er een Google Maps navigatie app op de SG 5.0, het signaal werd snel opgepikt, bijna nog sneller dan op mijn TomTom XL (als ik de satellieten niet af en toe update). De app is qua weergave uitstekend, alleen het gesproken gedeelte is buitengewoon waardeloos te noemen. Het komt in geen verhouding overeen met wat je op het scherm ziet. Misschien is dit een bug die nog aan te verhelpen d.m.v. een update. In de Market zijn er overigens ook genoeg navigatie apps te downloaden, zowel gratis als betaald, dus denk dat je de SG 5.0 best als navigatie kunt gebruiken.

De accuduur is goed. Er zit een 2500mAh accu in. Na wat surfen, Wordfeuden, apps installeren en YouTube filmpjes bekijken, had ik na 35 uur nog zo'n 15% over. Dus denk dat de gegevens van Samsung wel aardig kloppen (Audio 60Hrs / Video 8Hrs). De "Battery Widget" (te vinden in de Market) is ook een sterke aanrader, je kunt hier precies op aflezen hoeveel procent je nog hebt, hoeveel tijd je hem al in gebruik hebt sinds de laatste loskoppeling van de lader en hoe warm die is. De accu is zowel op te laden via usb als via netstroom.

Prijs

Hier kon ik alleen maar een – zeer goed – voor geven. Ik heb hem voor €179 euro gekocht, ongeveer hetzelfde als wat je voor een iPod Touch betaald, alleen krijg je voor hetzelfde geld bij de SG 5.0 zoveel meer.

Tot slot

Ik hoop dat ik een goed beeld heb kunnen schetsen van mijn bevindingen v.w.b. De Samsung Galaxy S Wifi 5.0. Het is echt een geweldige compacte tablet waar je voor dat geld zeker geen spijt van zult krijgen. Mocht er nog iets ontbreken in de review of wil je iets specifieks weten vraag het dan gerust.

youtube review:
Ik refereerde in sommige alinea's naar een review die ik op youtube had gezien. Het is namelijk net even wat duidelijker om hier naar toe te verwijzen dan het te omschrijven, daarnaast is zien ook geloven natuurlijk :). Bij deze de links:

Review deel 1
Review deel 2

Heb jij ook een Samsung Galaxy S WiFi 5.0 8GB Wit?

Je kan Whats app er wel op krijgen m.b.v. een prepaid nummer(ander mobiel nummer wat niet aan Whats app gekoppeld is), werkt bij mij op een bart smit tabletje met alleen wifi, je wordt dan gebeld op de prepaid met een code et voila. En ff googlen op een losse apk, deze was zo gevonden, een adresboek daar heb ik go contacts voor werkt simpel.
Duidelijke review.

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 26 juli 2024 01:03]

3G gaat ook vaak gepaard met een telefoonnummer.
Google heeft er wel degelijk wat over te zeggen.
Whats app werkt ook via gprs, 2g dus. 3g is geen vereeiste, maar een telefoonnummer is een vereiste. Whatsapp werkt ook op blackberry, symbian en IOS. Het is niet iets andriods specifiek. Het enige wat Google zou kunnen doen is het van de android market weren en, als het via de android market geïnstalleerd is, remote van alle android toestellen verwijderen, dat doen ze alleen met malware. Maar hoe whats app werkt en dat het het telefoonnummer als gebruikersnaam gebruikt is toch echt aan whatsapp inc.
Mooie duidelijke review.
Kun je mij wat vertellen over de GPS, werkt die goed/snel bij gebruik voor navigatie?
Ik heb dit nog niet getest, maar zal dit vanmiddag wel even doen. Zal dit later dan ook nog wel even toevoegen in de review :).
Heb het getest (zie review onder Mobiliteit/Accuduur) ;)
Whatsapp is niet beschikbaar omdat het geen 3G (en dus geen telefoon is) ondersteunt.
Whatsapp gaat er van uit dat het een sms vervanger is en dus altijd moet kunnen werken.

Voor een hoesje zou ik een samsung note hoesje zoeken.
Dan kom je wel op een leren uit want siliconen of flip gaat niet passen op een ander model.

Nette review.

[Reactie gewijzigd door Gingerbread op 26 juli 2024 01:03]

Whatsapp werkt met je telefoonnummer als account. Als je geen telefoonnummer hebt werkt whatsapp dus niet. Whatsapp is niet van Google, dus die hebben daar niet zo veel over te zeggen en whatsapp werkt ook niet altijd. Althans, berichtjes kunnen wel eens veel later aankomen (maar dat is met sms ook wel eens zo)
Samsung Note hoesje is net iets te groot. Op internet zijn er wel wat hoesjes te vinden of op eBay. Ik heb die van mij gewoon bij zo'n telefoonhoesjesboer gekocht :).
Weet je wel hoe groot een samsung note is??? Kan je net zo goed een laptop tas kopen om je mobiel in te doen..
Samsung Note is 0,3" groter dan de Galaxy wifi 5.0, dus nogmaals volgens mij vergis jij je in de galaxy s telefoon en daar gaat deze review niet over.
Natuurlijk werkt het ook op edge en gprs, maar dat heeft zijn apparaat toch niet.
En de reden dat het geweerd wordt is dus door het missen van de verbindingen, en daarom staat Google of Whatsapp het dus niet toe. Wie van de twee is niet echt relevant.
Is dat zo dat jou accu zolang meegaat? Mijn vrouwtje heeft ook deze telefoon, de accu altijd netjes getraind tot heden (pas opladen wanneer die uitvalt / melding) er word whatsapp op gebruikt en wordfeud, overdag werken dus weinig in gebruik. 's Morgens om 7 uur van de lader betekent 's avonds om 6 uur lege accu...
Dit is niet alleen bij haar galaxy S, maar eigenlijk bij ze allemaal..

@piotr123 .. Maar hoe synchroniseert jou whatsapp dan met de telefoon nummers in jou telefoon boek ?? Heb je dat gewoon op jou bart smit tabletje?? Wist niet dat je met jou tablet kon bellen en dus een telefoon boek erin had??
Nou goed als je dat heb dan zal dat wellicht kunnen werken aangezien whatsapp via het internet gaat ..
Goed gelezen of begrepen heb je het niet, vraag dan of dat ik het nogmaals wil uitleggen, of zoek ff op deze site,ik heb het ook niet van mezelf :)
Er staat dat ik go contacts heb gebruikt, je kan ook een ander adres boek downloaden, en gebruiken.
Er synchroniseert niets, je moet je gewoon alles met de hand toevoegen, maar het werkt dus wel.

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 26 juli 2024 01:03]

@whitewidowNL: Even voor de duidelijkheid, het gaat hier niet om de telefoon, maar om de 5" uitvoering zonder belfunctie!
Daarnaast is het zo, althans heb ik gelezen, dat je een Li-ion batterij eigenlijk nooit helemaal moet ontladen i.t.t. andere accu's. Ook is mijn toestel nog maar een paar dagen oud, dus kan zijn dat die naar verloop van tijd ook korter mee gaat. Weet niet hoe oud die van je vrouw is en aangezien je het over de telefoon uitvoering hebt, die 3g ondersteunt en dus meer stroomt vreet en waarschijnlijk een kleinere accu heeft kunnen je gegevens inderdaad wel eens kloppen.

[Reactie gewijzigd door Blueflame_Core op 26 juli 2024 01:03]

Nee klopt mijn welgemeende excuses ik dacht inderdaad dat het om de phone ging. Zelf heb ik wel goede ervaring met het helemaal leeg trekken van de lion accu's en vervolgens door te laden totdat hij meer dan vol is. Zo ga ik met mijn BB torch ong 2 dagen mee vooruit met whatsapp etc aan.
ben hem van plan om hem ook te kopen , maar ben aan twijfelen tussen het 4.0 model en deze. Vooral de grootte speelt een belangrijke factor. Past de samsung galaxy s wifi 5.0 goed in je broekzak? zelf als je aan het fietsen bent?

thx
Hangt er een beetje vanaf hoe groot je broekzak is :) maar in de meeste jeans en sportbroeken past die wel of in de binnenzak van je jas natuurlijk. De 4" zal net even wat makkelijker gaan natuurlijk, maar dan heb je weer een kleiner scherm, dus ja het is maar net waar je de voorkeur aan gaat stellen. Zelf zou ik gaan voor de 5" omdat het qua prijs niks uitmaakt.
ik had in het verleden een archos 43 it, deze spande al wat in mijn broekzak toen ik aan het fietsen was, ik zou voor de 5" kiezen maar dit is het einige dat mij wat tegenhoud
Goede review!

Ik heb dat ding ook al gezien in de winkel, maar om het te kopen doe ik nog niet aangezien ik een ipod touch heb met dockingstation.
Wat ik me wel afvraag is of er snel krassen op komen.
En bij mijn ipod zit er veel stof aan de zijkant van het scherm, kan er bij deze mp3 speler ook makkelijk stof aan de zijkant komen?

[Reactie gewijzigd door Thympy op 26 juli 2024 01:03]

Dank je!

Het is natuurlijk maar net hoe je er mee om gaat. Ik heb er nog geen kras op kunnen constateren, dus denk dat ik wel kan zeggen, neen er komen niet snel krassen op :).
Ook wat betreft het stof, ik heb de witte uitvoering dus stof zie je niet snel en kan er volgens mij ook haast niet tussen komen.
Misschien een rare vraag, maar hoe moet ik navigeren voor me zien zonder de beschikbaarheid van 3g? Alles cachen? En dan dus ook elke afrit die je verkeerd kunt nemen? Of ga je via bluetooth tetheren?
Offline navigatie zoals TomTom of Sygic / Co-Pilot

De kaarten thuis eenmalig ophalen, en regelmatig laten syncen als er veranderingen zijn