De harddisk productie lijkt weer op gang te komen. Deze 3TB harddisk is geproduceerd in Thailand. De prijzen beginnen medio februari 2012 langzaam aan te dalen. Daarom nu een extra opslagbeest voor in mijn systeem.
[img=620]dgjVoTtH[/img]
Als bulk in een antistatisch zakje geleverd dus zonder extra's als schroefjes en een installatiehandleiding. Op de sticker staat wel een verwijzing naar de website.
In het gebruik ben ik zelf niet één probleem tegengekomen. Het Gigabyte GA-Z68X-UD4-B3 moederbord met de Z68X chipset ondersteund van zichzelf al harddisks van 3TB en groter. Verder gebruik ik Windows 7 in een 64bit versie.
Harddisks groter dan 2.2TB worden niet ondersteund door de 32 bit Windows versies. Ook moederborden met een oudere BIOS kunnen problemen hebben met het herkennen van een grotere harddisk. Op de website van Seagate kun je de DiscWizzard software gratis downloaden. Met de DiscWizzard software kun je niet alleen een 3TB harddisk gebruiken met een verouderde BIOS, maar je kunt ook de volledige capaciteit benutten onder bijvoorbeeld Windows-XP. Daarnaast is de DiscWizzard software ook geschikt voor het maken en terugzetten van een back-up of voor het clonen van je harddisk.
[img=620]bS41k3pf[/img]
De prestaties
Mijn eerste 3TB harddisk van Hitachi, de Deskstar 7K3000 HDS723030ALA640, vond ik al hoge scores halen in de benchmarks van HD-Tune en ATTO Disk benchmark. Nu ik deze Seagate ST3000DM001 heb geïnstalleerd is de lat weer hoger komen te liggen!
[img=620]EwrlQaMN[/img]
De prestaties van de Seagate Barracuda zijn zeer goed.
Van alle harddisks in mijn systeem is dit een van de stilste. De warmteproduktie is ook zeer laag. Deze schijf is continu ongeveer 4 graden koeler dan de Hitachi Deskstart 7K3000 die er naast gemonteerd is.
De prestaties gemeten met HD Tune 2.55 op een SATA3 - 600GB/s. aansluiting zijn als volgt:
Seagate Barracuda ST3000MD001 Benchmark
Transfer Rate Minimum : 135.4 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 216.8 MB/sec
Transfer Rate Average : 174.9 MB/sec
Access Time : 11.5 ms
Burst Rate : 2186.0 MB/sec
CPU Usage : -1.0%
[img=620]ObmDoQ9I[/img]
Ter vergelijking heb ik de Hitachi Deskstar 7K3000 3TB harddisk getest op dezelfde aansluiting. Beide harddisk heb ik vooraf gevuld met dezelfde data. De resultaten zijn als volgt:
Hitachi HDS723030ALA Benchmark
Transfer Rate Minimum : 112.3 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 162.5 MB/sec
Transfer Rate Average : 139.5 MB/sec
Access Time : 10.7 ms
Burst Rate : 2236.3 MB/sec
CPU Usage : -1.0%
De transfer rates van de Seagate zijn beter dan die van de Hitachi. Deze laatste scoort alleen beter met een acces time die 0.6 ms sneller is en een hogere burst rate. In het dagelijks gebruik zal de Seagate net als de Hitachi gewoon als een lekker vlotte schijf aanvoelen. Om dit in perspectief te plaatsen heb ik een raid-5 array bestaande uit 3 stuks Samsung 1TB HD103UJ getest aangesloten op de Intel SATA2 -300 GB/s. controller. De resultaten liggen ongeveer op hetzelfde niveau als van de Seagate 3TB harddisk:
Transfer Rate Minimum : 101.6 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 216.8 MB/sec
Transfer Rate Average : 173.4 MB/sec
Access Time : 11.6 ms
Burst Rate : 3467.9 MB/sec
Mijn conclusie
Het lijkt er op dat de Seagate OptiCache technology daadwerkelijk een prestatiewinst oplevert. Zelf beweert Seagate dat dit een prestatiewinst tot wel 45% zou kunnen opleveren.
Seagate AcuTrac technology zorgt volgens Seagate voor betrouwbare lees- en schrijfacties in "high touch" werkomgevingen.
De SATA3 - 600GB/s. aansluiting maakt momenteel de hoogste doorvoersnelheden mogelijk. Dit betekent echter niet dat je deze harddisk niet aan een vaker voorkomende SATA2 - 300GB/s. controller kunt hangen. Voor de maximale transfer rate zal dit niets uitmaken. Zelfs op zijn maximum met 216.8 MB/s. blijft dit onder de grens van 300MB/s. Uit testen met de Hitachi op de SATA2 en de SATA3 controllers bleek dat de transfer rates en acces time gelijk blijven. Alleen de burst rate werd beïnvloed.
Nog enkele technische details
De Seagate Barracuda lijn bestaat uit een serie harddisks van 250GB tot 3TB. Zij zijn bedoeld voor de main-stream desktop markt. Hieronder vallen dus de gewone desktop pc's, all-in-one pc's, game pc's en network attached storage devices (NAS). Naast deze serie heeft Seagate de Barracuda XT harddisk serie. De Barracuda XT is alleen verkrijgbaar in een 2TB en een 3TB uitvoering. Seagate presenteert de Barracuda XT serie als compromisloze snelheids- en volume monsters bedoeld voor de high-end markt. Voor de zakelijke markt is er ook nog de Constellation serie. Al deze3TB harddisks draaien op 7200 toeren en hebben een 64Mb cache. Als je de specificaties naast elkaar zet zie je naast alle overeenkomsten onder andere de volgende verschillen:
Seagate Barracuda 3TB
data dichtheid 488Gb/inch
gewicht 700 gr.
random lees zoektijd 8,5ms
gemiddelde schrijf zoektijd 9,5ms
ondersteunde datatransfer snelheid 149Mb/s.
onherstelbare leesfouten 1 van de 1014
jaarlijkse kans op fouten 0,34%
MTBF 750.000 uur
Seagate Constellation 3TB
data dichtheid 444Gb/inch
gewicht 700 gr.
random lees zoektijd 8,5ms
gemiddelde schrijf zoektijd 9,5ms
ondersteunde datatransfer snelheid 155Mb/s.
onherstelbare leesfouten 1 van de 1015
jaarlijkse kans op fouten 0,73%
MTBF 1.200.000 uur
Door de hogere data dichtheid heeft de "gewone" Barracuda maar 3 platters nodig en is daardoor iets lichter. Het opstarten van de harddisk zal hierdoor theoretisch iets minder vermogen kosten. Dit geeft ook nog eens een iets lagere bedrijfstemperatuur. De hogere datadichtheid zou bij gelijke toerentallen ook snellere zoektijden en een hogere data doorvoersnelheid opleveren. Bij de XT versie wordt de nadruk gelegd op de betrouwbaarheid. Alleen van deze serie worden gegevens als foutpercentages en MTBF opgegeven. (Of de gewone Barracuda minder goed is blijkt nergens uit.) De Constellation wordt duidelijk als de betrouwbare keuze voor de zakelijke markt aangeboden. Zolang de XT serie flink duurder is lijkt mij de gewone Barracuda de meest ideale keuze. Je koopt gewoon een snelle harddisk met een riante hoeveelheid opslagruimte.