Beste Tweaker,
Steeds vaker was ik de laatste tijd op deze site te vinden om informatie te zoeken over welke laptop ik nou wilde kopen. Omdat mijn uiteindelijke keus nog helemaal geen review heeft, leek het me leuk om deze aan te leveren. De review geeft mijn eerste ervaringen weer. Mocht je vragen hebben ben je welkom om deze te stellen. Daarnaast zul je ook vragen tegenkomen van mijn kant. Hopelijk heb jij ideeën en kan ik hiermee deze review weer aanvullen en de laptop verder optimaliseren.
Groet, Arjan
Keuze laptop
Op zoek naar een draagbare netbook met de volgende eisen:
- verantwoord geproduceerd
- stevig
- zuinig (+lang op kunnen werken)
- redelijke prestaties en uitbreidingsmogelijkheden
Verantwoorde laptop
De zoektocht naar een “verantwoorde” laptop/netbook viel niet mee. Er zijn sites die modellen behandelen en dan gaat het over Energy stars, gebruik van gerecycled plastic, vrij van brandvertragers etc. Acer met zijn bamboo modellen, Sony die wat dweept met duurzaamheid van sommige Viao modellen. Maar uiteindelijk niet echt overtuigend en meer als marketing dan serieus bezig zijn.
Gelukkig had Greenpeace een overzicht gepubliceerd in november 2011 van niet alleen het gebruikte materiaal in de electronica (bijv. vrij van giftige stoffen), maar ook hoe het bedrijf in zijn totaliteit scoort (CO
2 uitstoot, recycle programma etc.). Dit maakte de zoektocht ineens een stuk eenvoudiger. HP haalt op hun ranking als enige net een voldoende.
HP dus.
Stevig
Door de voornamelijk enthousiaste reviews te lezen van zijn voorgangers, kon ik opmaken dat dit model stevig is. En inderdaad, dit is het geval. Het geheel voelt solide aan.
Zuinigheid
Ik heb nog niet het uithoudingsvermogen getest, maar ga er vanuit dat dit in de buurt ligt van de vorige modellen. Prima dus.
Redelijke prestaties en uitbreidingsmogelijkheden.
Voor waar ik de computer voor gebruik:tekstverwerking en af en toe een spelletje zijn de prestaties meer dan toereikend. Mijn desktop is nog een P4. Ook hiermee kan ik nog een poos uit de voeten. Ik heb voor de test even Team Fortress 2 gespeeld. Dit trekt hij zonder problemen.
Uibreidingsmogelijkheden. Er zit geen usb3.0 op. Dat is jammer. Het 4gb werkgeheugen kan geupgrade worden naar 8gb. Maar dit is vooralsnog helemaal niet nodig. Ook is de 500gb harde schijf meer dan toereikend voor mij.
De koop
Verschillende winkels hanteren verschillende specificaties. Zoals harde schijf toerental. Let hier op. Bij de winkel met een 7200rpm heb ik hem besteld. Grappig is dat er gezegd wordt dat de laptop met een 32bit Win7 geleverd wordt, maar dat is niet waar. Er staat netjes een 64bit op. Ook heeft deze laptop een quickwebfunctie. Een knopje naast de powerknop.
Ervaringen
De Windows start redelijk snel op. Er staat van alles aan: bluetooth en allemaal extra programma's waar ik helemaal geen behoefte aan heb.
De Quickweb is ook niet echt van meerwaarde: Je kunt er alleen maar een beetje surfen en echt sneller opgestart valt ook reuze mee/tegen.
Ik ben iemand die graag een computer naar eigen inzicht inricht en gaat voor het meest efficiënte systeem. Vandaar dat ik op dag twee al de hele installatie eraf aan het gooien was: Windows7, HPtools en de Recovery disk. Nu een mooie lege harde schijf die ik onderverdeeld heb in Win7(100gb), Opslag (350gb) en Ubuntu (50gb).
De nieuwe Win7 maakt de laptop nog sneller opgestart. Ik kon geen legale NL versie vinden dus met Vistalisator de EN versie naar Nederlands vertaald. Dit gaf geen problemen.
Op de HP site zijn de verschillende drivers te downloaden. Bluetooth heb ik er niet opgezet. Dit gebruik ik nooit. Beatsaudio heb ik er ook afgelaten. Wat een flopprogramma. De speakers die erin zitten zijn gewoon laptopdingetjes. Daar moet je niet teveel van verwachten. Een programmaatje wat dan ook nog het geluid gaat bewerken, maakt de weergave niet meer natuurgetrouw. (Ben nog aan het nadenken hoe ik het beste dat stickertje onderaan het beeldscherm van Beatsaudio kan verwijderen..tips iemand?) Het zit er namelijk niet op maar meer "in" als je begrijpt wat ik bedoel..
Zoals in de sterretjes al aangegeven,ben ik niet helemaal tevreden over de warmteproductie. Dat ding wordt aan de linkerkant flink warm. Ook maakt hij redelijk veel geluid. Dit kan ook nog een andere oorzaak hebben. De HP Coolsense wil niet echt opnieuw installeren. Ik doorloop de installatie en halverwege is het gewoon weg. Nergens zie ik terug dat dit nu actief is. Tips iemand alweer?
Het toetsenbord werkt gelukkig prima. Groot genoeg voor mijn toch niet al te kleine handen. Beeldscherm is binnen ook prima. Op het moment dat ik in zonlicht werk, is het niet werkbaar. Direct zonlicht op het scherm maakt het niet leesbaar, maar ook mijn weerspiegeling als ik in de zon zit is irritant. Ik ben nog op zoek naar een non-glare folie.
Touchpad werkt prima. Ook de multi touch werkt intuïtief. Bovenin twee keer klikken en de touchpad staat uit. Handig ook.
Verder ben ik nog op zoek naar een manier om Ubuntu op te starten middels de Quickweb toets. Iemand een idee hoe ik dit voor elkaar krijg? Dat lijkt me een fijne verbetering. Windows met de powerbutton en Ubuntu met de knop ernaast.