BlackBerry Playbook 64GB Zwart Review

9 februari 2012, laatste update op 10 februari 2012, 9.336 views Rapporteer

BlackBerry Playbook 64gb Ik was al een hele tijd aan het rondkijken naar een tablet, deze zou vooral dienst moeten doen om even een spelletje te spelen, te internetten, mailen en te Facebooken etc... Heb al een Netbook in de woonkamer liggen maar die is zo ontzettend traag aan het worden dat ik toch eens iets anders wou. Bovendien zit mijn vrouw er "nogal" vaak op dus hij was nog eens vaak bezet ook Kandidaten Na een tijdje lang reviews lezen kwam ik op de volgende 3 kandidaten uit: Samsung Galaxy Tab 8.9 Bewust niet de 10.1 versie omdat die een stuk duurder was en 8.9 een ideaal compromis is tussen gewicht en formaat, althans volgens de reviews Hannspree Hannspad Goedkope, grote tablet met ontzettend veel...

Pluspunten

• Momenteel gunstige prijs
  • Zeer goed scherm
  • Goede prestaties
  • Goed werkend OS
  • Mooi formaat

Minpunten

• Aanbod van apps ( OS 2.0 zou beterschap moeten bieden )
  • Prijzen van sommige apps
  • Bridgen kan alleen maar met een BlackBerry telefoon
  • Geen mail client ( OS 2.0 zou beterschap moeten bieden )

BlackBerry Playbook 64gb

Ik was al een hele tijd aan het rondkijken naar een tablet, deze zou vooral dienst moeten doen om even een spelletje te spelen, te internetten, mailen en te Facebooken etc... Heb al een Netbook in de woonkamer liggen maar die is zo ontzettend traag aan het worden dat ik toch eens iets anders wou. Bovendien zit mijn vrouw er "nogal" vaak op dus hij was nog eens vaak bezet ook :)

Kandidaten

Na een tijdje lang reviews lezen kwam ik op de volgende 3 kandidaten uit:

Samsung Galaxy Tab 8.9

Hannspree Hannspad
Goedkope, grote tablet met ontzettend veel mogelijkheden. De standaard rom bevat echter geen Android Market dus om echt iets te kunnen moet je toch een custom rom erop zetten en dat vergt heel wat onderzoeken / tweaken om een goede rom te vinden en te installeren

BlackBerry Playbook
Ik moest in eerste instantie niets van een Playbook weten omdat het van RIM / BlackBerry was. Ik heb geen ervaring met een BB telefoon ( en dat hoeft ook niet van mij ) maar had me laten vertellen dat BlackBerry telefoons ook niet alles waren. De reviews daarentegen waren toch wel belovend.

Daarna een keer naar de Media Markt geweest om wat te spelen met de Galaxy Tab, werkte allemaal heel erg goed maar ik merkte tijdens het navigeren ( stond volgens my Android Honeycomb op ) dat er toch wel wat vertragingen optraden. Daarna ook nog naar de Playbook gelopen, die stond alleen een update te downloaden en dat zou 1,5 uur duren ( slechte verbinding bij de Media Markt :P ) dus die heb ik maar even links laten liggen.

Thuis toch maar even naar een aantal filmpjes gekeken, en daar zag ik hoe mooi eigenlijk het QNX besturingssysteem was. Hierover straks meer.

Tijdens de BTW actie bij de Media Markt dus toch voor een Playbook gegaan, 64gb voor 251 euro is toch wel aardig bang for buck moet ik zeggen.

Inhoud
De Playbook zit mooi ingepakt in een zwarte verpakking, daarin zitten:
- De Playbook zelf
- Lader + kabel
- Kabel met mini-usb aansluiting om aan te sluiten op bijvoorbeeld een pc
- Sleeve om de Playbook te beschermen
- Garantiebewijzen
- Schoonmaakdoekjes

Nou schijnt het zo te zijn dat ik bij de Media Markt de verkeerde lader / kabel heb meegekregen, want hij laadt met de standaard lader heel traag op. Dit heb ik opgelost door een 3rd party USB lader te gebruiken die meer output heeft, dit in combinatie met de micro USB kabel. Gaat dan toch een stuk sneller.

Daarnaast heb ik ook nog een soft siliconen hoes erbij gekocht om de Playbook te beschermen. Werkt goed maar trekt helaas door statische elektriciteit wel wat stof aan.

De Playbook zelf
Wat me bij het uitpakken gelijk opviel was de bouwkwaliteit, dat heeft RIM echt prima voor elkaar. Het apparaat voelt zeer degelijk aan, niet te zwaar maar vooral ook niet te licht.

Aan de onderkant zitten:
- Een HDMI uitgang om de Playbook bijvoorbeeld aan te sluiten op je tv. Heb geen kabel om te testen helaas dus ik heb er ook nog niks mee gedaan.
- Micro-USB aansluiting om de Playbook met je pc te koppelen en/of op te laden
- Quickcharge aansluiting om sneller op te laden, hiervoor heb je een speciale lader nodig of een dock en die zul je er dus los bij moeten kopen.

Aan de zijkanten zitten geen speciale aansluitingen, aan de bovenkant zitten van links naar rechts:
- De standby / power knop
- Volume omlaag
- Pauze / play knop
- Volume omhoog

Nou moet ik zeggen dat de standby / power knop wat klein is, maar met de hoes die ik erbij heb is dit probleem grotendeels opgelost. De knop steekt dan voldoende uit zodat je niet al te moeilijk hoeft te doen wil je de powerknop indrukken. Kan me voorstellen dat het zonder hoes wat minder makkelijk is.

Aan de achterkant zit een 5mp camera en aan de voorzijde een 3mp camera, de laatste kan je dus gebruiken voor bijvoorbeeld video bellen. Met de backcamera kan je zeker mooie plaatjes schieten, de Playbook heeft echter geen flitser dus als er geen voldoende licht is dan zijn de foto's ook erg korrelig.

Eerste maal opstarten
Na de eerste maal opstarten moet je verbinding maken met een draadloos netwerk en daarna een BlackBerry ID aanmaken, vervolgens wordt de laatste versie van Tablet OS geinstalleerd en kan je aan de slag.

Wat mij vooral erg aantrok aan de Playbook interface zijn de "gestures". Dit is in feite gewoon het slepen vanuit de rand van het scherm naar bijvoorbeeld de andere rand. Hieronder even een uitleg hoe het in zijn werk gaat:

Applicaties minimaliseren: Sleep van de onderste rand naar de bovenste rand, de applicatie wordt dan geminimaliseerd en verschijnt in het midden van het scherm. Als je meerder applicaties open hebt kan je makkelijk door de applicaties heen bladeren door naar links / rechts te slepen. Je kunt ook de applicatie sluiten door de minimatuur naar boven te slepen, de applicatie wordt dan gesloten.

Snel switchen: Mocht je meerdere applicaties open hebben staan dan kan je ook snel van applicatie wisselen door vanaf de buitenste rand over het scherm naar links of rechts te slepen. Hierdoor ga je naar de volgende / vorige applcatie.

Er zijn nog een aantal andere gestures, die zie je in onderstaand filmpje:

Al deze gestures geven het QNX systeem toch een aparte look en feel. Ik vind het ideaal omdat je heel snel en gemakkelijk applicaties kunt sluiten en openen. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg fancy uit. Het is echt een goede manier van multi-tasking, en de Playbook heeft er ook weinig moeite mee indien er meerder apps in de achtergrond draain.

Beeldkwaliteit
Het scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 en een diagonaal van 7 inch. Nou is die resolutie natuurlijk niet al te hoog en ook minder als bijvoorbeeld een iPad ( 1024 x 768 ) of een Galaxy Tab ( 1280 x 800 ) maar het scherm is natuurlijk ook een stukje kleiner. Dit heeft als resultaat dat het scherm ontzettend scherp is, de demo film die er standaard op staat blinkt uit qua kwaliteit. Ook de kleuren komen mooi en levendig over. Daarnaast draait alles soepel, geen lag, geen vertraging, hulde daarvoor!

Geluid
De speakers vand e Playbook zitten aan de voorkant aan de zijkanten van het scherm, het geluid dat eruit komt is helder maar ook niet al te dof. Je moet er geen wonderen van verwachten maar het is gewoon goede kwaliteit.

Vooraf geinstalleerde apps
Er zit een groot aantal standaard geinstalleerde apps op de Playbook:

- Word to go: een soort Word
- Sheet to go: een soort Excel
- Slideshow to go: een soort Powerpoint
- Facebook

Apps kunnen worden gedownload via Blackberry App World. Hier komt trouwens het grootste nadeel van de Playbook om de hoek kijken: de beperkte hoeveelheid apps. Het aantal momenteel beschikbare apps voor de Playbook is in vergelijking met Android en iOS bedroevend laag. RIM is hiervan op de hoogte en doet er alles aan om het aantal apps te verhogen door ontwikkelaars een Playbook cadeau te doen als ze een Android app aanleveren zodat die door RIM zelf geconverteerd kan worden naar een Playbook app. Binnenkort komt versie 2.0 van het Tablet OS uit en daarmee moet het ook mogelijk zijn om Android apps te draaien in een aparte Android App Player. Ik wacht hier met smart op want het aanbod is wel een nadeel waar ik vaak tegen aanloop, alhoewel er wel een paar leuke apps te verkrijgen zijn.

Ander nadeel van de apps: Waarom zijn ze zo duur? Je betaalt voor de standaard Angry Birds 4,99 euro!
Dat moet RIM toch echt scherper gaan prijzen.

Een ander nadeel aan de Playbook is het missen van een vaste e-mailclient, die kan alleen worden gebruikt als je een BlackBerry telefoon koppelt dmv een bridge-koppeling. In mijn ogen een totale misstap van RIM waarmee je dus klanten zonder BlackBerry telefoon ( iemand als ik dus ) mee benadeelt.
Ook hiervoor komt in versie 2.0 van Tablet OS een oplossing. RIM heeft ook toegegeven dat ze dit compleet verkeerd hebben aangepakt dus we kunnen alleen maar hopen dat ze er wat van geleerd hebben.

Accuduur
De Playbook zou volgens RIM 8 uur op een volle lading mee moeten gaan, altijd mooi dat ze dat zeggen maar het ligt er maar net aan hoe je ermee omgaat. Zet je je Wi-Fi uit? Dim je het scherm een beetje? Kijk je veel films?

Mijn ervaring is dat ik een hele dag goed kan werken met de Playbook. Het opladen met de standaard lader ging overigens zoals eerder in deze review aangegeven niet al te best omdat ik volgens mij de verkeerde lader heb meegekregen in plaats van een Playbook lader. Opladen ging echt zeer traag, inmiddels een andere lading gepakt en daarmee gaat het een stuk rapper.

Ik heb geen moment spijt van mijn aankoop gehad, ondanks het geringe aantal apps en de nogal hoge prijzen voor die apps is het apparaat verder tip-top in orde. De beeldkwaliteit is echt fenomenaal en het OS werkt heerlijk soepel. Het wachten is nu toch echt op Tablet OS 2.0, dan komen er nog heel wat mooie features bij en dan verwacht ik ook enigszins beterschap qua apps.

De bridge koppeling met een BlackBerry telefoon is leuk en aardig maar ik heb er met mijn iPhone niks aan, het ontbreken van een mail client is ook een gemis. Ik verwacht echter dat dit is opgelost met de aankomende update.

Heb jij ook een BlackBerry Playbook 64GB Zwart?

Hee Vlassie, leuke review, leest makkelijk weg. Zelf had ik denk ik wel bij Media Markt een originele adapter geëist. Hoewel je al met al voordelig uitbent moet je demo model gewoon compleet zijn. Ik zou zeker bij ebay oid een hdmi kabel kopen. Ik heb er met mijn 16GB versie ook wel lol van, met de 64GB heb je er nog meer aan (foto/film/games). Ik zou nog wat meer ingaan op de sterke punten en wat je er eigenlijk mee doet / waarom hij zo handig is.
formaat - als e-reader, in bus of trein, in de binnenzak
geluid - (ik dacht nog steeds) beste geluid in een tablet
camera's - idem, stereo geluid in filmpjes en 1080p.
prijs - iets meer nadruk op de halve prijs actie van RIM.
autocomplete - zit alleen in os 2.0 (en beta) maar is een sterk punt
Nadelen:
Inderdaad zijn apps te duur, ook mis je echt bijzondere apps bijv op het gebied van audiorecording
GPS werkt prima maar geen behoorlijke navigatie mogelijk (zou ideaal zijn kwa formaat)
Geen mobiel internet, enkel wifi
Wifi snelheid valt tegen, ook is de verbindingskwaliteit niet zo geweldig naar mijn idee.

Ontbrekende email iapp s nu een groot nadeel maar wordt met de os 2.0 email client juist een groot voordeel. Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken en of je batterijduur daar niet teveel onder gaat lijden.
Dat sommige apps duur zijn ben ik het volkomen met je eens maar volgens mij ligt dat niet aan RIM maar aan de developer / publisher die de prijs bepaald. Echter zijn er een aantal games die veel leuker dan wel eens wat anders zijn dan Angry Birds en goedkoper, o.a. :
  • Cut The Rope
  • SnowBomber
  • Modern Combat 2
  • Doodle Blast
  • PewPew
  • Power Vacuum
Daarnaast is het verstandig om af en toe websites dan wel de appstore zelf te gaan raadplegen voor (tijdelijk) prijsverlagingen van apps. Oh en vergeet natuurlijk niet NFS Undercover en Tetris. Dit zijn 2 volledige games die gratis worden aangeboden!
Wat een geluk heb jij zeg dat is zeker een Bang for Buck.
Ik heb zelf de playbook 64gb bij bol.com 299,00 besteld en word pas 17feb geleverd. :(

Hier in Alkmaar zijn ze nergens meer te krijgen In welke MM vestiging heb jij die playbook gehaalt ?

Verder een mooie review :)
Gehaald bij MM Rotterdam Alexandrium en het was de laatste.
leuke review. ik heb zelf de 32gb en films kun je gewoon omz op betten naar 480p en met een mini hd naar hdmi kun je het iok nog op de tv zien. ik mis zelf geen apps op blackberry world. zelf comics en epub reader gedownliad. kost een paar centjes maar dan heb je ook wat. had zelf werst archos maar blackberry is beter qua android. ondanks dat ik ook nog een samsung galaxy heb. ik wacht tot os 10 van blackberry.
Paar opmerkingen:
Ikzelf heb de 32 GB versie en daar zaten geen schoonmaakdoekjes bij, waarschijnlijk zitten die van jou er ook enkel bij omdat je een demo exemplaar hebt.

Deze zin klopt niet "Opladen ging echt zeer traag, inmiddels een andere lading gepakt en daarmee gaat het een stuk rapper." Lading = lader.

Edit: naar aanleiding van de opmerkingen hieronder heb ik nogmaals de doos opengetrokken en warempel een doekje! Ik gebruikte tot nu toe een veel groter doekje die ik bij een Philips LCD kreeg. Toevallig in BB Blue!

[Reactie gewijzigd door ajhaverkamp op 22 juli 2024 20:33]

Review leest inderdaad lekker weg. Leuk om te lezen. Dank.

HDMI kabel is inderdaad een aanrader. Ideaal om ff wat filmpjes te laten zien als je "ergens anders" bent. Ik heb op mijn tv een dvi aansluiting en sluit hdmi dus dmv verloopje aan, waardoor geluid niet via TV weergegeven wordt, maar de speakers van de Playbook geven zo'n goed geluid dat dat goed te doen is.

Misschien heb jij er geen ervaring mee, maar verbinden met internet gaat ook supergemakkelijk icm een android telefoon. Dan heet het wel geen bridgen, maar heb je wel internet op je Playbook.

Ook vind ik dat veel websites gewoon standaard goed werken (ik vergelijk dan met Ipad) waardoor ik een aantal apps niet nodig heb, eigenlijk mis ik alleen de programma gemist app. (programma gemist werkt niet via website wegens niet ondersteunen van Silverlight)
Al die sites die wel (vergelijk met Ipad) werken (Flash) maken dit overigens ruim goed hoor.

Ik had één schoonmaakdoekje in de doos.
Bij mij ook 1 zwart microfiber doekje in de doos. @big-opti als je power vacuum zo leuk vindt: er zijn nog 5 gelijksoortige gratis games van dezelfde maker. Tap op info in game.

[Reactie gewijzigd door Gianni Rombios op 22 juli 2024 20:33]