Sony Tablet S 16GB Zwart Review

5 februari 2012, laatste update op 6 februari 2012, 2.936 views Rapporteer

Goed, dus dan val je met de neus in de boter en ben je uitgeloot om mee te doen aan een Sony Tablet S review. Twee weken komt het apparaat bij je te logeren om te oordelen over het wel en wee met Sony's stap op de tablet markt.
Even wat achtergrond:

Pluspunten

• Goede ergonomie
  • Uitstekende beeldkwaliteit

Minpunten

• Beperkt "Out-of-the-box", met name qua meegeleverde accesoires

Even wat achtergrond:

Dertigers en veertigers kunnen zich wellicht nog de slogan "My First Sony" voor de geest halen. Ik heb in gedachten deze kreet maar omgebouwd naar "My first tablet", want het is mijn eerste ervaring met welke tablet dan ook, en ook mijn eerste kennismaking met Android. Dit is dan ook meteen de insteek van de review, namelijk hoe zo'n apparaat bevalt bij iemand die van dit soort hardware nog geen spreekwoordelijke kaas gegeten heeft. Het beoogde doel van de Tablet S, voor de twee weken te logeren, is hoofdzakelijk "internet op de salontafel" en mediaspeler.

De droge harde feiten op een rij:

De Sony Tablet S is gebaseerd op de Nvidia Tegra 2 ARM-gebaseerde CPU met 1 GB werkgeheugen. De tablet is voorzien van Wifi, bluetooth, GPS en USB, al is dat laatste (hier later meer over) tricky omdat het micro-USB betreft. Het scherm is van het IPS type, heeft een beelddiagonaal van 9,4", dus ongeveer 24 cm, en heeft 1280x800 pixels. Verlichting is van het type LED edge-lit. Input geschied via capacitief multitouch scherm. Het apparaat heeft slechts 3 fysieke knoppen: de aan/uit knop en twee volumeknoppen. (Niet meegeteld: een met paperclip o.i.d. te bedienen resetknop.) Er zijn twee camera's aanwezig, zowel aan de voorkant als achterkant, er is een SD/SDHC slot aanwezig en er is een totaal van 16 GB aan intern flash geheugen, waar slechts een deel van door de gebruiker is aan te spreken. Dit alles zit in een zeer fraai vormgegeven apparaat van net geen 600 gram. In eerste instantie was de tablet voorzien van Android 3.1. Dit kon middels upgrade meteen maar 3.2.1 getild kon worden.

In de doos:

De tablet wordt spartaans geleverd: Het apparaat zelf, een lader, een snoer voor de lader, een koordje en een beperkte papieren snelstart guide. Daar moet je het mee doen. Belangrijk om te weten dat er dus geen SDHC kaartje bij zit, noch koptelefoon. Dit gemis nog niet zo'n ramp, maar belangrijker nog is dat er ook geen USB kabel bij zit. Dit laatste is mogelijk een groter probleem omdat de aansluiting van het type micro-USB is in plaats van het gangbaardere mini-USB.

Het eerste gebruik:

Tablet S uitpakken, meteen proberen, ontdekken dat dit review-exemplaar nog maar 10% acculading heeft, en dus eerst de tablet 'aan de sap'. Met de Tablet S aan de lader zet ik mijn eerste stapjes Android. WiFi kan je direct zelf instellen of via de Wizzard laten lopen. Het accesspoint wordt snel gevonden en binnen de kortste keren heb ik de browser voor me. De eerste indruk is zeer positief, ook al is het wennen om binnen de interface de juiste dingen te vinden. Eerlijk is eerlijk, dat is een gebruiker probleem, geen probleem van het apparaat.

Featureset:

Sony heeft een aantal eigen dingen toegevoegd aan de Tablet S, die de tablet onderscheiden van de rest van de Android tablets. De tablet is 'out of the box' meteen in te stellen en te gebruiken als afstandsbediening omdat er een IR module in de tablet zit. Als de salontafel inderdaad de plek is waar de tablet thuishoort is dat inderdaad een mooie toevoeging. Verder heeft Sony een (nu nog beperkt) aantal PlayStation games beschikbaar gemaakt voor de Tablet S. Crash Bandicot is als trial versie beschikbaar. Sony heeft zijn eigen marktplaats beschikbaar gemaakt op de Tablet S en heeft het apparaat DLNA gecertificeerd, voor het delen van media bestanden tussen apparaten.

Prestaties:

Het belangrijkste bij een tablet is dat je input zonder merkbare vertraging verwerkt dient te worden. Hier kan ik dan ook kort over zijn: De interface werkt absoluut vloeiend en direct, dus hierover niets dan lof. Eerlijk is eerlijk, wegens het nodige aan technisch kritische berichtgeving over de Tegra 2 had ik een beetje mijn twijfels. Deze bleken niet gegrond.

Camera:

De prestatie van de hoofdcamera (de 'front-facing' voor videochat laat ik buiten wegen) is aardig te noemen, grofweg op hetzelfde niveau als de gemiddelde mobiele telefooncamera. Wat wèl gek is, voor je gevoel, is om foto's te kunnen maken met een gi-gan-tisch live-view.

Beeldkwaliteit:

Sony heeft, naast de keuze voor een 1280x800 (WXGA) IPS scherm, ook nog zijn eigen TruBlack techniek ingezet. Het resultaat is dat het scherm in zowel horizontale als verticale richting een uitstekende kijkhoek biedt, dat kleuren over het algemeen zeer natuurgetrouw overkomen en dat het contrast zeer goed is. Ten opzichte van een Spyder-gekalibreerde IPS TFT monitor valt op dat de Tablet S redelijk conservatief is met kleur verzadiging. Voor mij als amateur fotograaf is een goed scherm een absolute must, en hier slaagt Sony met spreekwoordelijke Vlag en Wimpel.

Geluidskwaliteit:

Eigenlijk is dit item een beetje gemeen. Van een tablet kan je, vanwege de beperkingen die de vorm opleggen, niet echt verwachten dat er fatsoenlijk geluid uit komt. Sony heeft nog wel middels software een poging gedaan om de geluidsweergave voor de tablet speakers te optimaliseren, dit is een optie die in settings in en uitgeschakeld kan worden, maar uiteindelijk blijft het, tsja, niet om over naar huis te schrijven. Ook het maximale volume kan nog te kort schieten om in wat rumoeriger omgeving, goed te kunnen luisteren. Bij gebruik van koptelefoon wordt het, uiteraard, een heel ander verhaal. De Tablet S wist een prima geluid neer te zetten wat, in ieder geval voor de mp3s die ik op de tablet gezet had, de muziek goed uit de verf deed komen.

Bouwkwaliteit:

De Tablet S zit degelijk in elkaar. Het apparaat voelt, mede door z'n gewicht, solide aan. Nergens is flex te bespeuren en er je zal ook geen knarsen/kraken van plastic horen als je normaal met het ding omgaat. De onderkant is voorzien van 2 rubber voetjes voor grip op de meeste ondergronden. Qua materiaalgebruik zit het goed maar hier is de Tablet S geen hoogvlieger. Sony heeft zowel de constructie zelf als het scherm uit hoogwaardig plastic opgetrokken. Dat laatste is begrijpelijk vanuit het ontwerp van de constructie (waarbij de bovenkant van het scherm de ronding van het "dubbelgevouwen tijdschrift" volgt). Die ronding maakt het praktisch niet uitvoerbaar om glas in te zetten. Ook al is het aanraakgedeelte waarschijnlijk kraswerend polycarbonaat, zijn minutieuze krasjes toch waarneembaar op mijn review exemplaar. Hoe dit na, zeg, 2 jaar dagelijks gebruik eruit zal zien is dus maar de vraag.

Ergonomie:

De 600 gram (nou ja, 598g) maken de Tablet S eigenlijk net wat aan de zware kant om constant vast te houden. Als E-reader is dat niet ideaal. De praktijk is meestal dat je met de Tablet S in de hand op je schoot of dijbeen steunt. Qua vorm werkt de het Van-dik-naar-dun ontwerp gebaseerd op een dubbelgevouwen tijdschrift prima. De dikke kant is met 20,6 mm dikte meer dan twee keer zo dik als de dunne kant, met 10,1 mm. Bij het scherm in de breedte hou je de dikkere kant vast en blijkt de balans geen enkel probleem. In portret oriëntatie heb je ook weer de dikke kant vast. Het formaat is aangenaam, kleiner had wellicht minder ideaal geweest, groter is niet nodig. Kleine extra opmerking: de koptelefoon aansluiting zit half verzonken en zit zo mooi uit de weg, mooi uitgekiend. Micro USB en SD/SDHC slot zitten weggewerkt achter een klepje direct naast de koptelefoonaansluiting. Het notificatie lampje zit uit het zicht aan de zijkant, dat was wellicht niet helemaal verstandig.

Warmte- en geluidsproductie:

Langdurig gebruik kan de tablet een beetje (hand)warm maken. Koeling is en blijft passief, dus de Tablet S blijft geruisloos. Helemaal geruisloos? Nee. Als je -letterlijk- met je oor bovenop het apparaat zit kan je in een enkel geval een héél zacht gezoem horen wat mogelijk de pulse breedte modulatie (PWM) is van het LED backlight.

Mobiliteit en accuduur:

Dit was de versie zonder 3G, UMTS/3G prestatie is dus niet meegenomen in deze review. WiFi ontvangst was over het algemeen prima, al was de Tablet S soms in staat om van beide geconfigureerde access points degene te pakken met de slechtste signaal sterkte. Wat betreft accuduur geen klachten. De Tablet S begint na 4 a 5 uur browsen aan te geven dat er bijgeladen mag gaan worden. Bij af en toe gebruik zijn meerdere dagen stand-by te halen. Dit is nou niet echt nauwkeurig gecontroleerd en getimed, maar de praktijk is in ieder geval dat de accu voldoende capaciteit heeft om prettig met de Tablet S te kunnen werken.

Prijs:

Op moment van schrijven is de Tablet S net onder de €400 gedoken. Een blik in de tweakers.net pricewatch laat zien dat de Tablet S daarmee zeker geen modderfiguur slaat.

Nadelen:

Je zou je misschien al afvragen "Is er dan niets mis?" Sony heeft een aantal steken laten vallen. Dat er geen micro USB kabel meegeleverd wordt is kwalijk te noemen. Nou had ik de mazzel dat mijn oude Nokia N72 zo'n kabel heeft, dus ik kon wel meteen aan de slag. Het ontwerp van de stekker voor de lader biedt niet al te veel vertrouwen wat betreft degelijkheid. Verder ontbreekt er out-of-the-box ondersteuning voor .avi bestanden. Voor video is het 2gp, MP4, wmv en mkv. Als je dus een grote verzameling .AVI files hebt dan heb je een probleem, je zal moeten transcoden of aan een third party media speler moeten.

Conclusie:

Deze logé-voor-twee-weken heeft een zeer goede indruk achter gelaten. Wil ik er, orde grootte, €400 voor neerleggen? Ik moet voor mezelf eerst besluiten of ik een tablet wil. ALS je aan de tablet wil dan is de Sony Tablet S in ieder geval een hele goede keuze.

Heb jij ook een Sony Tablet S 16GB Zwart?