Full HD 3D TV of Beamer?
Nadat ik een paar jaar geleden een Playstation 3 had gekocht (slimline model) heb ik eigenlijk nooit verder willen investeren in een fatsoenlijke tv die in staat is de ware kracht van de PS3 te laten zien. Ik had een goede breedbeeld JVC televisie en die deed het prima. Het bleef echter wel altijd kriebelen en stiekem keek ik in alle elektronica folders die in de brievenbus vielen. Welke tv zal ik kopen als waardige vervanger van mijn oude bakbeest? Is HD Ready genoeg of zal ik een Full HD toestel nemen? Ik kon er maar niet uitkomen totdat ik me iets meer ben gaan verdiepen in de mogelijkheden van de PS3. Op internet heb ik in verschillende reviews gelezen dat de Blu-Ray speler in de PS3 een van de beste is die er op dit moment te koop is. Dat betekende voor mij dat ik geen aparte Blu-Ray speler hoefde aan te schaffen indien ik een nieuwe televisie kocht. Rond hetzelfde moment kwam er een aankondiging van Polyphonic dat Gran Turismo 5 in HD zal verschijnen en daarnaast ook een 3D functie zal hebben. Natuurlijk had ik geen idee wat dat 3D nu precies inhield tot ik Avatar in de bioscoop zag. "Als dat mogelijk is in spelletjes zou dat geweldig zijn!". Daarop besloot ik te wachten met een nieuwe TV tot de techniek voor 3D verbeterd was en tegelijkertijd de prijzen waren gedaald.
Nu was ik dan vorige week toch echt toe aan een vervanger voor mijn oude JVC en ben ik me eens gaan verdiepen in de mogelijkheden van dit moment. Ik was eigenlijk op zoek naar een TV tot ik toevallig een review tegenkwam van de Epson EH-TW3200 projector. Ik dacht altijd dat projectoren te duur zouden zijn maar uit nieuwsgierigheid heb ik toch de hele review gelezen en zag ik dat die Epson 3200 rond de 950 euro zit. Aangezien de review erg positief sprak over de projector was mijn interesse gewekt.
Speciaalzaak
Ik wist echter niets van beamers of projectoren af en ik wilde eigenlijk wel eens wat extra informatie en uitleg en belangrijker nog, ik wilde het verschil zien tussen verschillende beamers en projectoren. Na een aantal grote zaken te hebben bezocht, waaronder de MediaMarkt, Saturn en BCC was ik eigenlijk teleurgesteld in de service in de winkel. Ik ben geen expert maar als klant voel je gewoon wanneer de verkopende partij niet genoeg van een product afweet en maar een beetje loopt te draaien om jou dat dure ding aan te smeren. Daarnaast waren ze alledrie niet flexibel, ik wilde namelijk een paar projectoren aangesloten zien op een Blu-Ray speler met een door mij meegebrachte Blu-Ray disk. Bij alledrie de winkels werd naar mijn mening moeilijk gedaan om mijn vragen te beantwoorden en geen enkele winkel kon mijn disk op de projectoren afspelen waar ik interesse in toonde. "Ja hallo, ik koop hier geen batterijen, ik kom ruim duizend euro uitgeven" dacht ik bij mezelf, "ik ben toch niet gek..?"
Daarop besloot ik naar een speciaalzaak te gaan waar ik wel heel netjes te woord ben gestaan door iemand die er daadwerkelijk verstand van had. Zo weet ik nu het verschil tussen een 'Beamer' en een 'home cinema projector' en weet ik ook dat het aantal lumen (lichtopbrengst) van de lamp juist lager moet zijn als men een home cinema projector wil aanschaffen. Een Beamer met 2500 en meer lumen gaat na een paar uur pijn doen aan je ogen omdat het beeld veel te helder (of te fel) geprojecteerd wordt. Wat je echt wil, als je er elke dag naar wilt kunnen kijken is een rustig kijkbeeld met heldere maar niet overheersende, natuurlijk aandoende kleuren. Ook belangrijk om in je achterhoofd te houden is het aantal decibel en het specifieke geluid dat een projector maakt bij normaal gebruik (dus NIET in de ECO stand). Een projector moet naar mijn smaak wel echt stil zijn om de stille momenten in sommige films niet te bederven. Het specifieke geluid is naar mijn mening erg belangrijk omdat decibels gemeten worden met een decibelmeter en hierbij niet direct op de toonhoogte wordt gelet. Bij deze winkel heb ik ook het verschil kunnen zien tussen de Epson EH-TW3200 en de EH-TW6000. De 3200 kostte daar 1049 euro en de 6000 mocht weg voor 1599 euro, eigenlijk ver buiten mijn budget aangezien dat 1300 euro was.
Full HD of Full HD 3D?
Restte er nog de vraag, wat ging ik nemen? Een Full HD 3D TV of een Full HD projector? Als ik een TV kocht moest die minimaal 50 inch zijn wat direct een vrij dure jongen zou betekenen. Een projector daarentegen heeft als kleinste mogelijkheid 50" en daarbij is het beeld te vergroten tot 300" afhankelijk van je situatie en hoever je van een scherm of wand kunt projecteren.
De keuze:
Ik kon kiezen tussen een 50" of 55"Full HD 3D televisie, en de Epson EH-TW3200 projector. Een TV met 3D of een projector zonder 3D.. Tot ik hier op Tweakers de internet winkel prijzen zag van de Epson EH-TW6000, hij valt op internet namelijk binnen mijn budget van 1300 euro, heb ik de knoop direct doorgehakt en vorige week de Epson EH-TW6000 bij een webwinkel besteld, maar wel zelf opgehaald.
In de doos:
- Epson EH-TW6000 projector
- 3D Bril (1 stuks helaas)
- Afstandsbediening
- Batterijen
- Kabelclips om de HDMI kabels goed vast te zetten
- Gebruiksaanwijzing
- Voedingskabel
Formaat
Het viel mij meteen op dat de projector erg groot is. Veel groter en zwaarder dan 'gewone beamers' die je vaak op scholen en in bedrijven ziet. Deze projector is absoluut niet geschikt om mee te nemen, hij is groot, zwaar en veel te gevoelig om vaak op transport te gaan. Het is een echte home cinema projector wat betekend dat je hem na aanschaf direct goed installeert en er verder niets aan veranderd.
Direct de projector verder uitgepakt, en voorzichtig neergezet bovenop een kast wat direct al problemen opleverde met de positionering van het beeld. Aangezien er alleen stelwieltjes aan de voorkant zitten is het niet mogelijk om de projector in normale positie op een hoge plaats te zetten omdat er geen lensshift op zit. Als je de projector wel hoog wilt plaatsen moet je deze aan het plafond hangen met een beugel of ondersteboven neerleggen wat inhoud dat je de power knop niet meer kunt bedienen. Dat laatste is voor mij dus geen optie. Daarom de projector iets lager neergezet op ongeveer 60 cm hoogte en dat is voor mij de juiste hoogte om een goede positie voor het beeld te krijgen. Je kunt hem wel lager plaatsen omdat je de voorkant kunt verhogen met stelwieltjes.
PS3 erop aangesloten met een normale HDMI kabel (wel met vergulde aansluitingen) en de projector aangezet. Ik had de PS3 al op de HDMI 1 poort aangesloten en het playstation menu kwam direct in beeld. Het enige wat ik zag was een wazige bende op mijn muur. Ik dacht aanvankelijk dat het door mijn muur kwam, ik projecteer namelijk op een doodgewone bijna witte muur met hele fijne structuur. Na een beetje draaien aan de wielen op de lens had ik ineens de goede instelling te pakken en ....)%$*&#( .... DAT IS SCHERP en helder.
Meteen een Blu-Ray schijf erin gedaan met een vrij nieuwe film (The A-Team) en ik viel bijna van mij stoel van verbazing! Dat is serieus beter beeld als in de bioscoop.. De scherpte is fenomenaal, zelfs op mijn standaard muur en de kleuren zijn vol en helder. Deze zijn ook nog uitgebreid naar wens in te stellen afhankelijk van je eigen situatie. Ik denk dat ik met een echt projectiescherm nog beter beeld krijg maar ik ben er zo al heel erg tevreden over.
Split Screen
Je hoeft nooit meer ruzie te maken met je broertje, je vriendin of je ouders over wie er nu eigenlijk dat favoriete programma of spelletje mag spelen want de Epson EH-TW6000 heeft namelijk een geniale Split Screen functie! De projector kan 2 verschillende bronnen tegelijk weergeven en dus kunnen je ouders lekker Full HD naar hun favoriete programma kijken terwijl jij tegelijkertijd zit te gamen. Daarbij heb je de keuze of je beide schermen even groot wilt hebben, of de linker of rechter groter als de ander. Geniaal!
3D Weergave
Het instellen van 3D met de Playstation was even puzzelen maar nadat ik op YouTube een uitleg zag hoe de PS3 in te stellen voor 3D weergave was de klus zo geklaard en nu kan ik genieten van Gran Turismo 5 in 3D. Het is leuk om GT5 in 3D te spelen maar het brengt niet bijzonder veel extra spektakel. Dat is WEL het geval zodra je Call of Duty Black Ops gaat spelen in 3D, dat is wel een heel andere belevenis. Je hebt je wapen ineens letterlijk voor je neus en je moet heel anders richten omdat je net zoals in het echt nu ineens precies door je richtvizier moet kijken wil je raak kunnen schieten. Het is nu ineens veel moeilijker en de wapens die je in 2D zo ideaal vond zijn nu waardeloos omdat het vizier shit is. De 3D effecten zijn fenomenaal weergegeven door de projector en de lamp is dermate helder dat het niet stoort dat de 3D bril wat helderheid wegneemt. 3D TV's zijn leuk maar geloof me, Full HD 3D op je hele muur is een totaal andere belevenis, daar kan geen 3D TV tegenop!
Wat ik verder nog prettig vind is de backlit functie op de afstandsbediening zodat je niet hoeft te zoeken naar de knoppen in tijdens je favoriete film in een verduisterde kamer.
Al met al ben ik zeer tevreden over de projector en kan ik iedereen aanraden eens een home cinema projector in het echt te zien als je een nieuwe TV of nieuwe projector zoekt. Neem dan wel je eigen schijfje mee en kijk wat je het beste bevalt.