Algemene beoordeling
Het is mijn eerste review en tevens ook mijn eerste tablet. Ik werk ondertussen al wel een tijdje met een HTC Android telefoon dus overschakelen was voor mij niet moeilijk.
Waar ik het wel moeilijk mee had was de keuze voor een tablet. Heb nooit echt achter het idee tablet gestaan, voor mij was het eerder een gadget die enkel diende om e-mails te lezen, te internetten en dat soort zaken. Niets bleek minder waar, met de Sony Tablet S werd er een nieuwe wereld voor mij geopend. Bestanden doorheen heel het huis kunnen inlezen, vergaderingen opnemen, tv aansturen, radio aansturen, e-mails lezen, … Noem maar op de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat ik daarvoor deed met mijn laptop of gsm werd nu overgenomen door de tablet, zowel thuis als op het werk. Toegegeven het blijft een hoog gadgetgehalte hebben, maar ik zie nu ook het functionele ervan in. Table vs IK 1-0!
Featureset
De Sony tablet S out-of-the-box bevatte buiten het tablet en de lader eigenlijk zo goed als niets. Je moet zelf nog ergens een sd(hc)-kaartje op de kop tikken of uit een fototoestel trekken, maar eens dat allemaal rond is begint het spelen pas echt.
Aangezien Sony gebruikt maak van een standaard micro-usb aansluiting (een kabel die iedereen wel ergens heeft liggen) is het taboe in geen tijd aangesloten op de computer.
Mensen die nog nooit met Android hebben gewerkt kunnen super snel aan de slag dankzij het gebruikgemaakt van dit OS. Ik moet toegeven dat het uiteraard ook wat openheid vereist van de gebruiker zelf. Verwacht niet dat je na een uurtje alle zaken binnen het tablet kent. Maar daarvoor bestaat dan weer GOOGLE

Prestaties
Ik stond versteld van de eenvoud en snelheid van de tablet. Hij heeft op geen enkel ogenblik gehaperd. Foto's doorsturen via bluetooth of wifi gingen razendsnel. Surfen was geen enkel probleem. Opstarten duurde soms even, maar dat kan aan mij liggen ik vind persoonlijk 50 sec wachten voor op te starten lang. Ben dan ook redelik ongeduldig op vlak van performance, het moet vooruitgaan. De overdracht via kabel ging ook super vlot. Kabeltje insteken, tablet vrij maken voor bestanddelen en je was vertrokken.
Wat mij vooral verbaasde was de ingebouwde infraroodzender. Hiermee heb ik mijn tv, mijn radio, dvd-speler en multimediabox aangesloten. Moet zeggen dat de afstandbedieningsapplicate fijn werkte. In vergelijking met mijn harmony 1100 was het minder maar voor mensen die geen harmonie hebben is het echt wel een leuke toegevoegde waarde.
De dlna was even moeilijk om uit te pluizen (had nog nooit met dit systeem gewerkt) maar eens het allemaal op punt stond deed het zijn job.
De camera heb ik zelf niet echt gebruikt omdat ik bezitter ben van de Canon EOS 7D toestel. Hoewel de testfoto op zich niet slecht, maar ook niet goed was. Gewoon hetgeen je mag verwachten van een 5mp cameliaatje zonder flits.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is een heel ander verhaal. Er wordt geen gebruik gemaakt van een zogenaamd 'gorillaglass'. Wat op zich geen probleem is maar voor een tablet van deze prijsklasse mag je dat toch verwachten in mijn ogen. Net zoals op de meeste touchscreens ben je de helft van de tijd bezig om vlekken en vegen op te schonen.
Verder is de resolutie aan de goede kant en is het taboe leesbaar in felverlichte kamers of op zonnige plaatsen, soms had je wel eens last dat het licht/de zon te hard werd weerkaatst maar dit was zelden.
Het IPS-scherm heeft een resolutie van 1280-800 pixels en een diagonaal van 9,4 inch (een zeldzaam formaat voor de tablets die meestal 10,1 inch groot zijn).
Moet eerlijk zijn dat van alle geteste touchscreens (hts tattoo, hts desire, hts desire S, hts sensation , iphone 3g+3gs) dit het helderste scherm is!
Bouwkwaliteit en robuustheid
Het tablet is opgetrokken uit gehard plastic. Soms geeft dit een goedkoop gevoel en als je het taboe rechtsboven indruk krijg je een krakend geluid te horen.
Voor deze prijs had ik toch verwacht dat ze op zijn minst een 'gorillaglass' en stevigere materialen zouden gebruiken. Hoewel ik me er niet echt aan stoor. Als je absoluut een designmodel wilt waarmee je klasse en robuustheid wil uitstralen ben je bij het Sony tablet S aan het verkeerde adres!
Ergonomie
Het Sony tablet S ziet eruit als een omgeslagen boekje. met aan asymmetrische vorm. Hoewel het eerst vreemd lijkt, zijn ze er in geslaagd een heel goed in de hand liggend tablet te maken met de juiste gewichtsverdeling.
Indien je het tablet 180° draait en het dus aan de dunste zijde vasthoud kan dit na lang werken wat tegensteken.
Warmte- en geluidsproductie
Had absoluut geen hinder van de geluidsproductie, nu moet ik eerlijk zijn dat ik daar ook nooit echt aandacht aan besteed. Ook de warmteproductie is me niet echt opgevallen, iets dat continu bezig is wordt wat warmer dan iets dat niet draait logisch lijkt me

. Maar het wordt zeker niet warm of te warm!
Mobiliteit en accuduur
De accu is het enige echt pijnpunt in heel mijn review. Die is ondermaats in vergelijking van zijn prijsklasse. Als ik muziek laat draaien en ondertussen wat surf heeft hij na een dikke 4u30 er genoeg van. De stand-by tijd die ik heb kunnen met was 2,5 dag.
Prijs
Volgens de pricewatch is dit zeker in lijn met alle andere fabrikanten. Dus denk niet dat hier meer uitleg bij hoeft.