Drobo Pro Zwart Review
Nadat ik eerst jaren een Drobo G2 heb gebruikt icm een Mac Mini als server, ben ik recent overgestapt naar een DroboPro. Ik kon deze goedkoop tweedehands kopen, de prijs was dus in mijn geval geen probleem. Voor de normale nieuwprijs (ruim 1200 Euro) had ik waarschijnlijk geen DroboPro gekocht, maar een variant met 5 disken. Ik gebruik de DroboPro thuis voor de opslag van met name foto's en videomateriaal uit een HD camera.
Pluspunten
- Flexibiliteit ten aanzien van gebruikte disken
- Configuratie
- Aansluitmogelijkheden
- Support door Drobo
Minpunten
- Prijs
- Proprietary RAID technologie
Mijn belangrijkste reden om opnieuw een Drobo product te kiezen is de flexibiliteit voor wat betreft de disken. Je kunt er eenvoudig een stel oude disken in stoppen, en de Drobo maakt hier 1 virtueel volume van. Dit volume wordt door de computer gezien als een externe disk van 2, 4, 8 of 16TB (dit kun je zelf kiezen bij het aanmaken van het volume). Ondanks dat de totale capaciteit van de Drobo minder is dan 16TB, krijg je dus een disk van deze omvang. Als de disken vol beginnen te lopen, kun je disken vervangen. Dit kan online, zonder reboot of herconfiguratie. De Drobo gaat zelf de data opnieuw verdelen over de disken en maakt zo gebruik van de nieuwe (grotere) disk. Het grote voordeel is dat je pas nieuwe disken hoeft te kopen als je de ruimte ook echt nodig hebt, en dus kunt wachten tot disken zijn gezakt in prijs.
De DroboPro biedt ruimte aan 8 disken, dit kunnen alle SATA disken zijn. Ook disken van verschillende groottes en merken kunnen gecombineerd worden. De externe aansluitingen zijn USB, Firewire 800 (2x om door te lussen) en Gigabit ethernet (voor iSCSI). Mijn ervaring is dat de performance van FW800 en iSCSI redelijk overeenkomt, Drobo adviseerd echter om iSCSI te gebruiken. Waarschijnlijk is de DroboPro intern geoptimaliseerd voor iSCSI en zijn er specifieke scenarios waarin iSCSI beter performt.
De ethernet aansluiting op de DroboPro kan alleen voor iSCSI gebruikt worden, en kan alleen aangesloten worden op 1 computer (al dan niet via een switch). Het is dus niet mogelijk om de data te delen via de ethernet aansluiting. De DroboPro is geen NAS en ondersteunt ook geen NFS, AFP of Samba. Daarvoor heb je een Drobo FS nodig.
Ik ben op dit moment niet in de gelegenheid om performance testen uit te voeren, hopelijk kan ik in de loop van de komende weken een aantal Xbench resultaten toevoegen aan deze review.