Een eerste indruk of wat is er nodig voor een HD media center (sep-2007)
De waardering voor een kaart hangt voor een groot deel af van het doel wat men voor ogen heeft, in die kontekst kunnen anderen ook beter begrjjpen waarom iemand tot een bepaalde afweging komt. Ik beschouw me ook als eindgebruiker, die met simpele handelingen de zaak draaiend moet krijgen.
Mijn insteek is een PC die ik als media-player voor Bluray disks en gedownload HD-materiaal kan gebruiken om dit via een HDMI kabel op een Full-HD LCD-TV te kunnen afspelen. Ik heb daarom gekozen voor de HD2600XT van Sapphire op een Core 2 Quad 6600 met 2Gb geheugen, draaiend onder Vista Home Premium.
Mijn eerste reacties zijn nog oppervlakkig, ik begin me net te verdiepen in de ins en outs van deze kaart in de diverse Forums, waar ik o.a. ook vond hoe de audio via de HDMI-kabel onder Vista ingesteld kon worden. Ik ben zeer tevreden over de kaart, want hij doet wat ik ervan verwacht, zeer scherp beeld op monitor (226BW Samsung) en via TV (LE40F71B), de HDMI werkt dus uitstekend naast DVI, daarnaast kun je ook nog SUB-D (VGA) aansturen. Ik heb ook al HD materiaal bekeken (met MS Windows Media Player met Matroska Download Pack voor o.a. MKV-files), ook hier prima resultaten. De Bluray speler heb ik nog niet op mijn PC.
In een aantal forums worden kaarten met elkaar vergeleken, in sommige komt de HD2600XT ongeveer evengoed uit de bus als de 8600GTS, maar is minder in vergelijking met de 2900XT en de 8800GTS bij games, bij HD-content gerelateerde tests blijven die dure kaarten echter nergens meer (dankzij de UVD in de 630chip):
Misschien kom ik in latere instantie nog terug als een aantal zaken zijn uitgekristalliseerd en ik nieuwe drivers (Catalist suite) heb gedownload; en de documentatie beter is geworden. Ik moet mijn kennis nu halen uit 10-tallen pagina's op de diverse forums, voor een eindgebruiker zoals ik mezelf zie, zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn. Anderzijds begrijp ik dat door de zeer recente introductie de software nog niet geoptimaliseerd is voor het gebruik van UVD voor HD-content.
Samengevat een uitstekende kaart, die waar voor zijn geld biedt, met zeer goede HD-content faciliteiten, die nog verder moeten uitkristalliseren. De kaart is Plug en Play en werkt zonder problemen, byzondere zaken/instellingen dienen gedocumenteerd te worden voor de eindgebruiker.
Praktische uitwerking/ervaring (jan-2008)
Zoals beloofd zou ik nog terugkomen als wat zaken uitgekristallieerd waren.
In het volgende stuk ga ik in op de praktische zaken bij de verwezenlijking van mijn doelstelling; ik hoop op een manier, dat anderen daar ook wat aan kunnen hebben. Ik besef dat het niet om de kaart alleen gaat maar ook om de samenwerking van de kaart met de van belang zijnde onderdelen: hardware en software. Het gaat mij daarbij om de mogelijkheden, men zal dus geen grafieken of performance tests tegen komen.
Hoe langer ik met deze kaart werk, des te enthousiaster ik word. Deels is dat omdat ik nu meer ervaring met de kaart (en de software) heb, anderzijds omdat evt. problemen nu opgelost zijn of beter begrepen worden; overigens wordt e.e.a. me ook bevestigd door meerdere vergelijkende tests, waarin de HD2600XT wat betreft HD-content als een van de beste uit de bus komt (afgezien van de nieuwe HD3XXX kaarten).
Opstelling
Mijn doelstelling is nu geheel verwezenlijkt: ik kan mijn PC volledig als Media-center (met MCE van Microsoft) inzetten op een Full-HD LCD-TV van Samsung. De PC (met een Samsung 226BW scherm via DVI) staat op de slaapkamer boven, de LCD-TV als 2e scherm staat beneden in de woonkamer. Ik heb daartoe de DVI-HDMI uitgang van de HD2600XT kaart met een 18m lange (HQSS5550/15m + 4-poort HDMI-switch + 3m HDMI) kabel met de Samsung LCD-TV verbonden.
Tot mijn verbazing werkte het over die afstand; blijkbaar is de output/impedantie van de kaart dusdanig gedimensioneerd dat deze geen probleem ondervindt met de betreffende HDMI-kabel van 15m (slechts ca €50,-). Typisch was dat ik in een testopstelling van die HDMI-kabel tussen een DCB-H360R HD-cable modem van Samsung en de Samsung LCD-TV wel storingen had bestaande uit random verdeelde witte pixels.
Bediening
Wat betreft de bediening van het Media-Center heb ik gezien de afstand (kan ook niet anders) gekozen voor een RF/IR afstandsbediening van Philips (SRM7500/12), het RF-deel specifiek voor de bediening van MCE, het IR-deel voor de lokale bediening van de LCD-TV, het cable-modem en het HTS-systeem (HTS3154). Het voordeel van deze afstandsbediening is dat door het gebruik van macro's een combinatie van RF en IR commando's mogelijk is. Zo kan b.v. de activiteit "PC kijken" gedefinieerd worden door achtereenvolgens de TV aan te zetten, de HTS aan te zetten, de verbinding met de PC te activeren door opstarten van MCE. Bij activeren van MCE (de groene knop) komt MCE op de LCD-TV, waarbij via up/down/links/rechts toetsen genavigeerd kan worden. De muis op de PC is dan niet meer te gebruiken, totdat MCE Exit. Het Media Control Centre (de software van Philips voor de bediening) heeft soms de neiging (bij abnormale beeindiging) vast te zitten. De remedie is de afstandsbediening opnieuw kontakt te laten maken of de RF-ontvanger eruit te halen en opnieuw in te steken.
Ik had in het begin niet gelijk in de gaten hoe e.e.a. werkte, want ik had wat moeite met instellen van het 2e beeldscherm. Na gebruik van het Catalist Control Centre (nu 7.12) werd me duidelijk dat het probleem meer in de communicatie met de Samsung LCD-TV zat en kwam ik erachter dat het verbreken en maken van de HDMI verbinding de uitwisseling van de juiste gegevens/instellingen tot gevolg had of soms na lange tijd wachten. Uiteindelijk werd het: Primair scherm 1680x1050 (60Hz), secundair 1920x1080(25iHz). In Catalist zie je dan staan onder Cinemamodus:
In cinemamodus(volledig scherm) en
Aanpassen aan volledig scherm.
HD-Content
Aangezien ik nog geen Bluray speler aangesloten heb gaat het hier alleen over gedownloade HD-content.
Ik had wat problemen met de ondertiteling, vooral m.b.t. embedded tekst. Na in eerste instantie het Matroska (CCCP) Pack gebruikt te hebben voor de niet door MCE ondersteunde formaten (.MKV files,ondertiteling Audio, etc) kreeg ik uiteindelijk het beste resultaat met K-Lite Codec Pack 3.7.5 na instelling in de HAALI splitter. Ik heb nog een probleem met een specifieke film, maar in dat geval kan ik PowerDVD, Nero Show Time of MPC gebruiken om deze film in het 2e scherm vanaf de PC op te starten. (simpel het video-scherm naar het 2e scherm slepen en ergens specificeren dat dit full-screen moet worden, niet zo simpel dus, dit duurde wel even want deze simpele handeling staat eigenlijk nergens duidelijk beschreven)
Ik kan nu betreffende content in Full-HD zien, het beeld is buitengewoon scherp; de kwaliteit van de opname is nu meer de beperkende factor. In volgorde van kwaliteit heb je eerst Analoge TV, Digitale TV, 720P, 1080P. Op vooral FTD3 en andere forums (FTN,FTA,FTR,etc) kan men al een ruim aanbod van 720P en 1080P films zoeken, vinden met programma's als Binsearch, Yabse , NZBIndex en downloaden via programma's als Grabit en Newsleecher (b.v. via EWEKA newsserver).
Pas recent zie ik dat gebruik van UVD door begint te sijpelen in applicaties, PowerDVD 7.3 is daar een voorbeeld van, in de K-Lite Codec Pack is mij dat niet helemaal duidelijk; dus daar zou ik nog wat meer van willen weten.