Scythe Mugen 3

Tweakers

Tweakers zegt: 10

Scythe Mugen 3 Review

19 maart 2012, laatste update op 19 maart 2012, 2.083 views Rapporteer

Deze koeler zit in de gaming pc van mijn huisgenoot en heeft mij (want ik heb de pc samengesteld) een half uur van mijn leven gekost. Scythe is een leuk merk maar de frustratie van de build zetten mij aan tot een review. De koeler wordt gebruikt in combinatie met: - Thermaltake MS-1 USB3 - OCZ StealthXStream II 700W - Gigabyte GA-870A-USB3 - Sapphire Sapphire HD 6850 2GB GDDR5 Wat zit er in de doos: Spreekt voor zich, intel brackets en voor AMD begrippen een zeer solide Intel like oplossing. Super sterk! De backplate is iig universeel voor bijna elk denkbaar socket. Het massief stuk staal: Dit is niet de grootste koeler ooit, maar onderschat hem niet. Omdat ie bijna de 160mm hoogte aantikt gaat hij niet in elke kast passen.

Pluspunten

• Meegeleverde backplate is super stevg
  • Meegeleverde schroeven zijn uitmuntend
  • Koelprestaties perfect

Minpunten

• Fan is simpel weg niet goed te installeren
  • Verplichte spoedcursus zen aanbevolen
  • Log

De koeler wordt gebruikt in combinatie met:
- Thermaltake MS-1 USB3
- OCZ StealthXStream II 700W
- Gigabyte GA-870A-USB3
- Sapphire Sapphire HD 6850 2GB GDDR5

Wat zit er in de doos:
De backplate is iig universeel voor bijna elk denkbaar socket.

Het massief stuk staal:
Dit is niet de grootste koeler ooit, maar onderschat hem niet. Omdat ie bijna de 160mm hoogte aantikt gaat hij niet in elke kast passen. Let hier goed op! In de Thermaltake Commander MS-I houd je ongeveer een halve centimeter over.

De koeler heeft verder een zes tal heatpipes. Deze staan in (soortvan) U vorm en elk uiteinde is heel netjes afgewerkt. Zoals het plaatje hier onder laat ziet is de koeler onderverdeeld in vier zones die elkaar in het midden wel aanraken. Redelijk uniek ontwerp maar er zal vast over nagedacht zijn want de prestaties zijn voor zover ik ze heb meekregen uitstekend.

Contactplaat met de CPU:
Een netjes glad stuk staal, meegeleverde koelpasta is ook prima en de CPU zie je eigenlijk niet meer.

Installatie van de fan('s):
Niet. Nada. Noppes. Nee.
Je kunt de koeler gewoon niet lekker met de fan('s) er al op in de kast zetten. Je komt ruimte te kort simpelweg. Als dat al wel lukt, kun je daarna niet meer goed bij de 4pins fan connector. Als je dan maar besluit om de fan achteraf er op te zetten .... De meegeleverde beugel kun je beter vanaf de start gaan ombuigen, het is een nachtmerrie want ze zullen gegarandeerd losschieten.
mijn tip is iig om toch de koeler MET de fan('s) er al op proberen te plaatsen, hoewel een uitdaging levert dit je minder stress op.

Koeling:
Dit zit wel goed. Het is onder full load niet de stilste maar wat ik heb begrepen niet storend. Temperatuur is prima en idle houd hij de AMD hexacore goed onder bedwang. Ook bij gaming.

Heb jij ook een Scythe Mugen 3?

Heb de koeler ook, en zowel de installatie van de koeler als de fans waren geen probleem (zitten ook goed vast). Je moet er alleen even wat tijd voor uittrekken maar dan gaat het prima
Gebruik deze cooler ook op i7-2600K in Corsair Carbide 500R > idle draaien de cores op ± 37°, bij renderen komen ze aan een temp van ± 58°> gemeten met Core Temp ( laatste versie) mobo komt wel op 60° ?. Iemand enig idee hoe ik dat naar beneden krijg, daar er geen plaats meer is voor een x-tra ventilator.
een extra fan geeft wat meer druk in de koelribben, heel veel extra koeling zal het echter niet geven, wel een constantere iets lagere temp. En meer geluid.

hoezo geen ruimte voor meer fan's?
Fan's waren geen pretje. Misschien had ik pech met de beugels, dit zou echter toch beter kunnen?

Maar je hebt gelijk: echt even (ruim) tijd voor vrij maken
De fan bevestigen is helemaal niet zo lastig, clipje met de uiteinden in de fan gaten, dan het clipje over de sleuf schuiven en hij valt er vanzelf in, al heb ik het een paar keer moeten doen om er handig in te worden. :P

Je zegt bij het oppervlak "Een netjes glad stuk staal", glad is het wel, maar staal zal het niet zijn.
ervaring met de clips vielen hier vies tegen, schoten vaker los dan even goed blijven zitten.

en ja, figure of speach ;)
Het is bij een review van een cpu koeler altijd wel leuk om te lezen wat de temperaturen zijn met de koeler, en deze dan vergelijken met wat er eerst op zat..
Korte en bondige review, je krijgt in de huidige staat er van mij (dankzij het beeldmateriaal) 2 sterren voor.

Ik zou graag de volgende zaken van je weten
-De koelprestaties( uitlezen met bijv. http://www.alcpu.com/CoreTemp/) in idle en onder load (bij voorkeur ingame en burntest). Als je eigen referentiemateriaal hebt is dit natuurlijk helemaal geweldig
-systeemspecificaties (behuizing, mobo, gpu, en overige cooling)
-geluidsperceptie
-motivatie voor de aankoop

Als je bovenstaande toevoegd krijg je minimaal 3 sterren.

Succes
Ik gebruik de pc waar deze koeler in zit niet dagelijks. Doel van de review was ervaring delen van installatie en eerste indrukken. Als ik er nog eens achter zit voeg ik het evt nog toe (komt vast wel goed :) )
kan iemand mij eens met duidelijke foto's posten hoe de setup van de fan's moet gebeuren? spijtig genoeg staat dit in de handleiding niet duidelijk erbij. Op youtube vind ik enkel filmpjes van mensen die maar 1 fan filmen, dus ik weet hoe 1 fan geinstalleerd moet zijn, maar moet de 2e lucht aanvoeren of afzuigen, ik vind nergens in de handleiding hoe de fans op een optimale manier moeten geconfigureerd zijn. Dat vind ik wel wat spijtig... Kan iemand dit mij duidelijk maken, momenteel zuig ik enkel lucht weg van de processor. Hij draait op 23 graden, no oc.
uhm ..... dat is meer een vraag voor bij de 'Gamers Edition' van deze koeler. Die dus standaard met twee fan's geleverd komt.

Anyway:
Lucht dynamica schrijft voor dat BEIDE fan's de zelfde richting uit moeten blazen. Voorste fan is intake, achterste is outtake.

Simpel :)