Van DS107+ naar DS411
De afgelopen maanden was het me al duidelijk dat mijn oude vertrouwde DS107+ uit zijn voegen begon te groeien. Een configuratie met een 1Tb interne disk, een 2Tb eSATA disk en een 2Tb USB disk die dag en nacht vol aanstaan (hybernaten had ie niet van gehoord) om ehm "backups van het internet" te maken.
Daarbij groeit mijn fotocollectie (zelfgeschoten plaatjes) stevig en ook de HD videocamera produceert de nodige data. Kerst leek daarom een voor de hand liggend moment om mezelf ook wat onder de boom te geven.
Mini-shopreview
Omdat ik bij dit soort bedragen toch meer voldoening van het uitgeven van geld ervaar als ik het artikel zelf ophaal heb ik hem besteld bij Informatique; het nieuwe afhaalsysteem met het streepjescodebonnetje in de mail werkt helemaal perfect. Ik moest die dag toch al vanuit Friesland naar DenHaag dus even langs hun nieuwe winkel op de weg naar mijn bestemming was helemaal niet vervelend.
De parkeercapaciteit lijkt voor een zaterdag al wel wat krapjes...
Met de weinige zeggende kartonnen doos in de kofferbak heb ik de rest van de dag doorgebracht met de verplichtingen van dat momen. 's Avonds thuisgekomen was het eindelijk tijd voor "nerden" zoals het bij ons thuis heet.
De grootste uitdaging was om alle data op de DS107+ en zijn externe schijven even ergens te "parkeren" want ik wilde de 2Tb disken erin hebben, schoon en leeg.
Waarom een DS411?
De afweging die ik maakte ging tussen de DS212+ en de DS411. De nieuwe DS411+-II vind ik te duur (het is speelgoed voor mij, geen werk).
Uiteindeljk won de mogelijkheid voor de inbouw van 4 disken het over wat extra performance; ik ben immers de stroop-trage DS107+ gewend!
Uitpakken en in assembleren
In de verpakking zit alles wat je nodig hebt; alleen zelf een schroevendraaier opduikelen is genoeg.
Ik moest wel even ruziemaken met de disk-volgorde.
Ik had erop gerekend dat de onderste disk de 1e zou zijn, en zo naar boven toe vullen. Op die manier is uitbereiden makkelijk en het zwaartepunt van de machine blijft onderin, wat de stabiliteit ten goede komt.
Helaas (voor mij dan) had ik bovenin moeten beginnen.
Het "kabelclipje" voor het vastzitten van de voedingskabel sneuvelde wel meteen; ook een vrij sneue bedoening. Hiervoor in de plaats zit nu een mooie kabelbevestiging vanaf de achterkant van een oud hifi-apparaat.
Installatie
Over de installatie kan ik kort zijn: alles werkt zoals beschreven in de manual; de installatiecd even draaien om de Synology Assistant te kunnen draaien en gelijk de nieuwste firmware opgehaald zodat hij daarmee zou worden geinstalleerd.
Een uurtje later zat ik diskgroepen te maken.
Uiteindelijke configuratie
Ik heb nu de DS411 als newsgroependownloader en archief in gebruik. Nog 1 slot is vrij voor een extra disk. De DS107+ is niet met pensioen; die heeft een mooie plek op zolder gekregen en iedere nacht wordt hier de set met folders op de DS411 die echt niet kwijt mogen raken (prive en werkdocumenten) naartoe gebackupped.
Op de DS411 ligt een USB-diskje voor de backup van de (omvangrijke) fotoverzameling.
Sickbeard en SABnzbd doen hun werk dagelijks prima.
Onduidelijkheid: de LDAP server
In de nieuwe firmware zit ook de mogelijkheid om een LDAP server te gaan draaien. Dit leek me wel interessant om bijvoorbeeld ook mijn werkstations in huis erop te laten authenticeren.
Helaas merkte ik al snel dat het niet mogelijk bleek om de users die zijn aangemaakt in de LDAP server rechten te geven op bijvoorbeeld AudioStation.
Een user dit inlogt op de webinterface van de Syno met een LDAP account krijgt deze app niet te zien, en in het rechtenbeheer heb ik ook geen mogelijkheid gevonden om dit te veranderen.
Negatief puntje: NFS
Mijn PopcornHour A-110 stond geconfigureerd om via NFS te streamen vanaf mijn DS107+. Toen ik deze config aanpaste zodat de DS411 de gebruikte NFS server zou worden werkte dit helaas niet.
Ik moet me er nog eens even goed in verdiepen (standaard zaken zoals het aanmaken van de juiste NFS export e.d. staan goed) maar dat moet wachten tot ik daar tijd en inspiratie voor heb.
NFS
Sommige BluRays gaven op de Popcornhour A110 wat afspeel issues (oa totaal vastlopen). Eerst dacht ik dat het aan de Popcorn zelf lag (die bv ook niet kan omgaan met subtitles in BluRays ed.) maar een uitgebreide test met NFS loste het op.
Ik heb nu dus mijn media niet langer met SMB maar via het veel efficientere NFS:
nfs-tcp://<ipnummer>:/<volume>/<folder>
Op Synology staat e.e.a. als volgt geconfigureerd:
Map met films --> NFS Privileges
<ip van de popcornhour> Privilege:ReadOnly Root squash:Map to Admin Asynchronous:No
Mijn conclusie
Ik ben heel erg tevreden over de DS411: ik kan er alle data in kwijt die ik wil archiveren, mijn gezin geniet van het tv-aanbod en het apparaat levert een stuk minder chaos op in mijn meterkast als de oude configuratie met alle extern eraan hangende disken.
-------------------------------------------------------------------------------
N.a.v. commentaar:
De inrichting van mijn folderstructuur is anders dan de "default" /volume1/video, music en photo folders.
Op volume2 en volume3 staat deze data in meerdere verschillende shares (kinderfilms, kinderseries, films, series, documentaires, filmhuis, 18+, zelfgemaakt) en deze zijn gemount in de /volume1/video folder...
Ik heb meerdere tv's met mediaspeler in huis; afhankelijk van de lokatie en het soort gebruik zijn daar bepaalde folders wel of niet gemount. (Bv 18+ is niet gemount op de mediaspeler die mijn schoonmoeder ook gebruikt als ze oppast

UPDATE 03/08/2023
Na ruim 11 jaar (januari 2012 --> 2 augustus 2023) is 1 van de twee WD RED's 3Tb gefaild.