Mijn oude voeding zat geintergreerd in een Artic cooling behuizing. Inmiddels maakte het een knetterend geluid als de PC op standby of zelfs uit stond. Dan verbruikte het nog steeds ca 10watt. Daarnaast verbruikte de PC veel stroom, ca120watt. Dit vond ik teveel van het goede, plus ik vertrouwde de voeding door het knetteren niet meer.
Eigenlijk was de voeding die ik daarop heb besteld een fout. Een webwinkel prees deze voeding aan als de Huntkey 300G, de prijs was zo scherp dat ik meteen bestelde. Pas toen ik voeding thuis ontving kwam ik erachter dat dit niet het model was wat ik voor ogen had.
(let op
Zercom bied nog steeds de 350 aan als 300G, ondanks mijn vraag om die info te veranderen.)
Efficientie:
Waarom heb ik het dan niet teruggestuurd? Eigenlijk was ik wel nieuwsgierig waarin dit goedkopere, krachtigere model uit dezelfde productlijn afweek van de 300G. Daarnaast heeft de 300G een rendement van 91%, deze heeft 85%. 6% rendement verschil tegen ca 50% prijsverschil.
Ik gebruik mijn PC niet veel, 3 uur per dag. Daarom ik aan het rekenen:
- PC 3uur per dag aan, verbruik 100watt = 0.3kWh/dag = 109.5kWh/jaar = 27.37euro/jaar
- PC 3uur per dag aan, verbruik 94watt = 0.282kWh/dag = 102.9kWh/jaar = 25.72euro/jaar
Let wel, staat je PC 24 uur per dag aan dan is de terug verdientijd korter. Al raad ik je dan wel aan eens naar je totale configuratie te kijken ;-)
- PC 24uur per dag aan, verbruik 100watt = 2.4kWh/dag = 876kWh/jaar = 219euro/jaar
- PC 24uur per dag aan, verbruik 94watt = 2.256kWh/dag = 823kWh/jaar = 205.75euro/jaar
Idle gebruikt mijn PC nu 90watt, wat mij meeviel vergeleken met het verbruik van de vorige voeding. Standby verbruik is ca 1.3watt.
Kijk voor een volledig overzicht van de efficientie in
dit rapport
De voeding komt in een mooie doos en is geseald. Er zit geen aan/uit schakelaar op, voor mij is dat geen punt. Om de 20+4 kabel zit een sleeve om de draden bij elkaar te houden, dit had Huntkey om alle draden mogen doen. Verder is er er niets op het uiterlijk aan te merken. Alle onderdelen zien er verzorgt uit. De kabels zijn voldoende lang. Een ander label erop en het is aan A-merk model ;-)
De voeding is redelijk stil. Mijn videokaart en processor maken meer geluid. Pas als ik die uitzet hoor ik een lage brom. Zoek je iets voor een HTPC dan is dit waarschijnlijk wel teveel van het goede.