Asus N55 Series N55SF-S1060V Review

14 januari 2012, laatste update op 14 januari 2012, 4.757 views Rapporteer

Ik gebruik deze PC nu bijna 3 maanden zeer intensief en ik kan helaas geen 100% positieve review schrijven. Dat ligt niet aan de prestaties en al helemaal niet aan het fantastische beeldscherm, daar valt niets op aan te merken. Maar de fabrikant heeft een aantal materiaalkeuzes gemaakt die wat mij betreft onbegrijpelijk zijn.

Pluspunten

• Beeldscherm, Snelheid, Batterij

Minpunten

• Toetsenbord, connectors, ergonomie

3 van 5 sterren (Voldoende)

De subwoofer was al na 2 dagen kapot. Deze gimmick (want anders kan ik het niet omschrijven) wordt geleverd met een ca. 30cm lange kabel en wordt met een 2mm jack aangesloten. Maar de subwoofer heeft geen mechanische verbinding met de PC. We hebben het over een laptop, en die wordt door mij ook precies zo gebruikt, op schoot dus. Dus telkens wanneer ik opsta vergeet ik dat die subwoofer er nog aan hangt, en die bungelt vervolgens aan het kabeltje of dondert met eenflinke klap op de grond... Dat dat niet goed kon blijven gaan was me al na 15 minuten duidelijk, maar tot mijn verbazing was het niet de kabel, maar de female-connector in de PC die het begaf.

Jammer, want het geheel klonk verrassend goed! (anders had ik 'm niet aangesloten.)

Ook de 3mm audio jack begint al behoorlijk te rammelen, ik verwacht niet dat die het nog een maand uithoudt. Ik probeerde ooit per ongeluk de audio-plug in de daarnaast gelegen USB poort te steken, met als resultaat dat de PC onmiddelijk uitschakelde. Vervolgens moest ik de batterij eruit halen om 'm weer aan de gang te krijgen. Dat was overigens de eerste en ook de enige crash die ik tot nu toe met deze PC heb gehad. Dat is dan weer zeer positief!

Het toetsenbord is een ramp. De zilverkleurige toetsen geven een vervelende reflectie van het zeer lichtsterke scherm. Dit maakt het kijken naar video bijzonder onaangenaam. Je kan er maar het beste een zwarte doek overheen leggen. Na 3 weken begonnen bovendien de eerste toetsen al uit te vallen. De H en de G lopen bijna niet meer. Ook is de lay-out nogal merkwaardig. Nou zou je verwachten dat je hieraan went, maar na 2 maanden merk ik nog steeds dat ik opvallend veel fouten maak. Met name de keuze om de pijltjestoetsen 'in lijn' te integreren tussen de shift en het numerieke gedeelte lijkt uitsluitend door de vormgevers te zijn ingegeven. Met als gevolg dat ik regelmatig een '0' intiep als ik maar rechts wil, of een 1 als ik naar boven wil. Ook de positie van de End en Home toetsen naast de veel te kleine delete en de backspace veroorzaakt veel ellende. Hoe vaak ik niet mijn cursor kwijt ben en dan constateer dat elders stukken tekst zijn verdwenen... Blind typen is met deze PC geen optie.

Wat ik ook niet snap is dat het numerieke gedeelte zich niet als een volwaardig numeriek toetsenbord gedraagt. De ALT-num toetsen om diacritische tekens te typen zijn hierdoor niet beschikbaar. Enige optie: us-international keyboard kiezen. Moet eens proberen te programmeren met US-international... Kortom, ik schakel voortdurend van de een naar de ander. Ook betekent dit dat bij programma's die expliciet gebruik maken van het numerieke toetsenbord (bv Sony Vegas) deze toetsen niets doen.

En waar is mijn 'insert' toets? Daar was geen plaats meer voor. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik gebruikte op mijn oude laptop de insert-toets zeer vaak, vaak genoeg om 'm ook na 2 maanden nog dagelijks te missen.

Ik word ook niet geholpen door het vlakke oppervlak van de toetsen. Hierdoor bieden ze weinig geleiding aan de vingers, en doordat je nooit recht voor het toetsenbord zit (vanwege het numerieke deel) eb je de neiging naar rechts te schuiven, met veel tikfouten als gevolg.

Tenslotte is de opdruk van de toetsen van abominabele kwaliteit. Na 2 maanden zijn de opdruk van de A en de E al grotendeels verdwenen. Ook de S en de D zijn al delen van de opdruk kwijt.

Voor het overige is het een prima ding. Het scherm houdt zich prima onder de meest extreme lichtomstandigheden. Alleen bij een vrijwel geheel zijdelijngse lichtinival kan je problemen met het aflezen van het scherm verwachten, maar een stofdoekje doet dan wonderen.

De batterij houdt zich, ook bij intensief gebruik, prima staande. Ik kan zonder problemen een hele dag werken zonder me te hoeven bekommeren of ergens een vrij stopcontact in de buurt is.

De Wifi is zeer gevoelig en vind ook onder de moeiljkste omstandigheden zijn weg naar het netwerk.

Conclusie: De Asus N55SF is een renpaard en geen werkpaard. Binnenshuis, op een vaste ondergrond, met een extern keyboard is hij in zijn prijsklasse onverslaanbaar. Maar onderweg en op schoot is het geen beestje waar je na 8 uur werken het gevoel bij hebt dat je weer lekker bent opgeschoten.

Zodra er een kloon keyboard op het internet verschijnt, zeker als het zwart is, ga ik dat aanschaffen. Slechter kan het niet zijn. Als ik geen ander keyboard vind vrees ik dat ik binnen nu en een jaar een andere PC zal moeten aanschaffen. En maar hopen dat er dan alternatieven zijn die net zo'n goed beeldscherm hebben als deze N55SF.

Heb jij ook een Asus N55 Series N55SF-S1060V?

Zo te lezen heb je de laptop online gekocht zonder 'm eerst ergens grondig te bekijken? Misschien dat 'ie nergens te zien was natuurlijk, maar het blijft wel een gok dan. Er waren bij de eerdere N series ook al veel klachten over het toetsenbord te vinden in de reviews, ook al had de één er meer last van dan de ander. Ik heb zelf ook meerdere modellen mogen testen, erg mooie laptops in het algemeen maar inderdaad het toetsenbord vergalt het een beetje. Vooral het doorbuigen valt me vaak op en het voelt goedkoop aan qua afwerking en toetsaanslag. Je leest al dat gebruikers zelf gaan knutselen met bijv. schuim onder het toetsenbord om het doorbuigen wat tegen te gaan, onbegrijpelijk dat dat nodig moet zijn in zo'n toch best prijzige laptop. Slechte zet dus van Asus. In de notabene goedkopere K series is het toetsenbord juist weer erg stevig en duurzaam. Ik hoop voor je dat er een alternatief bordje op de markt komt, ik zou in ieder geval de slechte kwaliteit (vervagen opdruk en slecht reageren) bij Asus voorleggen als ik jou was. Voor de N53 is in ieder geval wel een chiclet bord (denk 3th party) op de markt gekomen, dat zal vast ook voor de N55 komen en wie weet past die van de N53 er wel in :) Succes!

[Reactie gewijzigd door Neofloppy op 23 juli 2024 22:58]

Ik heb zelf de N75 en hoewel ik van minder klachten last heb dan in de bovenstaande review (zo gebruik ik mijn laptop zelden op schoot en heb ik dus geen klachten over de subwoofer en heb ik ook nog geen loszittende toetsen), maar ik kan me goed voorstellen wat de frustraties van deze eigenaar zijn. Ook ik vind het toetsenbord een ramp, en dat is erg zonde voor een laptop in deze prijscategorie.

Niet alleen is het toetsenbord door de grijze kleur inderdaad te opvallend maar het typt simpelweg niet prettig. De toetsen gaan niet recht naar benden als ze worden ingedrukt maar in een hoek afhankelijk van waar je met je vinder zit waardoor je regelmatig langs de andere toetsen schraapt, ze zijn merkbaar te groot om comfortabel mee te typen (in ieder geval op de 17 inch versie) en zijn ook nog eens niet erg responsief.

Verder mis ook ik de insert toets sterk, meer dan ik had verwacht.

Al met al ben ik nog steeds tevreden met mijn aankoop maar dat was vooral omdat hij tijdelijk 300 euro lager was geprijsd dan in andere winkels (ik had hem voor slechts 700 euro gekocht). Maar als ik deze laptop voor de huidige prijs zou moeten kopen dan zou ik toch de voorkeur geven aan andere laptops, hoe mooi het scherm ook is.
edit: klopt niet.

[Reactie gewijzigd door Verwijderd op 23 juli 2024 22:58]

Hier ongeveer hetzelfde met een X5QSF (ook N55sf). Toetsenbord had inderdaad een stuk beter gekund; ik zou er bovendien graag een backlit keyboard in zetten.
Het geluid met gebruik van de subwoofer is erg goed voor een laptop. Gezien het feit dat ik veel muziek luister is dat een groot pluspunt. Puntje wat jammer is, is dat het onder Linux erg slecht aan de praat te krijgen is.
Al met al vind ik dat je met deze laptop veel waar voor je geld krijgt: erg goed scherm, goed geluid, snelle processor, flink wat geheugen, grote en wat mij betreft snelle harde schijf.
Inmiddels is de backlight van het scherm overleden. Hij begon overigens ook al vlekken te vertonen, plaatsen met aanzienlijk minder contrast en helderheid dus.

Dat was het dan met Asus, wat mij betreft.

(Ik heb inmiddels een Samsung aangeschaft, daar komt iets minder licht vanaf maar het is wel perfect ontspiegeld, en dat maakt het allemaal net iets aangenamer. Review volgt over 3 maanden, als ik er voldoende ervaring mee heb opgedaan om er wat zinvols van te zeggen.)

[Reactie gewijzigd door op 23 juli 2024 22:58]

@hotemetoot

Ik heb dit probleem ook gehad na een reis met veel vibraties. Ik heb de laptop tweedehands, waardoor ik er geen garantie meer op kreeg dus ik ben zelf gaan kijken. Uiteindelijk bleek dat de connector die achter het scherm aangesloten zat scheef zat, na het goed terugduwen werkte het weer als vanouds, het is dus mogelijk dat deze bij u ook niet goed bevestigd is. Het jammerlijke is dat ik hier terecht ben gekomen omdat ik sinds vandaag opeens 2 vlekjes in mijn scherm heb die enorm veel dode pixels bevatten, maar ik hoop dat u hier iets aan heeft.
Dat is NIET het juiste keyboard.

Dit is het vervangende keyboard. In Zweden overigens voor ongeveer de helft van het geld verkrijgbaar.

En dan in HongKong een passend siliconenhoesje kopen voor 3 euro, en je kan er weer even tegen.

Maar het blijft een aanfluiting dat er zo'n slecht toetsenbord wordt geleverd met dit apparaat.
In mijn geval is het scherm inmiddels onder garantie vervangen door een nieuw. Het zal dus wel meer geweest zijn dan alleen de connector. Hiermee zijn de contrastverschillen die inmiddels waren ontstaan ook verdwenen.

Ook heeft Asus een nieuw keyboard en een nieuwe connector voor de subwoofer geplaatst en ook is de bovenplaat vervangen. Dat ging allemaal niet onder garantie, maar de kosten waren te overzien (nog geen 30 euro!) En daarmee kan hij nu als 'zo goed als nieuw' de verkoop in.

[Reactie gewijzigd door op 23 juli 2024 22:58]