- + 2 x DN-S1200 & DN-X120 om de 2.0 inputs mee te testen
Waarom heb ik dit product gekocht?
Al een aantal maanden was ik van plan mijn computer met wat betere boxen uit te rusten. Al gauw werd duidelijk dat er relatief weinig keus is. Je moet goed zoeken als je in dit segment, de betere actieve 5.1 boxjes, een concurrent voor de immens populaire z5500 wilt vinden. Na lang zoeken kwamen de volgende setjes in beeld:
- De Logitech z5500 ( Een nadeel is dat hij nu vrij slecht verkrijgbaar is en de z906 een stuk minder is, blijkbaar was de winstmarge van de z5500 te klein)
- De Teufel Concept E 300 Control (Is ook best goed, heeft een kleinere bas, maar schijnt meer lawaai te kunnen produceren)
- De Edifier S5550
Na het lezen van een aantal andere reviews, waaronder
deze, ben ik voor de s550 gegaan. Belangrijk vond ik daarbij onder andere:
- Tweeters voor de hoge tonen i.p.v. zo'n "combi-speaker"
- Ziet er naar mijn mening een stuk beter uit.
- Produceert nauwkeuriger geluid
Ik heb er 2 maanden geleden €379 voor betaald (bij hiq24, zelf opgehaald)
[img=620]cOJb2HPE[/img]
Size Matters, links de z5500, rechts de s550
Unboxing-fun
De s550 komt in twee grote dozen, maar dat is nog niet het ergste, de dozen wegen namelijk bij elkaar zo'n 40kg! En dat is best zwaar.
In de 'kleine'doos vinden we:
- 4 satellieten
- de center
- de controlemodule
- een afstandsbediening
- bekabeling: 5 speakerkabels van goede kwaliteit, 3 cinch kablels en 3 cinch -> jack kabels (uiteraard met vergulde connectoren, maar dat mag ook wel voor die prijs).
En dan is er nog een grote doos, waar slechts enkel de subwoofer in zit (wat een enorm ding

Behalve het sjouwen, viel unboxing-fun wat tegen, het installeren was zo gepiept.
Features
De s550 heeft geen digitale ingangen, dit vind ik verder geen nadeel: Om geluid vanaf een CD/Computer af te spelen moet het digitale signaal(van de cd) worden geconverteerd naar een analoog signaal, dit wordt gedaan door een DAC (Digital Analoog Converter). In een setje als de z5500 zit zo'n DAC, maar deze zit er voornamelijk dit als extra feature erbij te hebben. Als je dus een dure geluidskaart hebt moet je de z5500 zeker niet digitaal aansluiten, dan heb je de geluidskaart voor (bijna) niks gekocht. De DAC van een goede geluidskaart is veel beter als de DAC van zo'n boxensetje. Dit betekent dus wel dat wanneer je een s550 koopt, je niet moet vergeten er een redelijke geluidskaart bij te kopen.
Ook heeft de s550 geen THX-certificaat, maar zo'n certificaat verhoogt de geluidskwaliteit niet en daar hecht ik dan ook geen waarde aan.
Verder is 5.1 natuurlijk bedoeld voor films en games en over het algemeen wat minder voor muziek. Toch kun je op de subwoofer zowel 2.0 als 5.1 aansluiten. Als je met de afstandsbediening naar 2.0 switcht(en je hebt daar iets op aangesloten

) hoor je 2.1, het geluid wordt niet verder nu geupscaled naar 5.1.
Daarnaast is de afstandsbediening erg handig. Behalve het volume regelen, kun je ook de boxen individueel afstellen (d.w.z. front:rear:center:sub) en is het mogelijk bas en treble bijstellen. De volumeregeling kampt wel met een probleem, hij onthoudt namelijk niet op welk volume hij stond. De individuele afstelling van de boxen blijft gelukkig wel bewaard.
Bouwkwaliteit en afwerking
De satellieten zijn van 12mm mdf, net zo dik als het hout in de sub van de z5500 (!). Dit zorgt ervoor dat de boxen erg solide aanvoelen. Ze zijn beschermend door stofkapen, die er vrij makkelijk er van af te halen zijn, maar ook stevig vast zitten. De coating is mat zwart, 'bespeterd' met glanzend zwarte verf. Na lang nadenken bedacht ik me dat dat waarschijnlijk dient om beschadigingen onzichtbaar te houden. Verder zitten er al standaard nopjes onder de boxen. Alle satellieten kunnen zonder verdere accessoires(behalve schroeven dan) worden opgehangen.
[img=620]rVXbFBQD[/img]
Hier zien we de boxen met en zonder cover, de cirkels om de luidsprekers zijn een soort grijs plastic.
De subwoofer zit in een omhulsel van 18mm mdf, je kunt er gewoon op gaan zitten (als je niet al te zwaar bent tenminste

). Hij is van een vrij uniek type (Dual passive radiator) en heeft dan ook niet een, maar drie woofers (een van 10" en twee van 8"). Hij is volledig mat zwart. Aan de achterkant zitten:
alle aansluitingen voor de controller en de boxen; 4 x Cinch; Aan/uit-knop; zekering.
De sub heeft harde voetjes (zodat de vloer en het bureau op hoog volume meetrillen

Alle boxen zijn magnetisch afgeschermd.
De controlemodule is van stevig plastic. Je kunt het niet indrukken of laten krakken. De controle module heeft naast de volumeknop maar twee andere knopen, het bedienen gaat via de controller dan ook moeilijker dan via de afstandsbediening. Wel zijn randjes afgerond en kun je hem zowel plat neerleggen als in de meegeleverde standaard plaatsen. Er zit ook een headphone-out op de controller, hier zie ik het nut eigenlijk niet van in.
[img=620]PcMIops4[/img]
De afstandsbediening is vrij klein en ligt niet lekker in de hand. De toetsen geven echter voldoende druk en doordat hij zo klein is is hij erg licht.
Vormgeving
Ik vind de speakers er best goed uitzien, met stofkap strak en no-nonsense, en zonder stofkap wat stoerder, ook het design van de subwoofer, (met golvend metaal voor de conus) sprak mij wel aan. Het ziet er niet zo goedkoop en plastic uit als de andere boxen in deze prijsklasse, de satellieten zijn geen goedkope gestroomlijnde melkpakjes maar echte bookshelves. Het straalt degelijkheid uit.
Geluids- kwaliteit muziek
Ik ben wel wat meer gewend en de s550 produceert dan ook niet het beste, helderste geluid dat ik ooit gehoord heb. Muziek is wel zeker zo goed als bijv. de Bose Acoustimass 5 die bij mijn ouders staat. Het setje presteert out-of-the-box al ruim voldoende, EQ is in principe niet nodig. De boxen slagen erin om slechts met lichte vervorming een volume te halen dat bijna letterlijk oorverdovend is.
Geluids- kwaliteit films / games
Daar is deze set wel op gekocht. En hij is er ook voor gemaakt. Als je een film bekijkt, begrijp je weer waarom je perse een 5.1 set wou hebben. De weergave van film en game geluid is, zacht uitgedrukt, adembenemend, woorden schieten te kort, ik ben sprakeloos.

Maar het kan altijd nog beter natuurlijk...
Midden en hoge tonenweergave
Mede door de aparte tweeter zit het met de weergave van de hoge tonen wel snor, ook de middentonen zijn zeer redelijk, zo heel af en toe wat aan de lage kant. Wel zeer goed wanneer je je bedenkt dat het setje voor bij de computer bedoeld is.
Basweergave
De bas is misschien wel een van de belangrijkste voordelen van de set, op papier is deze minder als de bas van een z5500 maar hij is wel in staat een veel nauwkeuriger geluid te produceren i.p.v. eentonige beom-boem. Top!
Ruis en betrouwbaarheid
Als ik hem vol open draai (zonder geluid af te spelen) vanaf zowel de computer als de controller moet je je oor tegen de box aandrukken om iets te horen dat mogelijk op ruis lijkt, de meegeleverde kabels zijn dus echt dik in orde (alles is daar nu mee aangesloten). De fabrikant geeft 2 jaar garantie. Nu is er nog niks stuk en werkt hij altijd naar behoren.
[img=620]eylJtSK2[/img]
Het is overduidelijk dat deze set een van de beste actieve 5.1 sets op de markt, zo niet de beste. Het geluid is zeer goed en aangezien het ook nog chique bookshelves zijn is er erg veel kwaliteit voor deze prijs. 1+ voor Edifier
Spelfouten, op- en aanmerkingen, fotorequests, vragen: post hieronder.