Inleiding.
Na ongeveer een jaar lang met een Gigabyte 965P-DS4 gewerkt te hebben, begaf het geluid het. Even contact opgenomen met het bedrijf waar ik het moederbord gekocht had, en ik kon het moederbord terug sturen, en als het probleem ook gevonden werd, namen zij contact met mij op.
Zo gezegd, zo gedaan. 2 dagen voor ik op vakantie ging, kreeg ik te horen dat ik mijn moederbord kon laten repareren, of ik kon in de zelfde prijsklasse een nieuwe uitzoeken.
Na enig overleg, overeen gekomen, dat ik de Gigabyte P35-DS4 toch wel graag voor mijn computer wilde hebben. Dus, net 1 dag op vakantie, en ik kreeg al bericht dat mijn moederbord bij mij thuis lag (lang leve mijn opa!) Dus in principe toch wel 2 weken geleefd naar het vertrek naar huis om dat moederbord te zien! (Plaatjes waren echt te mooi!)
Eenmaal thuis.
Eenmaal terug gekomen van vakantie, zie ik een toch wel behoorlijk grote doos in de hoek staan. Veel groter in ieder geval dan die van de 965P-DS4... Dus dat beloofd wat!
Na me even verwonderd te hebben over de grootte van de doos, toch maar eens aan het uitpakken... En het eerst wat opviel was zo'n klein 'ruitje' waardoor een stuk koper te zien was... En dat ter hoogte van die doos! (even beetje twijfel... HEEL VEEL TWIJFEL.. Hoe gaat de Tuniq Tower 120 daar op reageren! OMG)
Toen toch de doos met het moederbord erin maar eens geopend.. Dan komt er een stuk plastic met daaronder een dun doosje te voorschijn, en door dat platich een, komt me toch wat moois! O M G... *moment van sprakeloosheid*
Toen ook de moeite maar eens genomen om het beschermings materiaal eraf te halen... En weer een moment van verbazing.... Echt... De persoon die dit moederbord heeft ontworpen verdiend minimaal 75% van de totale opbrengst! Zo mooi is het allemaal... (En later blijkt het nog erg effectief ook!)
Toch het zaakje maar eens inbouwen.
Na lange tijd gekeken te hebben naar het moederbord, en vele doekjes vol gekwijlt te hebben, toch ook maar eens doen waar het voor gemaakt is... Inbouwen en gebruiken dus!
Aangezien de Antec P182 nog enkele dagen op zich liet wachten, en ik gewoon MOEST weten of alles net zo perfect werkte als het er uit zag, toch alles maar even ingebouwd in mijn *kuch* Sweex *kuch* kastje.
Even voor het gemak maar eens neer zetten wat er dan allemaal in die mega coole Sweex kast moest komen:
-Intel Core 2 Duo E6400
-Gigabyte P35-DS4
-XFX 8800GTS 640Mb
-WesternDigital Caviar SE 250Gb
-Asus 450 Watt (met Noctua fan)
-Kingston Value 667 MHz 5-5-5-15 (Inmiddels Corsair TwinX 1066 MHz 5-5-5-15)
Na alles een beetje netjes in HET kastje te hebben gedaan, de aan/uit knop maar eens proberen... En verrekt, hij start op!... Toevallig stond de oude XP instal er nog op, met drivers voor de 965P-DS4 en de XFX 7900GT, dus gewoon even gekeken of hij nog wel wou opstarten met de drivers hiervan er nog op... En ja hoor, Windows werd netjes geladen, en ik kon werken...
Toen gelijk even kijken in het BIOS, om alles eens even te onderzoeken...
De ontdekkingstocht.
Eenmaal in het BIOS aangekomen, kwam alles mij eigenljk heel bekend voor. Het was namelijk het zelfde als van de 965P-DS4, dus niks om mij nog in te moeten verdiepen... Het enige wat wel een beetje jammer blijft aan het BIOS bij de Gigabyte moederborden, is het feit dat je ctrl+F1 moet doen om de geheugen timings te voorschijn te toveren. Maar aan de andere kant is dat ook wel weer prettig, aangezien je zo dus alles lekker simpel en overzichtelijk houdt als je alleen maar even snel wat hoeft te veranderen van een voltage of iets dergelijks.
Verder word er ook een klein zooitje software mee geleverd, maar hier moet ik niet al te veel van weten! Na de ervaringen met de software van de 965P-DS4, hoef ik alleen nog maar geluidsdrivers, en voor de USB. De rest kan me gestolen worden..
Geleverde voltages.
Voor de simpele gebruiker nu niet direct zo heel boeiend, maar voor de overclocker (of underclocker) wel!
CPU voltage: De voltages die naar de CPU worden gestuurd door het moederbord zijn altijd wel een stukje lager dan wat je in het BIOS opgeeft. Zo is bij bijvoorbeeld 1.025 Volt in het BIOS het echt voltage 0.99 Volt, en bij 1.65 Volt in het BIOS, krijg je uiteindelijk 'slechts' 1.62 Volt effectief op de CPU te staan. Maar, wat eigenlijk nog veel belangrijker is, is de hoeveelheid die de spanning inzakt onder load! Bij mijn oude moederbord (965P-DS4) viel dit opzicht al wel mee, met een kleine 0.025 Volt die het ongeveer onderuit ging, maar hier is het helemaal niks! 0.99 Volt is 0.99 Volt, en 1.62 blijft ook echt 1.62 Volt!
Geheugen: Bij de meeste moederborden, is het voltage wat standaard naar het ram geheugen gaat 1.8 Volt. Bij Gigabyte dachten ze hier tamelijk anders over! Als je in het BIOS 'auto' laat staan, waar hij dus 1.8 Volt zou moeten leveren, krijgt het geheugen maarliefst 1.84 Volt toegediend! En deze verhoging blijft gewoon bij het manueel instellen van de voltages. Dus 1.85 Volt in het BIOS, is in het echt dus 1.89 Volt!
Dit is dus wel een puntje waar je heel erg op moet letten als je het geheugen niet koelt met een extra fannetje! Want 2.0 Volt is dus op dit bord wel even iets meer! En ieder beetje voltage meer, is aardig wat warmte meer! Dus let hier goed op! Na een hele tijd proberen en doen, ben ik er inmiddels achter, dat vanaf 2.4 Volt wel het goede voltage geleverd word. Dus 2.4 Volt in het BIOS is ook echt 2.4 Volt, en zo ook voor bijvoorbeeld 2.5 Volt.
Underclocken/volten.
Aangezien ik in het begin enkel Kingston Value ram ter beschikking had, wat op het vorige moederbord geen zin had om hoger te clocken dan 720 MHz, dacht ik bij mezelf: 'Kom, ik ga de ondergrens voor voltages eens opzoeken!'
Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben begonnen met kijken tot op welk voltage dat de CPU (E6400) stabiel kon blijven. Het absolute minimum hiervoor lag op 1.0125 Volt in de bios, en 0.990 echte Volts.
Na de wetenschap te hebben waarop de CPU zijn standaard waardes kon behalen, maar eens naar het minimum van het moederbord opzoek. Hiervoor heb ik de FSB maar op 200 MHz gezet, en een Multieplier van 6X, wat resulteerde in een uiteindelijke snelheid van 1200 MHz. Toen maar eens gegonnen met zoeken naar onder toe, en dit is uiteindelijk op 0.890 echte Volts uitgekomen. Dus laat ik zeggen dat het ongeveer 0.90 Volt in het BIOS was.
Op dit punt was de temperatuur van de CPU gelijk aan de omgevings temperatuur, met de Tuniq Tower op passieve stand! En het moederbord werd zelf niet warmer dan 32 graden met de case fans op minimaal (1X120mm intake, 1X120+1X80mm outtake) Op dat moment was de omgevings temperatuur iets van 23 graden, dus heel nette temperaturen al zeg ik het zelf.
Ik heb mij maar weer eens even bezig gehouden met kijken wat het laagste is wat het bordje leveren wil, en
dit wou vanavond wel goed lopen.
Overclocken/volten.
Dit is het punt wat voor mij toch wel heel erg belangrijk was, aangezien ik een behoorlijke overclock freak ben... Alles wat sneller kan, dat moet ook sneller als het van mij is! Het is niet dat ik een of andere professional ben ofzo, dat zeer zeker niet! Maar het lukt me wel om het maximale uit de CPU en het geheugen te trekken. Dus daar zal ik wel even wat over vertellen.
Ik ben begonnen met het zoeken naar het maximum van mijn geheugen met 2.2 Volt. Dit had ik gedaan met 5-5-5-15 timings, en zo kwam ik ergens rond 1100 MHz uit. Verder, wist ik met veel Voltage, en nog altijd de zelfde timings, het geheugen werkende te krijgen op 1240 MHz, maar dit kreeg ik niet meer stabiel.
Het enige wat wel een beetje jammer is, is dat er tussen 1170 en 1200 MHz een gat zit, waarin het geheugen weigert te werken (of beter gezegd, het moederbord weigert het geheugen te laten werken)
Na het geheugen getest te hebben, maar eens even bezig gegaan met mijn CPU. Met het vorige moederbord, zat er op het moederbord een beperking tot 455 MHz (mega onstabiel), en maximaal 450 MHz zonder uit te vallen IN HET BEGIN. Dit is na verloop van tijd gezakt naar 445 en 440 MHz... Hoe dat is gekomen weet ik nog altijd niet... Maar, daar gaat het nu niet om! De P35-DS4 dan nu! Met dit moederbord heb ik echt het maximum uit de CPU kunnen halen. Meer dan wat ik nu kan halen, haal ik met geen enkel ander moederbord denk ik zo...
Waar ik uiteindelijk naar toe ben gekomen, is een FSB van 456 MHz, dus een effectieve snelheid van 3648 MHz. Om dat te behalen heb ik 1.62 Volt nodig gehad, dus toch wel echt het maximum... Alleen is dit niet zo zeer een maximum voor de CPU als het gaat om temperaturen, want die overstegen de 70 graden niet onder 100% (is al wel hoog, maar om het maximum te zoeken, moet je wat over hebben). Het limiterende deel zit hem op de FSB! Ik krijg mijn FSB gewoon niet hoger dan 457 MHz... Dat is echt de maximum waarde die ooit een keer een post-screen heeft gegeven. Terwijl dit bij lagere multiepliers gewoon hoger zou moeten kunnen, als de CPU nog ruimte over heeft. Maar of ik nu de multieplier op 6, of op 7, of op 8 heb staan, overal komt de zelfde muur. Toen heb ik eens gespeeld met de voltages van het moederbord.... Maar dat had ook geen resultaat. Dus dit ligt echt helemaal aan de CPU.
Geheugen timings.
Hier moet ik toch ook even iets over kwijt. Van een moederbord die toch heel uitgebreide overclock opties heeft, verwacht je veel. Zo ook van dit moederbord. Dus, op een goede dag, tijdens een bui van verveling, ben ik de laagste timings eens gaan zoeken voor het geheugen. Ik had het geheugen op 533 MHz gezet (dus de helft van de rated snelheid), en het voltage op 2.4 Volt (hoog genoeg dus). Toen de timings op 3-3-3-9 gezet. Dit werkte prima, en volledig stabiel. Maar, in het BIOS is er ook de optie nog om van die 3-tjes 2-tjes te maken! En die 9 moet in pricipe op 1 kunnen! Alleen weigert het moederbord te starten met 3-2-2-9 timings, en zo ook met 3-3-3-1 timings... Dus waar dat aan ligt is mij tot op heden nog altijd een raadsel... Te weinig voltage is het in ieder geval niet, want met 2.6 Volt bleef dit probleem!
Maar, natuurlijk is 3-3-3-9 al snel genoeg! Dus er is niks om mij echt aan of over te ergeren...
Temperaturen.
Over de temperaturen kan ik heel kort zijn. Deze zijn gewoon prima te noemen. Met een FSB van 333 MHz, en minimale airflow, blijft de Northbridge netjes 33 á 34* graden. Met een FSB van 399 á 400 MHz, ligt de temperatuur wel weer een stukje hoger, maar zodra je dan weer op 401 á 402 MHz zit, kom je weer op de zelfde temperaturen uit, als met 333 MHz (en zelfs lager)
Als de ventilatoren in de kast dan op hun maximum word gezet, schiet de temperatuur onderuit naar 27 á 28 graden! Dus dat is gewoon heel erg netjes! Helemaal gezien het feit dat mijn 965P-DS4 tussen de 45 en 49 graden schommelde!
* Dit was bij een omgevingstemperatuur van 19 graden.
Onboard geluid.
Aangezien ik altijd zeg van: Kijk eerst hoe het onboard geluid is, voor je een dure geluidskaart koop, heb ik dit zelf ook gedaan. En heb er geen spijt van! Ik gebruik dan slechts 2 kanaals geluid, maar wel door een goede versterker en speakers, en moet zeggen, dat ik het erg goed vind klinken!
Wat benchmarks.
Na het eerste verzoek maar zo snel mogelijk tijd gemaakt voor een paar benchmarks te laten lopen!
Ik heb nu pas een paar kleine testjes gedaan, maar er komen er nog meer, die ook de bandbreedtes van alles gaan meten. Maar aller eerst kom ik even showen wat het computertje zoal presteerd bij meer performance benchmarks!
3DMark '06:
Eerst met de cpu op 2133 MHz, verder standaard 3DMark:
Stock CPU, stock GPU
Stock CPU, overclockte GPU (684/974)
Toen met de CPU op 3550 MHz, verder standaard 3DMark:
Overclockte CPU 3.55 GHz, stock GPU
Overclockte CPU 3.55 GHz, overclockte GPU (684/974)
En dan ook nog even met alles volledig open gegooid:
Overclockte CPU 3.65 GHz, overclockte GPU (710/1051)
En dan ook nog wat Cinebench en SuperPi laten lopen...
CPU en GPU overclocked
En er komt nog wat aan van bandbreedtes en, bij verzoekjes, hoor ik het nog wel! *en tips zijn ook welkom*
Conclusie.
Na al deze (bijna slaapverwekkende) tekst gelezen te hebben, zal ik hier ook mijn conclusie maar eens dumpen. En die is als volgt: Voor het geld is dit moederbord het zeker waard! Helemaal als overclocker! Er zijn meer dan genoeg opties, en ook is het bord zo stabiel als een rots! Het enige waar ik mij niet over uit kan laten, is hoe de prestaties van Crossfire zijn, en of het goed werkt als er bepaalde RAID opstellingen worden toegepast. Maar gezien de prestaties van de rest van het bord, heb ik het idee dat dit ook niet tegen zal vallen!
Voor de nieuwsgierige, er komen nog resultaten van benchmarks bij, maar nu eerst weer even school....
*edit 1: Eerste deel van de benchmarks is toegevoegd!